Szerintük ez stratégiai tartalék, és most úgyis a tömeges migráció, a háborúk és a járványok évtizede jön.

Az RTL Híradó riportja szerint a kormány úgy látja, hogy szükség van azokra a lélegeztetőgépekre, melyeket még a koronavírus-járvány elején szerzett be a Fidesz-kormány.

300 milliárdba kerültek a lélegeztetőgépek, 400 millió ment a tárolásukra – de a kormány nem adja el őket

Fotó: Illusztráció/Facebook/Menczer Tamás

A beszerzéseket már akkor is viták kísérték, többször a közvetítőcégek átláthatatlansága, a beszerezni kívánt gépek megfelelő volta és egyéb okok miatt. A kormány végül 16 ezer lélegeztetőgépet szerzett be a nemzetközi piacokról, miközben a járvány legdurvább szakaszában is nagyságrendileg ezer ilyen eszközre volt szükség.

Nemrég derült ki, hogy az eszközök beszerzésén az egyik legjobban járó cég végelszámolás alatt áll, egy másik pedig már meg is szűnt így, miközben a tulajdonosok több millárd forintot tudtak még a cégek beszántása előtt kivenni azokból.

Az Átlátszó november végén írta meg, hogy az összesen 300 milliárd forintért megszerzett gépek raktározása (már persze azoké, melyeket a kormány nem ajándékozott el ingyen más országoknak, miután eladni nem tudta azokat) addig, november végéig 390 millió forintjába került az államnak. 

Ennek kapcsán kereste meg az RTL Híradója a kormányt, végül a Kormányzati Tájékoztatási Központtól kaptak választ.

A KTK szerint szükség van a járvány idején beszerzett és azóta is raktárban álló 16 ezer lélegeztetőgép jelentős részére (melyekből jó 10 ezer ki sem lett csomagolva), indokaik szerint ugyanis a járványok, háborúk és a tömeges migráció évtizede előtt állunk, ezek a gépek pedig stratégiai készletet jelentenek.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Jol elfernek a 100 milliardert dojcs altal beszerzett belepteto kapuk es a hasznalhatatlan kinai vakcianak kozott.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
gina
Ugyan, eladnák, de ki a fenének kellenek ezek az ócskavasak??? Fontos hogy a fidesz zsebekben meg van a nyereség,,,,
Sámannus
Kínában most van rá nagy szükszég. Petya vissza vihetné. Ha még ér valamit.
jáger laszló
Kincs amelynek mai piaci értéke 0!!
A kormány nagyot hibázott de ezt presztízs okokból nem vallja be.sőt egyenesen tagadja!!???!!
Pedig ezért a hibáért valaki felelős kormány szinten is!!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
Berklac
Ez az idióta tolvalj banda, elszorta a sok pénzt a használhatatlan gépekre , most meg ugatnak ,hogy ők milyen fasza csávok, csak nem érti senki ,hogy mit akarnak bizonyitani, hisz a cégek amik vették a gépeket , jógutod nélkül felszámolás, és leléptek a lóvéval , ott van a több mint 10 ezer gép, áll , rohad , már nem ér semmit !
Yoda69
Jol elfernek a 100 milliardert dojcs altal beszerzett belepteto kapuk es a hasznalhatatlan kinai vakcianak kozott.
vacsi
@gina: Ostoba vagy! A háztartásban sem dobjuk ki a felesleges dolgokat - ha mi így tettünk volna a régi sparherddal, akkor ma nagy sz.rban lennénk!
balos
@vacsi: Rossz helyre hánytál kis köcsög!A prosti fiúknál még bónusz is jár,ha nyomod a cuccot!
Jozefina
A milliárdokat nyerészkedők, a cégek, mind felszívódtak, csak a "gépek" maradtark??? Ezeket em lehet eltüntetni!!!
vacsi
@Horizont: Nem! 6 ezerért vettük, kb. 40 éve.
Nessy
@Horizont: Nem csak személyzet, de a használathoz szükséges infrastruktúra sincs meg ennyi géphez. Bár nem tudni, mennyi gép valóban altatógép, és működik e. Kompatibilis e a magyar szerelékekkel. Az edigi kísérletek nem igazán voltak sikeresek! Valóban bőven elég lett volna kb. 4-5 ezer, de használható gép. A hozzávaló monitorokkal, és infrastruktúrával.Még két, három év és elektromos hulladék lesz belőle!
Fenyöfa58
@Shikari: remélem egy OKJ-és papirral rendelkező fogja rád kőtni !!! BUÉK KURDELISZTÁN VEZETŐ KECSKEBASZÓJÁNAK !!! csak igy tovább az orbányi csirke farhátra vezető uton !!!
jáger laszló
Én továbbra is spontán lélegeztetés híve vagyok Kerülöm a gépi +oldást!!
Már +bocsáss!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
ómió
Pedig, ugye, efftársiasan nulla lélegeztetőgép lett volna az elvárás?!
namihami
Ha nem vett volna a ""család"" egyik ága százmilliárdokért használhatatlan sz@rokat, akkor hogyan lehetne most a másik ágnak súlyo tucatmilliós haszna csak a tárolàsért? Mint a lánc. A család haszonélvezői szépen kapcsolódnak.
A sor elején és végen pedig ott a haszon, aminek java csak az orbáni elit kinti(!!) számláin jelenik/jellenhet/jelent meg.
A cél soha nem a tömeg és egészsége volt.
Clavigo
@Shikari: @ómió: Orbán apátok különadóval ajándékozta meg a gyógyszergyártókat 23-24- én. Drágulni fog a xanax... Anyátok meg nem fog veletek bírni,,gyagyások.
Clavigo
@Shikari: DDDDDDXDDXDD.:):)... Azt hittem már ukrajnában hadakozol,Bugsy .. Vagy ágyútölteléknek is alkalmatlan vagy ?
teuton
Ezt a strategiai tartalekot nem egeszen ertem a migracioval kapcsolatban, a gepekre akarjak kapcsolni a migransokat???
teuton
@Clavigo: Ez a hascsikari tanult egy uj szot, ezert hetek ota allandoan csak ezt szajkozza: Tel Aviv. Mint a szellemi fogyatekos efftars-kollegaja onemjo, bar annak a szokincse lassan eleri a 300at, nala varialodik az efftars, kutyaagy, ramhazudni, internacionale, nacibolsi, stb.
jáger laszló
Mellékeden
MO-on cirka 150kórház működik ennyiben mindegyik kap 3-4 lélegeztetőgépet + a mentőállomások akkor sincs 1000-1500darabnál többre,hogy lefedje MO-ot+ a tartalék cirka további 500 db
Akkor mi szükség volt 18000darab beszerzésére!!!???
Aki ezt megmagyarázza annak máris benyalok tövig!!!
Start!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Yoda69
@ómió: Bolsevik, te valóban ekkora idiota barom vagy, vagy csak megjátszod az idiotat?
ómió
@Yoda69: Még mindig nem ismered fel a magadéit, a bolsevikokat, efftársak fajkreténje!? Hát, sürgesd már magadnak a donor kutyaagyat - az mindig képes az övéi felismerésére!
ómió
@Clavigo: A sorrendiségről, a "koreográfiáról" se hallottál még efftársilag, bolsiék vezérgyagyása!? Először jött az infláció mögé bújtatott gyógyszergyári áremeléssel realizált gyógyszeripari extraprofit! Utána jött ennek extraprofit-adója, amit - úgy tűnik - gyagyaságod inkább látna a gyógyszergyártók zsebében, semmint az államnál, hogy abból pl. a családokon segíthessen! Tipikus tetvesbolsi vagy!
ómió
@Horizont: Hát, a tetvesbolsi bandád valóban senki, ám mégis az látott volna - a "nagy oltáspártiságában" - nulla lélegeztetőgépet, csak, hogy még intenzívebben "mutogathasson" a szarkupac fajtád!
vacsi
@Horizont: Valóban, elég zavaros volt...
ómió
@Horizont: Bolsiék fajkreténje! Történt már olyan, hogy te valami általad olvasottat megértettél?
ómió
@m73: Efftársak de genere aberrója! Anyád mellett a "szemlőhegyi bölcsességet" is nyomod!? Attól csöpög rólad a fajkreténség!?
ómió
@m73: Megint rád tört, amire a bárcáskurva anyád tanított téged, a röfögés emléke!? Sajnos a normál disznónál is silányabb bolsi disznó lett csak belőled! Még, ha másokra hazudnád is!
ómió
@m73: Szarkupac efftárs! Ne erőlködj, mert csak még idiótább leszel!
Peller Anikó
Talán mert senkinek sem kellenek, még ajándékba sem, mert lélegeztetésre alkalmatlanok ezek a kilélekeztetőgépek ezrei. Talán légkondinak még el lehetne adni, esetleg ventillátornak tizedáron.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.