Péntekre 2066 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 54 278 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1352 főre emelkedett-

15 655-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 37 272 fő. Az aktív fertőzöttek 29%-a, az elhunytak 38%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti.

2209 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 200-an vannak lélegeztetőgépen.

A járvány második hulláma zajlik egész Európában és Magyarországon is. Nő a fertőzések, a kórházban kezeltek és az elhunytak száma. 

A kormány csütörtökön közzétett rendelete alapján, mától kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is.

A sportrendezvények helyszínén és a szabadtéren megtartott gyűlésen maszkot kell viselniük a résztvevőknek. A sportrendezvényeken nem kell maszkot viselniük a sportolóknak, az edzőknek, a mérkőzésvezetőnek, a versenybírónak és a segítőinek. A gyűlésen felszólaló maszk nélkül mondhatja el felszólalását.

Azt, aki a sportrendezvény vagy a gyűlés szervezőjének felszólítása ellenére sem visel maszkot, a rendezvény szervezője köteles felszólítani a helyszín elhagyására.

Emellett továbbra is kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is.

23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

A diákoknak ma elkezdődött az őszi szünet. Fontos, hogy beteg, tünetes gyermeket lehetőleg most ne vigyünk a nagyszülőkhöz és olyan szabadidős programra, ahol zárt térben sokan vannak. Az őszi szünetben az iskolákban fertőtlenítő nagytakarítást végeznek – olvasható a kormányzati honlapon.

Hozzáteszik:

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme.

A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

Forrás: 24.hu, Index, koronavirus.gov.hu

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Szlovákiát már megelőztük a fertőzöttek számában. Egy hónappal ezelőtt még a 106 hely környékén voltunk a világranglistán, ma már a 67. helyen. Még egy hónap és a top50-ben vagyunk, mert Magyarország jobban teljesít.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Lepényleső
Az adatok ha nem hazudnak,tényleg jobban teljesítünk?
simmering73
Szlovákiát már megelőztük a fertőzöttek számában. Egy hónappal ezelőtt még a 106 hely környékén voltunk a világranglistán, ma már a 67. helyen. Még egy hónap és a top50-ben vagyunk, mert Magyarország jobban teljesít.
Nessy
Ha esetleg megkapják a rájuk vonatkozó adatokat az érintett kerületek, települések! A naponta felsorolt összesített adatokkal nem sokra mennek !
lusta
Mi lenne itt, ha a csehek napi 40 ezres tesztjét csinálnánk meg?
SystemError
Gyilok Viktorunk népszerűsége minden halottat megér..
Gazella
Megy a propaganda. A szokásos időszak jön. Sokan a mindenszentek miatt azaz a lelki trauma maitt halnak meg, soha nem tudták feldolgozni szeretteik elvesztését. Járvány? Milyen járvány?? A vírusok velünk élnek, az emberiség ostoba döntései miatt a vírus mutálódik, erősebb lesz, lett. Hadd pusztuljon az emberiség.
lusta
Hazánk az egyik legfertőzötteb ország, jelenleg. A szlovákoknál teljes tesztelés, kijárási tilalom, a cseheknél gyakorlatilag mindent bezártak, segítséget kértek és kapnak, a lengyeleknél rövidesen, egy órán belül bejelentik a teljes vörös zónát és mindazt, ami ezzel jár. Nálunk hosszú hétvége, mindenki odamegy, ahova akar és úgy, ahogy akar.
Ennyit a védekezésről.
kereső
Hány tesztből- annyi, annyi? Mi lenne, ha lenne tesztelési kapacitás- ha 2017-ben a "bürökrácia csökkentés" jegyében az orbán kormány nem veri szét a teljes magyar járványügyi hálózatot, amely az egyik legjobb volt a világon. Jah- működik, akkor baxxuk szét, mert nem mi csináltauk (igy vannak mindennel),Csinál helyette a bomlott agya szerint egy elfuserált semmire sem jót. Hát igy nehéz lesz- mert nincs tesztelési kapacitás, nincs járványlabor-és főleg nincs szakember. Vannak helyette a sára botondok- a semmihez sem értő fideSS drodiok.
Pálinkás Pál
Nos..tudom nem szeretitek ha idehányom az adatokat...ezért csak egyet emelek ki!!!
1347 Férfi 88 Roncsoló agyvérzés, magasvérnyomás betegség, szívelégtelenség, prosztata rosszindulatú daganata
nos...közületek ki merne abban nagyobb összegben fogadni,hogy szerencsétlen a covidba halt bele???
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: Mi vagy te, Látó? A covid nem veszélyes, nincs is olyan, az csak az influenza egy fajtája és az influenzába amúgyis tízszer annyian pusztulnak bele. 100 év alatt.

100 év fölött meg már ki él? Rétka mint a Fehér Klára.
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: qrva humorosnak érzed magad???, a fluba évente többen halnak meg mint ebbe...Magyarországon is átlagosan évente 2-3000 ember...a két hónap alatt...nem egy év alatt ezer...akinek jó része ilyen ,mint amit fentebb mutattam!! azonkívül...ha nincs éppen háború...mutass egy olyan időszakot ,amikor nem a betegek,meg az öregek halnak meg általában??!!
division
@Peller Anikó: Pál prof. pénzt kap ezért, szerintem hagyni kellene a vírus ellenes agymenéseit. Lehet, ő a sámán is a Youtube - on, aki dobbal űzi el vírust, és rengeteg követője is van:-))))) Ez a mániája, hogy a civilizációs betegségeket, közúti baleseteket egybemossa a vírussal, van ilyen.
Pálinkás Pál
azok a hülye svédek...meg lehet nézni a napi adatokat!!!
pandemia.hu/svedorszag-koronavirus/
lap alján a napi bontás...
Pálinkás Pál
@division: látom zsák ,megtaláltad a foltodat a peller lánnyal...csak az a baj hogy kettőtök nem hoz össze egy nyomorult cáfolatot arra amit mondok...persze fidesz képzőben nem erre tanítanak!!!
division
@Pálinkás Pál: Anikó nem Fideszes, de te Fidesz fóbiában szenvedsz sok sorstársaddal egyetemben. A hozzád hasonló vírustagadók jelentik a legnagyobb veszélyt az emberiségre az oltás tagadókkal egyetemben. Elmondom még egyszer, miért kell a védőoltás, talán megérted: azért, hogy megvédjen. Ugye nem bonyolult? Ma már nem kell feltétlenül meghalnia egy krónikus betegségben szenvedő embernek sem az influenza vírus szövődményei miatt, mivel létezik ellene védőoltás. Amennyiben a covid ellen is lesz, azoknak sem kell meghalni akikre most még nagyon veszélyes. Az első hullám idején amúgy ugyanezt csinálták a svédek, majd jöttek a bajok és a késői intézkedések, tájékozódnod inkább neked kellene.
Pálinkás Pál
@division: még jó is hogy említed a svédeket...nézd csak meg az adataikat...fentebb odatettem...ott nincs hiszti,nincs "második hullám" köszönik jól vannak... maszk ,meg korlátozások nélkül..és hogy tisztába tegyük a dolgokat...leszarom magasról hogy ki oltatja be magát ,ki nem...nem érdekel...az sem érdekel ha szkafanderban közlekedsz az utcán,mert a te bajod..nem vagyok vírustagadó, vírus van,de az egy egészséges emberre nem jelent veszélyt, legalább is nem nagyobbat,mint a flu...ezt tudom nehéz nektek felfogni, de bizony így van...most rakhatnám neked ide a tzényeket,de teljesen felesleges, mert zabszem a seggetekben...ami megint nem érdekelne,ha nem b@szogatnátok azt aki másképp gondolja...szlávik éppen tegnap pofázta hogy a maszk megvéd, akkor hordjátok egészséggel de ne kényszerítsétek rá arra aki nem igényli ezt a "védelmet" mert most már nem az a duma hogy a másikat véded vele, mert az már kipukkadt...most magadat véded...hát én nem akarom magam maszkkal védeni!!! fel tudod fogni???
division
@Pálinkás Pál: Vegyél be egy xanaxot:-) Egyébként meg nem veszed észre, hogy minden vírus cikknél te vagy az első szinte, aki elkezdi ezt a felesleges mantrázást? Mindenki tudja a véleményedet erről már itt a propin, nem kell bizonygatnod folyton, hogy aki krónikus beteg az nagy eséllyel úgyis meghal. Veled ellentétben szerencsére pont ez ellen dolgoznak az erre szakosodott emberek.
Pálinkás Pál
@division: ezzel nincs is semmi baj...tegyék...csak azt áruld el nekem...mennyivel növeli az esélyüket az hogy mától csak maszkban lehet tüntetni? én a marha rendeletek miatt hőbörgök...amik zömének köze nincs a járványkezeléshez...
division
@Pálinkás Pál: Nyilván, mivel minden közös rendezvénynél kötelező a maszk használata, ami ellen hiába ágálsz, nyújt bizonyos védelmet. Egy tüntetésen is ott hőbörög pár ráérő ember, akik élete a kabaré, a lázítás, stb., az idő is jó, nem igaz? Számukra ez fontosabb, mint a családdal tölteni az időt némi kis maszkos kirándulással egybekötve, na de ez az ő dolguk. Mi is most jöttünk vissza egy kis két órás kiruccanásról, sokan nem is hinnék, mennyivel jobb mit ordibálni a kormány ellen:-))
Pálinkás Pál
@division: nem feleltél a kérdésre...ez olyan fideszes
division
@Pálinkás Pál: Mindenért a Fideszt hibáztatni...ez meg olyan fene tudja milyen.
Egyébként meg ott a válasz a sorok között.
vacsi
"járványcsúcs"-nak majd akkor lehet nevezni valamelyik adatot, ha a többi már lefele halad...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.