Bár a kormánynak nem dolga, hogy állást foglaljon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) státusáról szóló vitában, de ha kell – Trócsányi László igazságügyi miniszteren keresztül – kész közreműködni a probléma megoldásában – közölte a Miniszterelnökséget vezető Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A parlament kedden kivételes eljárásban korlátozta az MNB tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét.

Lázár János azt mondta, a kormány tiszteletben tartja, hogy a parlament milyen jogszabályokat fogad el a központi bank működéséről. Szerinte azonban nincs pont az ügy végén, ezért a kormány felajánlja segítségét a helyzet megoldásában. Kormányzati állásfoglalásra ugyanakkor – az alkotmányos berendezkedés miatt – nincs mód – tette hozzá.

A kabinet azt tartja helyesnek, ha az MNB-re olyan jogi szabályozás vonatkozik, mint a nem euróval fizető országok jegybankjaira – közölte a miniszter.

"Ami nem magánpénz, az közpénz" – kommentálta a közpénzügyi vitákat, jelezve ugyanakkor, hogy a közpénzre vonatkozó szabályok lehetnek különbözőek. Az ország pénzügyi biztonsága érdekében igenis lehet korlátozni a közpénzek felhasználásának nyilvánosságát – jelentette ki Lázár János.

Utalt arra, hogy a postatörvény módosításánál – Péterfalvi Attilának, az adatvédelmi hatóság elnökének az aggályai után – is megtalálták a megfelelő megoldást.

Az MNB műtárgyvásárlásairól a tárcavezető úgy nyilatkozott: a nemzeti örökség megóvásában szükség van a jegybank anyagi forrásaira.

Lázár János arról is beszámolt, hogy a magyar kormány megegyezett Brüsszellel a paksi beruházás nyilvánosságával kapcsolatban, a Paks2 projekttörvény rövidesen az Országgyűlés elé kerül. Tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben felgyorsultak a tárgyalások a tiltott állami támogatásra és a kereskedelempolitikai szerződéskötési jogra vonatkozóan is.

Elmondta azt is, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós keret pályázatainak 46 százalékát már meghirdették, s 2017. július 1-jéig valamennyit kiírják. Szerdáig 4151 milliárd forint értékben voltak kiírások, ez 167 pályázatot jelent.

A miniszter értékelése szerint az első körnél is nagyobb az érdeklődés a március 1-jén indult új földárveréseken, amelyeken összesen 140 ezer hektár föld kerülhet a gazdálkodók birtokába. Az első napon 10 ezer hektár termőföld kelt el, 13 milliárd forint értékben – ismertette, jelezve: a feltételek változatlanok.

A tárcavezető közölte azt is, hogy 10 milliárd forinttal segítik a hazai tejtermelőket, ami azt jelenti, hogy a lehető legmagasabb szintre emelik a támogatás mértékét.

A Miniszterelnökség vezetője kitért köznevelési kérdésekre is, közölve, hogy Palkovics László oktatási államtitkár húsvét után tesz javaslatot arra, milyen változások legyenek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működésében. Lázár János azt azonban világossá tette: a kormány szerint az állam és az önkormányzatok közötti osztott felelősség elve megbukott. Azt is mondta, egyelőre nem határoztak arról, hol lesznek a döntési szintek, azt azonban megelőlegezte, hogy biztosan változik az iskolaigazgatók döntési kompetenciája, a megyék, járások felelőssége és a központi irányítás.

A pedagógussztrájk tervét firtató kérdésre a miniszter azt válaszolta: a kormány tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás törvényes formáit.

Tájékoztatott továbbá arról, hogy a bürokráciacsökkentéssel összefüggésben tervezett 73 állami, kormányzati, központi hivatal és háttérintézmény felülvizsgálatának részeként Orbán Viktor miniszterelnök szerdán döntéseket hozott a nemzetgazdasági tárca és az Emberi Erőforrások Minisztériumának intézményeivel kapcsolatban.

Lázár János kérdezték a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezések múlt heti benyújtásakor kialakult jelenetekről is. Ő is méltánytalannak minősítette a történteket, emlékeztetve, hogy a kormány felkérte a Nemzeti Választási Bizottságot, tegyen javaslatot az eljárási szabályok módosítására.

A miniszter kérdésre cáfolta azt a sajtóhír, amely szerint inog Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek a széke. Orbán Viktor 2018-ban értékeli a kormánytagok munkáját – mondta.

Arról is faggatták, hogy az államháztartási törvény tervezett módosítása rendeleti költségvetésre ad-e lehetőséget. A politikus erre azt felelte: nem erről van szó, az előterjesztés arról szól, hogy a havonta felhalmozódó maradványt hogyan használhatja fel a kormány.

A minisztert kérdezték arról, hogy a kormány kapott-e választ az Európai Bizottságtól a Gyurcsány Ferenchez köthető cég uniós megbízásáról. Azt felelt: a bizottság nem válaszolt, a lengyel kormány azonban bejelentette, hogy nem kíván együttműködni az Altus-szal, tekintettel arra, hogy azt pártfinanszírozásnak tekinti.

Megkérdezték arról is, hogy a Saul fia című film bármely alkotóját kitüntetik-e március 15. alkalmából. Lázár János azt válaszolta, hogy a kormánynak nincs felterjesztési joga, de "akinek ilyen joga van, az óhajtja", tekintettel arra, hogy óriási nemzeti sikerként értékeli a kormány az Oscar-díjat.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szókrakész
Wazze!
Vegyetek kórházakat és azokat óvjátok meg!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Azt a pofátlan hétszentségit ennek a fácánvadásznak !
A közpénz ellopását műkincsekbe csomagolják ?
Hellcat
Ti is azért lopjátok a pénzt hogy megóvjátok? Meg a földeket?
Szókrakész
Wazze!
Vegyetek kórházakat és azokat óvjátok meg!!!
Szókrakész
És a borozót miért nyitjátok?

Azt még csak most fogjátok megnyitni!
Ott, azon a még nem létezőn mit kell megóvni?
Lepényleső
...ahogy a kecske is megóvja a káposztát,a gyilkos az áldozatát?
eugen4402
Heeej, azok a régi szép idők, amikor még a Gestapo és a Vörös Hadsereg védte meg Európa műkincseit... Jó biztos helyre szállították őket, mert hát a szétrombolt régi helyükön nem volt megfelelő klíma, és a levegő páratartalmát sem lehetett szabályozni. :-(
Mobil123
"Az ország pénzügyi biztonsága érdekében igenis lehet korlátozni a közpénzek felhasználásának nyilvánosságát "- Igen lehet a ti módszereitekkel . Nálatok a biztonság = ellopom mert nálam jobb helyen van.
papa.49
@eugen4402: ,,Megvédik,, tőlünk, még véletlen se láthassuk azokat, készülnek a ,,magángyűjtemények,, az új gazdagoknak!!!
eugen4402
@papa.49: Mindig kalapot emeltem az igazi műpártolók előtt. Persze csak akkor, ha nem közpénzből gyakorolják a műkincsek megóvását. Amit Matolcsy csinál, az egy másik kategória. Kár, hogy nem elégedtek meg azokkal a "mesterművekkel", amikért a Kerényi fizetett ki egy raklapnyi lóvét, mert a NER dicsőségét örökítették meg az utókor számára, hiszen ha valami foltot akartak eltakarni a falon, arra azok is megfeleltek volna...
nemkati
Amit ezek megvédenek, az úgy jár, mint a magánnyugdíj megtakarításunk. Megy a Fidesznek és a fideszeseknek.
papa.49
@eugen4402: Hiszen pontosan az volna a cél hogy ezeket a műkincseket akár mindenki láthassa, akár meg is vásárolhassa, de nem így dugva, mint a cigány a lopott bringát!!!
Amit a xartolcsy csinál már régen kimeríti a az összes bűnügyi kategóriát, csak ő még a törvény felett áll, senki nem tehet ellene, nagy összegbe mernék fogadni hogy ezek a képek közül jó néhány a felcsutkai dácsa falára került!!!
nemkati
@papa.49: "Amit a xartolcsy csinál már régen kimeríti a az összes bűnügyi kategóriát"
Mondj 1 db fideszest, akire ez a mondat nem igaz!
papa.49
@nemkati: Olyat sajna nem tudok mondani, szerintem a fütyisz nevű maffiába a belépéshez szükséges némi sikítás, vagy csalás, vagy plagizás, ezek lehetnek a felvétel elő követelményei!!!
Szókrakész
Az összes kórházat, iskolát műemlékké kell nyilvánítani és akkor már az Eltolcsyék is ráharapnak.
Igaz a kórházak nagy része, ha nem lenne ráírva magyarul, hogy H= kórház, akkor német régészek még ókori római, vagy valami neoegyiptomi, Orbán dinasztia beli romnak néznék.
Szóval ott még nem is hazudnánk semmit. Ahogy Orbán se szokott.
SOHA!
Szókrakész
@nemkati: Az.

Mindenképpen lesz olimpia.
A fed megalapítása előtt pont ezt a csel dobták be a bankok ellen.

Itt detto az megy.
Gyurcsány adja az ellenzéki arcot a kikötéseikkel, a tömeg azt hiszi, hogy mennyire satuba lett fogva a fidesz ezáltal, miközben a háttérben ha az egész parlamentet nézem is a havi alapfizetés nem több 1 milliónál.
Szorozva kettő x 12 = 24 millió
X 4 = 96 millió.(4 éves ciklus és akkor előre gondolkodtam)
X 200(parlamenti tagok, ha mind megszavazza)
= 19,2 milliárd.
De lophatnak 500-1000 milliárdot.

Ezt az előre elkülönített pénzt a most titkosított MNB alapítványokba dughatják, és még kamatozik is, ergo kevesebbet vonnak tőlük.

Kinek nem éri meg lemondani 100 millióról, ha tudja, hogy azzal min.1 milliárdot keres?

Csak gondolkodj el ezen.
nemkati
@Szókrakész: Nem tudom, mik ezek a számok. Ott elakadtam, hogy az egész parlament havi alapfizetése nem több 1 milliónál. Innen meg már többi is rejtély.
Szókrakész
@nemkati: Fejenként.
Gyurcsány kikötése az lenne, hogy ha az 1074 milliárdos beruházás 10%-kal nőne, akkor a képviselők az éves alapjövedelmük kétszeresét fizessék be a költségvetésbe.
Na most Gyurcsány csak egy évre gondolt, én viszont ha 4 évvel számolom is, akkor is megéri mindnek.
Tehát az én meglátásom,feltételezésem, hogy Gyurcsány már rábólintott, mert számolt és részt akar belőle.
Ő is tudja, hogy soha nem tartható be az előírt költségvetés, főleg egy ekkora kaliberű beruházásnál.
Ő maga sorolja a példákat.
Szókrakész
@nemkati: Gyurcsánynak alapból el kéne utasítani az egészet, ha akkora "hazamegmentő" lenne.
Toby
Világos és a máűkincsek leghatékonyabb megócésa habonynál biztosított !

A mamát kell etetni - te mocsok !
nemkati
@Szókrakész: Azt nem mondtad, hogy fejenként, és hogy ez átlag. És ez minden képviselő átlaga, vagy csak a kormánypártiaké?
Azt is magyarázd meg nekem, a buta nemszőkének, hogy mitől éri meg a képviselőknek az éves alapjövedelmüket befizetni az olimpiára, na meg hogy ebből hogy kap egy fillért is Gyurcsány?
nemkati
@Toby: ma, 20:15 Na de mi van a máűkincsekkel?? :)
Szókrakész
@nemkati: Nézd meg a képviselői alapfizetéseket.

Gyurcsány úgy kapna, ha belemenne és utána valamelyik, az 50 cégéből, érdekeltségéből bármelyik megbízást is kapna.
Mert ahhoz azért a Gyurcsány is kell, mint (fentről)védett személy, hogy itt olimpia legyen.
Ne legyenek kétségeink.
nemkati
@Szókrakész: Oké, nem vagyok ismerős a képviselők, politikusok kapcsolataiban, de azt nem tudom elhinni, hogy Gyurcsány is kell az olimpiához.
nemkati
@Szókrakész: :(
Pedig volna még néhány bárányom.
Fradigege
Én meg azért verem hülyére matolcsy-t, hogy itt garázdálkodik a törpe termetével és azokkal a krv kancsal szemekkel!
zöldszem
Egészségügy rendben, az ápolók orvosok bére rendezve, van WC papír, elem, fertőtlenítőszer, műszerek, nincs várólista!
Tanárok fizetése rendben, fűtés, kréta, nyomtatópapír... van a sulikban!
Az élelmiszer ÁFÁ-ja 5%, nincs szegénység, nincs gyerekéhezés...
Nos, most, hogy "szarnyal" a gazdaság az eü-ből és az oktatásból is kivonhatunk 7-7 milliárdot (alul finanszírozzuk)Rögtön lesz 14 milliárd "többlet" Kuszaszem felriad! Mit is kellene ezzel a "nyerességgel" csinálnom? Á megvan, nyitok egy borozót a várban, veszek Habonynak Deutsch egy-egy kábítószer ültetvényt Dél Amerikába, meg veszek Ráhelnek egy hotelt a Balatonnál, már csak azért is mert így tudom meghálálni, hogy elintézte, az állami vagyont, sajátként kezelhetem.
Az, meg a jó@vaanyátokat! Rákosi a magánvagyont államosította, ezek a gerinctelen pondrók, meg az államit magánosítják!!!
vonotok
Hát Jani, sok marhaság hagyta már el a szádat az elmúlt 6 évben, de ekkora ökörségre nem gondoltam. Gratulálok.
justhpeter
@vonotok: Szerintem is kellene már adni ennek a Janinak egy pár kokit meg sallert, de pár orbitális nagy pofon is jó lenne melléjük.
human
Sőt. A legjobb helye Habony Szipogós Árpádnál lenne.
Egy fideszes képviselő mondta egyszer, hogy azért nem kellene urizálni. Egyébként várható volt, hogy a sok ellopott milliárdot egyszer majd szeretnék élvezni is. Ezért titkosítanak, ezért szüntették meg a vagyonosodási vizsgálat rendszerét, hogy nyugodtan élvezhessék a lopott milliárdokat.
Desischado
Ez a föld szégyene mit magyaráz itt?! Arra büszke, hogy eltolcsy haramia főnök az értékes műkincseket is ellopja az állami vagyon és a közpénz mellett?! Istenem, aki fideszes, nem szégyelli magát, hogy ezekre szavazott?!
dr. prédikátor
Te szerencsétlen tokmányorrú lézerannnyitisér fácán és gyöngytyúkvadász jankó!!! Rohadjon le a szád ha továbbra is hazudsz!!!
human
@nyanya001: Hát így nem tudom mi értelme van a parlamentnek. És ha már parlament sem lesz, akkor ugye a választások is értelmetlenné válnak.
nyanya001
@human: Ez a céljuk.
Teljesen kivéreztetni az országot.
Jozefina
A kiflilopó fideszes kuszafogú is megvédte a nyugdíjakat, olyannyira, hogy szőrén szálán eltünt pár száz milla. Matolcsi ugyanezt tesz csak kusza szemmel!!! Van ezek közöttegyáltalán karakán, igazi magyar csávó??!!
evacica
Az a legfelháborítóbb, hogy ennyire hülyének néznek bennünket, és minden ökörséget be lehet adni a népnek! Istenem mikor jön már rá ez a nép, hogy ezeket el kell zavarni és el kell számoltatni !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.