A visegrádi országok (V4) – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai kiállnak az egységes NATO és az egységes Európai Unió mellett – közölte a magyar országgyűlési bizottság elnöke a pénteki debreceni tanácskozás utáni sajtótájékoztatón

Kósa Lajos egy Ukrajna felől érkező menekülthullámtól tart
Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke beszél a V4-országok és Szlovénia honvédelmi és rendészeti kérdésekkel foglalkozó parlamenti bizottságainak találkozója végén tartott sajtótájékoztatón a debreceni Kölcsey Központban 2022. január 28-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Kósa Lajos azt mondta, a tanácskozáson megfigyelőként Szlovénia képviselői is jelen voltak. A delegációk zárt ajtók mögött tartott tanácskozásukon a stratégiai és a hosszú távú együttműködéssel összefüggő kérdések mellett hétköznapi, időszerű problémákra is reagáltak, egyebek között az Ukrajnában és Ukrajna körül az orosz csapatmozgások miatt kialakult feszültségekre.

A V4 tagállamok honvédelmi és rendészeti bizottságainak delegációi közös nyilatkozatban foglaltak állást az uniós migrációs és menekültügyi paktum tervezetéről, valamint a V4-ek közötti védelmi együttműködésről – jelezte Kósa Lajos.

Az egyhangúan elfogadott nyilatkozatban emlékeztetnek arra, hogy "a feszültség további növekedése a térségben a belorusz migrációs válsághoz hasonló tömeges migránsáradatot indíthat el Ukrajnából, ami (...) összehangolt megközelítést igényel".

Kósa Lajos egy Ukrajna felől érkező menekülthullámtól tart
Csoportkép a V4-országok és Szlovénia honvédelmi és rendészeti kérdésekkel foglalkozó parlamenti bizottságainak találkozóján a debreceni Kölcsey Központban 2022. január 28-án. Az első sorban Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b4), Hegyaljai Mátyás, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára (b), a második sorban Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (b2) és Simon Miklós, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes alelnöke, parlamenti képviselő. MTI/Czeglédi Zsolt

A politikusok szerint elengedhetetlen egy olyan uniós szintű menekültügyi és migrációs rendszer kiépítése, amely képes megbirkózni a kihívásokkal, az EU külső határaira nehezedő állandó migrációs nyomással, valamint "a migrációt eszközként felhasználó hibrid támadásokkal".

A honvédelmi bizottságok elnökei egyidejűleg felszólítottak "a migráció ösztönzését kiváltó uniós intézkedések bevezetésének elkerülésére".

A képviselők üdvözlik a V4-országok közötti védelmi együttműködést és védelmi ipari kapcsolatokat, a katonai eszközök, a lőszerek közös beszerzésére irányuló projekteket.

A tagországok támogatják a magyar V4-elnökségnek a V4+ formátumok keretében történő együttműködés fejlesztésére irányuló erőfeszítéseit a közös biztonsági fenyegetésekre és kihívásokra tekintettel – ismertette Kósa Lajos a tanácskozás állásfoglalását, amely utalás Szlovénia bevonására a közös munkába.

Juraj Krupa, a V4-elnökséget Magyarországtól a nyáron átvevő Szlovákia parlamentje védelmi és biztonsági bizottságának elnöke a sajtótájékoztatón sikeres konferenciának és érdekes tárgyalásnak nevezte a debreceni tanácskozást. Utóbbi kapcsán arra utalt, hogy bár "másféle politikai közegből érkeztek", a közlemény tanúsága szerint jó megegyezés született a tárgyalt alapvető kérdésekben.

Pavel Ruzicka, a cseh képviselőház honvédelmi bizottságának alelnöke a migráció veszélyeire utalva azt mondta, mindannyian készen állnak a segítségnyújtásra Európa külső határainak megvédésében. Megemlítette a cseh rendőri alakulatok segítségnyújtását Magyarországon, és azt mondta készen állnak katonákat küldeni a lengyel-belorusz határra, hogy segítséget nyújtsanak lengyel partnereiknek.

Michal Jach, a lengyel Szejm honvédelmi bizottságának elnöke szerint a közös nyilatkozat kiterjed mindazokra a veszélyekre, amelyek előtt egész Európa, "mindenekelőtt a mi régiónk áll".

Az egyhangúan elfogadott dokumentum is bizonyítja, hogy van értelme az ilyen jellegű együttműködésnek – tette hozzá.

Wieslaw Szczepanski, a Szejm közigazgatási és belügyi bizottságának elnöke hozzátette: áttekintették a lengyel-belorusz határon történteket különös tekintettel arra, hogy három V4-ország határa egyben az EU határa is, és hasonló esetek előfordulhatnak Ukrajna határa mentén is.

Jaroslaw Rusiecki, a lengyel szenátus honvédelmi bizottságának elnöke fontosnak nevezte a parlamentek diplomáciai tevékenységét. Szerinte a Debrecenben elfogadott nyilatkozat is tanúsítja, hogy "békét szeretnénk teremteni, békében szeretnénk élni", és készek tenni ennek érdekében.

Branko Grims, a szlovén nemzetgyűlés belügyi, közigazgatási és helyi önkormányzati bizottságának elnöke jelezte: Szlovéniában ott vannak a V4-országok támogatói, szövetségesei, s mindent megtesznek annak érdekében, hogy országuk elmélyítse a kapcsolatait a V4-ekkel. A debreceni közös nyilatkozat üzeneteit megfigyelőként támogatja szlovén delegáció – tette hozzá a politikus a zárt tanácskozást követő sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Azok nem menekültek lesznek kupakos, hanem a bérszavazók.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
134.bátor
Az lesz szèp,ha az ukránokat nem engedik be,de a kárpátaljaikat igen...
simmering73
Azok nem menekültek lesznek kupakos, hanem a bérszavazók.
elmúlt karácsonyok szelleme
Kósa Lajosnak már régen egy diliházban (Árkánum Asylum) kéne rohadnia.
De ami késik, nem múlik!
Polt Péter kiiktatása után hirtelen nagyon sok fideszes bűnöző és diliházba való bolond lesz!
Nem?
De!
Istenakinincsen
A magyaroknak a kósaféléktől kellene inkább tartani.
Istenakinincsen
@KisTehen: Te mekkora nagy marha vagy!MZP szervezte angliából az ukrajnából érkező menekülteket???
Ennyire hülye tehén nincs a földön,egy kis marha sem lehet ennyire ostoba.
elmúlt karácsonyok szelleme
Mi a bajuk az ukránokkal?
Fehérek, keresztények, heterok, páran közülük picit tud magyar.
???
justhpeter
Én pedig attól tartok, mi lesz ha Lalának egyszer megjön az esze ? Depi lesz vagy öngyi ?
kissé felnőttem
kiálltok ti meg a kiállás ? ja 5 perc után már startoltok Debrecen Moszkva járattal ez a kiállásotok? vagy kiszállásotok a szövetségből jellemző rátok
ómió
Hát, az főleg Ukrajna amerikai "gazdáitól" függ.
Nessy
Már így is nem kevés ukrán dolgozik kis hazánkban, bár egy árva hangot sem tud magyarul. Olcsó munkaerő! Vagy a kormánynak csak választások idején, egy napra van rájuk szüksége??
Sámannus
Mi van csalókám szareső készül? Mihez képest azt is tudod?
telegdilaci
Már most is jönnek felvenni a Magyar nyugdíjukat,nyugdíjfizetéskor!
vacsi
Ukrajnából nem menekültek jönnek!
szaboria1
Lali király megint mellé lőtt. Ukrajnába hirdetik, hogy jöjjenek ide dolgozni.
Istenakinincsen
@KisTehen: Soha nem szavaztam senkire,minden fegyvert,fegyverest és a puskáikat is útálom.A megbÍzóikat is utálom.
namihami
Szavazócédula lesz náluk? Akkor ezek csak a Fidesz voksturistái.
magyar1
Jogos, ahogyan a Jugoszláv háború alatt is jöttek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.