A kormány szerint a nyugdíjak megőrzik a vásárlóértéküket. A valóság ezzel szemben, hogy a nyugdíjasok hitelezik a költségvetést.

Lebukott a Fidesz kormány: így veri át a nyugdíjasokat

Nyugdíjukból hitelezik a kedvenc pártjuk költségvetését. Forrás: Pixabay

2022-ben 14 százalékkal nőttek a nyugdíjak, miközben az infláció egész éves átlagban is 14,5 százalékos volt, decemberre pedig már 24,5 százalékra ugrott fel – írja az e heti hvg.

Mivel a nyugdíjat mindig utólag emelték fel az infláció épp becsült szintjére (januárban 5, júliusban további 3,9, novemberben pedig 4,5 százalékkal), gyakorlatilag a nyugdíjasok hitelezték a költségvetést. 2021-ben ugyanígy csinálták, akkor három részletben, 4,8 százalékkal emelték a nyugdíjat, miközben az infláció 5,1 százalékos volt

- idézi a 24.hu.

Ezen szépített kicsit a nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíjnak nevezett juttatás, de ez egyszeri összeg volt, nem lett a havi nyugdíj része. Az idősek fogyasztási szokásai szerint átsúlyozott infláció még magasabb is, tavaly például nem 14,5, hanem 15,2 százalék volt.

A (főleg Fidesz-szavazó) nyugdíjasok tömeges koldusbotra jutását a kormány központi árszabályozással próbálja gátolni. Eközben a Fidesz által a költségvetési törvénybe foglalt rezsicsökkentési alap 2580 milliárd forintja már megközelíti az összes nyugdíj kiadásra szánt 5555 milliárdos keret felét.

Ha tehát nem ragaszkodnának ahhoz, hogy tízéves árszinten tartsák néhány energia árát, akkor a hvg szerint bőven lehetett volna pénz a valóban rászorulók támogatására.

Forrás: HVG, 24.hu
Fotó: Pixabay

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Orbánnak kell az összes pénz az elmaradt uniós pénzek pótlására. Köztudott, hogy egy köztörvényes csaló vezeti az országot egy söpredék támogatásával.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Orbánnak kell az összes pénz az elmaradt uniós pénzek pótlására. Köztudott, hogy egy köztörvényes csaló vezeti az országot egy söpredék támogatásával.
Nessy
Ezt régen tudjuk! De vannak akik ezzel nincsenek tisztába, a királyi média meg szédíti őket! Ők lelkesen szidják Brüsszelt, Gyurcsányt! Orbán meg nyugodt szívvel költi a milliárdokat az agymacskáira!
drrotf
Én már korábban is megírtam hogy a kormány becsapja a nyugdíjasait, és nem teljesíti azon kijelentéseit, amit a választásokon és törvényben is kihirdetett, hogy értékállóak lesznek a nyugdíjak, és az éves infláció mértékével emeli a nyugdíjakat!Azt is megírtam, hogy a hatalom a nyugdíjasok pénzét használja ingyen amikor év elején nem a tényleges infláció szerint emel és a korrekcióig kamat mentesen használja a nyugdíjasok pénzét.Akkor is átvágja a szegény nyugdíjasait amikor a nyugdíjprémiumot még az éves GDP kiszámítása előtt kifizeti, mert ilyenkor a tényleges GDP emelkedésnél hasra ütés szerűen állapít meg juttatásokat és azok kevesebbek mint amit a törvény előír!Ezek után Orbánnak van képe azt állítani hogy a nyugdíjasokat a kormány megbecsüli, amikor éppen becsapja őket!Az Országos Nyugdíjas Parlamentnek kellene a nyugdíjasokat tájékoztatással felrázni, és az érdekérvényesítési erejével az igazságos nyugdíj emeléseket és korrekciókat kikövetelni!De hát ez a szervezet is Orbán csicskásaiból áll, csak betöltik a tisztségüket és hallgatnak mint aki betett a gatyájába!
Macskaszem
Mindig lecsíp belőle egy kicsit, és azt hazudja, hogy többet is adott, mint amennyi jár.
Sokan meg el is hiszik. A fidesz hazugságban verhetetlen.
Maccska
Nincs ebben semmi becsapás ez mindenhol így van ezer éve.A nyugdíjat mindig utólag igazítják az inflációhoz.Fordítva nem is igazán lehet.
csak úgy....
@Maccska: véded a védhetelent mint egy profi seggnyaló! :)
kecskés, mennyiért hazudozol itt havonta, miért nem jársz inkább becsületesen melózni, bides a munka?
balos
@csak úgy...: Az ilyen ócska-macska félékkel van teli a falusi pottyantós Wc,mert a szippantós nem győzi már a fideSSes szart eltűntetni,így maradnak a szarrágóik erre a kultúrha szórakozásra!
gina
Rohadék banda, remélem a fidesz szektahivöket még jobban kihasználja ez a zsiros putris, megérdemli a sok agyhalott...
jesz
Nyugdíjukból hitelezik a kedvenc pártjuk költségvetését...kedves képaláíró...a qurva anyád hitelezi a kedvenc pártját...

@drrotf: Szerintem a nyugdíjas parlamentnek nincs érdekérvényesítő ereje...hogy is lenne, és főleg hol, kinél?
Pálinkás Pál
megérdemlik, rá szavaztak .,ezt akarták...
jáger laszló
Én nem hiszem,hogy ez valaha is +fog változni!!::
Bár tévedni emberi dolog!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
Eladott Ország
Üzenjük, a maffiaálamnak/pártállamnak...
uploads.disquscdn.com/images/3e73b32d0a9e78bb4aa60ec2dc1e022f497c6795193fde5ef048d89a9739e52d.jpg?w=800&h=500
Az országgyűlési képviselők fizetése az átlagbérhez van kötve, a qrva anyátokba, hogy rohadjatok meg!
Havanagi
Már ehhez is kellett bukni?Maguktól nem jöttek rá? Ne kenjük már minden xarunkat a médiára, ehhez csak egy borsószemnyi ész kell.
nezelodo
@drrotf: Számomra a nyugdíjasok átverése a kezdetektől világosan látszott. Mivel érintve vagyok, a választások előtt már többször írtam a nyugdíjak fedezetéről, ami a fetékszagú, frissen nyomtatott és sorszám szerint egymás követő bankjegyek láttán világossá vált. Mivel a postás hozza a nyugdíjamat, kézzelfoghatóan is megtapasztaltam ezt. Tegnap egy politikai műsor közszereplője 7000 milliárdnyi Ft. frissen nyomtatott banjegyről beszélt, amit aztán üveggyöngyként közénk szórva elinfláltatott a kormány visszaszedve ÁFÁ-ban inflációban annak a túlnyomó részét. Nem törődtek a hatalmuk metartása érdekében azzal, hogy ez a gonosz maffiát meghazudtoló húzás mekkora károkat okozott a gazdaságunkban, és hovatovább még Bulgária is előz bennünket az orbáni kanyarban. Így szerezhettük meg Inflációban az európai dobogós helyünket, és még nincs vége, legalábbis a gazdaságunk lejtmenetének biztosan nincs.
Nessy
@Maccska: Bár az lenne! De szomorú tény! Ezt még a cikk nélkül is kitudja számolni, aki megtanulta általánosba a négy alap műveletet számtan órán!
Juhász István
Ha EGYSZER CSAK... az infl. " mértékét " a KSH 1 %- ra fogja bevallani...Akkor a nyögdijasok kapnak kemény 1- azaz EGY % emelést...Magyarra forditva : pl. az aki jelenleg 100.000 ft nyögdijat kap, az emelése lesz kökemény 1.000, azaz EGYEZER ft. Vehet belőle magának majd 1 kg. KENYERET. Miközben a bérátlagot már kb. 700.000-re fogja kimutatni az a bizonyos KSH...Ilyen még nem volt, ez pusztán egy kis MATEK. A KSH-t ismerve azonban benne van a pakliban...
Maccska
@Nessy: ez nem átverés hanem szabály Nincs is benne semmi meglepő.Mindig is így volt.A nyugdíjakat szokták az inflációhoz igazítani utólag.
ómió
Nagyobb "nyuggerbarát", bizony, az efftársaknál nincs! Ők "csak" 1-2 havi nyugdíjat nyultak le tőlük - "inflációkompenzálásként"!
exmelós
Tudjuk.hogy hazudnak pofátlanul 24 órában.Kitalálnak egy számot aminek köze sincs a valósághoz és azzal és annyit emelnek.Állandóan azt ugatják,hogy a baloldal elvette a 13. havit de 12 évig basztak visszahozni pedig dübörgött a gazdaság.A választások előtt visszahozták,hogy megvegyék a sok agyatlant.
Toller Béla
A 200 ezer körüli átlagnyugdíj önmagáért beszél egy olyan országban, ahol a legalapvetőbb, napi élelmiszer-bevásárlás is 4-5 ezer forintra rúg ! És van még rezsi, stb.
vacsi
@Toller Béla: Nekem pl. 82 ezer a nyugdíjam - de nem sopánkodni kell, hanem beosztani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok