Felelőtlenül szervez a kormány hatalmas tömegrendezvényt augusztus 20-ára, mivel ez újra aktivizálhatja a már lecsengőben lévő járványt – ezt gondolja a megkérdezettek 66 százaléka a Publicus Intézet legújabb, a Népszava számára készült reprezentatív közvélemény-kutatása szerint.

Többség: felelőtlenség járványközeli helyzetben augusztus 20-i tömegrendezvényeket szervezni

Az aggodalmak persze korántsem egységesek, a kormánypárti szavazóknak például csak a fele, a fővárosi megkérdezetteknek viszont 82 százaléka tart attól, hogy a tömegrendezvény berobbanthatja a járványt.

Az a kormánydöntés pedig végképp kiverte a biztosítékot, miszerint az ünnepségek és a tűzijáték korábbi százmilliós nagyságrendű költségét az idén 6,5 milliárdra emelte a kormány. A megkérdezettek 75 százaléka sokallja. Az MSZP-Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció, a Momentum és a Jobbik szavazói 78-91 százalékos arányban utasították el a költekezést, de még a kormánypárti válaszadóknak is csupán a fele örül a nagyszabású ünnepségnek. Kissé meglepő módon a vidékiek még a fővárosiaknál is kevésbé nézik jó szemmel az elszálló költségeket.

(Népszava)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Nem nagy ügy pár milliárd ahhoz képest, hogy százmilliárdok válnak narancsköddé, a pajtik hokizsebében landolva, egészségügyi válsághelyzetben!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csipetke
A fidesz rettenetesen szereti rázni a rongyot. Százmilliárdokat szórtak/szórnak el puccos,felesleges beruházásokra.Ezt se fogják kiengedni a markukból,de megmagyarázzák,hogy miért jó az nekünk,ha 6.5 milliárdot eldurrogtatnak a szélben.Hogy járvány-veszély van?Rohadtul nem érdekli őket,attól fontosabb a rongyrázás.Ez orbánnak valamiféle fóbiája,ami nem lenne gond,ha a saját pénzét költené,de sajnos a mi közpénzünket szórja kétkézzel.Ha az idióta konzultációban lenne olyan kérdés,hogy szeretnénk-e,hogy orbán mindenféle kontroll nélkül szórja a közpénzt,na,tuti sokan visszaküldenék az egyébként rendkívül ostoba kérdésekből álló ívet
tudode
Nem nagy ügy pár milliárd ahhoz képest, hogy százmilliárdok válnak narancsköddé, a pajtik hokizsebében landolva, egészségügyi válsághelyzetben!
Aki Én
Vírus? Majd ők beszabályozzák.
Nincs az a ,,kis" pénz, ami ne jönne jól.
simmering73
Ha a többség úgy gondolja, akkor lesz tüzijáték. Nehogy már a józan ész kerekedjen felül az illiberális gondolkodáson.
Qqberci
"Ha tiltakoznak, meghosszabbítom augusztus 22-ig!"...
1magyar
Bizony nagyon rossz döntés amikor egy lakodalomban is elterjedhet a vírus.
Málna
@1magyar: Egy lakodalomban össze vannak zárva az emberek, akik beszélgetnek, ölelkeznek, puszizkodnak. Ez a rendezvény eleve szabadtéri, a tűzijáték négy kilométeren lesz, tehát nem kell szorosan összeverődni.
1magyar
@Málna: Hát----- , nem tudom, én nem megyek ilyen helyre akkor ha nem fontos.
Pálinkás Pál
Természetesen ez is politikai gumicsiont...a kormány is nagyon jól tudja,semmiféle járványveszély nincs, ezért mi akadálya lenne a tüzijátéknak??? az más kérdés hogy ennyi pénzt kidobni az ablakon nagyfokú szemétség részükről!!!
Sziszifusz
@Málna: 08:09
Tolnán meg is történt. Az egész násznép karanténba került.
ómió
És milyen "tömegrendezvények" is lesznek, efftársak?!
Nessy
@Málna: Ezek szerint még nem jártál az aug.20.-i ünnepségek idején sem a várban, sem egyéb látványosságot kínáló helyeken, nem szorongtál a hidakon, a Duna parton este.
Jozefina
6,5 milliárdból nagyon sokat el lehet lopni!!!
Mellesleg nem kell kimenni és megnézni!!!
Sziszifusz
@ómió: 09:22
"És milyen "tömegrendezvények" is lesznek," ???
Ha nem áll el a kormány a rendezvények megtartásától akkor bizonyára az esti tűzijáték lesz a fő attrakció. Ott pedig mint konzervdobozban a heringek, olyan szorosan lesznek majd egymás mellett azok as birkák akiknek nem lesz annyi eszük, hogy otthon maradjanak. Egymásra lihegnek, köhögnek, Viktorozva örjöngenek.
Bááár... Orbán ma reggeli rádiós megszólalásával, amikor a vírus csata megnyerését és a háború folytatását sejttette , lehet, hogy a 20-ai rendezvényekből történő kihátrálást készíti elő. Bárcsak úgy lenne.
Kisebb lenne a fertőzések kockázata, és egy csomó pénz megmaradna, még akkor is ha egy részét lenyúlnák a megszokott személyek.
Málna
@Nessy: De, igen. Akkor nem zavart, most viszont nem megyek tömegbe. Megoldható.
Nessy
@Jozefina: @Málna: Ti reálisan gondolkoztok, de sok ezren nem. Aki nem vesz részt ezeken a rendezvényeken, azokat is fenyegeti a veszély. Sokan megfertőződhetnek, akik aztán a latens szakaszban továbbadják.
ómió
@Sziszifusz: A tűzijáték úgy is végignézhető, hogy nem ér egymásba a f..kuk! Más?
Nyírfa
Ha Budapesten berobban a járvány, azt majd Karácsonyra kenik.

Gyerekek, mi ez, ha nem totális elmebaj? Csúcsra járatott megalománia, őrült költekezés, az életünk, az egészségünk megóvásának abszolút figyelmen kívül hagyása: ez az Orbán-kormány értékrendje. A magyar nép jólléti állapota harmadrangú, rengetegen küzdenek a kilátástalansággal, aki teheti, menekül innen. ezek meg horribilis pénzért ünneplik magukat. Ez borzasztó.
kereső
@Nyírfa: Nem értitek. A mostani aug.20.-a nem a Szt.Istváni állam alapitás grandiózus megünneplése lesz, hanem az orbán által létrehozott új államé, és orbáné, mint új állam alapitóé. Nem fog itt semmi sem szólni a Szt.Istváni nyugatos!!! Európáról. Minden orbánról fog szólni- majd meglátjátok.Ezért kell megtartani, akkor is , ha utána kő-kövön nem marad. és ennek egyik kiemelt szimbóluma a Lánczhid-i tűzijáték.Félek, hogy akkorra bejön hollikhajatlanagyatlan javaslata, és akkor Karácsony G. és az egész fővárosi közgyűlés nem fog megtiltani semmit.Azután meg, a kórház rekonstrukciók mintájára majd átfestik- ez lesz a felújitás.
Nyírfa
@kereső: Álmodik az orbáni nyomor. Már látja a fején a koronát, körötte angyalok, hozzák a megüdvözlést. Aztán felébred, és rettentően megmérged, hogy nem lehet Magyarország I. Orbánja, ezért kihirdeti a vészhelyzet 3-mat, és jól megmutatja ennek a liberális csürhének - Budapesttől Brüsszelig -, hogy ki az úr a házban. Magyarország, 2020. Szép kis lejtő '89-től.
kereső
@Nyírfa: Nem álmodik. legalábbis orbán nem. Ez a reális valóság ma Magyaroszág 2020-ban. Nekünk kéne már elfelejteni az "álmodozást", hogy orbánt választáson , itt és ma le lehet váltani. Fel kéne ezzel hagyni- és nem ámitani több millió embert továbbra is.Nem is tudom, hogy ezt minek hijják- de valószinúleg ez az, amit politikai vakságnak neveznek. És mert az ellenzéki pártok továbbra is úgy gondolják, hogy ma demokrácia van kishazánkban, és nem óhajtják megmutatni és leleplezni egységesen kiállva ezt a nyomorult diktatúrát(többek között felállni és otthagyni a máig parlamentnek nevvezett cirkuszt), ez igy is marad. Szóval Kedves Nyirfa, ha ébren vagytok ne álmodjatok.
Nyírfa
@kereső: Van, amiben egyet gondolunk, van, amiben mást. Sokat törtem a fejem azon, mi lenne, ha az ellenzék felállna a Parlament padsoraiból, és kivonulna a következő választásokig. Szól mellette is érv, szól ellene is, azonban , véleményem szerint a magyar politikusok java egyszerűen csak karrierista, ezért a kivonulás hamvába holt ötlet. De ne csak őket okoljuk, mi, a társadalom civil polgárai is olyan közönnyel viseltetünk a saját életminőségünk iránt , aminek a foka már önmagában ellehetetleníti az ellenzéki képviselők hathatós támogatását. Az életminőség alatt a komplett jóllétet értem. Éretlenek vagyunk, legalábbis a kritikus többség, és ezt a tényt tudomásul kell vennünk. De: ez nem jelenti azt, hogy a társadalom haladóbb rétege ne próbáljon változtatni a sorsán, ezzel magával húzva a bizonytalankodókat. A magam életében éltem meg annak az igazságát, hogy , ha 10-ből egy ember vállalja a másképp gondolkodását, az még ugyan kevés, el is bukhat, de gondolkodóba ejthet legalább még egy embert, aki előbb-utóbb rászánja magát, és szintén előlép. Őt pedig követheti a 3., a 4., az 5. stb. Ez nyilván folyamat, időigényes, de, amikor átlépi a kritikus többség határát, akkor rohanvást történnek meg a változások. Ez törvény, és én semmi másban nem bízom, mint ezekben a törvényekben, mert ezeket az Élet teremtette. Még annyit, hogy a folyamatok sokszor a látens tartományban zajlanak, de, amikor kiforrják magukat, és láthatóvá válnak, akkor már feltartózhatatlanok. Lásd.: szocializmus , amely ugyan elbukott, de az előszele és katalizátora volt egy majdan létrejövő társadalmi formának, vagy éppen a legaktuálisabb: a rabszolgaság, a gyarmatlét , a kizsákmányolás, a rasszizmus jelen következményei. Mindig vannak visszaesések: veszélyzónába került Olaszország, Magyarország, a lengyelek, újjáéledni látszik a fasizmus, sőt, a nácizmus, de , ezek, véleményem szerint olyan kitérők, amelyek emlékeztetni hivatottak minket arra, hogy tudunk mi mást is, jobbat, emberibbet.
Nyírfa
@kereső: Elnézést, hogy ilyen hosszú lett., de így kerek. Viszont tagolhattam volna. Késő bánat. :)
Sziszifusz
@ómió: 09:25
Várd ki végét. Biztosra veszem, hogy egymást lökdösve tolakodnak majd a a jobb helyek elfoglalásáért. A 1,5 m-es távolságtartásra csak akkor lesz esély, ha komoly létszámú rendészettel irányítják, terelik, felügyelik a tömeget.
Vagy még akkor sem.
Nessy
@Sziszifusz: Szerintem akkor sem! Nem lesz hova "terelni" a tömeget! Mint ahogy a három napos rendezvényeken sem! Ez a háromnapos "ünnepség sorozat" a jelenlegi helyzetben minden szempontból végig gondolatlan, csak a problémák elfedését, és a kormány glóriájának a szidolozását szolgálja! Meg egy pár haver cégének a támogatását, pótlandó a járvány miatti bevétel kiesésüket!
kereső
@Nyírfa: Nem igaz, hogy a társadalom civiljei közönyösek. Nem azok. De mit látnak, az őket képviselni "hivatottaktól"? Azt, hogy vigan el vannak a parllamentben- amelynek mára teljességgel megszűnt az eredeti funkciója. Ami nem a törvényhozás- hanem a végrehajtó hajtó hatalom ellenőrzése, felügyelete, kordában tartása. Ez meg az ún. bizottsági munkában valósulhatna meg. Amelyet maguk a parlament képviselői tesznek lehetetlenné- mert nem képviselők a 133-ak, hanem orbán viktor kiszolgálói. Mert a plenáris ülés nem az ellenőrzés szintere- az azonnali kérdések cirkuszával.
Tehát a parlament nem tölti be eredeti funkcióját- csak arra jó, hogy a magyar értelmiség el tudjon filozofálgatni rajta, mi orbán rendszere. Hiszen minden demokratikus kellék megvan- csak éppen tartalmilag kiüritve, és orbán csicskái által megszállva. És akkor jönnek, hogy ez még "csak" hibrid rendszer, és autokrácia- miközben világosan lehet látni, hogy van egy pártállam, és van egy állampárt 2020-ban. Az , hogy több párt képviselői ülnek a parlamentben- nem releváns. Igy volt ez a Hoenecker vezette NDK-ban,(azt mégsem jutna eszébe senkinek demokráciának, de még hibrod rendszernek sem mondani),
kereső
folyt...:Szóval nincs aki kimondja- mit kimondja, üvöltse, hogy DE GYEREKEK!! a király meztelen. A pór civil meg hiába érzi, tudja ezt, ha nincs senki olyan akinek mellé álljon. Nem vezér ürü kell, de kéne valaki/valakik akik megkongatják azt a fránya kolompot.Na de ez a tiszteletlen házból, belülről nem lehetséges, nem felvállalható. A civil meg egy ideiig még morog, aztán azt mondja- ha titekket nem érdekel amit én mondok, akkor itt a vége. Közömbös leszek, és hagyom a francba az egészet.Van értékelhető tudásom, és megyek innen. mert nem értek ti sem annyit, hogy jövőmet a gyermekeim jövőjét feláldozzam.Aki marad meg, meg kibekkel- mert igénye sincs a szabadabb életre- az esetleges önmegvalósitás útjára lépni, hiszen nem tudja, hogy milyen az. És ezért marad orbán- mert az értelmiség, a tudás, az értelem már elment, vagy elmegy. Mi itt réges-régen polémizáltunk arról, hogy mennyire hasonlatos hitler németországának kiépitése és a NER felépülése.A kábitás szintje vészesen közelit ahhoz az időszakhoz, egyre több a fanatikus, aki nem fog visszariadni a fizikai erőszaktól sem.Az a véleményem, hogy lépéshátrányba lavirozta magát az ellenzék- hiszen még most hagyja, hogy orbánék tematizálják a közbeszédet, kullog az események után sajtótájékoztatókon. Na igy ez nehéz lesz.
Nyírfa
@kereső: Igen, és nem. A látszat az, hogy mindenben igazad van. Az én látásomban azonban nagyon is felelős a társadalom minden tagja. Próbáljon a képviselőm nem értem dolgozni, ha én ellenőrzöm, a nyakára járok, és számon kérem rajta az ígéreteit.
De megteszem? Volt rá példa. :) Aztán törődtem én is a magam vélt dolgával, holott a hazám minden ügye rám is tartozik, hol közvetve, hol közvetlenül. Ha csak arra várok, hogy mozduljon az általam választott párt a Parlamentben, akkor a kezébe helyezem a sorsomat. Pedig, annak az irányítása az én jogom, kötelességem és felelősségem.
Az emberekben még nem tudatosult, hogy ők az államapparátus munkáltatói. Hogy a bürokrácia egyetlen dolga a szolgálat, mégpedig az ország szolgálata.
No, ha erre minél többen ráéreznek, akkor majd lesz változás is, lesznek igényes választásaink, a képviselőink tekintetében is.
ómió
@Sziszifusz: Abban egyetértünk, hogy csak a fegyelmezett magatartás lehet "rendezvényileg" is járható!
Rockxy
tessékcsak aggódni, az jól áll!
hüjjéknek, persze.
de a puciblustúl függetlenül nem kell a ccsinnaddrratta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.