A Csanád nevet is felveszi Csongrád megye, miután a parlament a megyejegyzék megváltoztatásáról döntött kedden. A megyék nevéről és székhelyéről szóló határozatot 140 igen szavazattal, 22 tartózkodás mellett módosították, az 2020. június 4-én lép hatályba.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter – aki fideszes képviselőként jegyezte a most elfogadott javaslatot Kovács Zoltánnal közösen – korábban szimbolikus jelentőségűnek nevezte a névváltoztatást, utalva arra, hogy a több mint tucatnyi települést magában foglaló térségben ma is csanádi identitás él.

Döntött a parlament: a Csanád nevet is felveszi Csongrád megye

Fotó: Pixabay/pgebauer CCo

A tárcavezető kitért arra is, hogy az 1030-ban alapított Csanád megye 1920 után az ország közepéből a szélévé vált, az országhatárt megváltoztató erőszakos trianoni diktátumon túl pedig a tanácsrendszer is pusztítást jelentett a térségnek.

A Makóról indult névváltoztatási kezdeményezést a megyei közgyűlés június 30-án tárgyalta meg, és támogatását fejezte ki ahhoz, hogy a megye elnevezése Csongrád-Csanádra módosuljon.

Forrás: MTI

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Ezeknek ennyire nincs dolguk sok pénzért, hogy ilyen hülyeségeken agyalnak és ráadásul meg is szavazzák???
Hihetetlen!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
Ezeknek ennyire nincs dolguk sok pénzért, hogy ilyen hülyeségeken agyalnak és ráadásul meg is szavazzák???
Hihetetlen!
1magyar
A kiagyalók remélem saját vagyonból fizetik a felmerülő költségeket?
relatív
Nem vagyok egy bosszúálló típus, de már a sokadik levegőesztergálás után - a kormányzás helyett - igazán a magyar állampolgárok pénzét szórók példás megbüntetését ( mindenek előtt a saját költségük fedezeteként való helytállását ) kellene név szerint foganatosítani.

Amennyi pénzt - felsorolásaként minden hiábavaló intézkedésüket ide lehet sorolni - ezek elszórnak a levegőbe az már a magyar életszínvonal duplájára való emelését IS jelentené !

Sokan kifogásolják, hogy a nagy beruházásokat - kicsiket IS - mindig egyesek nyerik el az állami dotációval...

Ez nem lenne probléma - szerintem - ha a létesítést jogos célok-, és a teljesítés körülményei IS igazolnák azok helyességét, de hogy milyen mértékű haszonnal létesülnek ezek a beruházások (?) , az már a bűnügyi nyomozás keretébe tartozik. Ezekből az indokolhatatlan (?) hasznokból gazdagodnak egyesek olyan megmagyarázhatatlanul !

A vizsgálatok tárgya ez lehetne !!!
wagabund
..." a megye elnevezése Csongrád-Csanádra módosuljon."...

az ez után kiadandó nemesi leveleken(leánykori nevén kutyabőr)igencsak jól fog mutatni a történelmi vármegyenév...

... adjuk meg a módját mindennek...
Eladott Ország
www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Mako_monografia_sorozat/pages/monografia_3/images/01_a_csanadi_regio_clip_image007_0000.gif
Ilyen a Fidesz. Nem tud hidat építeni, hát fogja és átnevez egyet (mert avatni azért kell). Nem tud területet visszaszerezni, hát fogja és átnevez egyet. Amúgy attól, hogy a megmaradt megyék neveibe felsorolja mind a 40 vármegyét, attól még nem lesz újra egyesült az 1000 éves Magyarország.
cs.n.
Osztán mi a fittyfene az a "csanádi identitás"?
Macskaszem
@cs.n.: Nem érdekes, a csongrádiak is sz@rnak rá, de amíg ezt a gumicsontot rágjuk, addig nem beszélünk pl az egészségügy nyomoráról.
tudode
Jó, jó!
És mi van a CSOK-kal, és a többi NEMZETI HATÁSKÖRBE utalt cuccal???
.
---- A legcukibb Orbán-paródia: CSOK-király!
www.youtube.com/watch?v=nsLhenhVDik
.
PUSZ Gorbán!
Mit kéne még kitanyáni, elfogadni, v ELFOGNI???

.
Peller Anikó
@cs.n.: talán a kádéempés tetveknek akar ezzel a hülyeséggel kedvezni a geci, a Szeged-Csanádi egyházmegyére utalással. Bár a Csanád megye nagyobbik fele Békésben van ezért várható egy Békés-Csanád átnevezés is baromországban.
peterkelemen
Borzalmasan fontos dologról van szó. Miközben milliók köztük gyermekek éheznek ez a legfontosabb dolgok egyike, hogy átnevezzük a Trianon miatt a megyéket. Mondok én valamit: ha nem lett volna Trianon ma a határon túlon Mészárosék uralkodnának és garázdálkodnának felvásárolva és romba döntve mindent.
eszegfu
@Peller Anikó: 12:45 Na igen... és akkor majd "átnyulunk" Romániába is?! Hiszen annak idején Arad vármegye névvel egyesitették Csongrád, Csanád és Torontál járásokat, vagy megyéket -- sajnos nem emlékszem a közigazgatási meghatározásukra -- de persze tévedhetek is!
lusta
Mi ez a fércmunka?
Az I. világháború után kaptunk egy nagy maflást, ami már egyébként is régóta érlelődött. Észak-Magyarországon Putnok a kettészakított Gömör és Kis-Hont vármegye Magyarországnál maradt részének székhelye lett 1920 és 1923 között, akkor azonban a megyetöredék kis mérete miatt Borsod, Gömör és Kishont k.e.e. vármegye része lett. Most Borsod-Abaúj-Zemplén megye része. Nagyon lehet háborogni, verni az asztalt, hogy itt is nevezzék át a megyét Gömör-Kishont-Borsod-Abaúj-Zemplén megyére. Azt nem árt tudni, hogy Putnokon és környékén valóban létezik a gömöri tudat.
Eladott Ország
@Peller Anikó: Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök. A MÚLT RENDSZERBEN MÉG III/III-AS ÜGYNÖKKÉNT CSIRIPELT KISS-RIGÓ?
vilaghalo.info/a-mult-rendszerben-meg-iiiiii-as-ugynokkent-csiripelt-kis-rigo
Javaslom a Csanád mellé még a Kis-Rigó nevet is felvenni.
sokanvagyunk
Már csak a vár és az ispán hiányzik - no meg néhány hajdú meg perzekutor, mert a betyárok azért jogfolytonosan megmaradtak.
Eladott Ország
@lusta: A "Gömöri tudat". Kéne egy Lázár Jankói erős tudat, Putnok környékére is. De ilyen nagyokos nem terem minden vármegyében.
www.putnok.hu/component/content/article/4-helyi-hirek/144-16-gomorexpo
16. alkalommal került megrendezésre Putnokon a Gömör Expo és Fesztivál
quadrocopter
Így elég lassan jutunk vissza az Uralig!
Sámannus
Szegedi Csanád is kihúzza magát. Ő már egymagában is megye! Égés a változtatás.
sokanvagyunk
@durbincs: Ha előre visz, értelme is van, jobban élnek ettől ott az emberek akkor mindenféle átnevezésnek híve lennék. Attól hogy átneveznek valamit - akár például utcákat és a régi 30-40 éves, néha a hibás részeket festékkel megjelölő, pormentesnek nevezett közutat használjuk, csupán névváltozás számomra pótcselekvés.
sokanvagyunk
@durbincs: Amíg az aszfaltja Ságvári-korabeli, addig biz' az Ságvári marad - kérdezd meg az utcabelieket... :D
CsipkeRózsa
@a helység kalapácsa: Lehet, ott van Csongrád megyében Szeged is.
lusta
@Eladott Ország: Igen az Expó a mát és a jövőt jelenti, a múlt pedig pl. itt is létezik.
www.museum.hu/muzeum/261/Gomori_Muzeum
CsipkeRózsa
Kár, hogy nincs itt lópicigáspár, elmondhatná véleményét.
sokanvagyunk
@durbincs: Hát még migránsokat... - azt se tudják, hol vannak éppen. :)
Veleda
@durbincs: A négyes fölött van a felkiáltójel:))
Veleda
Arról nem szól a fáma, hogy ebben a név változtatásban mennyi szerepe van a Csanádi püspökségnek.
lusta
Hirtelen dolgoztam és nem néztem alaposan utána a dolgoknak. Ezért most korrigálnom kell a korábbi bejegyzésemet. Nem lenne helyes, ha Borsod-Abaúj-Zemplén megyét átneveznék Gömör-Kishont-Borsod-Abaúj-Zemplén megyére. A helyes név Gömör-Kishont-Borsod-Abaúj-Torna-Zemplén megye..
szaboria1
Még szerencse, hogy 2020-ra tervezték azt még ellehet törölni is.
Eladott Ország
Megváltozik Csongrád megye neve, 2020-tól Csongrád-Csanád lesz. Már csak addig kell
valahogy kibírni, az megold mindent. Mint a Liszt Ferenc reptér, amit azóta is Ferihegynek hív
mindenki, de legalább egy komolyabb összeget el lehetett baszarintani a névváltoztatásra. És ha
ez lenn ez egyetlen ilyen hülyeség, meg sem szólalnék.
Veleda
@Eladott Ország: csakúgy, mint a Moszkva tér:))
agnes200
Nem értem, miért kell mindent átvariálni. Állítsák már le magukat!!! Nem hiszem, hogy ettől valakinek jobb lesz az élete Csongrád megyében.
Nekem a Ferihegy átnevezése sem tetszett, és a Lágymányosi híd átnevezése sem.
Amúgy kíváncsian várom, mikor lesz Budapest Kiscsútra átnevezve.
Equus1
a haza bölcs honfiúi az ezzel járó költségeket állják a saját zsebükből
Eladott Ország
vilagbiztonsag.hu/keptar/thumbnails.php?album=7
Magyar vármegyék címerei - Hetvenkettő vármegye.
Hány vármegyére "osztá" föl István király az országot, biztosan nem tudjuk. A XII–XIII. században hetvenkét vármegye volt. Lúzer F*szjankó vegyük fel mind a 72-őt, hogy legyen mivel b*szatni az időt, az okos Nemsikerült Kovács Zoltánnal együtt wazze!
lampa laz
Jankó ezt azért találta ki, ha újból ő lesz Hódmezővásárhely polgármestere, akkor Szeged nem lesz megyei jogú város többé. Nem véletlenül akarja azt a villamos közlekedést sem a két város között, így lesz majd Szegedből, Hódmezővásárhely elővárosa.
rdos
Szotyialista kishazánk legújabb (N)ERedménye hogy Csongrádnak végre van Csana. :-) Hogy nincs fontosabb dolga a tviszteltháznak? :-(
lusta
Itt szeretném szerényen megjegyezni, ha már Lézer Jankó arrafelé kever, kavar, hogy pl. Medgyesbodzás Arad vármegyéhez tartozott és buzog bennük az aradi tartozás és hagyomány.
lusta
El ne felejtsem, Békés megye lesz a következő? Jó érvként lehet használni a négynemzetiségű hagyományairól híres kisvárost, Eleket. Elek is Arad vármegyéhez tartozott. A gazdag történelmi múltra visszatekintő települést 1232-ben említik először írásos emlékekben. Hun itt az igazság, ahogy Oberfranci barátom szokta kérdezni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.