Nemcsak a fogyasztó árak emelkedése közelíti a 10 százalékot, hanem a hitelinfláció is. Egy 800 000 forintos személyi kölcsönnél minimum 77 ezer forinttal kell többet visszafizetnünk, mint egy éve – számolta ki a Bank360.hu. 

Magyarok milliói kaptak gyomrost Matolcsyéktól: az egekbe emelkedik a hitelek törlesztője

Az MNB kamatemeléseinek hatására a személyi kölcsönök jelentősen megdrágultak tavaly óta, május elején újra több bank emelt a kamatain. Ez különösen a kisebb összegű hiteleknél látszik, amelyeknek a teljes hiteldíj mutatója (THM) eleve magasabb.

A friss, május eleji kamatemelések nyomán 800 000 forint személyi hitelért legalább havi 17 233 forintos törlesztőt kell fizetnünk, és összesen 1 033 980 forintot visszafizetnünk.A kölcsönt a tavalyinál jóval magasabb, 11,13 százalékos THM-mel kapjuk a legjobb esetben is, de a kínálatban található 20 százalék közeli és afeletti THM-es hitel is.

Tavaly ugyanerre a hitelre a legolcsóbb ajánlat még 15 840 forintos havi törlesztőrészletet jelentett, 7,22 százalékos THM-mel. A teljes visszafizetendő összeg pedig 1 millió alatt maradva 956 371 forint volt. 

A hitelkalkulációk összehasonlításából látható, hogy a legkedvezőbb ajánlatok THM-je több mint a felével emelkedett, a legkisebb törlesztőrészlet 8,8 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi legkedvezőbb ajánlaté,

összesen pedig a 800 ezer forintos hitel esetében minimum 77 639 forinttal kell többet visszafizetnünk, ha most vesszük fel.

A THM a magasabb összegű hitelnél kevésbé, csak 23 százalékkal volt magasabb, mint tavaly, a 60 ezer körüli törlesztőrészlet pedig 2242 forinttal nőtt. A rövidebb futamidejű, általában magasabb THM-es termékek tehát jobban drágultak, mint az alacsonyabb THM-mel értékesített nagyobb összegű hitelek – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Forrás: Mfor.hu, Bank360

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
@Macskaszem: Nem veletlenul mondja a 40%-os inflaciot agusztusra. orban ezt kegyetlenul elbaszta, Akkor lenne fair ha ha a 3 millio agyatlan birkan hajtanak be a hianyzo 5 ezer milliardot, amit eldorbezolt a fideSS, mivel ok a nagy nyertesei a fideSS hazugsagoknak. De attol tartok mindannyian nyogni fogjuk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kissé felnőttem
a saját bagázsa fog ellene lázadni mert megvezették őket is
csak úgy....
a választások lefutottak,vége az ígérgetéseknek, most eszitek amit föztetek..
Pálinkás Pál
mi a gond ezzel?...3 millió marha szentesítette...
namihami
@kissé felnőttem: 17.50:. A fideszesek? Az istenükkel szemben?
Mikor beszéltél utoljára akár eggyel is abból a csordából? Ha a szájukba csinálna, akkor is elég lenne nekik annyi, hogy a ""Viktormanna"" hullott az égből.
human
Érvelő kártya fideszeseknek:
- Brüsszel
- Soros
- Ha Viktor tudná nem hagyná
- Matolcsy mindig is libsi volt
Macskaszem
Csányi már naponta bemondja, hogy nem tartható a benzin ár. Előbb utóbb nem lesz tartható a rezsicsöki sem. Ha ez bekövetkezik, az úgy megemeli mindennek az árát, hogy vissza fogjuk sírni a mostani áremelkedést meg inflációt. De nem megszorításnak fogjuk hívni, mert az csúnya szó.
Nessy
Most nem lehet másra fogni, hogy az évek alatt sok címen biztatták az embereket hitelfelvételre, törlesztési moratóriumra, az most vissza fog ütni! Különösen a fiatalok sétáltak bele ezekbe csapdákba!
A választási kampányba természetesen rózsaszínűre festették az eget, pedig értelmes közgazdászok már akkor megkongatták a vészharangot. Lehet tagadni, mellébeszélni, akkor is ez van.
Yoda69
@Macskaszem: Nem veletlenul mondja a 40%-os inflaciot agusztusra. orban ezt kegyetlenul elbaszta, Akkor lenne fair ha ha a 3 millio agyatlan birkan hajtanak be a hianyzo 5 ezer milliardot, amit eldorbezolt a fideSS, mivel ok a nagy nyertesei a fideSS hazugsagoknak. De attol tartok mindannyian nyogni fogjuk.
verőce21
@Yoda69: egy csörgőt küldünk majd neked, akkora bohóc vagy...! :)
Uriel
Persze az inflációt a háborúval magyarázzák, de már előtte, a hitelből való mérhetetlen osztogatással elkezdődött. A háború csak rátett egy lapáttal.

Keresik, hogy miért nyert ekkorát a Fidesz - MZP, Gyurcsány, Jobbik?
Neeeem!
A fő gond(ok), hogy a magyar egy (apró)pénzért adható-vehető, a jogállamiságot nem értő, a demokráciát nem értékelő, szabadsággal kezdeni mit sem tudó, a jövővel nem foglalkozó, tekintélyelvűséget elfogadó, szolidalitást egymásért nem vállaló nép.
Tisztelet a kivételnek - ami erősíti a szabályt.

(és akkor most eltartott kisujjal megiszom a tejes teám)
ómió
Az efftársak már a világinflációt se képesek megkülönböztetni Matolcsytól?
Nessy
Apropó! Van még kilakoltatási moratórium?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.