Egyelőre zátonyra futott a pedagógus-szakszervezetek és a kormány közötti sztrájktárgyalás, így folytatódik a tanársztrájk szeptember elejétől, többen pedig már most jelezték a pedagógusok közül, hogy polgári engedetlenséget kezdenek.

A hvg.hu cikke szerint nem sikerült megegyeznie a kormánynak és a tanári szakszervezeteknek a legutóbbi sztrájktárgyaláson sem, erről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Facebook-oldalán jelent meg egy videó.

Nem engedett a kormány, tanársztrájkkal és polgári engedetlenséggel indulhat a tanév

Fotó: Illusztráció/Facebook/Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

"Maruzsa Zoltán beszámolt arról, hogy jelen pillanatban nincs kormányzati döntés arra vonatkozóan, hogy saját forrásból, tehát a központi költségvetésből átcsoportosítsanak a közoktatásban béremelésre, kifizessék az eddig ki nem fizetett túlmunkákat, csökkentsék a munkaterhet. Tehát egyetlenegy sztrájkkövetelésünkre nem mondták azt, hogy bármiféle megállapodásra készen volnának"

– hangzik el a PDSZ kedd esti videójában, amit közvetlenül a Maruzsa Zoltánnal folytatott, a tanévkezdés előtti utolsó sztrájtárgyalási egyeztetés után vettek fel.

A PDSZ, a PSZ, a Tanítanék mozgalom és más érdekvédelmi szervezetek a tanárok sztrájkjogának visszaállítását, a fizetések megemelését és a munkaterhek csökkentését követelik, de – ahogy Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja a Telexnek megfogalmazta – "a probléma az, hogy a kormányzatban szándék sincs a béremelésre. Emiatt már több iskolában szeptember 1-től kezdődik a sztrájk, de lesz, aki most is a polgári engedetlenséget választja."

A PDSZ videójában Nagy Erzsébet elmondta, azért hagyták tavasszal abba a sztrájkfolyamatot, mert jött az országgyűlési választás, de "most ezt a sztrájkot folytatjuk. Meghirdettük, hogy elsejétől újból szervezzék meg a munkabeszüntetéseket". Az is kiderül a videóban, hogy sok tanár jelezte, nem kíván részt venni abban a munkabeszüntetésben, amelyet a kormány csak olyan szigorú feltételek mellett engedélyez, hogy azok lényegében ellehetetlenítik a teljes sztrájkfolyamatot.

A kormány még év elején módosította a tanárok sztrájkjogát, a törvénymódosítás kimondta például, hogy a sztrájk alatt is meg kell oldaniuk a pedagógusoknak a gyerekek felügyeletét reggel 7 és este 17 órák között. Az étkeztetést is a megszokott helyen, módon és időben kell lebonyolítani; az érettségiző osztályoknak a kötelező érettségi tárgyakból minden órát meg kell tartani munkabeszüntetés idején is, mindenki másnak minden tárgyból az órák felét. Az SNI-s (sajátos nevelési igényű), vagy beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyerekeknek is valamennyi foglalkozást, fejlesztést, felzárkóztatást meg kell tartani.

Azok a tanárok, akik az ilyen módon keretek közé szorított sztrájkot visszautasítják, azok a PDSZ szerint polgári engedetlenséget szerveznek.

A Telex cikke szerint a Tanítanék mozgalom már korábban jelezte, hogy amennyiben szeptember 2-ig nem kapnak érdemi ajánlatot a kormánytól, úgy a tanév második hetétől újra polgári engedetlenségi akciók jöhetnek az iskolákban. A Diákok a Tanárokért csoport pedig péntekre tanévnyitó tüntetést szervez a tanárok melletti kiállás érdekében a fővárosi Bazilika elé.

"A PDSZ megkérdezte Maruzsa Zoltántól, hogy igaz-e az a belügyminiszteri kijelentés, amelyre egy tankerületi vezető hivatkozott, miszerint a polgári engedetlenség következményeként akár az intézményeket átszerveznék évközben, bezárnák azokat, vagy a polgári engedetlenségben részt vevő kollégákat elküldenék. A szakszervezetnek Maruzsa azt válaszolta, hogy Pintér Sándor belügyminiszter ilyen jellegű utasítást és véleményt nem közölt"

– olvasható a hvg.hu cikkében.

Forrás: hvg.hu, telex.hu

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
@Shikari: A tanárnak alapjoga sztájkolni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
@Shikarescu: Téged is megilletett az alapjog, 'oszt mégis hülye maradtál... Ezen kívül kérhetsz még egy nagy tökönrúgást...
Macskaszem
@Shikari: A tanárnak alapjoga sztájkolni.
Macskaszem
A tanár azt látja, hogy minden szarra van pénz, csak az ő fizetésemelésére nincs. Sokkal többen, és sokkal radikálisabban kell sztrájkolni. Ne kezdjék el a tanévet. Attól talán észhez tér az egy hónapja veszélyhelyzeti nyaralgatáson lébecoló geczi.
Aki Én
@Shikari: De a helyzet az, hogy a diákok és szüleik bizony kiállnak a tanárok mellett.
Ne feledd, nem mindenki olyan seggbalfasz kretén iskolakerülő, mint te.
Pálinkás Pál
ez az ország szégyene hogy a tanárok merik meghirdetni a polgári engedetlenséget..mert lássuk be, ha ők leállnak, semmi nem történik..ezért tojik rájuk a kormány...mindjárt más lenne a helyzet,ha elsejétől leállna a tömegközlekedés,árúszállítás...mindjárt gondok lennének..ez kéne...a tanársztrájk nem bénít meg semmit..
Málna
Bírom ezt a sztrájkjogot. Ezt csak olyan szakmában tudják kihasználni, ahol nehezen pótolhatóak az emberek. Egy csomó munka van, ahol ez szóba sem jöhet. Ha nem tetszik a fizetés, akkor keresel másik melót.
fergeteg
Meg nem értő bolsipártok kelepcéjébe került a tanárok kisebb része.
Most kell nekik felmondani az állam részéről.
Húzzatok az országból rohadék komcsi tanárok.
Németh István
A gyurcsány, kontra dobrev és a többi moslék > vadai, arató, cseh k., stb vagyonából kell finanszírozni a tanárok un fenemód nem tisztességes béremelési igényét! Nem éhbéren kapják a fizetést és a szakszervezeti szemétségért szíveskedjen a kormány keményen fellépni! Különben semmi szükség nincs egy hulladék élősködő bandára!
Aki Én
@Németh István: @fergeteg: ...még mindig nem kezeltetitek magatokat?
ómió
De, azért, ugye, előtte üzentek a brüsszeli efftársaiknak, nehogy Brüsszel közben ideküldje a fizuemelésükre valót!?
Nessy
Nekem az "tetszik", amikor a milliós fizetésű, évente magas béremelésben részesülő diplpmás álomtitkárok mesélnek a szintén diplomás tanároknak! Ha Brüsszel küld pénzt, akkor 2027-re a tanárok elérhetik a diplomás bér 80%-t! (Ha az addig nem emelkedik?) Vannak, akik még hisznek a mesében!
jesz
tegnap egy fontos elemző megmagyarázta, miért nem sztrájkolhat a maradék tanárhad...azért, mert az milliók életét befolyásolja, pont úgy, mint a
mozdonyvezetők sztrájkja...
...de a buszvezetők se ugráljanak...stb...stb...nem hagynak senkit az út szélén...
Aki Én
@ómió: Arra gondolsz, aminek már most egy jórészét kiosztotta magának a gazdád, te ostoba elmebeteg?
Toller Béla
Nem kellene annyit hezitálni ! Nem a tanárok dolga egy országban biztosítani a közoktatást. Ez a mi fasisztoid kormányunk következetesen köznevelni akarja a népet, hát próbálkozzon. De az oktatáshoz feltételek és pénz kell, a tanároknak meg kell tudniuk élni a munkájukból. Aki ennyit sem képes felfogni, az a magyar kormány. A tanárnak tehát nincs más dolga, mint rávezetni a kormányt a hibájára, a saját maga által elhelyezett aknára. Sztrájkolni kell, mert nincs más lehetőség !
ómió
@Aki Én: Mit osztott ki és kicsoda, te bolsi faszkalap!? Ott az elmeosztályon azt osztjátok, ami nincs!? A bolsi "észt"!?
Aki Én
@ómió: ...ja, te az elmeosztályon várod a híreket, balfasz kotorék? Akkor ezért vagy ilyen kibaszott tájékozatlan balfasz.
Ne veled hörögj te suttyó, mert végtelenül elfogult és tájékozatlan komcsicska vagy. Vágod, hazudós bolsi?

,,A helyreállítási alap meg nem érkezett vissza nem térítendő támogatásait a költségvetés finanszírozza elő, így például Mészáros Lőrinc érdekeltsége is milliárdos előleget kapott. Eddig 160 milliárd forintot fizettek ki előre, miközben a pályázatokra még egyetlen fillért sem utalt Brüsszel."
Nyírfa
@Pálinkás Pál:-lal értek egyet. Csak néhány napra álljon le az ország, egységesen, és mindjárt kiderül, hogy ki tart el kit.
Ahol a szó nem használ, ott a tettek legyenek irányadóak, és azt már igen régen tudjuk, hogy Orbánékkal nem lehet szót érteni.
Szeretném, ha az EU is a tettek mezejére lépne.
Nessy
@Aki Én: Ilyen hosszú mondat megértése ómió számára már megterhelő feladat! Ne bántsd szegényt! Meg kell hagyni a maga világában, kevesebb vele a probléma.
Nyírfa
Az valami egészen morbid érvelési kísérlet, hogy a tanárok fizetésemelését Brüsszel kell, hogy állja, ugyanis EU-s forrásból "akarják" fedezni a költségeit.
Amíg Brüsszel nem küldi a pénzt, tárja szét sajnálkozva Gulyás Gergely, addig ne a kormányon kérje számon az alacsony béreket a pedagógustársadalom.
Mindeközben minden lószarra van pénz határon innen és határon túl, nem is sorolom, elmondtátok már ti is milliószor, csak egy frisset említek:

www.portfolio.hu/global/20220705/milliardos-tamogatast-ad-a-magyar-kormany-a-boszniai-szerb-kkv-knak-554349

Érdekel, hogy 2022-ben hazaárulásért hány év a minimum-maximum kiszabható?
csak úgy....
@Nyírfa: vajon az aranylábú fiúkat és a fütött gyöpöt ki fizeti ? -ezek után fussa még tanárra?
fergeteg
Ezzel a felirattal várjátok a kisdiákokat rohadék Dk SEGGNYALÓK?
fergeteg
Most kell kirúgni a sztrájkoló tanárokat.
lampa laz
@Nyírfa: ...meg lölönek is kifizetett 13 milliárdot az Eu-s pályázatok terhére. Rohadt mocskos 1 bagázs ez.
Németh István
@m73: @Eladott Ország: @Nessy: @Nyírfa: @Macskaszem: @Aki Én: A felsorolt "művész urak" nem tudják, hogy egy hivatásos tanár nem csupán a pénzért gyakorolja a hivatását, hanem hivatás tudatbeli elkötelezettségből! A tanárok meg vannak fizetve!!! Az más kérdés mihez képest mérjük a jövedelmüket Az átlagos dolgozó polgárnak az átlagos jövedelméhez képest magasabb a jövedelmük! Tehát megélhetési problémájuk nincs. Az, hogy ha több volna, az jobb volna, az természetes és senki nem is vonja kétségbe! DE azt a tanároknak is tudniuk kell, hogy gatyamadzag szorításos időszakot élünk és az ország működtetéséhez sokirányú elkötelezett-séget kell teljesíteni, miközben a moslék balliberális magyar eu képviselők pont a nemzet ellen tevékenykednek és torpedózzák a különben járó Eu-s pénzek kifizetést! Mindemellett az ország a migráns küzdelmében is egyedül maradt a moslékabbnál moslékabb ukrán szemetek végett is! Iszonyúan sokba kerülnek a napi 10-20 ezer érkező potyaleső ukrán migráns ellátása, elhelyezése stb. A Pedagógusok szakszervezete mint érdekszövetség, a migránsok és az állam viszonyában képtelen szakszervezeti, érdek képviseleti szempontból állást foglalni, csak demagóg ugatni tudja a követelését tekintet nélkül az állam teherbíró képességére, amely pont az őket feltüzelő és uszító aljas baloldali szemetek nyomására! Ezzel ők maguk is, szemét aljas köcsögökké válnak!
Javaslom köcsögök a hosszú-cici folyamatos szívását - na a lópaciét! tévedés ne essék - attól majd csak besokkaltok egyszer!!!
Nyírfa
@csak úgy...: Tanár? Sallangra nem költünk. Fűtött gyepű stadion aranylábú Orbán háza melléképületeként? Senki ne merészelje kritizálni, mert lecsukatom! -
( Aki kukorékolni mer, azt becsukatom! - Zsuzsanna, Szabó Magda Abigél című regényében )
Csak úgy beugrott. :)
Nessy
@Nyírfa: De jó tv sorozat volt. Könyvben is nagyon jó!
csak úgy....
@Németh István: gyogyós pisti,most mesélj kicsit a hivatásos politikusokról!-akik a teljesítményükhöz képest több 100 % al túl vannak fizetve!
Nyírfa
@lampa laz: 12.27

Igen. Ezért is írtam, hogy milliószor felsoroltátok már az összes ismert disznóságukat, de aztán jönnek , derülnek ki újabbak - egy, egyszer majd összeülő bíróságnak olyan mennyiségű aktán kell átrágnia magát, amennyi évekig elhúzódó pereket indukálhat.
Nyírfa
@Nessy: Könyben is, filmen is nagyon élvezetes volt. Piros Ildikó Zsuzsannaként az egyetlen, számomra emlékezetes szerepét alalkította.
Nessy
@Shikari: Már ha akad megfelelő szaktanár! Ami nincs! Na, erre mit lépsz??
balos
@Szar-kari: Ezt szopás közben sírtad?
Németh István
A nem engedélyezett sztrájk esetén a sztrájkolókat el kell bocsátani! Abból éljenek meg amit a szakszervezet fizet nekik,munka nélkül! A tanári pályától akarom mondani a hivatástól el kell tiltaní őket mindörökre! DE/ÉS-vagy a kezdő tanári fizetéssel alkalmazhatóak újra! A kijelölt tanintézményekben! ÉS menjenek a kurva anyjukba nem a létminimum szintjén élnek! Csak a feszültséget csinálják, és pont a gyurcsány, dobrev moslék gazemberek aljas Eu. betartásai végett!! ezeket meg akasztani kell! Elég a mocskos szemétségeikből!!!
Istenakinincsen
@Németh István: Szerinted a tanárok kalandvágyból sztrájkolnának, megélhetési problémájuk nincs?
Németh István
Van megfelelő mennyiségű szaktanár, de mert vagy elüldözték őket, vagy valóban nem kaptak tisztességes megbecsülést, pl. nem léptek be a szakszervezetbe és így a fizetésemeléseik is elmaradtak, stb. A ballibcsi kommunista bérencek a feszültséget akarják csinálni a gyurcsány útját egyengetni, holott ez a szemét tőlük is csak elvett mint minden szakterületről az orvosoktól kezdve a tűzoltókig, a rendőrökig!! Moslék kifordult agyú és nagyon szemét zsidó banda jött össze általuk! Az aljas felbujtó cselekedetük büntetést kíván! Ezeket össze lehet kötni a kálmán olgaféle söpredékkel!
Nessy
@Shikari: 100 évvel ezelőtt kevesebb szak is elég volt a 4 elemi, 4 polgári elvégzéséhez! A reál és humán gimnázium úgyis az elit kiváltsága volt!
Istenakinincsen
@Németh István: Milyen sztrájk az amihez engedély kell???
Istenakinincsen
@Pálinkás Pál: ma, 08:37 Valamit azért csak számítana, ha a tanárok leállnának. Az iskolák gyermekmegőrzővé degradálódtak és a kormány egyetlen célja csak az, hogy a szülők zavartalanul tudjanak járni dolgozni. Mivel a tanárok sem egységesek, ahogyan a szülők sem, ezért mindig lesz köztük aki elvállalja a sztrájk idejére a gyermekfelügyeletet.
Így valóban semmi nem történik..ezért (is) tojik rájuk a kormány.
Utcára vonulni is tök felesleges, mert arra is tojik a kormány... megunják oszt hazamennek. Mi lenne ha inkább otthon maradna mindenki 30~50 napig?
Németh István
@Istenakinincsen: A törvények egyértelműen beszélnek! Ha nem jelentik be, akkor szabotázs akció ami külön büntetendő! Nagyon fontos >> ma exlex helyzet van a háború miatt is, a migráció végett és a járó Eu. pénzek körüli szemétségek végett is! Egyszerű belátni, hogy ez a sztrájknak nevezett baloldali nemzet és tanárhergelés egy utolsó aljas kifejezetten nemzet és kormány ellenes igyekezet! És KÜLÖNÖSEN; pont a tanárokra igen rossz fényt vetítő eljárás! A tanári körök, de a diákok kiközösítésére is számolhatnak a részvevők! És úgy is legyen!
gazdag dezső
A tanárokra nincsen pénz ,és még sok másra,de most is veszünk iskolabuszokat a Romániában élő gyerekeknek milliókert,de szerbiának is adunk ! Mi kaptunk valaha is bármelyektől pénzbeli ,vagy bármi más támogatást ,,?a MAGYAR EMBEREK PÉNZE EZ !!Miiért osztogatják ,lopják a nép pénzét másoknak ??? Miért ???
Németh István
A sztrájkra buzdítókat s az abban részvevőket - különösen a bérkövetelésük okán !!! - azonnali hatállyal el kell távolítani! Miként fentebb is írtam! Nincs kegyelem sem enyhítés tűnjenek el a picsába!
Istenakinincsen
@Németh István: Tényleg? Ki lesz közösítve az akinek más a véleménye?...Már ki van, nem látod? A dilettáns maffiakormány törvényeit nekünk be kell tartani és nekik nem? Aki nem akar diktatúrát és egypártrendszert az szabotál és meg kell büntetni?
A migráció a covid és a háború előtt sem volt minden rendben...régi nóta ez. Bukott köztársasági elnök által aláírt törvények érvényesek a mai napig. A mostani is erősen fideSS függő...stb. Szerinted ez így jó?
Nessy
@Németh István: Bölcs, átgondolt javaslat! A már hiányzó pár ezer pedagógus mellé küldjenek el még pár százat, aztán a diákok tanulhatnak hittant, honvédelmi ismereteket! Ezeket támogatja a kormány.
Istenakinincsen
@Shikari: Ezt tanultad az iskolában? Vagy ezt fogod oktatni ha visszamész?
Kihívod a táblához a nebulót és felírja:buzikuss...
Milyen osztályzatot adsz neki?
Pálinkás Pál
@Istenakinincsen: így valóban felesleges utcára vonulni, majálisozni...töketlen,birka nép, langyoshúgy ellenzékkel...
117
@Pálinkás Pál: "langyoshúgy ellenzékkel"

Senki nem szereti a lanygosat, a lagymatagot, még Jézus sem. Ezt üzente a követőinek keményen:

"tudom a te dolgaidat, hogy sem hideg nem vagy, sem forró. Bárcsak hideg volnál vagy forró!
Így, mivel langyos vagy, sem hideg, sem forró, kiköplek a számból."
ómió
@Shikari: De még a diákokat is belekényszeríti a mocsokbolsi tetübanda, mert, ha nem megy el a diák, majd megnézheti hanyast kap! És ezt az aljadékot még mindig nem rugdalták ki.
ómió
@Aki Én: Már, ahogy a tetves komcsicskaságodat, az elmeosztályi tartózkodásodat is másra hazudnád, bolsiék gyagyása, vagy "csak" a hiányt, az adósságot pörgetnéd fel, hogy ismét a Böszme gazdád féle államcsődveszély efftársi "előnyeit élvezhesd"!?
ómió
@csak úgy...: Amúgy, benyaltál más Eszterházy efftársadnak!? A meleg szarig, ahogy azt efftársiasan nyilván, illik!? Le ne maradj, mert még az efftársi megbélyegzés tárgya leszel!
Aki Én
@ómió: Te nem unod még saját magadat? Van néhány ostoba, unásig ismételt paneled, és kész. Ez nagyon beteges, és egysíkúságról árulkodik.
Szinte mindenre ugyan az az egy-két mondat a reakciód.
Tényleg nem érzed, hogy ez mennyire beteges, túl azon, hogy kibaszott hiteltelen és unalmas?
ómió
@Aki Én: Unalmas a valóság, bolsiék gyagyása!? Te a magad részéről ezért "fűszerezed" azt lépten-nyomon bolsi hazugságokkal!? Ezt tőlem hiába várod!
amortizáltok
mit akar a kormány és a 135 bátrat elküldik pedagogusok helyettesítésére? na ezt megvárjuk ja hogy átszerveznek mit és mivé szociális foglalkoztatóból csináltatok Karmelita kolostor mellé panziót vendéglátóval ? ugye az ment ? na akkor mivé szervezitek kivel is mit az iskolából a pedagogusok nélkül , hajrá nosza rajta birkatelep lesz vagy szarvas csárda? vagy turisztikai panzió emeletes ágyakkal ? akár hajléktalan szálló személyzet nélkül ? o de megriadtt itt minden pedagógus ? meg orbán is beleőszült ??? rumcájzunk is akad legalább

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.