A fővárosi önkormányzat újra a kormány asztalára teszi az Európai Beruházási Bankhoz benyújtandó fejlesztési hitel programcsomagját – közölte a főpolgármester csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Karácsony: a kormánynak nem érdeke, hogy Budapest fejlődjön
Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Karácsony Gergely hozzátette: abból ötven új trolibusz és ötven villamos beszerzését valósítanák meg, ezzel másfél millió ember közlekedését javítanák, és 19 kerületben állítanának forgalomba új járműveket.

Úgy fogalmazott: komolytalanok azok a kormányzati ígéretek, amelyek (...) elhangzanak a főváros fejlesztésével kapcsolatban.

Karácsony Gergely elmondta:

szerdán szembesültek azzal, hogy a kormány két héttel ezelőtti, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán tett ígérete a "semmibe hullott".

Annak értelmében a fővárosi önkormányzat 50 trolibusz megvásárlásához 3 milliárd forintot csoportosíthatott volna át más – Karácsony Gergely megfogalmazása szerint – sikertelenül menedzselt európai uniós projektektől.

"Ez nem az első elszállt ígéret a járműbeszerzéssel kapcsolatosan" – hangoztatta az ellenzéki politikus, felidézve, hogy tavaly nyáron a főváros vezetése megállapodott a kormánnyal, hogy a kabinet fizeti ki a trolik és villamosok beszerzését.

Hangsúlyozta: azért, hogy ne kelljen lemondani a fejlesztésről,

a főváros megállapodást készített előtt az Európai Fejlesztési Bankkal egy "rendkívül kedvező" visszatérítendő támogatásról. Ehhez azonban kell a kormány jóváhagyása, de úgy tűnik, ezt sem teszik meg

- jelezte Karácsony Gergely, majd úgy fogalmazott: a kormánynak – úgy tűnik – nem érdeke, hogy Budapest fejlődjön.

Karácsony Gergely leszögezte: mivel nem hajlandók beletörődni, hogy ezt a "kiváló lehetőséget" elszalasszák, újra a kormány asztalára teszik az európai fejlesztési hitel programcsomagját. "Ha ezt is megakadályozzák, akkor nyilvánvalóan hadat üzennek (...) a budapesti polgároknak" – mondta.

Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes a többi között kijelentette, a kormány képviselői nem mondanak igazat akkor, amikor arról beszélnek, hogy átvállalják Budapest terheit. Ezek között a "kukaholding", a Lánchíd, a 3-as metró felújítását, a siklóberuházás, illetve a Rác fürdő ügyét említette.

Kitért arra is, hogy a fővárosban élők által befizetett személyi jövedelemadóból, áfából és jövedéki adóból "gyakorlatilag egy forint nem marad a városban".

"Nem kormányzati pénzt kérünk, hanem azokat az adóforintokat, amelyeket itt fizetünk meg"

- hangoztatta Tüttő Kata.

Karácsony Gergely újságírói kérdésre kifejtette: a fejlesztési hitel kormányzati engedélyezését nem tartja "lefutott meccsnek" – mint mondta –, főleg azért, mert a kabinet jelenleg is tárgyal a bankkal egy, a főváros által igényelni tervezett hitel összegét sokszorosan meghaladó hitelkeretről. Úgy vélte, "komoly diplomáciai bonyodalmakat okozna", ha a kormány ellehetetlenítené a főváros projektjét.

(MTI)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
A Karmelita kolostor csoda erkélyéről csak a panoráma látható, azzal lehet dicsekedni. Míg esetleg a Lánchíd meg nem pihen a Duna fenekén!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
akinek nem érdeke, hogy a főváros fejlődjön, az szarjon sünt.
Nessy
A Karmelita kolostor csoda erkélyéről csak a panoráma látható, azzal lehet dicsekedni. Míg esetleg a Lánchíd meg nem pihen a Duna fenekén!
cikicakk55
Persze,hogy nem érdeke a kormánynak,hogy Budapest fejlődjön,de csak azért,mert a jelenlegi Főpolgármester már nem az Ő tolvaj bandájukhoz tartozik. Karácsony nem engedné a túlárazásokat, a haveroknak juttatott tendereket, és az utolsó fillérig mindent arra költenének amire kapták. Most arra megy ki a kormány,hogy a Főváros Karácsozővásárhelyen ugyan ezt tesn rohad. Nálunk Hódmezővásárhelyen ugyan ezt teszi a Fidesz. Nem sikerült tavaly sem a várost vissza szerezni,így most megpróbálják a város lakóit Márki- Zay Péterrel szembe fordítani. Nincs szerencséjük,mert amit csak tudtak már elvettek a város még is fejlődik,épül szépül. Mi továbbra is kitartunk a Polgármesterünk mellett és ezt a Budapesten élőknek is szívből kívánom. Nem sokáig kell már szenvedniük. A Fidesz a végóráit rugja,ezért is ez a fejetlenség.
Clavigo
@cikicakk55: " végóráit rúgja..." Úgy legyen..!!!
kokopelli
@cikicakk55: ez a jelenség mindíg meg volt,a nem budapesti "emberekben! A "seregben" az összes nem budapesti
"bajtárs" hallgatólagosan egy "klikket alkotott ellenünk!A bunkóbb tiszthelyettesek meg azt már nem is palástolták!
vacsi
@kokopelli: Akkor hagy említsem a dolog másik oldalát is: tizenéves voltam, amikor a szüleimmel Budapestre költöztünk, egy vidéki kisvárosból. Boldogan vártam a fővárosi életet. Az iskolában az első napokban szembesültem azzal, hogy a nagy budapestiek mennyire lenézik azokat az osztálytársakat, akik vidékről származtak. Pedig buta, bunkó fiatalok voltak - tisztelet a kivételnek. Ahogy megtehettem, visszaköltöztem vidékre, egyszerűen nem akartam a gyerekeimet Budapesten felnevelni... Szerencsére a férjem is így gondolkodott, ma is itt élünk, nem bántuk meg - és ami a legfontosabb, egyetlen gyerekünk sem él a fővárosban. Ez most külön szerencse...
csak úgy....
orbán egy tipikus focialista kökorszaki szaki! viktor szarik mindenkire a várból ,mert övé a vár tiétek a lekvár!
csak úgy....
@durbincs: téged még a faterod is lenéz menyországból .
RonaGyuri
egy év kellett, hogy erre rájöjjön??? =))
RonaGyuri
@RonaGyuri: Orbán egy műveletlen paraszt-bunkó, aki nem érti a polgárságot és zsigerből gyűlöli a fővárost! =))
gina
@RonaGyuri: Mert nem ismer csak vidéki putrit , ott is a helye a disznóólban ...
Nessy
@RonaGyuri: Akkor csapja a hóna alá a kolostorát, erkélyestől, és menjen vele Felcsútra, vagy Debrecenbe! Az úgyis a szíve csücske!
Namely
Mindig hangoztatják, hogy a Kormány emberei nem szakemberek, hogy az szfe vezetői között mit keres egy katona, stb.

Csak azt nem értem, hogy ezek miért nem veszik elő, pl Tüttő Kata életrajzát, amiből kiderül, hogy egyetlen napot sem dolgozott a versenyszférában, sem üzemeltetésen, úgyhogy helyettük is megkérdezem, hogy "ó jajj, miért tesznek meg valakit nulla tapasztalattal városüzemeltetési főpolgármester-helyettesnek?"

:D

Nos, kedves igazság bajnokai, a csakis a szörnyű hozzá nem értés ellen tiltakozók, akiknek csak az fáj, hogy hozzá nem értő emberek kerülnek be, kizárólag politikai alapon, remélem tiltakoztok ez ellen is.

Mikor lesz elfoglalva a Főpolgármesteri Hivatal?
csak úgy....
@Namely: bús düledékeiden? :) rólad nekem a röpke ..
Namely
@csak úgy...: Ennél világosabban nem is fogalmazhattad volna meg, hogy nincs semmi érdemleges mondanivalód, ugyanis bármi konkrét vállalhatatlan lenne, durván hazudni szintén.
:D
Jozefina
orbán és a kormány egyértelműen a budapestiek megbüntetésén munkálkodik, de mi lesz ha a bumeráng visszaüt???!!!
Peller Anikó
A kormányzónak az az érdeke, hogy mindenhol ő uralkodjon, szabadon elbaszhassa focira a nép vagyonát még hitelből is, elosztogassa az eus támogatást kedve szerint, szavazatokat vásároljon külföldiektől saját magának a mi pénzünkből, csaljon lopjon hazudozzon.

Pestet meg ki nem szarja le. De remélem Pest még rászarik a fejedre rohadt állat fajzat.

@kurvanyád: Szeretvetisztelt Viktorunk is tisztességes úton lett megválasztva Mo elnök minimiszterének, nem is vontuk kétségbe soha.

www.youtube.com/watch?v=OWbP4AG8KX0
.
ómió
A Délbudai centrumkórházat is ez a "cúnya kormány" fúrta meg! Ugye, efftársak? Ja, nem! Azt Karigeriék "vívták ki"!
RonaGyuri
egy adalék:

Háborúskodás lenne?

Szerintem Orbán bosszúhadjáratának újabb ékes bizonyítéka, amit tetéz némi egyéni érdek is.

A derék megújult index.hu szerint „háborúskodása miatt” nem tud a főváros korszerű járműveket vásárolni. Bár „Két héttel ezelőtt a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén már megállapodott egymással a kormány és a főváros arról, hogy … átcsoportosíthatnak 3 milliárd forintot, más Európai Uniós fejlesztési projektekre szánt pénzekből ”, de kormány nem járult hozzá.
Nos az egyértelmű kiba … akarom mondani megrendszabályozáson túl van a dolognak érdekes, de felettébb megszokott momentuma is. Ahogy azt a derék Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár bökte ki: a fővárosnak inkább azokat az eszközöket kellene beszereznie, amikről „még 2014-ben Tarlós István főpolgármester és Vitézy Dávid BKK-vezérigazgató állapodott meg”!!! =))
RonaGyuri
@durbincs: Te szerencsétlen bugyuta bunkó!!!

a keresztény világban November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2. pedig halottak napja .
ma pedig október 31.-e van!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.