Magyarország próbál kimaradni ebből a háborúból, de ez a konfliktus nem csak a frontokon, hanem a gazdaságban is zajlik, ez pedig megkérdőjelez mindent, amihez eddig hozzászoktunk. Emiatt most harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán: az európai gazdaság tüdőn lőtte magátA Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2022. július 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A kormányfő szerint

a csata két fronton zajlik majd, az egyik az energia területe, a másik harc a munkaerőpiacon lesz majd,

mert minden előrejelzés arra utal, hogy Európa recesszióba sodródik – írják a hirado.hu.

Orbán Viktor elmondta, hogy az áram ára ötszörösére, a gáz ára a hatszorosára emelkedett az utóbbi időben. A miniszterelnök szerint az lenne a legfontosabb, hogy Brüsszelben belássák, hogy tévedés történt és a szankciós politika sokkal jobban sújtja Európát, mint az oroszokat.

„Eleinte azt hittük, hogy lábon lőttünk magunkat a szankciókkal, de most már látszik, hogy az európai gazdaság tüdőn lőtte magát, és most levegőért kapkod”

– Orbán Viktor

Azt gondolták, hogy a szankciókkal lerövidíthető a háború, de ennek is épp az ellenkezője jött be – mondta. Lesz olyan ország, ahol nem lesz gáz és lesz ahol nagyon magas lesz az ára. Magyarország az utóbbiba tartozik, a kérdés az, hogy az árakat mennyire tudjuk majd elviselhető szinten tartani.

Ennek érdekében növekszik a hazai gázkitermelés, kiviteli tilalmat rendelnek el, Szijjártó Péter felhatalmazás kapott, hogy találjon újabb beszerzési forrásokat, növekszik a hazai lignit kitermelés és hozzá kellett nyúlni a rezsicsökkentéshez úgy, hogy az átlag felett fogyasztóknak az átlag feletti részre piaci árat kell fizetnie, vagy meg kell próbálnia beleférnie az átlagfogyasztásba. A miniszterelnök szerint erre a döntésre azért volt szükség, mert ellenkező esetben a teljes rezsicsökkentés veszélybe került volna.

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: a kormány úgy döntött, hogy rendelkezik a pontos számokkal. Magyarországon az átlagos havi fogyasztás a villamosenergia tekintetében 210 kilowattóra per hónap, földgáz tekintetében pedig 144 köbméter egy hónapban. Nyugaton a teljes rezsiár kisebb hányadot képvisel az emberek havi fizetésében, mint hazánkban, ahol a rezsi nemhogy a jövedelem harmadát, de akár a felét is elviszi.

Ezért volt szükség a rezsicsökkentés politikájának bevezetésére – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök kiemelte, hogy a baloldal ezzel sosem értett egyet.

„Szerintük azt kell csinálni Magyarországon is, amit Nyugat-Európában: mindenki fizesse ki piaci áron, amit fogyasztott”

– fogalmazott.

A baloldal sohasem támogatta a rezsicsökkentést, de a jobboldali kormány bevezette ezt. Mi továbbra is meg akarjuk védeni a rezsicsökkentést – fogalmazott a miniszterelnök.

Fegyverszünetre, majd béketárgyalásokra van szükség

A kormányfő a szankciós politika kapcsán elmondta: A szankciók nem segítenek Ukrajnának, de rosszak az európai gazdaságnak. Ha így folytatják, „ki fogják nyuvasztani” az európai gazdaságot. A brüsszeli vezetőknek be kellene ismerni, hogy rossz feltételezésekből indultak ki. Fegyverszünetre, majd béketárgyalásokra van szükség, mert erre a gazdasági bajra csak a béke jelent megoldást.

Orbán Viktor a kata átalakítása kapcsán elmondta, hogy szükséges döntésről van szó. 2012-ben a gazdasági ügyekkel foglalkozó miniszterekkel együtt gondolták ezt ki. Régen az ilyet „maszeknak” hívták és nekik akartak lehetőséget adni. Azonban a cégek rájöttek arra, hogy ha az alkalmazottakat a katába terelik, akkor a cégeknek nincs akkora terhe.

A 450 ezer katásból körülbelül 300 ezren cégnek számláznak, ami békeidőben belefér, de háború és háborús infláció idején nem.

A nyugdíjrendszerről van szó, nem a költségvetésről.

Az nem működik, hogy a katások sokkal kevésbé járulnak hozzá a közös kiadásokhoz. Az ország elbír 100-150 ezer katást, de 400 ezret nem, főleg nem háborús infláció idején.

A katások előtt számtalan lehetőség áll, hogy milyen adónemre álljanak át.

A baloldali politikusokra utalva Orbán Viktor arról beszél, hogy most olyanok hangoztatják, hogy kell a kata, akik meg sem szavazták annak bevezetését. Azok számára fenn lesz tartva a kata, akikre eredetileg készült.

A kormányfő elmondta, hogy a baloldal négyszer egymás után veszített kétharmaddal, ezért megértéssel figyeli az akcióikat. Április óta csendben ülnek, de most, hogy van olyan ügy, melynek vannak kárvallottjai, azonnal felülnek erre a hullámra és fel is fognak ülni minden ilyenre. Ez nem egy jó politika a kormányfő szerint.

A hadsereg belső mozgósítása kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy a háború miatt van erre szükség, hiszen a keleti határra a NATO is vezényel csapatokat, ezért nekünk is képviseltetnünk kell magunkat.

A déli határon eddig lehetett a katonákkal visszatartani a migránsokat, de a háború ezt felülírta.

Az illegális migránsok nemcsak, hogy egyre többen vannak, de egyre agresszívebbek is. A miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az elhibázott brüsszeli politika, ami nem mondja ki, hogy Európa nem fogadja be őket, az oka annak, hogy a migránsok folyamatosan áramlanak, Magyarország viszont azt mondja, hogy rajtunk keresztül nem fognak Európába jutni.

A határvadász egységek felállításáról szóló rendelet már az asztalon van, az ő felvételük felfelé tolja a rendőrök és katonák fizetését is. A határvédő egységek a készenléti rendőrségen belül fognak dolgozni, de kisebb fókuszú kiképzéssel – fejtette ki Orbán Viktor.

A háború nem érdeke Magyarországnak. Senki nem szereti ezt, de amikor az okokat keressük, nem mindig a haszonélvezőkről van szó.

Ami biztos, hogy Kína nyer, Amerika nem veszít, Európa pedig szenved a háború miatt.

Akik nagyon sok pénzt keresnek az energiacégek és bizonyos üzletemberek. Soros György-féle emberekről van szó. A háború meghosszabbítása mögötti érdekeket különböző üzletemberek és uszítóknál kell keresni.

„Ami történik az Európának katasztrófa és Magyarországnak is nagyon fájdalmas. Azon dolgozunk éjjel-nappal, hogy egy szerencsétlen európai általános helyzetből, illetve a helyzet romlásából hogyan tudunk kimaradni, illetve hogy találunk egy olyan ösvényt, amelyen haladva Magyarországot a háború negatív következményei kevésbé sújtják”

– zárta a beszélgetést Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

Címlapkép: MTI

Forrás: hirado.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

134.bátor
Az európai gazdaság??? Bezzeg mi hasîtunk ezerrel:) Ezt a dilist már tènyleg elmegyógyintèzetbe kène zárni a kövèrrel együtt
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
éged kéne már tüdőn lőnie valakinek, ocsmány féreg...
Nessy
Azért egy hangyafülnyit ehhez a helyzethez nálunk az is hozzájárul, hogy nincs gazdaságpolitikai koncepció, csak napi,végig gondolatlan politikai döntések sorozata!
Yoda69
20 evig hallgattam azt kommunista lozungot, hogy a nyugat a vesztebe rohan, hogy a rothado kapitalizmus a vesztebe rohan, meg hogy mi mar latjuk a fenyt az alagut vegen. Es egyeb hasonlo idiota baromsagokat.
Yoda69
Ez lemaradt: Nem gondoltam volna hogy 2022-ben ott folytatjuk, ahol 89-ben abbahagytuk.
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 08:41
Te azért két seggnyalás között azért vegyél levegőt marha.
Macskaszem
Máshonnan plagiztam, de igaz: Orbán rendszere olyan, mint Putiné.
Putin ugyanígy hörög-vicsorog a ‘nyugatra’ miközben nyomorognak a ruszkik….azoknak is csak a ‘nagyszerü háború’ , a gyülölködés, a másra mutogatás és köpködés maradt.
csak úgy....
módszeresen tönkretették az országot! -talán még jól is jön nekik az ukrán -ruszki háború és az energiaváltság mert így ismét másra-másokra kenhetik a siralmas politikájuk az észnélküli rablásaik következményeit!
Dr. Proktor
A magyar gazdaság pedig tökön lőtte magát...
134.bátor
Az európai gazdaság??? Bezzeg mi hasîtunk ezerrel:) Ezt a dilist már tènyleg elmegyógyintèzetbe kène zárni a kövèrrel együtt
Gauntlet
ne dolgozzatok semmit, az káros volt az előző 12 évbe is !!!
justhpeter
Szóval Európa megy a recesszióba, de mi hála Istennek, pártunknak és kormányunknaka pozitív tartományban maradunk. Most elárulok valamit:
A gengszterváltás óta gondolkodom azon, hogy miként lehet az ország legbolondabb emberét megtalálni Már majdnem mindenkit számba vettem, mire ez a piszok fideSS-kdnp elsőre megtalált kettőt, az egyik udvari bolondjukból miniszterelnököt csináltak, a másik udvari bolondjuk parlamenti elnök lett. Engem meg azóta is esz a fene és csak az vígasztal, hogy ígyis-úgyis a két udvari bolonddal mi leszünk Putyin legvidámabb barakja..
justhpeter
@justhpeter: Még megérem azt, hgy a két bolonddal is annyira pozitívak leszünk, mi fogunk kölcsonadni a németeknek, a franciáknak, a hollandokna és nem utolsó sorban kistafírozzuk Norvégiát.
Eladott Ország
Nem fagyhatsz meg, ha előtte éhen halsz. Energiaválság pont ugyanannyira van, mint rezsicsökkentés, vagy mint unortodox gazdasági csoda, meg ahogy az európai gazdaság motorja is Magyarország. Pont ugyanannyira vannak "megvédve a családok", mint a munkahelyek, nyugdíjak vagy a forint megvédését, vagy bárminek a megvédését, amit ezek eddig megvédtek, abból köszönet nem lett. Semennyire bazmeg. Ezek mind-mind kizárólag a primitív fideszes közönség számára készített kommunikációs frázisok, az ostobáknak való szómágia. Szómáglya...
uploads.disquscdn.com/images/6bb201797b4593dcb2f0360db13dfffd32e00ea3f44050ec1124c1e0da6c7572.jpg?w=800&h=611
simmering73
Kifizetjük a piaci árat mint nyugaton és ehhez nyugati bért kérünk, te ütődött. A tüdőlövést ti kaptátok ezért hörögtök, mert Brüsszel lekapcsolta az országot a lélegeztetőgépről. Mi van a saját lábon álló dübörgő gazdasággal amire még nyugat is irigy?
Nessy
@simmering73: Az a fidesz retorika álom univerzumában van,!
Béla333
Na megint lökte a szokásos hazugságait, baromságait?
A hülyemagyar maffiahívők legnagyobb megelégedésére!
Eladott Ország
@simmering73: ma, 12:57 ♦ Kiderült: nem is annyira alacsony a magyar rezsidíj. Ha pedig a nettó béreket vesszük figyelembe, akkor egy kétkeresős átlagos budapesti háztartás szintén a középmezőny alját jelentő részt fizet az együttes áram- és gázszámlára és többet fizet, mint a párizsi, berlini, brüsszeli, vagy bécsi háztartások.
cdn.portfolio.hu/articles/images-o/k/e/t/ketkeresos211021-486696.png
csak úgy....
hetek,hónapok óta egy kukkot sem mesél a türk tanácsról...,pedíg a szittya hívei gondolom várják nagyon,- no majd tusványoson... :)
Eladott Ország
A nyugat haldoklik. –„ A Nyugat a szakadék felé tántorog. - Emberek! Ne engedjük beleesni! Hát ki fog nekünk kölcsön adni?” ( Hofi)
uploads.disquscdn.com/images/ed8b43f3e5f82b0ed8b1b8b7b81abdb786b6cfc4dfe720d0504a8012523facd7.jpg?w=800&h=686
Majd megmagyarazzak Brüsszelnek, hogy nincsen energiaválság, mert idehaza mást jelent, az csak Marinéninek szól. Kussoljanak be a brüsszeliek, küldjék a zsét, mert államcsőd van igazából, csak az itthoni haszonbarom férgeknek a brüsszel okozta rezsicsöki-csökkentést kell eladni, mert erre vannak a zsellérek kondicionálva. Nyilván Brüsszelben is pontosan tudják, hogy lóf*sz van itt (értsd: üres kassza) , nem vészhelyzet! Csak a populista kormányok szeretnek hangzatos szólamokat és sablonokat puffogtatni annak érdekében, hogy a 2 bites szavazóik azt érezzék, most is csak valójában megvédi őket a kormány a még jelenleginél is súlyosabb helyzettől, ami csakis azért nem következik be, mert az Orbán-kormány istenkirálycsászár módon védekezik. HaldokLÓtól kölcsönkérni. Szemét dolog mert tudod, hogy nem kell vissza adni. Ahhoz képest a jelek szerint még mindig nem halt meg az a haldokló. - És hol járunk mi? Na hol? -Egy lépéssel előtte.
uploads.disquscdn.com/images/bc5a0a356a45f1b75b23b864479c0cf608f1a3f57f19e9db071d2ba9baeb8593.jpg?w=800&h=400
csak úgy....
@KisTehen: szerencséjükre,te ökör! már akkoriban is kongott az államcassa!
ezt a bulit a buta de harcos orbánotoknak kell elvinni.. :)
Néro2
Tüdőn lőtte magát. Jó. De mond csutak akkor te kevlerhasú Nagy Harcos miért trágyadombod haldoklik nem kapva levegőt és miért nem ők ?
csak úgy....
@KisTehen: mint elhamarkodott híve mondod ezt,vagy a bixesz pasi beszél belöled?:)
- még nöbe sem tudtam soha annyira belezúgni,hogy közben ne bírjak gondolkodni...
csak úgy....
@KisTehen: mire? a te vagy a kedvenced marhaságaira?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.