Több hazai magánszolgáltató lemondta vagy felfüggesztette a koronavírus-tesztelést a 19500 forintos hatósági ár hétfői hatályba lépése után.

Egy kormányrendelet értelmében szeptember 21-től a magánegészségügyi szolgáltatók a koronavírus-fertőzés megállapítására szolgáló PCR-teszteket hatóságilag megállapított áron, 19 500 forintért kínálhatják. Pár napja jött már arról hír, hogy emiatt volt labor, amelyik felfüggesztette a tesztelést. Az Mfor.hu azt nézte meg, a magánegészségügyi szolgáltatók közül kik folytatják hatósági áron is a PCR-tesztelést, és kik nem.

Úgy tűnik, a magánegészségügyi szolgáltatók egy része szép csendben, minden kommentár nélkül javította PCR-tesztjeinek árát, így ma már 19 500 forintért találjuk meg a Wáberer Medical Center, a Róbert Magánkórház, a Medicover, a Kelen Kórház, az Aniron Egészségközpont, a Swiss Clinic, a Budai Egészségközpont, a Dr. Rose és a Neumann Labs honlapján is a szolgáltatást.

Több labor azonban felfüggesztette a tesztelést

A 444 tíz ilyen magánszolgáltatót talált.

Az Affidea Magyarország Kft. eddig négy budapesti kerületben, valamint Hatvanban, Miskolcon, Százhalombattán, Tiszaújvárosban és Zalaegerszegen vett mintákat PCR-teszteléshez. Azt írják, a maximalizált ár mellett átmenetileg nem tudják folytatni ezt a tevékenységet, csak a házhoz menő szolgáltatást hagyták meg, ami 50 ezer forintba kerül. Százhalombattán és Tiszaújvárosban így nem is maradt más mintavételi hely a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) listája alapján. Ez a helyzet Siófokon is, ahol az egyetlen szolgáltató, a Sió Medical ideiglenesen szünetelteti a tesztelést. 

A győri Kardirex Kft. október 15-ig biztosítja a mintavételt hatósági áron, utána viszont „szigorú gazdasági döntést” hoznak, mert „figyelembe véve a beszerzési árakat, a bér és az egyéni védőeszközök költségét,a PCR tesztelés a magánintézmények számára akár veszteséget is termelhet, ami egy gazdasági társaság esetében nem fenntartható”. Náluk húszezer forint a kiszállási díj, ha valaki házhoz hívná őket, erre jön rá a többi költség.

Egy nyíregyházi szolgáltató azt írja, a PCR-teszt vizsgálati díja és a biztonságos mintavétel költsége jelentősen meghaladja 19500 forintot, ezért határozatlan időre felfüggesztették a tesztelést. Így döntött két szegedi (1,2), egy budapesti, egy székesfehérvári és egy veszprémi magánszolgáltató is. Az önkormányzati fenntartású Zuglói Egészségügyi Szolgálat is csak korlátozottan vesz mintákat.

A Budapesten működő PentaCore pedig már múlt héten közölte, hogy leáll a tesztekkel

- teszi hozzá a 444.hu.

A Népszavának nyilatkozó Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint

a megszabott hatósági ár miatt beszakadhat a hazai vírustesztelési piac.

Rékassy Balázs elmondta, a szabadáras teszteken a szolgáltatást szervezők 4-7 ezer forintot kerestek, a laboroknak pedig 2-3 ezer forintos árrése volt. Ebből az is látszik, hogy a maximált árral a kicsik kiszorulnak a piacról. Ezen az áron csak azoknak éri meg vállalni a feladatot, akik maguk látják el a labormunkát és kellően nagy számú vizsgálatot végeznek. A szakember megjegyezte: a tesztek árát a piacon maga az állam srófolta fel, amikor a járványügyi hatóság is 30500 forintra árazta a vírus diagnosztikáját.

Hasonlóan nyilatkozott a 444-nek is egy a  piacot jól ismerő szakember, aki szerint

az új rendszer a kisebb szolgáltatók, egészségcentrumok kiesését okozhatja, ahol fajlagosan magasabb a munkaerő és a védőeszközök költsége.

Nem véletlen, hogy a felfüggesztést bejelentő szolgáltatók jelentős része is ilyen. 

Forrás: 444, Népszava, Mfor.hu, 24.hu

Címlapkép: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Majd az állami kórházak megcsinálják. Igaz igy is megszakad az egészségügy...
Nessy
Mutassanak egyetlen szolgáltatót, ahol a kiszállási díj minimum ötezer forint alatt van! Inkább ma már tízezer forint még fővároson belül is.
Macskaszem
És még azt mondja a csúti geci, hogy nyáron felkészültek. Csak nem a járványra, hanem az adriázásra.
Qqberci
Akkor a TB-t miért is fizetjük, ha a tesztet nem téríti?...
Pálinkás Pál
Nos ..az utóbbi napok cseppet sem logikus intézkedései fényesen mutatják, ez a kormány a pénz lenyúlásán kívül másra nem alkalmas!!! de nem egyedül orbán a bűnös..hanem az a sok marha is ,aki lelkesen bólogat neki...várható volt hogy magáncégek ennyiért ,állami kompenzáció híján nem fogják folytatni...
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
Namely
Tetszik, hogy az itt kommentelő komcsik állandóan azt harsogják, hogy legyen ingyenes a teszt, most meg, amikor beszakad az egész, mert a szolgáltatók, nagyon helyesen, nem kérnek a 2020-as rákosi intézkedésből, azonnal a Kormányt kezdik el hibáztatni.
Pedig az általuk korábban üdvözölt kommunizmus a hibás.
vacsi
A magáncégeket csak a pénz érdekli! Én inkább azt nem értem, hogy mi a gond a teszteléssel? Fizetni csak annak kell, aki a külföldi nyaralás utáni karantén idejét le szeretné rövidíteni. De nekem senki ne akarja bemesélni, hogy az ilyen embereknek nincs rá pénze!
Lepényleső
Egy tető ha megépült beszakadhat. Amíg azonban egy tetőről csak beszélnek,de még senki sem látott belőle egy lécet,
addig jó eséllyel csak az szakadhat be amit ez a kaláka épített?
Sámannus
Amióta "ingyenes" az egészségügy azóta egyre több helyen kell egyre többet fizetni. Jelenleg a 365 napos vizitdíjat fizetünk egy tesztért. Mondjuk a cuciális népszavazás óta nem ezt vártuk, de akik gondolkodtak számítottak ilyesmire.
Most a kisebb intézmények feladásával elindul egy másik lavina, ami az egészségügy háttér intézményeit bénítja meg, és a portyázóink/potyázóink akkor is a pénzüknél maradnak. Az általunk igénybe vehető szolgáltatások pedig beszűkülnek.
Sajnos a Parlament melletti téren az idén is elmaradnak a 2006-os trágyázási műveletek, pedig okunk egyre több lenne rá,hogy megtegyük.
Nessy
@Sámannus: Ne lázongj! Kell a pénz a sportkluboknak, a turizmus támogatására. Néha úgy érzem, hogy kis hazánkban senkinek nem okoz gondot a járvány, csak a turizmusnak, vendéglátásnak, sportnak. Senki nem veszíti el a munkáját más területen, senki nem lesz munkanélküli.
Az egészségügy topon, az oktatás gördülékenyen műxik. Hazánk nagyjai repkednek, ki "nem kormánygépen", ki katonai helikopteren.
Inflációban elsők vagyunk az unióban! A forint leesett a mélybe, oszt ott is maradt.
Sámannus
Bizony büszke is vagyok minden elért sikerre, különösen a árúházak kutyás macskás polcaira. Több ott a glanc a játék a bútor, mint a csecsemő és baba részlegek polcain. Gondolom is, ezért szavaznak a romák is a pohosra, mert igen kiváló a családpolitika, nincs már ott sem amit helyre kéne hozni.
creativehun
@Namely: Látható módon fogalmad sincs a kommunizmus mibelétéről. Magyarországon soha nem volt kommunizmus..és ha már ezt a témát feszegetjük...akkor a ma..jobb oldalon ülő kormánypárti politikusok többsége haszonélvezője volt a valamikori MSZP párt káderi rendszerének..vagy közvetve vagy közvetlenül.
Aki Én
@Namely: miért komcsi, aki kritizálja a kisz titkár intézkedéseit?
Pálinkás Pál
@Namely: Nos..érvelésed ott bukik meg, hogy a "' kommentelő komcsik" fizetnek TB-t...így az államnak kutya kötelessége lenne ellátni őket...ja...hogy a pénzt nem tesztelésre meg infrastruktúra fejlesztésére fordították,hanem saját zsebbe ment??,!!! Röhej...hogy egy kormánynak magáncégeket kell bevonni hogy egyáltalán tesztelni tudjon...aztán mivel így sem megy...ránézésre, sámán módra lehet majd fertőzöttnek nyilvánítani bárkit... ezekért a tettekért az életfogyt is kevés..!!!
Namely
@creativehun: Láthatóan nem szeretnéd észrevenni, hogy az ország és az itt kommentelők nagy része ideológiailag vérkommunista. Az pedig nem érv arra, amit írtam, hogy "de ő is haszonélvező vót".
@Aki Én: "ingyenes teszt kő, mer' hát az jár"
Plusz hatósági ár, ami komcsi, piactorzító csökevény.
@Pálinkás Pál: A tb egy biztosítás, amiben nem lehet benne minden. Pl ez sem. Abban az ALAPELLÁTÁS van benne. Minden másért fizess.
"Röhej...hogy egy kormánynak magáncégeket kell bevonni hogy egyáltalán tesztelni tudjon"
Tudsz mondani egy olyan országot, ahol nem? Észak Korea? CCCP?
És még megsértődsz azon, hogy kommunista jelzőt kapsz? :D
"ezekért a tettekért az életfogyt is kevés..!!"
Mélyekért is?
Ja, hogy a kommunista ideológiát igénylitek 2020-ban?
Aki Én
@Namely: Eszméletlen amit itt összehordasz. Tényleg zavaros, és sok helyen totál ellentmondásos. Végképp érthetetlen, hogy az ingyenes tesztelésnek, meg a hatósági árnak mi köze egymáshoz? Senki nem gondolhatja, hogy magáncégek fogják kifizetni a teszteléseket, úgy lesz olcsóbb, hogy azt magáncégek pótolják ki parancsra.
De újra megkérdezem, miért is komcsi, aki kritizál bármit, de főleg a néhai KISZ titkárt?
Pálinkás Pál
@Namely: nos...az intézményesített lopásért...mengele miklósnak a tavaszi ágykiürítésért...sorolhatnám estig, de neked felesleges...úgyis fújod a fidesz doktrínákat...a járványvédelem mindenhol állami feladat...a tákolmányotokban is benne van az egészséges élethez való jog...persze jogállamokban a járványra kapott pénzből nem a vejkó vesz jacht kikötőt...hát röviden ennyi...a kommunista törzs meg ott ül a fidesz soraiban,bátran utána nézhetsz, kezdve mindjárt a KISZ titkár puhossal!!!
Namely
@Aki Én: "az ingyenes tesztelésnek, meg a hatósági árnak mi köze egymáshoz? " mind a kettő komcsi. Az állam mindenhatóságának, tökéletes tudásának ábrándja, amit '90 előttről hozott az emberek nagy része.
"De újra megkérdezem, miért is komcsi, aki kritizál bármit, de főleg a néhai KISZ titkárt?"
Ha csak elolvastad volna a korábbi kommentemet, ami tartalmazta a fidesz által meghozott döntés kritikáját és rámutatott annak szintén kommunista voltára, fel sem tennéd ezt a kérdést.
Vagy elolvastad csak nem tudtad értelmezni?

Akkor ülj vissza az iskolapadba.

@Pálinkás Pál: ".a járványvédelem mindenhol állami feladat...a tákolmányotokban is benne van az egészséges élethez való jog..."
A tesztelést kérdeztem, hogy hol CSAK az állami szerv végzi azt. SEHOL, az alapellátásba nem tartozik bele, csak a 100% állami fin eü-ben (kommunizmus).

"persze jogállamokban a járványra kapott pénzből nem a vejkó vesz jacht kikötőt.."
forrást erre (hiteles forrást, pl portfolio.hu)

"a kommunista törzs meg ott ül a fidesz soraiban"
meg ott kommentelnek "Pálinkás Pál" néven és böfögik a lenini "legyen minden ingyen" maszlagot.
Aki Én
@Namely: ,, mind a kettő komcsi."
...te tényleg beteg vagy :(
Pálinkás Pál
@Namely: na ja...nekünk ne legyen ingyen de a határon túli parazitákat tartsuk el.igaz??? szimplán hazudsz...a járvánnyal ,összefüggő minden kiadás az államot terheli...elvégre ezért kapott az uniótól pénzt..persze nem sok ment erre, viszont vettek tizenezer használhatatlan horkolásgátlót, achnoésoknak!!!
Aki Én
@Namely: ,,"persze jogállamokban a járványra kapott pénzből nem a vejkó vesz jacht kikötőt.."
forrást erre (hiteles forrást, pl portfolio.hu)"

Tehát amíg a portfolio.hu nem írja meg, hogy van a szomszédomnak anyja, addig nincs...
Húúú basz...
Miért nem mindjárt a vadhajtások.hu vagy az M1?
Namely
@Aki Én: "Tehát amíg a portfolio.hu nem írja meg, hogy van a szomszédomnak anyja, addig nincs..."
Tehát az, hogy a szomszédodnak van anyja, az egy gazdasági kérdés?
:D
De semmi gond, égesd magad tovább, nyugodtan. :DDDDDDDDD
Namely
@Pálinkás Pál: a határon túliak ügye egy egészségügyi kérdés? :D
"a járvánnyal ,összefüggő minden kiadás az államot terheli..."
Nem.
"elvégre ezért kapott az uniótól pénzt..persze nem sok ment erre, viszont vettek tizenezer használhatatlan horkolásgátlót, achnoésoknak!!!"
Neked is ugyanezt tudom írni, hogy gazdasági kérdésekben portfolio.hu forrásmegjelölést kérek. A többi vagy fideszes, vagy "ellenzéki" mese.
Aki Én
@Namely: Te ennyit értettél meg, illetve félre? Tényleg nagyon buta vagy, ne égesd magad tovább :(
Namely
@Aki Én: indokold, érvelj, és ne próbálj "emelt fővel" valójában fölényeskedve kifarolni.

Persze tudom, hogy úgyis ezt fogod tenni, amikor érvek mentén kellene vitázni. Azt, mint a hozzád hasonlók, nem tudsz.

:D
Aki Én
@Namely: Indokoljak, érveljek? Mondjuk úgy mint te? Ha valamiről nem ír a te kedvenc lapod, akkor az nincs? Nem igaz, hogy ha valamiről nem ír a portfólió, akkor az nincs.
Ne faroljak ki? Mégis meddig kéne rágnunk ezt a butaságot?
Mi értelme vitázni azzal, aki kijelenti, hogy az ingyenes tesztelés meg a hatósági ár az ,,komcsi"?
Ez egy beteg kijelentés. Mit lehet ezen megvitatni?
Te érvelsz? Szerintem nem. Egyszerűen kijelentesz butaságokat, aztán csodálkozva vered a melled, hogy senki nem elég jó vitapartner neked.
Namely
@Aki Én: "Indokoljak, érveljek?"
Igen, tudom, errefelé szokatlan. Pl a hatósági ár, nem igaz, hogy piactorzító hatású, nem igaz, hogy a fejlesztéseket gátolja, ezért nem komcsi, hanem igenis kapitalista, piacot erősítő hatással bír... stb.
Így kell érvelni.
Igen, én kijelentettem valamit, azt kellene cáfolni érvekkel.
"Ha valamiről nem ír a te kedvenc lapod, akkor az nincs? Nem igaz, hogy ha valamiről nem ír a portfólió, akkor az nincs."
Ez azért a kedvencem, mert nem vádaskodik, nem fekszik le egyik oldalnak sem. A kapitalizmus pártján van, mint jómagam. Így ha valamiről nem ír, az a városi legenda szintén van, kocsmai mendemondák alapján nem írnak cikkeket, mint 444, 888, index, pestisrácok, hvg, stb.
Így igen, kijelenthető, hogy amiről ők nem írnak, és az kapcsolatos a gazdasággal, az vagy nem igaz, vagy olyan gyenge lábakon álló vádaskodás, hogy foglalkozni sem érdemes vele.
Pálinkás Pál
@Namely: bizony az...hány lélegeztetőt adományoztak a mi pénzünkből határon túlra??? januártól az itthonit nem látják el ha nincs tb-je...a here parazita románt igen!!! magyarázd már el nekem,hogy is van ez!!!
Aki Én
@Namely: ,,Így kell érvelni."
Bravó, a magad vállon veregetése már megy. Az nem érvelés, ha sokadszor leírod a saját véleményed.
Én is leírtam az enyémet.
Namely
@Pálinkás Pál: már bocs, de az itthoni, akinek nincs tb-je, az nem parazita? De, azt. Ha a(z európai, fehéreket ellátó) célállomáson szükség volt ezekre, akkor semmi bajom ezzel, ha az itthoni ellátást ezzel nem veszélyeztetik. Az tudtommal nem került veszélybe.
Amúgy én 50 ilyenre emlékszem (portfolio.hu a többi oldal mesekönyv szintjén van), nem tartom soknak, gesztusértéke van (ha jól emlékszem akkor Kárpátaljára ment).
Ezzel együtt sem érzem helytállónak azt a kijelentésedet, hogy "mi tartjuk el a határontúli parazitákat". Az utolsó szót pedig egyenesen sértőnek találom, kiváló példája gyurcsótány és a libsikomcsik aknamunkájának.
Ahhoz pedig végképp nincsen köze, ahonnan indult a beszélgetés:
a hatósági ár egy kommunista csökevény, és az itt kommentelők nagy része az ingyenesség ábrándját kergetve maga is vérkommunista.
Namely
@Aki Én: Érvelni akkor kellene nekem, ha én írtam volna valamit a te hozzászólásodra, de nem így volt. Ennek ellenére minden kérdésedre feleltem.
Te semmire. Nem írtál ellenérvet.
Mert nincs érved.
Aki Én
@Namely: Hú baszod, veled sem könnyű. Te írtad, hogy ,,így kell érvelni" , erre reagáltam.
A többi buta kijelentésedre nincsenek ellenérvek azon kívül, hogy faszság. Ha azt mondod, hogy a fű kék, akkor arra nincsenek ellenérvek, csak a legyintés. Ez van most.
Erre gondolok:
,, ingyenesség ábrándját kergetve maga is vérkommunista."
Akinek itthon nincs tb-je, az nem parazita, mert itt fizet adót, itt dolgozik, termel... A külhoni csak kap a közösből, semmit nem ad bele. Ezt ugyan nem nekem címezted, de baromság.
vagy ez: "az ingyenes tesztelésnek, meg a hatósági árnak mi köze egymáshoz? " mind a kettő komcsi."
Ráadásul nem említettem olyat, hogy mindenkit kéne tesztelni ingyen.
De egy másik beszélgetésünknél szépen eltűntél. Nincsenek érveid?
Pálinkás Pál
@Aki Én: Már hogy lennének neki???/@Namely: /..minden válasz előtt nem hívhatja a pártközpontot,akkor hamar lekerül a fizetési listáról!!!
Pálinkás Pál
@Namely: válaszolt helyettem más...de kiemelem neked ,ha nem is fizet tb-t a világ legmagasabb áfáját fizeti a közösbe itthon...míg a román ,meg az ukrán csak a pénzt viszi!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.