Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben azonnali kérdésre válaszolva bejelentette, hogy jövőre a költségvetésben előirányzott három százalékkal szemben, öt százalékkal emelik a nyugdíjakat, miután a Magyar Nemzeti Bank szerint ilyen drágulási ütem várható jövőre – írja a hírklikk.

Százezrekkel károsítja meg a nyugdíjasokat a kormány, hiába az osztogatás
Kép: Pixabay

Az országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke szerint az alapvető élelmiszerek árának drágulási üteme az idén hónapról-hónapra meghaladja még a hét százalékot is. A nyugdíjasoknak jól kommunikálható választások előtti osztogatási „gesztus” legjobb ellenszere a szocialista politikus szerint a közérthetően, az ország minden szegletébe eljuttatott információ.

Matolcsy György legutóbb 4,7-5,1 százalékos várható inflációról beszélt 2022-ben, a jegybanki prognózis majd valamikor a hónap közepén jön ki legfrissebb inflációs jelentésében.

Egyébként az idei évet is három százalékkal kezdte a kormány, majd  szokatlan módon, nem egy lépésben, novemberben hajtotta végre az ilyenkor törvény által előírt utólagos éves kiegészítő nyugdíjemelést, hanem kettőben.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint amúgy a fogyasztói árak 6,5 százalékkal haladják meg az egy évvel ezelőtti szintet. Az előrejelzések pedig további drágulást vetítenek előre.

A Portfolio elemzői konszenzusa szerint novemberben hét százalék fölé emelkedhetett az infláció, ami 2007 óta nem látott rekord.

Ha Magyarországot tíz egyenlő részre osztjuk, akkor minden egyes tizedbe egymillió ember jut, s a legalsó tizedben, azaz az egymillió legszegényebb tizedben élők közül 2010-ben még csak 26 152 nyugdíjas volt, 2020-ban már 269 953. A szegények durván harmada nyugdíjas.

Évi százezrekkel károsították meg a nyugdíjasokat

Be kell például mutatni, hogy mennyit vettek el a nyugdíjasoktól az egymást követő Fidesz-kormányok. Korózs példaként hozza fel, hogy a durván 150 ezer forintos átlagos nyugdíj („a nyugdíjasok kétharmada nem kap ennyit”) ma 185 ezer forint lenne, ha Orbánék nem törölték volna el a svájci indexálást.

Amikor 80 ezer forintot ad Orbán nyugdíjprémium gyanánt, akkor közben az év során már megspórolt majdnem 400 ezer forintot”

– hívta fel a figyelmet. Még ha a 13. havi nyugdíjat is adják, akkor is negatív a nyugdíjasok éves szaldója.

Az ellenzéki pártok programjának alapkiadványában benne van a vegyes indexálás visszahozatala.

Forrás: hírklikk
Címlapkép: Pixabay

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
igen ezek a valós számok, ráadásul ez a hivatalos infláció és nem a boltokban lszlelhető! =))
jesz
az MNB embereit ki kellene zavarni egy CBA-ba, vagy egy madaras teszkóba...persze nem az ő pimaszul magas fizetésükhöz mérjék az árakat, hanem a 15 éve nyugdíjas néni bukszájához...

Hogy szarnának sünt.
Medvepapa
Most leírjam azt amit a nyomdafesték sem bírna már el, vagy higgadtan készítsem önmagam, családtagjaimat, ismerőseimet az áprilisi választásra. Hogy soha, de soha még a hírüket sem haljam ennek a gengszter bandának.
Gyurka80
@RonaGyuri: Kórozs lala mondott már sok hülyeséget is, amit mond az ellenkezője igaz ( régi mszmp-s elvtárs).
Eladott Ország
@Gyurka80: tegnap, 22:58 ♦ Elkerülhető emberi tragédiák következtek be az átgondolatlan kormányzati intézkedések miatt, a kórházi ágyszámcsökkentésből. Sohasem fogjuk megtudni, emiatt hány ezren, tízezren haltak meg, halasztódott el a műtétjük, például a daganatos betegek CT vizsgálata etc...
Rizikó
Na még egy halva született lejáratási kisérlet. Annyira szánalmas ez a bohóckodó okoskodás, hogy màr az ellenzék sem hisz benne.
Acsarkodó kistestűre hasonlít az ellenzék, akivel szembe áll az ember és kineveti!
Rizikó
@Eladott Ország: Téged el se olvaslak. Valami kényszeres alak vagy.
Eladott Ország
@Rizikó: ma, 07:11 ♦ B@zdmeg, majd bocsánatot kérek! Nyálazd meg a bőrös tökömet, fidesz marhája! Börtönben rohadtok meg a qrva anyátokat, a román cigánnyal és bandájával együtt!
Rizikó
@Eladott Ország: És ezért sem olvaslak, mert nem tudsz viselkedni és egy proli tahó vagy!
Rizikó
A kormány olyan durván megkárosítja a nyugdíjasokat, hogy visszaállítja azt a 13. havi juttatást, amit a szocik szüntettek meg, mert ők aztán igazságosak!
kereső
@Rizikó: Nem szüntették meg. Felfüggesztették a folyósitást. De előtte még a 2009-ben adott fél havi nyugdij beépült a 80 ezer Ft alatti nyugdijakba. Megsztüntetni a 2010-ben győztes kormány szüntette meg, a 2011-es Tbj. Tv módositáskor. Ha százszor/ezerszer elmondjátok a hazugságot, igazság még akkor sem lesz belőle.
Rizikó
@kereső: Sajnos a szocik vették el a 13. havit és ez tény!
kereső
@Rizikó: Na akkor hozd ide azt a Tv módositást-!
CaptainFaceless
Én továbbra sem értem hogy miért nem kampányol ezzel az ellenzék... Akkora ütőkártyák vannak a kezükben mégis lépten nyomon fideszes moslék dől mimdenhonnan. Azt se értem mi tartja még össze ezt a szarfaszú bandát akiket magyar embereknek neveznek-talán pont a gyűlölet-. Értem Én hogy a fasznak van kedve elpucolni a francba ezt a maffia csürhét hisz minden reggel menni kell dolgozni. viktornak ez is egy jópofa trükkje tartsuk az embereket létminimumon vagy inkább alatta hogy közben lehetőleg a csapból is okádjuk milyen sikeres az ország mekkora csatákba megy értünk ez a rettenthetetlen viktor vitéz és kb az egész világ irigyli sőt meg akarja dönteni ezt a felvirágoztatott hányadékot ami a térképen Magyarország formájú. Átlátszó de hatásos trükk. Csináljunk úgy mintha adnánk közben szemüket takarjuk be hogy a zsebükből többet szedjünk. Kampányoljunk gyerekek mellett tegyünk mindenre cenzúrát hadd lássa a nép mennyire családbarát a mi kegyes viktorunk de az oktatást a jövőjüket tegyük kilátástalanná az élelmiszerek árát emeljük az áfából nehogy csökkentsünk hadd szokjon hozzá az éhezéshez. Végül is minél hülyébb soványabb betegebb a nép annál jobb. A sorokat folytathatnám de kinek értelme van folytatja helyettem. Természetesen teljesen feleslegesen hisz ahogy írtam ezt a népet a gyűlölet tartja egyben.
Csizmás Kond
Szégyen az amikor azt a kezet harapja valaki aki adott. Akinek nem kellenek a juttatások adja vissza, senkit nem erőltetnek hogy átvegye, sőt ha a baloldalnak ennyire nem tetszik amit kap miért nem állnak sorba a visszaadásnál ?...üres ugatás.
kereső
@Rizikó: mkogy.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0900040.TV

Nem hvg, hanem a törvény módositás- na ebben keresd meg azt a részt, amely megszünteti .
És figyelmedbe ajánlom a nyugdij emelésekre vonatkozó részt is!
Eladott Ország
@Rizikó: ma, 08:25 ♦ A fidesz 12 év után adta vissza a 13. havi nyugdíjat választások előtt mert, addig leszarta a nyugdíjasokat, pedig azt ordibálták teli pofával a médiumokon keresztül, közpénzmilliárdokért, hogy dübörög a gazdaság és jobban teljesít! A 13. havi nyugdíjat egyébként nem elvették, hanem felfüggesztették, de jobb volt még többet lopni és a határon túlra elszórni az ezermilliárdokat szavazatvásárlásra!
www.youtube.com/watch?v=YZZttKLm6MU
Orbánék az elmúlt 10 évben 1,2 millió forintot vettek el minden nyugdíjastól a svájci indexálás eltörlésével, most a választások előtt próbálnak a nyugdíjasok kegyeibe férkőzni egy olyan juttatással, amelyet még a baloldali kormány foglalt törvénybe 2009-ben. „Orbánék nem tudják egyszeri 80 ezer forinttal kompenzálni az elmúlt 10 év gaztetteit. Különösen nem annak az 1 200 000 nyugdíjasnak, akik minden hónapban kevesebb, mint 130 ezer forintos nyugdíjat kapnak, ami a becsült társadalmi minimum összegét sem éri el.” Valóban sem az internet sem a józan észt nem felejt!
ómió
És, bizony, ezt csak egy újabb efftársi nyugdíjlenyulás "kompenzálhatná"! Meg a háromszorosára emelt gázár!
ómió
@Eladott Ország: Magatokról, bolsikról beszélsz!? Tanulságos, de kár, hogy nem vagy képes tanulni belőle!
Rizikó
@kereső: Kolléga úr! Nem fogok jogszabályokat bújni, azért küldtem el a cikk címét! Nem mondod, hogy hazugság az egész?
Rizikó
@Eladott Ország: Akkor most Keresőnek is válaszoltál ezzel. Tehát felfüggesztették a 13. havit!
Rizikó
@Csizmás Kond: Ezt írtam Horizontnak is, de csak valami homályos fejtegetésbe kezdett, hogy ezt nem Orbán adta a sajátjából és ez neki jár! Szánalmas!
kereső
@Rizikó: Má' pedig az ujság az nem hiteles forrás egy törvény megismeréséhez "kolléga úr". Egyetlen hiteles forrás van- az amelyet a Magyar Közlönyben kihirdettek. Már pedig az általam idézett Tv.módositás nem tartalmaz olyan rendelkezést, amelyet a HVG kiolvasott belőle. Még a hatálytalanitó rendelkezések sem. De ez legyen a legnagyobb problémája a nyugdijasok millióinak, akiket a kormány a 11 év alatt milliókkal kárositott meg- az infláció számitás módjának megváltoztatásával, a fals adatokkal. Ez a probléma, nem az, hogy ki és milyen módon szüntette meg a 13. havit.
Rizikó
@kereső: Ugye, most nem fogsz arra hivatkozni, hogy ez mind törvénytelen volt?
kereső
@Rizikó: Mi volt törvénytelen? Nem tudlak követni...
Rizikó
@kereső: Az egész nyugdíj felfordulásra gondoltam.
Gyurka80
@Eladott Ország: Abban biztos vagyok böszmeferi sokkal rosszabbul kezelte volna (láttuk karigerit), hiszen 2 évig nem csinált semmit...!
kereső
@Rizikó: Nincs itt semmi "törvénytelen"- hiszen minden alá van támasztva jogszabályokkal. Csak arról nem volt szó, hogy nem a tényleges inflációval számolnak, hanem a mag inflációval. Amely meg pontosan azoknak a termékeknek az árváltozását nem követi, amelyet jellemzően a nyugdijasok fogyasztanak. Ha!! elolvastad volna a 2009-es Tv. módositást- akkor láthattad volna, hogy ott még az inflációs ráta meghatározásánál külön!! nyugdijas inflációról is beszél a Tv. Ezt meg 11 éve el kell felejteni, mintahogy azt is, hogy a KSH mediánt számoljon sok területen(jövedelmek) és ne átlagot, és nem mér egy főre jutó megélhetési költséget- háztartásonként-és még sok minden mást sem.Egyszóval: hazudnak a gyöngybetűk a hófehér papiron.
Rizikó
@kereső: Viszont nem találtál benne törvénytelent! Jól gondolom?
vitriol
A nyugdíjasok csak módjával örüljenek az emelésnek, mert lehet, ők is csak úgy kapják meg, ha ki tudják gazdálkodni maguknak, mint a polgármesterek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.