A Csanád nevet is felveszi Csongrád megye, miután a parlament a megyejegyzék megváltoztatásáról döntött kedden. A megyék nevéről és székhelyéről szóló határozatot 140 igen szavazattal, 22 tartózkodás mellett módosították, az 2020. június 4-én lép hatályba.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter – aki fideszes képviselőként jegyezte a most elfogadott javaslatot Kovács Zoltánnal közösen – korábban szimbolikus jelentőségűnek nevezte a névváltoztatást, utalva arra, hogy a több mint tucatnyi települést magában foglaló térségben ma is csanádi identitás él.

Döntött a parlament: a Csanád nevet is felveszi Csongrád megye

Fotó: Pixabay/pgebauer CCo

A tárcavezető kitért arra is, hogy az 1030-ban alapított Csanád megye 1920 után az ország közepéből a szélévé vált, az országhatárt megváltoztató erőszakos trianoni diktátumon túl pedig a tanácsrendszer is pusztítást jelentett a térségnek.

A Makóról indult névváltoztatási kezdeményezést a megyei közgyűlés június 30-án tárgyalta meg, és támogatását fejezte ki ahhoz, hogy a megye elnevezése Csongrád-Csanádra módosuljon.

Forrás: MTI

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Ezeknek ennyire nincs dolguk sok pénzért, hogy ilyen hülyeségeken agyalnak és ráadásul meg is szavazzák???
Hihetetlen!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Equus1
a haza bölcs honfiúi az ezzel járó költségeket állják a saját zsebükből
Eladott Ország
vilagbiztonsag.hu/keptar/thumbnails.php?album=7
Magyar vármegyék címerei - Hetvenkettő vármegye.
Hány vármegyére "osztá" föl István király az országot, biztosan nem tudjuk. A XII–XIII. században hetvenkét vármegye volt. Lúzer F*szjankó vegyük fel mind a 72-őt, hogy legyen mivel b*szatni az időt, az okos Nemsikerült Kovács Zoltánnal együtt wazze!
lampa laz
Jankó ezt azért találta ki, ha újból ő lesz Hódmezővásárhely polgármestere, akkor Szeged nem lesz megyei jogú város többé. Nem véletlenül akarja azt a villamos közlekedést sem a két város között, így lesz majd Szegedből, Hódmezővásárhely elővárosa.
rdos
Szotyialista kishazánk legújabb (N)ERedménye hogy Csongrádnak végre van Csana. :-) Hogy nincs fontosabb dolga a tviszteltháznak? :-(
lusta
Itt szeretném szerényen megjegyezni, ha már Lézer Jankó arrafelé kever, kavar, hogy pl. Medgyesbodzás Arad vármegyéhez tartozott és buzog bennük az aradi tartozás és hagyomány.
lusta
El ne felejtsem, Békés megye lesz a következő? Jó érvként lehet használni a négynemzetiségű hagyományairól híres kisvárost, Eleket. Elek is Arad vármegyéhez tartozott. A gazdag történelmi múltra visszatekintő települést 1232-ben említik először írásos emlékekben. Hun itt az igazság, ahogy Oberfranci barátom szokta kérdezni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.