A fővárosi kormányhivatal közlése szerint megfelelnek a törvényi előírásoknak a Fidesz és az Odex Outdoor Expert Kft. között létrejött, hirdetési szolgáltatás megrendeléséről szóló szerződésben szereplő listaárak.

Budapest Főváros Kormányhivatala az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta:

megvizsgálták a hirdetési szolgáltatás megrendelésére vonatkozó vállalkozási keretszerződést, és megállapították, hogy a szerződésben szereplő listaárak megfelelnek a törvényi előírásoknak.

Kiemelték, hogy a törvény szerint a médiahirdetésifelület-értékesítők 2018-ban a legmagasabb 2017-es áron értékesíthetnek reklámhelyeket a közpénzből gazdálkodó szervezeteknek.

A Kormányhivatal szerint a Fidesz nem sértett törvényt a plakátolással – maradnak a Fidesz plakátjai

Az Együtt bontanák le a határzárat feliratú plakát. A Fidesz plakátját a fővárosban és vidéken is elhelyezik. MTI Fotó: Kovács Tamás

Emlékeztettek: a törvényi előírások alapján a költségvetési forrásokból gazdálkodó szervezet csak listaáron vehet igénybe közterületi reklámszolgáltatást. A listaár a médiahirdetésifelület-értékesítő által érvényesített, az azonos típusú, azonos méretű és azonos elhelyezkedésű reklámhordozóknál "az előző üzleti évben az alkalmazott kedvezmények érvényesítése nélkül, a megrendelő személyétől, a megrendelés mértékétől függetlenül meghatározott ár". A listaárat az értékesítő köteles a kormanyhivatal.hu oldalon közzétenni.

A kormányhivatal megítélése szerint egyes sajtóorgánumok és pártok azért értelmezhették félre a jogszabályt, mert a JCDecaux Hungary Zrt. 2018-as listaárat is közölt a kormányhivatallal, amelyet viszont csak 2019. január 1-jétől alkalmaznak.

Hozzátették, hogy az értékesítő 2018 januárjában nem köteles közölni a hivatallal az idén alkalmazandó legmagasabb árat, saját döntése alapján azonban megteheti.

A 24.hu hétfőn azt írta, hogy a Fidesz "kijátszotta a plakáttörvényt" úgy, hogy tavalyi listaáron vett hirdetési felületet a JCDecaux óriásplakátcégtől, miközben a vállalkozás januártól 50 százalékkal megemelte a listaárait.

A kültéri reklámhordozókra specializálódott Odex Outdoor Expert Kft. erre reagálva a hirado.hu-val azt közölte, hogy szigorú törvényi előírások alapján a költségvetési forrásokból gazdálkodó szervezet csak listaáron vehet igénybe közterületi reklámszolgáltatást. Azt írták: a 24.hu cikkében "szándékosan félremagyarázzák" a listaárat.

Az Odex/JCDecaux hétfői közleménye szerint betartották a törvényi előírásokat a Fidesszel kötött szerződésnél.

A közlemény is kiemelte, hogy politikai pártok esetén a törvényi előírás kimondja, hogy az előző évi listaárakat kell alkalmazni. Hozzátették: a településkép védelméről szóló törvényben előírtaknak megfelelően jártak el az Odex-szerződés megkötésekor.

A közleményben felhívták a figyelmet, hogy partnerük a 2017-re vonatkozó legmagasabb, kedvezmények érvényesítése nélküli áron vásárolta a szolgáltatást, megfelelve a törvényi előírásoknak. A 24.hu cikkében idézett cég által közölt adatok alapján ez egyértelmű – írták. A JCDecaux 2018-ban a 2017-es legmagasabb áron értékesíthet reklámhelyeket – közölték.

A két cég közleménye szerint a cikkben "szándékosan félremagyarázott listaár" a 2018-as üzleti évben meghatározott legmagasabb árat jelöli, amelynek alkalmazására a településkép védelemről szóló törvény alapján 2019. január elsejétől kerül sor – írta a hirado.hu.

Az MSZP kedden azt közölte, hogy a fővárosi kormányhivatalhoz és az Állami Számvevőszékhez fordul, mert álláspontja szerint a Fidesz törvénysértő módon jutott olcsóbban plakáthelyekhez.

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Semmi meglepő...az ÁSZ is a fidesz szerint ugrál eddig is lehetett tudni most meg már biztos.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Logikus! A "kormányhivatal", nem mondhat mást a kormány piszkos dolgairól, minthogy nem történt törvénysértés. Pláne, miután a törvényt a megszegő hozta!
Hellcat
Semmi meglepő...az ÁSZ is a fidesz szerint ugrál eddig is lehetett tudni most meg már biztos.
wagabund
Tisztelt emeszpé!..már sírni is késő...(hacsak nem egy titkos forgatókönyv szerint bénáznak)..egy ilyen régi párt nem viselkedhet ilyen ..."furcsán"...valami nagyon nem stimmel...
karma1
@vladimir putin: Ahogy elnezem, lassan valosagga valik...:o(( Meg ket ilyen megnyilvanulasa ennek a Golemnek, oszt a gyerekek a novesben is visszamaradnak, a szulok meg rettegni fognak es nem mennek el szavazni...:o(((
human
@wagabund: Az ellenzéknek kellene tematizálni a híreket. E helyett már 8 éve Orbán szállítja a témát.
justhpeter
@human: Igaz, de ahhoz ellenzék is kellene, nem egy-kéz nyúl béla.
karma1
Azert, ha belegondolok, hogy egy nemethsziszi az egy magyar politikus, es latom, hogy Kanadat egy Justin Trudeau , Franciaorszagot egy Macron vezeti es meg a kornyezo volt szocialista orszagoknak is futja jo kiallasu vezetokre, akkor ranezek erre a siralmas tablora, ami a szinmagyarsagot lenne hivatott a vilagban bemutatni - hat ekkor azert nagyon faj a szivem... Nem hiszem el, hogy ne lenne ma Magyarorszagon meg tobb Karacsony Gergely, Juhasz Peter vagy Gyurcsany kiallasu politikus, akik azert meg is tudnak jelenni egy nyilvanos esemenyen, ha szukseges...
Ez egy szegenysegi bizonyitvany, semmivel sem kulonb a kinezetuk, mint a boribol frissen szabadult szemelyi testoreiknek,...
namihami
Na ugye! Elég egy hiteles és korrekt ellenőrzés és máris tetöröltük a Soros képéről a vigyort. Nehogy már megint a Soros nevessen a végén. Vagy a Gyurcsány. Esetleg a Hadházy. És így tovább...
Borsodi
Magyarországon sokan nem az istenhez imádkoznak hanem Orbánhoz,add meg nekünk a közmunkát,ne üldözz el országodból urunk és parancsolónk, ne vedd el a házunkat földünket hagyd meg legalább a napi kenyerünket,és rabszolga életünket!
www.youtube.com/watch?v=8GPIy-C5evY
rohács1926
@Shikari: ma, 12:43
Az ellenzék nem tarthatja be ÚGY a törvényt, mint a fidesz, mert akkor az ellenzéket vezetőszáron hurcolnák, aztán mind lecsuknák.
dr. prédikátor
@Shikari: Már ne is haragudj de magába a fityfasz működése is törvénysértő!!!Sőt a létezése is!!!
desiro
Hát persze amit a geci csinál az mind törvényes.
Yoda69
Valoban nagyon eletszeru es megcsak nyomokban sem utal csalasra es visszaelesre hogy a fideSSnek 7000 megaplakatja lesz, meg az egesz ellenzeknek egy sem.
Nessy
@Yoda69: Az is természetes hogy hónapok óta Kormány info égisze alatt plakátol a fidesz! Ráadásul ugyanaz a plakát, csak a szövegdobozt kell az alapon kicserélni milliókért.
Jó, tudom, vannak akiknek sokszor el kell mondani, képen kell ábrázolni valamit, hogy eljusson a tudatukig és ott rögzüljön.
lusta
Szerény kérdés. Ezek után még valamilyen kétség felmerülhet a választási eredmények kimenetelében?
cs.n.
Mindig mindent rendben találnak, mikor magukat vizsgálják. A NAV megvizsgálta a NAV-ot, minden oké volt. Az EMMI az EMMI-t, akkor is. Ezek után az sem meglepő, ha a kormány szerint minden oké a Fidesszel. Nem egy hipochonder társaság, azt meg kell hagyni. :)
Cicamama55
Nem tudom ki hogy van vele, de én még csak nem is figyelem a plakátokat, soha nem befolyásolták a döntésemet a választásokkor...Azon kívül, hogy valakik nagyot kaszálnak vele, más jelentőségét nem látom ezeknek...
human
@Cicamama55: Olyan ez mint a győzike show. Azt gondolná az ember senki nem nézi. De mégis vetítik a kereskedelmi csatornák mert eladható a reklámideje, azaz nézik.
Cicamama55
Hát, lehet hogy a győzike show nézőit érdekli, engem az sem! Nagyon hosszan tudnám sorolni, mi nem érdekel! :))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.