Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke múlt szerdán ismét komoly kritikával illette a kormány gazdaságpolitikáját.

Matolcsy György Orbán Viktort kóstolgatja, vajon mi lesz ebből?

Matolcsy egyre többször áll bele saját szövetségeseibe. Forrás: Hír TV

Ezt sokadszorra tette, hiszen „elvi ellentét van a jegybank és a kormány között”. Szerinte a törés a háború kezdetével alakult ki.

A 2013 márciusától jegybanki elnök Matolcsy György 2019-ben éles kritikával illette Varga Mihály pénzügyminiszter felszólalását. Szerinte Varga „három kihegyezett állítással hívta fel magára a figyelmet. Bár ne tette volna. Szerinte vége van az új magyar aranykornak, ennyi volt, hét évig tartott, de most vége van, mint a botnak. Jó hírem van: nincs vége, még évtizedekig tart, és a végén sikeresen felzárkózunk a nyugati fejlettséghez és életminőséghez” – mondta Matolcsy György.

Ezután hozzátette:

Miniszterünk szerint a forint árfolyamának stabilnak kell lennie. Mi lenne a miniszter szerint a stabil árfolyam: 330/320/310 vagy 300 forint/euró, esetleg 240 forint/euró, mint 2008 tavaszán? Ha van a miniszternek árfolyamcélja, akkor az elmúlt években is bizonyára volt: akkor miért nem érte el? Nem akarta, nem tudta, esetleg csak mondta, de nem csinálta?

A csípős kritika ellenére Matolcsy György egészen 2023-ig kerülte Orbán Viktor miniszterelnök minősítését.

2022 választási időszaka alatt már többször is bírálta a kormány politikáját, szerinte „teljes versenyképességi fordulat szükséges”. Orbán Viktor negyedik kétharmados győzelmét követően tavaly májusban, épp a kormányalakítás napján publikálta az MNB a Fenntartható Egyensúly és Felzárkózás című programját. „Most dől el, az új kormány mit ajánl majd nekünk”

– emelte ki ebben a javaslatcsomagjában, hozzátéve, hogy az is most válik el, megnyerjük-e a következő évtizedet. Szerinte a sikerképlet felbomlott: a növekedés megmaradt, de az egyensúly elveszett – írja az Index.

2022 decemberében a parlamentben azt mondta: „szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válság közeli helyzetben van”, és kitért arra is, hogy „az ársapkák három-négy százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket”. Matolcsy György idén márciusban már úgy fogalmazott, hogy a koronavírust a kormány és a jegybank együtt jól kezelte, de a háborút követően ez az együttműködés megbomlott – Matolcsy innen datálja az ellentéteket.

És bár korábban Orbán Viktort sosem bírálta, idén március 8-án külön kiemelte, hogy a kormány döntéseinél „a miniszterelnök urat” érti. Így a kérdés már az, meddig fogja ezt Orbán eltűrni. Matolcsy György mandátuma 2025. március 3-án lejár.

Forrás: Index
Fotó: Hír TV

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rohács1926
@Horizont: Simicska talán már boríthatna, mert „viselt dolgai” valószínűleg elévültek. Csak bizonyára megmondták neki, ne tegye, mert esetleg leesik a létra a kocsijáról, vagy olyat iszik a „vendégautóban”, amitől baja lehet. És van az az életösztön…
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Fogyasszon hjozzá sok kenyeret, mert elég zsíros. Nehogy elcsapja a hasát.
justhpeter
@Horizont: Lassan elfogy a lopnivaló, tehát muszáj nekik egymásnak menni ha idén is szükségük van némi "bevételre". Még nem sejtik, de eljön nemsokára az az idő is, amikor mást kell majd bevenniük.
VASTAGBŐR
Hogyhogy abból mi lessz ? MSZMP osztálytalálkozó a kisz titkárral .. gyurci, viktor, és a többiek .. misivel
Aztán elmennek nyomtatni recskre ... "lehet" nyomtatják majd az aranyfüstöt izomból halott céggel ... addig is kell valami, amire figyeltek .. mint írják a balatonparti építkezések is ilyenek voltak, amíg karanténba voltatok illetve kijárási tilalmak voltak .. mert kevesen nem látnak sokat ..
rohács1926
@Horizont: Simicska talán már boríthatna, mert „viselt dolgai” valószínűleg elévültek. Csak bizonyára megmondták neki, ne tegye, mert esetleg leesik a létra a kocsijáról, vagy olyat iszik a „vendégautóban”, amitől baja lehet. És van az az életösztön…
Nyírfa
O1G a hatványon. Matolcsy a maga módján ezt üzente Orbánnak. Kíváncsi vagyok, úgy jár-e mint Simicska.
csak úgy....
matolcsi rafináltabb mint simicska volt..., 0rbán egérfogóban? - vagy ez is csak egy fideszes színdarab?
Nyírfa
@csak úgy...: 16.59

Jó kérdések! Azt hiszem, Matolcsy tényleg rafináltabb Simicskánál, és nem fél vádalkut kötni, ha úgy hozza az élet.
rokker33
@Nyírfa: Matolcsy az elmúlt években havonta 3-4-5 millió forintot keresett ezt megszorozva 10 évvel,mert ugye 2013 ban lett a MNB elnöke, hát ennyit mi a büdös életbe nem fogunk hazavinni! Gondolom már anyagi gondokkal nem fog küzdeni, így ha leváltják 2025 ben nyugodtan elmehet nyugdíjba nem hiszem,hogy gondot neki fog okozni... Azt nem hiszem hogy kitálal, ahhoz szerintem túl gyáva!
Nyírfa
@rokker33: Várható volt, hogy egymásnak feszülnek, ha elapadnak a pénzforrások. Hogy ki fog nyugdíjba vonulni, és ki börtönbe...
hát, ez a jövő kérdése.
human
@rohács1926: Simicska a G nap után szabad kezet adott a Hír-tv-ben maradt újságíróknak és nagyon sok fideszes aljasság került napvilágra. Például kiderítették, hogy a horváthországi magyaroknak szánt földtámogatásokat nem minden magyar kaphatta meg, csak aki jó fideszes. És sok ilyen ügy került napvilágra.
Simicska viszont látta, hogy mi magyar választók nem nagyon megyünk ki az utcára százezren hetekig tüntetni. Ez után látta be, hogy le kell tennie a fegyvert.
rohács1926
@human: Sajnálom, de most nem értünk egyet. A G nap több mint 8 évvel ezelőtt volt. Akkor Simicska még JOGILAG IS támadható lett volna „viselt dolgaiért”, vagy azok egy részéért. A Hír-tv-ben maradt újságírói ezért nem BORÍTHATTAK csak a felszínt KAPIRGÁLTÁK. Valóban több minden kiderült, de ez kevés volt a ner megroggyantásához a választók magas ingerküszöbe miatt.
Sakk Matt
Piros pötty van-e a valagán? Ez égetően fontos kérdés!
ómió
"Gyurink" minden áron irányítani akarja a gazdaságpolitikát is!?
Aki Én
@Őrnagy: Egész egyszerűen igaza van, ezt sokan tudják is közülük, sőt, szerintem mindenki, csak nem megszokott beszólni a gazdájuknak. Pedig kormányfőként egyértelmű a felelőssége a hibákért, bűnökért még akkor is, ha nem ő követné el őket. De ez egy rezsim, minden egyszemélyi irányítás, felsőbb vezérlés alatt.
Ez az orbáni demokrácia, ahogy azt tudni, látni, érezni, ha az ember őszinte.
Szerinted miért költenek ezermilliárdokat propagandára?
Aki Én
@ómió: Nem akarja, csak megnevezte a az elbaszásokat és a felelőst.
De te ehhez is hígagyú komcsicska vagy, te csak efftársazzál, fogyatékos buta balfasz.
rokker33
@Nyírfa: Sajnos egyik sem :( Ahhoz már túlságosan jól berendezkedtek. Mostanában nem sok politikus megy börtönbe amik mostanában vannak tárgyalások azok évtizedekig elfognak húzódni, majd elavultnak fogják nyilvánítani...
Nyírfa
@rokker33: 19.41

Van rá esély. De megmozdult valami, úgyhogy érdemes figyelni, vajon ki miért mondja, teszi, azt,amit.
Több miniszter is van, akinek ég a lába alatt a talaj, Orbán most úgy cserélgeti az emebereket mint más a fehérneműjét.
Számára is óriási a tét, mert, ha bukik, akkor ő nemcsak az arcát veszíti, és nem feltétlenül a vagyonról beszélek.
ómió
@Aki Én: Már annyit se értettél meg, hogy mit "bírált", bolsiék fajkreténje!? Ehelyett a buta balfasz hígagyú komcsicskaságod másrahazudására "fókuszálsz", efftársék elmebetege!? Lazíts, mert még tovább hülyülsz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.