A Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform szabad oktatásért tartott tanévzáró, "bizonyítványosztó" demonstrációt. A Március 15. térről a Várkert bazárhoz vonultak, amikor nem várt akadály merült fel – írja az ATV.

Már éppen megérkeztek a célhoz, amikor összetalálkoztak egy esküvői párral. Pukli István és Sándor Mária gratulált az ifjú párnak, váltottak néhány szót, majd a pár az Erzsébet híd irányába, a menet a Várkert Bazár felé folytatta útját.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sziszifusz
@Papuska1: 17:28
Légyszíves tájékozódj ! Akkor megtudhatod, hogy miért demonstrálnak a pedagógusok.
Másról van szó mint amit amit leírtál !
Hozzászólásodból, a kormányzat részéről sokszor hangoztatott süketelést, láthatjuk megismételni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Perwool
Megakasztotta??? Vajon hol tanulhatta a cikk író az újságírást?
Papuska1
Továbbra sem értem, hogy mi ellen tüntetnek ezek az emberek! Az önkormányzati fenntartás egyszer már megbukott. Az sem működött, hogy az állam zsebére többet keressenek a fővárosi pedagógusok, mint a vidékiek. A háttérben ennek a visszakövetelését látom. A vidéki kórházak is tízmilliárdokat kaptak. A főváros azért nem kaphatott, mert nem kaphat ilyen és hasonló célra uniós pénzt, mert két, három szinttel fejlettebb, mint a vidék, és még számos uniós régió. Ez Uniós szabály! Ezt miért nem értik meg. Egyébként is csak a fővárosban, és vidéken volna esély az iskolák önkormányzati fenntartására, sőt, bár tényleg nem volt jó ötlet a KLIK, de amit a pedagógusok kifogásoltak, azt pont az önkormányzatnak kellett volna biztosítania. Ez tiszta politikai akció, ráadásul erősen billeg, hiszen pont az általuk támogatott szocialisták kormányzása idején maradt le mind az oktatásban, mind az egészségügyben a bér. Pont a szocik vették vissza a béreket, és most kapnak béremelést!
Sziszifusz
@Papuska1: 17:28
Légyszíves tájékozódj ! Akkor megtudhatod, hogy miért demonstrálnak a pedagógusok.
Másról van szó mint amit amit leírtál !
Hozzászólásodból, a kormányzat részéről sokszor hangoztatott süketelést, láthatjuk megismételni.
Peller Anikó
@Mirabilis: A klikk sokkal (sokkal sokkal) jobban teljesít. Sokkal több pénct lehet kivonni az oktatásból központosítva mint a szétszórt önkormányzatokkal akik beleölték a péndzedet az oktatásba.

Világosodik má?
papa.49
Aki ennyire nincs tisztába miről is szól az egész minek szól bele???
Perwool
@Papuska1: Gondolom 2006-ban az első sorban meneteltél!
24.hu/belfold/2006/12/15/folytatodhat_pedagogussztrajk/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201604

Bezzeg ha a békemenet után vonulnának nem lenne gond!
​Meddig akarjátok még, a szoci kormányok bűneivel takargatni a mostani kormány bűneit?
2002-2010 között hallgattuk, hogy "minden csak akarat kérdése" meg " a Fidesz mindenre tudja a megoldást" ..
Hát most lehetne bizonyítani, az akkor oly nagy pofával harsogott szakértelmet!
Csak szólok, hogy 6. éve ők kormányoznak.
Papuska1
@Mirabilis:Ezek egy része reális volt és teljesült (szerintem a nagyobb része) más része csúsztatáson alapul, vagy politikai követelés, vagy igaztalan liberális hamis Uniós vádak megerősítése. Ezek jobb, ha nem teljesülnek. Vannak irreális vágyak is. Ha a tankönyvet az állam akarja finanszírozni és a pedagógus szabadon választhatná, egy pár magán könyvkiadóval hamar az országot is csődbe lehetne vinni. Ez nem logikus? A realitás az Európában szokásos kötelező óraszámok középarányát megcélozni. Szerintem ez lenne reális. Persze a kötelező óraszám nem a munkaidő sehol a világon, csak nálunk volt így egy nagy torzítás következtében. A munkaidő 40 óra. Az lehet reális, hogy teremtsék meg az iskolákban annak a feltételét, hogy ezt érdemben, akár számítógép használatával való felkészülésre, akár nyugodt körülmények között dolgozatjavításra lehessen fordítani. Minősíteni és ellenőrizni pedig kell! Botrány, hogy micsoda lógászat, és egyéb disznóságok vannak egyes iskolákban! (Másutt meg oktalan túlterhelés, egyszerűen a rossz vezetés miatt!) Az oktatás finanszírozása eddig az önkormányzatok feladata volt. Pont ők nem teljesítették! Pont azt követelik, hogy az önkormányzat tartsa fenn az iskolát Ez csak a fővárosban volt előnyös jogtalanul. Mivel ér többet egy Pesti pedagógus, mint egy vidéki? Szerintem a többi kérdés folyamatban van, és a béremelést is megkapták a pedagógusok. Konkrétan mi bajuk van? De tényleg konkrétan!
Papuska1
@Perwool: Jönnek is sorban a megoldások. Nyolc évig sem támogatást, sem bért nem kapott a közszféra. Ezt megoldani évek kellenek! A megduplázott adósságot például még az unokáink is fizetik majd (kb.45%-ról kb.80%-ra nőtt az adósság a szoci vezetés nyolc évében!) Persze arról a kormány nem tehet, hogy a fővárosra csak nagyon korlátozott Uniós pénzt lehet fordítani. Ennek az oka az, hogy a főváros sokkal előbb jár (az UNIÓ mutatói és megállapítása szerint) a főváros. Az egyébként fejlesztésre szánt pénzeket pedig befizetjük az Unióba. Dupláját kapjuk vissza, de nem oda költjük, ahova akarjuk. Miden megyei körház minimum 10 milliárd fejlesztést kapott, de van olyan, amelyik több, mint húszat. Nézz utána, ha nem hiszed! Az oktatásban és a többi közszolgáltatásban is megindult a béremelés. Most indult az egészségügyben. Ráadásul a megszokott áremelések helyett sorozatos árcsökkentések jöttek. Ez nem béremelés? Szóval írd le, hogy hol nem teljesítette az ígéreteit a kormány. Persze a főváros saját hibáján kívül kivétel! Az Unió akaratából egy ideig az is marad, akárki kerül hatalomra. Erre mit tudsz mondani? Mi nem teljesült?
papa.49
@Papuska1: Áruld el koma hol élsz mert, hogy nem MAGYARORSZÁGON az biztos))))))))
Vagy még inkább mit szedsz, mert ez kurvára hatásos))))))))))))))))))))
pbalage
@papa.49: nem valami komplex gondolkodású ipse, az biztos. Olyan fideszes.
Papuska1
@Mirabilis: Több, mint hárommilliárddal, ami költségvetési hiányként jelentkezett! Egyébként úgy, ahogy a gazdag önkormányzatok plusz fizetést, kaffetériát adtak a pedagógusaiknak, jó pár önkormányzat az alapbéreket sem fizette ki! Ezekről mit tudsz? Vagy csak a főváros létezik? Több, mint száz vidéki iskolát zártak be! Nem az állam, az önkormányzatok! Kikényszerített hitelből igazságtalan különbségeket teremtve egyeseknek lehet kedvezni. A 3200 önkormányzat több, mint fele nem volt hajlandó fizetni az iskoláztatásért, és nem tartott fenn iskolát! Az ott élők dögöljenek meg? A főváros is az országtól lopta azt a pénzt, amit bőkezűen kiosztott! Azután az államnak kellett jótállni a hiányért! Majdnem ezért büntetett meg minket az Unió, hisz a költségvetési hiány 2,1%-a az önkormányzatok adóssága volt. Most az ország összes hiánya ennyi! Ez nem számít? Szoci tempó, szórni a pénzt, azután majd lesz valahogy! Na ezt nem kell vissza csinálni!
Papuska1
@papa.49: Ezek mind érvek? Ezen az alapon lehet vitatkozni? Nem, hogy itt élek, de értek kicsit a költségvetéshez, és a valóság érdekel, nem a szocialista demagógia!
pbalage
@Papuska1: te nem vagy véletlenül a Németh Szilárdnak a rokona vagy ismerőse?
Csak mert valami valamilyen furcsa hasonlóságot érzékelek közöttetek.
papa.49
@Papuska1: A xartolcsynál végeztél, mert úgy látszik, hogy igen, a valóság az hogy minden szavatok hazugság amit kimondtok, vagy leírtok))))))))))) Én ugyan nem vagyok közgazdász de hülye se és számolni fejben is jobban tudok mint a hazudovics papíron)))))))))))))
vitriol
@Papuska1: ha tényleg érdekelne téged a valóság, akkor jobban odafigyelnél a rablóbanda ténykedésére, amit kormányzás ürügye alatt művelnek Nektek elég egy trafik, vagy egy jó állás, máris elhomályosul a látásotok
justhpeter
Nem sokat értek, de azt mondják a kormánypártiak, hogy az önkormányzat tönkretette az oktatást. OK. Mondjuk 40 év alatt. A Klik elvégezte ezt nem egészen négy év alatt. Én döntsem el, melyiké a rekord ?
Perwool
@Papuska1: Tőled még egyszer nem olvastam egy kritikát, minden jó, minden szép.
Az ország tragédiája, hogy a dilettáns tolvajbandát, egy másik velejéig korrupt társaság váltotta...
Az eredmények már látszanak...Albániával kerültünk egy csoportba.
Ez a banda a Templetontól vett fel inkább kölcsönt, akik szeretnek hazárd
​i ​rozni, magasabb kamatra. Csak kölcsönt cseréltek, nem visszafizettek. Nagy különbség. Hogy a Templetonnak jobb tartozni, vagy az IMF-nek? Utóbbi esetleg néhány túlárazást a költségvetés kiadási oldalán kiszúrna, míg az előbbi nem foglalkozik vele, adja a pénzt, nagy kockázatra is. De baj esetén nem lehet velük tárgyalni, mert mindent bedöntenek.
A kormány 16 000 db letelepedési kötvényt adott eddig ki db-ként 300 000 eurót kasszírozva be. Amely nem a költségvetésbe, hanem off​​shor barátokhoz kerül. Ezt a pénzt 5 év múlva a magyar államnak (vagyis nekünk) vissza kell fizetnünk a kötvény lejártakor, gondolom kamattal felszámítva.Tudod, a kötvény: hitelviszonyt megtestesítő okirat.
A GDP 6%-át adó pénz jön be az országba az EU-ból és 3% alatti GDP növekedést tudnak felmutatni ...
Az IMF hitelt meg lecserélték!
www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/eloredolgozott_az_akk_a_dollarkotveny-kibocsatassal.196712.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201512
index.hu/gazdasag/2013/02/12/dollarkotveny_3_25_milliardot_adtunk_el/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201512
Az adócsökkenés kormánya megközelítőleg 50 adót vezetett be...Áremelés helyett árcsökkenés??? Hol élsz, hol vásároltok...
Papuska1
@Mirabilis: Hát, ha számodra értelmetlen, akkor vélhetően vajmi keveset érthetsz az oktatáshoz. Pedig ez nem foci, itt nem szurkolók, hanem szakemberek vannak. Ha nem érted, amit írtam, mihez értesz és minek beszélsz bele olyan dologba, amit nem értesz? Biztos van olyan is, lehet, hogy nem is kevés, amihez értesz. Ehhez a témához én értek. Több országban volt módomban tanulmányozni ezt a témát. Erről beszéltem.
Papuska1
@Perwool: Szó nincs róla, hogy minden tökéletes. A normális ember tudja, hogy a tökéletest csak közelíteni lehet. Azokkal vitatkozom, akik nem tudnak jobbat mondani. Például az IMF nem nézte volna jó szemmel, hogy kemény vagyonátrendezés történjen a rendszerváltás után meggazdagodott, de idegen érdekeltségek által segítettek zsebéből azok zsebébe, akiket nem annyira szeret a nyugat, mert másokkal együtt a nyugat dominanciája helyett egy Közép-Európai hegemóniára törekszik, ami akár Európa, akár még távolabbi térségek gazdasági súlypontjaira is hatással lehetnek. Bizonyos körök folyamatosan próbálják fasiszta színben feltüntetni ezeket az erőket, pedig nem azok, de nem is fogadják el a világ berendezkedését teljesen úgy, ahogy az utóbbi időben alakult. Tenni, lépni akarnak, és már az is kiderült, hogy tudnak is! Nem egy újabb hajlongó kört jelentenek az elpuhult és elkorcsosult Európában, hanem egy új arcot. Magyarország mindig tényező volt, most megint az és úgy tűnik az is marad! Nem minden jó, de vannak eredmények. Nem előjogok, hanem munka alapján mérik a teljesítményt. Persze a rafinéria, a szellemi tevékenység és az üzlet is munka. Talán az országban is vannak változások. A Dunántúl nagy részén harmadára csökkent a munkanélküliség, a fővárosban 2,3%-al nőtt. Nem beavatkozás miatt, sőt a nem-beavatkozás miatt. Van elképzelés, van koncepció, és nem az, hogy mások után megyünk. A szabadság és a függetlenség néha picit drágább, néha lavírozni kell, de képesek vagyunk felforgatni világtrendeket, ha nem is mindig. Arra megyünk, amerre mi akarunk, nem arra, amerre a volt "hatalmasok" akarják. És ez működik. Kisebb, nagyobb zökkenőkkel, de működik. Felfordul a második világháború után kialakult hatalmi, gazdasági rend kis hazánkban, és ezt úgy már soha nem lehet majd visszacsinálni, mert sokan rájöttek, hogy van más út is. Én ennek drukkolok! Persze a hibákat látom, de alternatívát nem!
Papuska1
@Mirabilis: Azért írok ilyeneket, mert évekig másfélszer annyit ért! A főváros kiegészítette a bértábla szerinti béreket és kaffetériát is adott. Vidéken pedig a falvak iskoláiban a bért is késve fizették. A teljes központosítás sem jó, de legalább ennek az igazságtalanságnak is vége. Talán beállunk egy normálisabb állapotba. Szerintem arra tartunk. Pukliék az önkormányzati fenntartással pont ezt az egyenlőtlenséget sírják vissza. Mi mást?
aremy
@Papuska1: Magyarország mindig tényező volt inkább csak tévelygő.
Papuska1
@Mirabilis: Szerintem az oktatáspolitika egy szakma. Ehhez érteni kell! Nem hiszem, hogy egy adott párthoz hű embereket akarnának nevelni, de az biztos, hogy gondolkodó, polgári gondolkodású magyar embereket, akik elvetik az újliberalizmust, mert szolgává tesz. Nem nemzetközieket, nem univerzálisakat tudatosan magyarokat. Nem túltudatosan, csak lájtosan magyarok. Ahogy sok nemzet tudatosan az, ami. Nem szégyellve a magyarságot, ami szégyent beleneveltek, hanem büszkét. Nem másokat lenézőt, de nem is vakot. Olyant, aki észre veszi, hogy a híres USA demokrácia nem is demokrácia, hogy egyes sokat dicsekvő "demokratikus" Nyugat-Európai országokban nincs sajtószabadság, mert minden újság ugyanazt írja, mint nálunk egykor a szocializmusban. Elkezd gondolkodni azon, hogy van egy hazája, ahol neki kellene otthon lennie, és azoknak elfogadni az Ő esetleg másmilyen gondolatait, akik ide jöttek, jönnek, mert neki is joga van valahol otthon lenni! Persze mindezt nem mások ellen, de saját érdekeit jól kihasználva. Ezt szeretné tanítani az iskolákban, de olyan mélyen gyökeredzik az ellenkező vélekedés, hogy ezért sokat kell küzdenie. Persze együtt kell működnie mindenkivel, azzal is akik ide jöttek, vagy jönnek később, de a mi szabályaink szerint. Úgy, ahogy például az ausztráloknál van. Se jobban, se kevésbé. Ez érthető? Mindenkinek joga van valahol otthon lenni! Ott egy kicsit "otthonabb", mint másutt. Ennyi, csak ennyi a vágya a magát magyarnak valló, és valószínűleg sokféle nemzetből és nemzetiségből magyarrá lett embereknek. Akinek ez nem tetszik, az nyugodtan menjen oda ahol jobban érzi magát. Neki is joga van hozzá!
Perwool
@Papuska1: Sokan dolgoznak ??
És hol B+ ???
Milyen nagy gyár jött ide mostanában ???
Közmunkában igen, de azt a szociális rendszerhez kellene számolni, ugyanis segély helyett van, de ugyanúgy adóforintokból van ...A közmunka és a segély közt szerinted mi a különbség? 2 utcával odébb kell menni érte. Érdemi munkát egyik se végez végül is mindkettőt mi fizetjük. Egyetlen célja a munkanélküliségi adatok kozmetikázása.Mert az átlagfizetésnél nem számolják ellenben a munkanélküliekhez beszámítják.
5 éve csökkennek az adók ???
Hol ???
Ha igaz lenne, hogy jobban élünk, mindenki saját bőrén érezné és nem kellene kiplakátolni ...
6. éve Fidesz kormány van, a korrupció mértékén kívül nem sok minden növekedett ..
A kelet-európai rendszerváltás éllovasából, a legfejlettebb szoci országból, a legvidámabb barakkból, ma Európa mélypontja vagyunk ahonnét alsó hangon minimum 1 millió ember menekült nyugatra, (Eddig.) ahol a törvényt naponta szarják le, akik alkotják, ahol 50 ezer forintért lehet dolgozni egy hónapig, ahol a király utolsó csicskása is milliárdos, ahol stadiont épít a miniszter a kertje végébe, miközben Kazahsztánt nevezi mintaállamnak.
25 év után ott sem tart az életszínvonal, mint a Kádár rendszer derekán.
Lehet ezt ragozni, lehet egymásra mutogatni, de a lényeg, hogy valami baszott nagy szar van a palacsintába. Nem kell ehhez se baloldalinak, se liberálisnak lenni. Elég nyitott szemmel élni.
Papuska1
@Mirabilis: A követeléseket olvasva nem értem, hogy miről beszélsz. A követelések java pont a pedagógusokról szól. A mostani küzdelemben is ezt hangoztatják. Még meg kell teremteni azt a tananyagot, ami tényleg hasznos a gyerekeknek, és elveti mindkét gonosz és embertelen, az emberekből szolgát csináló szélsőséges ideológiát a fasizmust és a neoliberalizmust is. Nekem úgy tűnik, hogy a tüntetők egy szűk rétegérdekből pont a neoliberalizmust akarják belopni az iskolába. Ami a magyarságtól idegen, ahogy azt például Orbán Viktor is mondta Tusnádfürdőn. Ebben következetesen egyetértek vele. Ez az eszme a kihaláshoz, az önzéshez, a mának éléshez, a jövő figyelmen kívül hagyásához vezet. Csak torzulata az egykori valódi liberalizmusnak, amit én is tisztelek. Pontos korszerű, a mai időkre lefordított mása az egykori széthulló Róma ideológiájának.Ma már nyugaton is egyre többen mondják, félő, hogy későn!
pbalage
@Mirabilis: nahh, az előbb pont ilyesmit szerettem volna követelni valakitől, mert ez az ürge full kész van.
Amúgy úgyse fogja elolvasni. M1 csennel néző.
Inkább az erdélyi hírekről kérdezd, a "tőtött árdé" recepteket nézte a tüntetés helyett, ugyanis a baromi független Muzeráncs 1 egy szót sem szólt erről, hanem inkább a balatoni Regatta, meg valami más süketségeket nyomott le egész nap helyette.
Természetesen azért, hogy a hülye az hülye is maradjon örökre.
Papuska1
@Perwool: Melyik részén élsz te az országnak? Most néztem át a 2015-öt lezáró munkanélküliségi adatokat. Egyedül Budapesten emelkedett a munkanélküliség (igaz ott nem kicsit!) Én Nyugat-Magyarországon élek. Itt könyörögnek az embereknek, hogy menjenek hozzájuk dolgozni. 2,3% a munknélküliség. A munkáltató házhoz megy érted busszal. A legnagyobb gond a munkaerőhiány! Átlagban 100 üres munkahelyre 10 jelentkező van. Szalagok állnak, kamionok nem tudnak elindulni a munkaerőhiány miatt.
Perwool
@Papuska1: Jász-Nagy-Kun Szolnok megye. Van olyan ismerősöm,(55 éves) akit még egy bélüzembe sem vettek fel az volt a kifogás fiatalabbat keresnek.De, van dunántúli net-es fórumtárs akit túl képzettsége miatt nem talál munkát.
De, tudod mit hagyjuk, Te fújod a Fidesz mantrát, jössz a statisztikával...
Van a "Magyarország jobban teljesít" és van a valóság !!!
pbalage
@Papuska1: busz házhoz jön, 140 ezer bruttó, cirka 90 ezer pusztai forint marad belőle, a aztán például a krumplit mire áthozzák a Nyírségből (kibányászva 80 forint), rájön az EKR, egy fuvar úgy 200 ezer forint körül van, 300 lesz a krumpli.
Mindenki menekül amerre lát, szarnak bele, kereshetik is a munkaerőt.
Ezen kívül például:
takarítói állás is van, 130 ezer (bruttó!) állandó éjjeles. Odamész, mondják hogy á, nem vagy szakképzett takarító, előtte 500 órás takarítói (takarítói, bakker!) tanfolyamot kell elvégezni hozzá. Cirka 500 ezer forint.
Innen mindenki fejvesztve menekül.
Te állandóan M1-et nézel, hogy ilyen túltájékoztatott vagy?
karma1
@vitriol: Sajnos, ezeknek mar eleg 2 db golyostoll is..."Meggyozeskent..." Ez annyira szomoru, es annyira nem hiszem, hogy ennyi sotet ember el ma Magyarorszagon,... :o((((
eszegfu
@Papuska1: Tegnap 19:07 Idézet Tőled: "Az uj kormány oktatási vezetőinek a gyógypedagógiáról. Adják vissza a több, mint 100 éves gyógypedagógia tekintélyét hazánkban... Aki... nem tekintette önálló rendszernek mindig nagyot bukott a közoktatás átalakitási kisérleteivel. ... Hasonló javaslatokat tettünk annak idején Hofman Rózsa államtitkár asszony elé is, mint saját szakértő csoportja, de később más koncepció érvényesült. ..." Eltelt 6 év az "uj kormány" idejéből...történt már valami a gyógypedagógia területén? Ez nem politikai kérdés... ugye?!
Peller Anikó
@miragilis: Dikmá, a péndzeden nem akadtál fenn?:)
Papuska1
@eszegfu: Nem azt írtam, hogy minden tökéletes, de rendszer szinten elindult egy jó irányba menő változás, ami azoknak a pedagógusoknak hoz talán többet, akik szívtak az önkormányzati vezetés alatt. Utópisztikus dolog úgy elképzelni az országot, hogy 3200 kis Magyarországból áll! Valószínűleg ebben is lépni kellene valamit, de ez más téma. Amit idéztél, azt ma is vállalom. Valószínűleg nem hiszitek el, de belül komoly viták folynak és érdekes módon ezen a területen pont a liberális demagógia érvényesül a FIDESZ oktatáspolitikáján belül is. Osztom a sajátjaimat is, többnyire kevés sikerrel. Nem vagyok tényező! Ugyanakkor egészében sok minden történt. Talán sikerül kialakítani az optimális irányítási méreteket. Mint írtam, az eredeti elképzelés is csak átmenetileg volt ilyen centralizált, csak úgy maradt. Egyébként pedig azzal a legkevésbé értenék egyet, hogy ismét politikai irányítás alá helyezném az oktatást, az önkormányzat pedig bármennyire is fura, de politikai szervezet. A sok álfüggetlen polgármester itt önámítás. Persze a 120 lakosú faluban nem mindig politikai az önkormányzat, de elvben az. Nem a politikának, hanem az igazgatásnak kell fenntartani az iskolát! Talán egyszer eljutunk oda is, hogy csökken az iskolafenntartó szervezetben is a politikai él és nő a szakmai. Pedig akármilyen fura ezt szeretnék. Ezt nem értik Pukliék, hogy a cél jó, szétválasztani a politikai irányítást a szakmairól. Ez az elv vetette ki a közigazgatást az önkormányzatoktól. Persze nálunk olyan mélyen él a szocializmus és annyira gyűlölt, lejáratott a politika, hogy nehezen tisztulnak a szintek. Lehet, hogy ehhez ki kell halnia egy nemzedéknek. Le kellene tisztulnia, mi a politika szintje, és mi a szakmai szint. Az önkormányzat, ha a gyakorlatban nem is mindig így van, politikai szint. Ha ezt megérti valaki, megérti az oktatás új struktúrájának ideáját is. Azt nem értem, hogy ezt például miért nem így magyarázták nyilvánosan meg. Pedig ez így teljesen logikus és indokolt. Vagy nem?
Papuska1
@Perwool: És a valóság az, hogy Magyarország jobban teljesít. Ez nem azt jelenti, hogy Magyarország tökéletesen teljesít. Tetszettek volna akkor jobban dolgozni, amikor ott volt a váltóbot a kezekben. Mi még kibicnek is jobbak voltunk, mint a mai baloldal! Összességében annál, hogy majdnem sikerült az országot a szakadékba, az államcsődbe vinni, ez a teljesítmény nem jobb, lényegesen jobb! Legfeljebb nem mindenkinek és pont azoknak a keveseknek nem, akiknek akkoriban jobbnak tűnt. Elfogadható veszteség...
eszegfu
@Papuska1: 19:25 Azzal egyetértek: "szétválasztani a politikai irányitást a szakmaitól"!!!
Viszont, hogy "Ez az elv vetette ki a közigazgatást az önkormányzatoktól." már nem tudok "rábólintani"! U.is ezzel a centralizált oktatási rendszerrel bizony politikai irányitás van/lesz az oktatásban. Nem értek hozzá, de szerintem kellene egy "keret", amely meghatározná: a gyerekek pl. 8 általános elvégzése után milyen tudás birtokában kell legyenek és ezen belül a pedagógus a lehetőségeket felmérve rugalmasan oktathatna. Ahogy nincs 2 egyforma ember, ugy nincs 2 egyforma település sem a maga földrajzi, megélhetési és akár kultura tekintetében... ezért nem lehet "egységes", a KLIK által "vezényelt" oktatás...Ahogy az "átkosban" a trösztök, ugy a KLIK is csak nehézkessé, bonyolulttá teszi magát a fő tevékenységet, a gyerekek oktatását!
Papuska1
@eszegfu: Az oktatást és szinte minden nem politikai struktúrát, például az egészségügyet és a közigazgatást valóban a politika és a szakma szétválasztása miatt vették el az önkormányzatoktól, és ez (bár akkor nekem is fájt, mert érintett) nem igazán lehet kifogásolni, ha tiszta struktúrákat akarunk. Az akkori elképzelés szerint a politikai szint "beszámoltathatja" véleményezheti, de nem irányíthatja ezeket a struktúrákat. Nem mondom, hogy ez tökéletesen működik, de ez az elv. Most a közigazgatásban már letisztulóban van.
A másik kérdésben a mai állapot szerint igazad van, ugyanakkor nem lehetne "átléphetetlen determinizmus" az, hogy valaki hova született. A falu és a város között nem lehet akkora különbség, mint nálunk kialakult. Ez a világon sehol nincs így! Az sem járható út, hogy a tehetséges gyerekek ne kapjanak meg mindent a tehetségük kibontakoztatására. A megoldás a nehezebb helyzetben, a hátrányos helyzetben élő környezetében működő iskolák felzárkóztatása. Sajnos azt is látni kell, hogy nem csak a gyerekek, de a pedagógusok esetében is jelen van a kontraszelekció. Nincs más megoldás, mint egy bizonyos mértékű koncentráció és bizony tetszik nem tetszik az érintetteknek a cél eléréséig interventív módszerek és rendszeres ellenőrzés. Nagyon megszokták a pedagógusok, hogy nem ellenőrzik őket! Sok mindent el lehet sumákolni egy hátrányos térségben, akár megtartott órákat is. Még azt is le merem írni, hogy ott elnézik, ha egy két feles után megy be tanítani némi késés után a tanár, csak valaki vállalja el ott a munkát. Na ez nem mehet a végtelenségig. Sajnos már a pedagógus képzésben is hiányzik az alkalmassági szűrő. Hosszan sorolhatnám a problémákat. Egy biztos, ezt helyben, helyi szinten nem lehet megoldani, mert örökre meghatározza ma még a gyerek jövőjét, hogy hol él. A lépések ezen próbálnak változtatni. Slájfortokban ennyi. Bővebb kifejtéshez több száz oldal is kevés lenne. A baj, a megoldáshoz értők hiánya is. Alig van, aki az egész rendszert átlátja.
gyuszka
Talán inkább az oktatással kellene foglalkozni nem a tiltakozással.

Azt mindenki érzékeli, hogy itt nagyon nagy- nagy gondok vannak az oktatás körül és nem csak azért, mert a kormány rá erőlteti a saját elképzelését. Adódik itt más is például a pedagógusképzés gyenge minőssége. Szerintem meg kell emelni a tanárjelöltek felvételi pontját (legalább duplájára),hogy ne a legrosszabb képességekkel rendelkezőkből legyenek tanárok. Míg egy mérnök képzés felvételi pontszáma 420-480 pont addig egy pedagógusnak jelentkező ennek egyharmad ponttal is felvételt nyer. A tudásbeli különbség oktató korban is jelentkezik, megmutatkozik. Jól tanítani pedig csak az elhívatott magas tudással rendelkező tanárok tudnak (tudnának).
Ajánlom az alábbi linket olvasásra.
nol.hu/belfold/nem_a_diakok_irastudatlanok_digitalisan__hanem_a_tanaraik__?ref=sso
Részletek a fenti linkből
„.Bojár Gábor, a Graphisoft igazgatóságának elnöke a napokban vette át az Amerikai Egyesült Államok kormánya által finanszírozott alapítvány díját, az "IIE Europe Award for Excellence"-t, amelyet az Európa és az Egyesült Államok közötti oktatási együttműködés fejlesztésében játszott kiemelkedő szerepéért ítéltek neki. Mi kevésbé örömteli eseményről kérdeztük: a magyar diákok tragikus teljesítményét mérő PISA-felmérésről.
Amikor kiosztjuk a Graphisoft alapítványának díjait, amit azok a matematikatanárok kapnak, akiknek a diákja valamilyen versenyen nyert, akkor mindig megkérdezem a diákoktól, hogy melyikük szeretne középiskolai tanár lenni. Ilyenkor csend van. Az elit nem akar középiskolai tanárnak menni. Vannak néhányan, akik hivatástudatból csinálják, ők összegyűlnek egy olyan helyen, mint a Fazekas, ha matematikáról beszélünk, és van még 10-12 ilyen iskola az országban, ahol csodákat művelnek. Magyarország matematikai nagyhatalomként ismert a szakmában, de ez valószínűleg már csak a korábban létező magas szintű középiskolai oktatás hírének maradványa.”
kukac50
A fiatal pár még az esküvőjük napján is a pedagógusokkal szimpatizáltak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.