A világ tőzsdéi pánikszerű reakciót mutattak a pénteken felröppent hírekre, mely szerint egy új, minden eddiginél veszélyesebb mutánst fedeztek fel. Bár még nem tudni, hogy az oltások mennyire védenek ellene, mivel erősen mutálódott, attól félnek, hogy nem eléggé – számolt be róla az mfor.

Veszélyben Orbánék csodafegyvere: ismét nagy fejreállás jöhet?

Ám, ez nemcsak az értékpapír-, hanem az árupiacon is éreztette a hatását. Az esetleges lezárások hatására értelemszerűen kevesebben közlekednének, illetve egy recesszió is jelentősen csökkenthetné az olaj és az üzemanyagok felhasználását. Ezt megelőlegezve az olaj ára pénteken jelentősen esett, a kora délutáni órákban 6 százalékos volt ennek mértéke, ami azt jelentette, hogy

az Európában irányadó Brent olaj ára 77 dollárhoz közelített.

Az olaj pénteki ára két hónapos mélypontnak felel meg. Miután az utóbbi időben a szavazópolgárok hangulata és az infláció szempontjából is fontos lett a magyar politika és a Magyar Nemzeti Bank számára is az olajár alakulása. Éppen ezért érdekes lehet elkezdeni számolgatni, hogy a mostani esésnek milyen hatása lehet a fogyasztók számára is kézzelfogható olajból finomított termékre, az üzemanyag ára hogyan alakulhat.

A 77 dolláros olaj hány forintos benzint jelent?

Szeptemberben volt utoljára ilyen szinten a Brent, ekkor a Mol árai alapján 455 forint volt átlagosan a 95-ös benzin, míg a gázolaj 461. Amennyiben semmi más nem változott volna azóta, akkor a jövő héten

elvileg 460 forint körül is lehetne az üzemanyagok ára.

A helyzet azonban sajnos nem ilyen egyértelmű, az üzemanyagok árát ugyanis több dolog is meghatározza, nem csak az olaj árfolyama. Ezek közül az adók mértéke nem változott, pedig sokan azt vetették a kormány szemére, hogy

sokkal korrektebb lett volna, ha nem a benzinkúthálózatokra hárítják az árszabályozás költségeit, hanem ők „vállalják” ezt be, az adókat csökkentve.

Az üzemanyagok árában a negyedik jelentős befolyásoló tényező a forint-dollár árfolyam, ahol viszont finoman szólva sem az autósoknak kedvező folyamatok zajlottak. 

Pénteken egyébként folytatódott az olajárak zuhanása, és a brent 71,60 dolláron zárt. Köszönhetően annak, hogy a forint csak kisebb mértékben gyengült a dollárhoz képest, ez a forintosított olajár az elmúlt hónapokban 455 körüli benzinárat eredményezett. 

Ha a forint nem kezd el számottevően gyengülni, akkor mindez azzal járhat, hogy a nagykereskedelmi árak csökkenése miatt a kutakon a rögzített 480-as ár „piaci” árat jelent majd.

Ha az átlagár ugyanis 480 lesz az úgynevezett színes kutaknál, akkor náluk már 460-ért vagy akár olcsóbban is lehet majd üzemanyagot vásárolni. Persze, ha az olajárat leverő félelmek beigazolódnak, és az új vírusmutáció valóban komoly gazdasági károkat okoz, akkor az autósok többsége csöbörből vödörbe kerülhet.

A cikk további részleteit, és az ezzel kapcsolatos grafikonokat az mfor oldalán tekintheti meg. 

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
milyen"gyönyörű" feje van ennek a lócsiszárnak!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rokker33
Ja lehetne 460 ft is de az autópályán lévő kutak még mindig 500 felett adnák! Így fix áras ha jelentősen csökkeni fog,akkor bármikor eltörölhető a rendelet!
verőce21
"világ tőzsdéi pánikszerű reakciót mutattak a pénteken..." - én éppenezért bele-belevásárolgattam, akciós a piac, black friday van a tőzsdén...!
dr. prédikátor
milyen"gyönyörű" feje van ennek a lócsiszárnak!!!
RonaGyuri
Örömhír? Háát ebben is vannak gondok

de maga a prezentáció lenyűgöző

cdn.magyarnemzet.hu/2021/11/XruwjuKih32QSqSdSCdRyje_Or3N4ypSCVDAgewD1fA/fill/850/478/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk1MmViOTQ3MzFlMTRhOGI4NjU2MjJmYmY3ZDlhNTBl.jpg

Nos ez az illusztráció a Párt központi napilapja egyik vezető cikkéhez – a főoldalon: „Orbán Viktor újabb örömhírt osztott meg közösségi oldalán - Ezzel az intézkedéssel egy újabb magyar dolgozói csoportnak kedvez a kormány.” –ként ajánlott- mellékeltetett.
Előtte: „A miniszterelnök hivatalos közösségi oldalára feltöltött legfrissebb bejegyzésében adott közre egy örömhírt.”
majd ez a kép, aztán:
„– Húsz százalékkal megemeljük a bölcsődei dolgozók fizetését
– közölte Facebook-oldalán Orbán Viktor.”
Nos kezdjük ott, hogy: mint tudjuk – mármint mi, na de a fityesznyikek??? - az „örömhír”, az az evangélium,
aztán a hír akkor lenne öröm-teli, ha tényként és nem ígéretként hangzana, s nem lenne egyértelmű, hogy csupán a valós infláció kompenzálására elegendő.
A kép ettől még igencsak releváns! =))
justhpeter
@sgl: A jogállamnak kell leváltani és elszámoltatni az embereket, különben milyen alapon járunk el a köztörvényes bűnözőkkel szemben, ha a fehérgalléros, politikai bűnözők megússzák ?
Eladott Ország
A bűnöző, többgenerációs román cigánynak (migráns) nincs bőr a pofáján!
img.444.hu/orban_geci_margithid_1.jpg
Rizikó
Ismét beindult az ellenzéki okoskodás. Általában valami ostobaságot hordanak össze, hogy a kevésbé tanultakat megtévesszék. Magyarán hazudoznak, rémísztgenek. Régen volt Magyarországon ennyire rosszindulatú, gyűlölködő, demagóg ellenzék, mint ma!
Yoda69
Akkor most a 480-on befagyasztott ár miatt megint az adófizetők szívnak, hiszen mar 460 lenne az ár.
Ugyanúgy mint a rizsacsokkentett gazar, ami hosszú éveken át olcsóbb volt, mint amennyiért O1G-ert adtak a jó népnek.
Szevasztok
A "propeller" a 444 kommentelhető csicska oldala.
Aki Én
@Rizikó: Esetleg cáfolnád? Ha ez rémhír, biztos cáfolható. Meséld el, mi a valóság.
ómió
A 480-as ár, efftársak, max. ár! Alatta bármennyi lehet! Ez efftársilag abszolut nem érthető?
Rizikó
@Aki Én: Propagandista vagy! Nem cáfolja senki a véleményed!
kissé felnőttem
@Rizikó: tán nem kéne az embereket percenként riogatni kormány szinten virussal katonai diktaturával migránsok ezrével . meg rendeleti jogkör hosszabitásokkal mert egyszer elszakad a cérna hiába nem veszi észre orbán,a rendszere recseg rogyadozik a vak nem látja. fenyegetni már nem tud az a csucson van de akciokat reakciok . cáfolat érdekel? USA szabad európa rádio tudod cseke lászló tinédzser partis EKECS mi épül magyarországon na mi a konkrét az állitás vagy amiről irnak? tessék a feladvány. olvasható védhető cáfolható??!! lehet dönteni?
Rizikó
@kissé felnőttem: Orbán köszöni szépen, épp az úgy választási győzelemre készül!
csak úgy....
@Rizikó: jóstanfolyamra jártál,tibim? :)
Aki Én
@Rizikó: Igen, látjuk. Osztogatásba kezdett, átírja a törvényeket...
Pont ahogy eddig is.
A troll sereg és a propagandára költött milliárdok igazolják, hogy ő tudja a legjobban, csalás nélkül esélye sem lenne.
Ezt nyilván nem te fogod elismerni, de nincs is jelentősége.
Sámannus
Lehetett volna erősíteni is a forintocskát kb. olyan 299 forintra amit ezek a pupákok már el is felejtettek. Már csak azért is mert "Az a miniszter elnök akinél a forint háromszáz fölé melkedik az euró az monnnnnnnyonl!!!.
Basszus lehetne még 250 is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.