A munkaidő-szervezéssel kapcsolatos törvénymódosítási javaslat célja, hogy lebontsa a munka törvénykönyvének adminisztratív akadályait azok elől, akik úgy szeretnének többet keresni, hogy – saját beleegyezésükkel – többet dolgoznak érte – közölte Kósa Lajos, a javaslat egyik fideszes előterjesztője szerdán Budapesten újságírók előtt, miután munkavállalói szakszervezeti szövetségek képviselőivel egyeztetett.

Elmondta, a beterjesztett javaslathoz benyújtandó módosító indítvány egyértelműsíti majd: a többlettúlóra csak akkor lehetséges, ha a dolgozók hozzájárulnak.

A mostani szabályozás alapján évi 250 óra, kollektív szerződés esetén 300 óra túlmunka elrendelésére van lehetőség.

A törvénymódosítási javaslat a 300 órát emelné 400-ra

- fejtette ki Kósa Lajos, megjegyezve, hogy

az európai uniós felső korlát 416 óra.

Azonban a konstrukció "csak a dolgozók beleegyezésével" működhet – ismételte meg a politikus, aki szerint "kipukkadt a lufi", nem igaz, amiről az ellenzék beszélt, miszerint kizsákmányolásról, rabszolgasorsról lenne szó.

Azt is hangsúlyozta:

a törvénymódosítási javaslata nem érinti azt az előírást, hogy főszabály szerint a munkahét 5 napos, 40 órás, napi 8 órás, és marad a heti két pihenőnap is.

Ugyanakkor a munkavállalók érdekében kezdeményezett módosítások közé sorolta Kósa Lajos az egyenlőtlen munkaterheléssel dolgozók pihenőnapjára vonatkozó szabályozás tervezett megváltoztatását, hogy a pihenőnap egyről kettőre nőne, és azt is kiemelte, hogy a munkarend-megváltoztatást a jövőben a munkavállaló is kezdeményezheti.

Szólt továbbá arról, hogy megmarad a törvényben az az EU-s irányelv, amely szerint a dolgozókkal 12 hónapos időkeretben kell elszámolni.

Minden olyan felvetés, hogy csak három év múlva fogják kifizetni a dolgozókat (...), marhaság

- fogalmazott, hozzátéve, kizárólag az egyenlőtlen terhelésre vonatkozó munkaidő-szervezési szabályozás változik. Megjegyezte egyébként, hogy a gyakorlati életben a féléves elszámolás a leghosszabb.

Jelezte végül, hogy tárgyalni fog munkaadói érdekképviseletekkel is.

Arra a kérdésre, hogy a munkavállalói szakszervezeti szövetségek képviselői hogyan reagáltak az egyeztetésen, a Fidesz politikusa azt mondta: sokallták a 400 órát, kedvezőbbnek tartanák a 350-et, de "miután ott van a munkavállaló beleegyezésének kényszere, nem fog semmi sem menni, ha a munkavállalók nem mennek bele".

Forrás: MTI

Fotó, videó: YouTube/Fidesz

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
"a többlettúlóra csak akkor lehetséges, ha a dolgozók hozzájárulnak." Ez az ember tényleg nem százas vagy életében nem dolgozott szokványos magyar munkahelyen.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
emerencia
"a többlettúlóra csak akkor lehetséges, ha a dolgozók hozzájárulnak." Ez az ember tényleg nem százas vagy életében nem dolgozott szokványos magyar munkahelyen.
sokanvagyunk
"...elrendelésére van lehetőség." - legalább értelmezhetné...
1magyar
Nem elég valakit 300 óráig dolgoztatni?
Nessy
@emerencia: Valószínüleg életében nem látott egy több műszakos üzemet belülről, nem hogy dolgozott volna pl. teljesítménybérben!
Ismervén a multikat, fix, hogy kivárják a harmadik év végét az "elszámolással". Kis vállalkozás már kevésbe engedheti meg magának, mert ott hagyják a dolgozói, mint Szent Pál az oláhokat!
desiro
Te hülye lala, csak nyugaton nem 3 év után fizetik ki a túlórát!!!
Aztán lehet, hogy 2 év múlva megszűnik a cég és nem fizet!!!
desiro
Hülye shikari ehhez szólj hozzá!!!
Vagy szerinted ez is f@sza???
Sámannus
Kell az ingyen munka a nemstróman anyukának.
Dr.Doktorovics trinitron dr.
Megmondom őszintén, nálunk jól fizetik a túlórát, ha van lehetőségünk megyünk is. Hozzá tenném, nem lébecolás, fizikai munka.
csak úgy....
mikor a családok évében a sületlen lalinak ez az ötlete támadt,
akkor nem köll csodálkozni ,ha a KDMP elvtársak jönnek majd a vasárnapi boltzárlattal!
minden faxa! szülök robiznak reggeltöl- estig,szombaton is és ha nincs nagyi vagy valaki a kölyköt ,a KISKORÙ gyereket ,közben gondozni tudja ? a hétvégi bevásárlásnak is löttek a kersztényi demokráciában? mit gondolnak,ezek a világtól és valóságtól elrugaszkodott szarházik? évi 400 óra+munka, a fizetség meg 3 évre rá? normálisak ezek ?
vacsi
"A törvénymódosítási javaslat a 300 órát emelné 400-ra
- fejtette ki Kósa Lajos, megjegyezve, hogy
az európai uniós felső korlát 416 óra."

Ha igaz, amit mond, akkor miért jegyzi meg ezt a sületlenséget?!

"miután ott van a munkavállaló beleegyezésének kényszere, nem fog semmi sem menni, ha a munkavállalók nem mennek bele".
Mármint, ha pl. Kovács Józsi bácsi azt mondja, hogy ő nem akar évi 250 túlóránál többet teljesíteni, akkor nem kötelezhető rá?! Mert én nem így értelmezem!
Eladott Ország
100%-ig behódolva szopják a német (autó)ipari lobbi faszát áhítattal, a "mocskos Brüsszel nekünk nem diktál!" (csak Moszkva és a német multik) jelszó kíséretében. Gondolom a német nagyvállalatok megállapodtak Orbánnal, hogy rábeszélik Merkelt/Néppártot, hogy nézze el Orbánnak a jogállam szétbaszását, és a diktatúra kiépítését; ha cserébe Orbán rabszolgát csinál a magyar munkásokból és a német ipar rendelkezésére bocsájtja őket. Orbán örömmel belement, a német nagykutyák is. Win-win szituáció mindkét félnek. Csak a magyar nép szívja meg megint. Dehát nekünk ez kell.
nezelodo
Úgy lesz majd, mint a Nemzethy Konzultáció, csak igennel lehet válaszolni! Vagy nem válaszol, de az a dakotáknak igen...
namihami
Ennek a hülyének megint a kezébe nyomtak egy papírt, hogy adja be és olvassa fel, mint egyéni törvényjavaslatot. És ez az agytröszt megint nem vette észre, hogy beadták a nagyok a cumit a szájába.
Már sokadszorra szopatják, de annyira hülye és főleg annyira kapar a hatalomért, hogy menetrendszerűen b@sszák át. És észre se veszi.
Persze malacfarm, 20%, Harley és társai---neki megéri. Pláne, hogy fel se éri ésszel. Aztán jöhet a magyarázkodás, hogy az a csúnya balos média, az a hibás...mindig félreérti az ő fenenagy zsenialitását.
szalai1976
_---Itt találsz meztelen lányok a városodban : tress.is/lanyok
Sámannus
@bakcsubakka: Ismerjük be kell az a pénz a maffiának, amit ellophatnak a munkavállalóktól.
A mama csak külsős vállalkozó. Lali bábfigurának itt a szokásos tapló szerep jutott kiszolgálni a telhetetlen rablóbandát.
Lepényleső
Az ilyen törvényjavaslat biztos jele annak,hogy még olyanokat sem látott soha,akik valaha is
dolgozni jártak? Esetleg nagy hűséggel szolgája a fő akarnoknak,aki élvezheti,hogy őt
hívják az ország legújabb zsarnokának? (Mindenki az,aki önként hódol erőszakának?)
human
És a dolgozó nem kerülhet olyan helyzetbe hogy bele kelljen egyeznie. Ilyen nem fordulhat elő.
Sámannus
Szarkupac a média is:
index.hu/gazdasag/2018/11/28/kosa_tobblettulora_csak_akkor_lehetseges_ha_a_dolgozok_beleegyeznek/
Megtanult az Index is terelni, nem engedtek egy tapodtat sem. Ha így megy át a törvény akkor is elérték a céljukat. Ki tud ezeknek ellenállni, ha a potyát lesik . Megsúgom senki!
Meghátrált? Meg a körösztanyád térde szarjankó!.A firkászoknak pedig csak annyit súgok, dugják fel maguknak a tablettet..
Rockxy
Nekem van a 90-es évekből kifizetetlen túlórapénzem, nem kevés, ami a vállalkozót gazdagítja még ma is és a Horngyuszi vót a miniszterelnök.
Akkormost milegyen?
papa.49
No kupaklaja megint ,,nagyot mentél,, azzal a sok eszeddel, nem volt véletlen az se, hogy te jegyezted ezt a módosítást, ez is csak egy szög a koporsódban !!!
Eladott Ország
Kósa szerint a munkások érdeke a 10 órás munkanap vagy hogy mostantól minden szombaton is dolgozniuk kelljen. Kósa neked a zárt osztályon volna helyed akkora hülye vagy! Sajnos a Lipótmező bezárt, te idióta barom!
Eladott Ország
Tuszi-Hutu Legokosabb Lajost kitaszajtották a függöny elé eldadogni, hogy a többlettúlóra csak akkor lehetséges, ha a dolgozók hozzájárulnak. Csak tudnám, mi a szent szarért nem futja annyira a vergődéseikből, hogy ilyenkor megkérdezzék előzetesen azokat, akikkel utólag ki akarnak baszni. Ugye milyen szépen megkonzultálták a populációval a lakástakarékok kivégzését is?
kereső
@Eladott Ország: tegnap 15:50, A tőke nem demokrácia érzékeny.A tőke profit érzékeny.
Mindamellett Merkel Kanzellár asszonynak "elévülhtetelen" érdemei vannak orbán megvédésében,ami a magyarországi demokratikus jogállam szétrombálását eredményezte.
Ma már a folyam megállaithatatlan-és visszafordithatatlan. 1989 csak egyszer volt!-mint Budán a kutya vásár.
Eladott Ország
@kereső: És akkor most már lehet csodálkozni, hogy a csúti bűnöző cigány miért szarik a közös asztalra, illetve miért szar telibe mindent és mindenkit. Csak a baj az, hogy egy egész ország döglik bele.
tulipan
ll,hogy eszenk,fűtenek,vagy kiváltják a gyógyszereiket. Lehet,hogy te nem tudod,mert egészséges vagy,nem kell gyógyszereket szedned,de az életmentő gyógyszerek nagyon nagy részét kivették a támogatásokból,vagy ha nem,akkor talán 10%-ot támogatnak rajta. Páromnak agyműtétje volt,parkinsonos,én epilepsziás,pánikbeteg,és sajnos rákbteg is vagyok.kettőnk gyógyszere Orbán tatárdúlása előtt is sok volt,kb 30.000 ft most ugyan ezek olyan 60.000 ft körül lennének.130.000 ft a kettőnk nyugdíja és van egy iskolás gyerekünk. Tudod,nem sajnáltatni akarom magam,mert vannak nálunk sokkal nehezebben élők is. Nekünk legalább nincs közüzemi,banki tartozásunk,stabil a ház a fejünk felett.Eddig még megoldottuk,hogy nem váltjuk ki a gyógyszereinket,csak azt ami tényleg az életünket tartja meg.Hosszú távon ezt nem csinálhatjuk. Nem a migránsoktól félek,mert Ők nem hülyék,hogy nyomorból nyomorba meneküljenek.Orbántól tartok,aki viszont bennünket semmiz ki,pedig mi becsületesen adóztunk és ledolgoztunk egy életet.
ittott
ANYÁD PICSÁJA. A dolgozó ki van szolgáltatva a munkaadójának, a szakszervezeteknek, max arról dönthet, hogy éhen hal, vagy kinyalja.
kereső
@Eladott Ország: úgy gondolom, hogy mi a csodálkozáson már túl vagyunk, ami Magyarországot illeti.Következik az Eu- és az EPP! Fognak még csodálkozni-mert orbán még el se kezdte a kampányt.Bár hangolások már történnek- a minapi Marine Le Pen interjú,már ennek része.És van miből finanszirozni- az eddigi Eu-s pénzekből, és persze putyin is beszáll.Jön Bannon,Budapestre helyezi a központját az Eu kampány idejére.Nem csodálkoznék, ha az angol Farage is beszállna a kampányba,mint kibic-neki már semmi nem drága,hiszen a Brexit megvan.
Rockxy
@Apoca: Az hogy akkor rablókapitalizmus volt, most meg rablókapitalizmus van, csak közben Gyuszkóbácsi meghalt.
De ezt nem tudja mindenki.
Azok főleg nem, akik az ilyenolyan oldali médiából szerzik be az információt.
De ezt hiába mondom évek óta, én vagyok a hülye.
"Legyen néktek a ti hitetek szerint!"
Kimberliska
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
csipetke
...és ha a dolgozók nem egyeznek bele,mit csinál kósa?Tökönszúrja magát?Az idióta kormány miatt van ekkora munkaerő-kereslet,mert valószínűleg orbán úgy gondolta,hogy a birka magyar dolgozik szaré.húgyé,aztán rájöttek,hogy mégse.Ha egy villanyszerelőt,vagy bármilyen más szakit hívna az ember,időpontot kell kérni,mint az SZTK-ban.A magyar szakik jórésze külföldön keresi a nagy lóvét,ez a rablóbanda meg csak emelget bért,leginkább saját maguknak.Bolondok lennének ezért a kis pénzért fenetudja mennyi túlórát vállalni a melósok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.