A szexuális irányultság nem jelent stigmát, az csak egy, de lényeges vonása az érintettek sokszínű személyiségének – írta közleményében az alapvető jogok biztosa és két helyettese pénteken a homofóbia és transzfóbia elleni világnap alkalmából pénteken.

Ombudsman: a szexuális irányultság a személyiséghez tartozó tulajdonság

Székely László ombudsman, Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes és Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes a közleményben azt írta: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990. május 17-én törölte a mentális betegségek jegyzékéből a homoszexualitást, tehát a többségtől eltérő szexuális irányultság azóta hivatalosan sem minősül betegségnek.

Az Alkotmánybíróság gyakorlata értelmében a nemi identitás, a szexuális irányultság a sokszínű emberi személyiség alkotórésze, a személyiség magjához tartozó, megváltoztathatatlan tulajdonság, amelynek alapján senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés. Ezt mind Magyarországon, mind Európa-szerte számos jogszabály garantálja – tették hozzá.

Fontosnak tartják megemlékezni a világnapról, mert a kutatások szerint a szexuális kisebbségeket gyakran éri megkülönböztetés, verbális vagy fizikai atrocitás, és az előítéletek hétköznapi megnyilvánulásaival is gyakran szembesülnek. Emiatt sokan közvetlen környezetük előtt is eltitkolják identitásukat és félelemben élnek – írták. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének felmérése szerint például az érintettek több mint kétharmada nem vállalja fel szexuális irányultságát kortársai és tanárai előtt – ismertették.

A rejtőzködés és az előítéletek azonban ördögi kört alkotnak – hívták fel a figyelmet –, mert amíg a többségi társadalom tagjai nem találkoznak a közvetlen közelükben tőlük eltérő szexuális irányultságú vagy nemi identitású emberrel, addig csak sematikus képük lehet előítéleteik visszaigazolására.

A jogszabályi keretek tehát önmagukban nem elegendőek, további erőfeszítéseket kell tenni az érintettek bizalmának megszerzéséhez és megerősítéséhez, valamint egy biztonságos, élhető környezet megteremtéséhez – emelték ki.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
Azzal nem is volt baj, hogy kinek mire gerjed, de azzal inkább, hogy az ilyen irányultak milyen közegben élnek és fejtenek ki tevékenységet.
tulipan
Ezeknek ugyan beszélhet, az Ombudsman, hiszen a magyar (narancsos hantaboy) Kúrmányunk, egész Európában köztudottan, ostoba sötét, tudatlan barmok gyülekezete!!!
JAJMÁR
A "tőlük" eltérő? Kiktől?
Mert ezek a fityaszosok a nőket se tartják egyenrangúnak! Én meg ezeket nem...
Szép, ilyen "hülyeségen" okoskodik már az ember!

Felejtős! Remélem hamarosan ez az egész rendszer a múltba süllyed, mert ott a helye!
JAJMÁR
Ombudsman felmondja a "könyvet", de a változáshoz az édeskevés.
tulipan
@Shikari: Bamba, narancsnyik seggnyaló! Megnyugatóm hogy ennyi "eszetek" van!! "Főleg nem másokét!" :))))
Jozefina
"az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990. május 17-én törölte a mentális betegségek jegyzékéből a homoszexualitást, tehát a többségtől eltérő szexuális irányultság azóta hivatalosan sem minősül betegségnek."
"A jogszabályi keretek tehát önmagukban nem elegendőek, további erőfeszítéseket kell tenni az érintettek bizalmának megszerzéséhez és megerősítéséhez, valamint egy biztonságos, élhető környezet megteremtéséhez – emelték ki."
Mellesleg az egész cikk tartalma érthető és világos!!!
kissé felnőttem
Majd a bölcsek kövérét is kéretik ám irásban tájékoztatni mert szóból NEM ért .
Eladott Ország
@kissé felnőttem: Kövér László és társai egyfajta törzsközösségben szocializálódtak a Bibó kollégiumban, hiszen egymás hányását és lábszagát közvetlen közelről ismerik. Azt is érteni vélem, hogy áhítattal csüggnek a vezérükön. Csak hát az a helyzet, hogy ez egy abnormális törzs, amelyik semmit nem fog fel a külvilágból. Pont annyi eszük van, hogy követni tudják a törzsfőnököt és komolyan elhiszik, hogy vissza lehet forgatni az idő kerekét. Sőt, abban is őszintén hisznek, hogy győzni fognak, mert rajtuk kívül senki más nincs, aki mégis, az köteles az ő abnormáik szerint élni. Egyszóval nincs nekem azzal semmi bajom, ha ezek így akarnak élni, de én meg nem akarok és saját hatáskörben ívesen szarok Kövér zavaros handbandázására és bűntársai hazugságaira is. Bőven itt az ideje, hogy aki kezelésre szorul, azt orvoskézre adjuk, a többit pedig bíróság elé állítsuk. Az egyik nem zárja ki a másikat.
kissé felnőttem
@Eladott Ország: már várom mikor kezdödik a kezelésük kit itt kit ott mert örökké ez nem fog tartani.
Aki Én
@Csizmás Kond: Nagy bölcsességről árulkodó szép magyar mondatok, csak tippelni lehet mi járt közben a fejedben.
Azt nem lehetne, hogy te a saját közegedben fejtsél ki tevékenységet?
Aki Én
@Shikari: Igazad van, jobb azoknak a gyerekeknek az otthonokban. Még a végén nem szoknak rá tizenévesen a drogra, lemaradnak egy-egy jó zaklatásról, nemi erőszakról...
Ilyenkor mindig hálát adok az égnek, hogy engem nem teremtett fideszesnek :)
Aki Én
@Shikari: ,,lakásotthon", ez jó :)
Olvasgass ezekről az intézményekről egy picit.
Csizmás Kond
@Aki Én: ...te most ismét önként jelentkeztél forgalomirányítónak vagy csak ismét eltévesztetted az irányt ?
desir62
" a szexuális irányultság a személyiséghez tartozó " lásd shikari és durbincs kapcsolatát a 69-es nagyon bejön nekik.
desir62
@Csizmás Kond: te meg vagy a villamos többi meg hülye, ugye?
tulipan
@Csizmás Kond:,@Shikari: Ti kretén narancsos seggnyaldosók! Mondjátok xsak, egyáltalán ismertek legalább egyetlen ilyen embert, avagy a narancsos hantabolyok "jó" szokása szerint, csak picsogtok bele, a vakvilágba??
Csizmás Kond
@tulipan: Seggnyaló a fajtád.
...és nem ismerek egyetlen ferdehajlamut se, nem is mozogtam olyan körökbe ahol ne merjek lehajolni...az a te világod.
tulipan
@Csizás Kond: Jellegzetes pimasz narancsos HANTABOLY válasz! Hiába TI narancsos seggnyalók, sosem okoztok csalódást !Jól szórakoztam!! Azért nem árt EZ IS tudnotok :

24.hu/belfold/2019/05/17/bejegyzett-elettarsi-kapcsolat-kover-laszlo/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.