Átalakítják a postatörvényt, így egyetlen posta jutna 30 ezer lakosra, ezáltal a fővárosban összesen 55 hivatal működne.

Jön a tömeges postabezárás – Nagy Márton rendet tesz

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nagy Márton rendben akarja tenni a Magyar Postát úgy, hogy a maximumot hozza ki belőle és olcsón működjön. Most már körvonalazódni látszik, miként képzeli ennek megvalósítását, ugyanis a kormányzati portálon elérhető a postatörvény módosításáról szóló javaslat – számol be az Mfor

Jelenleg úgy szól a törvény, hogy 25 ezernél nagyobb népességszámú településeken 25 ezer lakosonként legalább egy postahelyet kell biztosítania a Postának.

A jövőben azonban a Gazdaságfejlesztési Minisztérium vátoztatna a törvényen: a 30 ezernél nagyobb népességszámú településeken 30 ezer lakosonként legalább egy postahelyet kell biztosítania a Postának.

Ezek alapján Budapesten és több nagyvárosban számos posta bezárása várható, méghozzá törvényesen.

Eddig Budapesten a jogszabályi kötelezettség alapján előírt 66 posta helyett mintegy 112 posta állt az ügyfelek rendelkezésére. A 30 ezres szabály alapján viszont a fővárosban elvileg elég lenne a jövőben csak 55 postát üzemeltetni – hangsúlyozza az Mfor.

Forrás: Mfor

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Éljen, éljen ,éljen orbán! Hajrá Magyarország- előre megyünk, nem hátra, nekünk Magyarország az első- mert a gaz patás 36 postát bezáratott a zsákfalvakban anno, és a fideSS ettől nemzethalált vizionált. Kedves hivek, lehet hozsannázni, ezért is!
"alavju viktor"...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
olyan szívesen pofán verném egy szívlapáttal...
kereső
Éljen, éljen ,éljen orbán! Hajrá Magyarország- előre megyünk, nem hátra, nekünk Magyarország az első- mert a gaz patás 36 postát bezáratott a zsákfalvakban anno, és a fideSS ettől nemzethalált vizionált. Kedves hivek, lehet hozsannázni, ezért is!
"alavju viktor"...
csipetke
Nagymárton dísznek ronda,másra meg nem jó. Sajnos orbánnak csupa ilyen "szakértője" van. Egyik se jó semmire
jesz
hosszú sorok nyitástól zárásig...és ez nőni fog...

Gyanítom ez nem véletlen...ha eddig nem lehetett lebeszélni az embereket a sárga csekkről, na akkor majd így...
justhpeter
Ezt én értem, de mit fog csinálni napi 8 órában ?
Nessy
@csipetke: Dehogy nem! Gondolkodás, szakértelem nélkül hozzák egyik megszorító törvényt a másik után!
Nessy
@Horizont: Minket, az orrunknál fogva!
Nessy
@justhpeter: Semmit, de azt úgy, hogy lázas munkának tűnjön!
Giovanni Alba
Tulajdonképpen mit csinál a posta olyast, amire nincsen internetes megoldás? A csomagokra is ott a háztól-házig szolgáltatás. Mi indokolja egyáltalán a Magyar Posta létét a hagyományokon kívül? A sorsjegy és a képeslapok?
Qqberci
Inkább ezt a dagadt f@szt kellene bezárni!...
kereső
@sgl: Gyakorlatilag megszüntek a falvakban a "bank"-fiókok, miután a takarékokat elcsaklizta a NER- lett belőle takarékban, amely most már a mészáros & maffia tulajdonában lévő bankholding része lett. A falvak lakosai, mivel a takarékbank az atm-eket is leszerlte, utazhat a nagyobb városokba, jellemzően a megyeszékhelyre- 30+ km. Sok-sok vidéki postahivatalt bezártak/ott áll az épület üresen, átadva az enyészetnek//, és nyitottak egy 2x3 m-es sarkot a coop abc sarkában- az a posta.Az iskolák egyházi kézben- és mostmár az épületek, a vagyon egyházi tulajdonban.
Ez a magyar faluprogram...
Nessy
Hiánylom ómiót, a jelenlegi efftársi, tényleges postafiókok bezárásának tervéhez?
lusta
@Giovanni Alba: Gyakorlatilag csak a sárga csekk.
jáger laszló
Posták zárnak és jönnek helyette a posta automatákl!!!??
Várhatóan!!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
Giovanni Alba
@Mirabilis: ma, 18:05
A kettő nem zárja ki egymást, legyen is-is
Giovanni Alba
@lusta: ma, 19:22
Sok szolgáltató kéri, hogy a tisztelt ügyfél váltson e-számlára, hogy szegény szolgáltatónak csökkenjenek a nyomdai és a postai költségei, ennek érdekében mindenféle kedvezményeket ajánlanak fel.
Juhász István
Szuper. Először bezártak a kis falvak takarék- szövetkezeti helységei. Sok helyen az iskolái is. Most következnek a Posták. Orvosi rendelők zöme üresen áll, de HURRÁ ! Megyünk előre... Rendületlenül... A falusi Coop üzletek visszaélnek a monopol helyzetükkel, elég az árképzéseiket megnézni. Fiatalok ! Csak szüljétek a gyermekeket, aztán majd lesznek operátorok belőlük valamelyik kinai gyárban.
Terminátor
A falusi rangsor:
1. Körzeti orvos.
2. Postás
3. Tanár.
4. Polgármajsztró.
A 1-es nincs, a 2-es kiesik, a 3-as nem lessz.
A polgármajsztró fidesznyik.
A falu mögszűnik!
szegfue
@Maccska: tegnap 17:51 Össze lehetne hasonlitani a finn és a magyar postát, csak értelmetlen, mert egészen mások ott az életkörülmények, mint nálunk. A mi 10 e lakosu településünkön 1 posta van, "kijárós" postás pedig 4. Az elképzelhető, hogy itthon csökkent a levelek száma, csakhogy a posta "tevékenységi" körébe felvette a biztositást, a kincsár jegyek, a szerencsejáték és a reklámujságok, sőt pénz kihordását is. Ezek értékesitéséből a postások nem kapnak semmiféle jutalékot, csak a Magyar Posta profitál belőle. Az is "érdekes" lesz, hogy az időseknek hova kell majd menniük a nyugdijukért? Anyukámat is akárhogy győzködtem, ragaszkodott ahhoz, hogy a nyugdiját készpénzben, a postás hozza... nyilván tartott a bankkártya használatától, de az is lehet, hogy már nem volt képes megtanulni.
csipetke
@Horizont: 17:24 tegnap Az orbán-kormányban minek ennyi államtitkár,meg miniszteri biztos?Sok a rokon,mindegyiknek csiholtak egy jólfizető állást. Asszem már csak fingásügyi biztos nincs. Ugyanez van a postánál is,állami cég. Gondolom,egy telefon.--Te Jóska! Itt ez a málészájú hülye fiam.Nem talál magának állást.Nem tudnád valahova besuvasztani?És lesz neki állása.
Nessy
@csipetke: Méghozzá magas jövedelemmel, kevés munkával, legalább kárt ne okozzon!
csipetke
@Maccska: 17:52 tegnap Hogy hozod ide a finneket?Egy gazdag ország,jól élő emberekkel,jó oktatással,és egészségüggyel. Össze se lehet hasonlítani a két országot. Nálunk van a pusztulat, náluk meg a jólét. De ott a miniszterelnök (a svédeknél is) nem puccos palotában lakik,és egyik helyen se urizálnak magánrepülővel. Amit itt ez a banda csinál,akik kormánynak hívják magukat, ha ott közpénzen vennének igénybe olyan dolgot,szolgáltatást,mint itt az orbánbanda, azonnal önként lemondanának.
ómió
Véglegesek az efftársilag "felszankcionált" energiaárak!?
Nyírfa
Nem bírom nézni ezt az élveteg, szétfolyó képét. Igen, ez itt és most, személyeskedés.
Ja, és egy korlátolt, unintelligens rajtoló a futottak még kategóriában, következésképppen Orbánnak pont jó.
De csak neki.
lusta
Nem is oluyan régen, nem is a távoli galaxisban megjelent egy hír, miszerint november 12-től országosan 366 helyen ideiglenesen szünetelni fog a postai szolgáltatás – közölte Simon Csilla, a Magyar Posta megbízott vezérigazgatója.
A föld-trafik tolvaj ártunknak és qurmányunknak már azt sem hiszem el, amit kérdeznek. Igaz, korábban sem hittem el.
kereső
@Giovanni Alba: 17:45. A magyar 54-75 éves korosztály 16%-a használja az internetes banki szolgáltatásokat. Ebben a korosztályban megközelitőleg ugyanez az arány az internetes csomagrendeléseknél, a bankkártyák használatának. Irtam fentebb, hogy falvakban még rosszabb lett a helyzet, hiszen nincs bank- kivétel most a mi falunk, ahol az egyik nagy bank kihelyezett egy atm terminált- teljesen ingyenesen telepitette- amelyből bármely bank kártyájával külön dij felszámitás anélkül lehet pénzt felvenni, befizetni bankszámlára, és a sárga csekket kifizetni bank kártyával. Jelenleg ez a terminál 10 közeli települést lát el. A posta a coop sarkában- borzalom. Mindenki mindent lát- hiszen nincs hely, hogy a privát szféra ne sérüljön. Intelligens emberek lakják a falut- inkább kinn várakoznak a bolt a előtt, mig egy ember intézi az ügyeit a kis kalitka előtt. Ugye, ezt azért nem kivánja senki magának- csupán azért, mert ninsc senki, aki segithetne neki a szgép használatban, és a legtöbbjüknek nincs is. Magyarország lakosainak fele falvakban, kis településeken él, ahol az orbán kormány egyet biztosan elért- főleg a Kádár -rendszerhez képest, szignifikánsan csökkent az emberek életminősége. Az , hogy napi 2 órában rendel az orvos, mert még két településen is helyettesit- az már komfort érzet, úgyanúgy ahogyan a nnapi két órában nyitva tartó gyógyszertár- a megye székhely fiókja- amely két napra tudja meghozni az orvos által felirt gyógyszert. Ragozzam még???,
Nyírfa
@Giovanni Alba: Lehet, hogy maradi vagyok, de én nem bízom az internetben. Nem merném a pénzemet rábízni az online ügymenetre.
Két hete feltörték az egyik fiókomat - szerencsére több is van - , lóhalálában váltotattam a jelszavakat, a belépési kódokat, értestettem azokat, akiknek szerepelt a fiókoman az emailcíme.
Ha gubanc van a neten, akár nálam, akár a szolgáltatónál, elvesznek, illetve elveszhetnek az adatok. Ez olyan visszaélésre ad alkalmat mint a választások idején tapasztaltak.
Tehát, a készpénzt preferálom. Azt tarthatom a bukszámban vagy bárhol máshol annyi helyen, ahányat csak kifundálok, de, ha kártyán van, akkor minden odalesz, ha elveszítem, elllopják, kilesik - sokszor olyan közel állnak egymáshoz a pénztáraknál, hogy egy sasszem le is tudja olvasni, vagy kikövetkeztetni a kéz mozgásából a pin kódot.
És még egy fontos momentum: inkább adom a postásnak a borravalót mint a banknak.
Ja: és szeretem a posta hangulatát, sokszor már jó ismerősként üdvözöljük egymást a postai dolgozókkal akkor is, ha az utcán talélkozunk.
Nem akarom, hogy a személyes kapcsolattartási lehetőségek sorban kivesszenek az életünkből.
Csak még egy példa: nemegyszer igénybe veszem én is az önkiszolgáló pénztárakat. De , sajnálnám, ha nem tudnék egy jót rötyögni másokkal sorbanállás közben -netán együtt szídni , amit, akit én is szoktam -, és nagyon élvezem, ha visszamosolyog a kasszában ülő hölgy.
Na, beszéltem. :)
kereső
@lusta: Ez már a valóság...megtörtént.
kereső
@Giovanni Alba: Még annyit, a három faluban rendelő doktornőnk 72 éves, Nem is tudjuk mi lesz- ha feladja...
Nessy
@lusta: Ez is olyan, mint anno az tt állomásozó szovjet csapatok "ideiglenes 45 éve"! Azokat a posta fiókokat is csak "ideiglenesen" zárták be. Most már a többit is, törvényesen végleg! Vidék fejlesztés fidesz módra! Orvos, patika, bank, posta, kisbolt csak a nagyobb városokban! Ott is egy, kettő! Akinek nincs kocsija, naponta 2 pár buszjárat van, vasút megszűnt, az így járt!
lusta
@Nessy: Az nagyon szerencsés és nagyon jó helyen lakik. Én elég sok napi egy pár buszjáratú települést ismerek.
lusta
@Nyírfa: Akkor egy kis apróság. Az egyik (világ) cég hibázott és úgy adta át az árut, hogy nem szedte be az ellenértéket, Nem egy nagy összeg. A levelezés során többször is felhívták a másik (világ) cég figyelmét, hogy a megadott linken minden további teljesíthetik a fizetést. A válasz nagyon rövid és lakonikus volt, hogy a (világ) cég filozófjájába nem fér be a bármely linken való pénzügyi tranzakció.
Giovanni Alba
@kereső: ma, 17:45
Az, hogy a mai 54-75 éves korosztály nem használja ki a technológia nyújtotta előnyöket, az szomorú. Nem jelenti viszont azt, hogy ebbe bele kell nyugodni. Csak a magam példáját tudom felhozni (csak erről van megbízható információm). Anyukám 1936-ban született, elég nehéz volt megtanulnia a mobiltelefon használatát, de már sikerült rábeszélni az elektronikus postafiókra, főleg a mindenféle rejtvények beküldése miatt. Mondtam neki, hogy én ugyan nem fogok levelekkel sétálgatni a postára, főleg az ára miatt, interneten viszont nincsen külön költség. Jó, én megtehetem, hogy kezelem a levelezését a sajátom mellett, viszont már áttértünk az e-számlára, melynek előnyeit már ő is látja. A bankkártyás fizetéstől viszont ódzkodik, pedig már megtapasztalta mennyire egyszerű. A csoportos beszedési megbízással nincsen gondja, mint ahogy a nyugdíja is bankszámlára megy, nem a postást várja.
Ez a jövő útja, még ha lassan, apró lépésekkel is haladunk. Még a hivatalos levelezést is el lehet intézni, akár az ügyfélkapun keresztül, nem szükséges ezért egy gazdaságtalanul működő szervezetet fenntartani.
Megértem azokat is, akik a régihez, megszokotthoz ragaszkodnak, nehézkesen váltanak, de már a társasház kapuját is gyakrabban nyitják kóddal, mint kapukulccsal. A TV távirányítója sem ördögtől való.
Nyírfa
@lusta: Igazából nem értem ezt a külön linket. Két világcég pénzügyi forgalma nyilván ugyanúgy a bejáratott hivatalos banki elszámolás útján történik, mint ahogy a futárcég is átutalja a beszedett pénzt , ha leadta a megrendelt csomagot.
kereső
@Giovanni Alba: Ez nem válasz és nem megoldás a fennálló problémára, már ne is haragudj. Itt a faluban a Közösségi ház szervezett néhány évvel ezelőtt egy pár órás tanfolyamot 65 éven felülieknek szgép kezelés, internet témában. Csak az a probléma, hogy nincs szgép amelyen lehetne gyakorolni, és nincs mindenkinek ráérő unokája, aki segit ha elakad a nagyszülő. A szülők meg még annyira sem értenek hozzá. Pontosan azon korosztály ismeretei hiányoznak, akiknek még fontos lenne , hogy kissé "digitalizálják" az életüket- na meg idejük sincs. örül, ha munkahelye van 100+ km-rel arébb-ingázva minden nap. Szép ez igy leirva- csak az élet nem ilyen egyszerú.És ne emlegesd a társasházat- falvakról beszélünk, ahol nem igazán jellemző a kódzáras bejáratú társasház. Nem is értem, hogy miért is gondolkodik majd mindenki városban, városi körülményekben. Mintha nem is értenétek, hogy miről beszélünk itten néhányan- és nem propagandából, hanem azért, mert benne élünk.
lusta
@Nyírfa: Igazaból mi sem értjük. Már egy hete megy a hülyítés. Ebben az a gyönyörű, hogy a cucc nálunk van, az ő elszámolási hibájukból, mi meg nem tudunk fizetni. A megoldás pofonegyszerű, küldenek egy számlát holmi link helyett és minden rendben van.
Egyébként nem ez a gond. Ez most két nagy cég meccse. Akkor mi is legyen a kisemberrel. A kisember ilyenkor azt mondja, marad a sárgacsekk.
gina
Elöre megyünk nem hátra, OV még az országot is bezárná ha lehetne, rohadék patkányok...amhez nyúlnak az rohad...
szegfue
@gina: tegnap 22:51 Pontosan ez fogalmazódott meg bennem is! Gyakorlatilag ujra lesznek mindentől elzárt települések... napi 1 buszjárat, posta, orvosi ellátás és még sorolhatnám mely szolgáltatások nem lesznek.:(
Nyírfa
@lusta: 22.31

Lényegében erről beszéltem. A csekk egy biztos pont a befizetések terén. A posta elküldi a pénzt, én pedig a kezemben tartom a feladóvevényt. Vagy, ha bankszámlára utalok, akor is megkapom az igazolást az utalásról.
Az online térben pontosan attól tartok, hogy packázhatnak velünk, vagy, hogy jöhet egy vírus, ami eltűnteti a teljes dokumentációt.
Volt egy nagyon-nagyon kellemetlen ügyem a díjbeszedővel. Az ő gépükön nem valós tartozások keletkeztek, amikre késedelmi kamatokat is felszámoltak. És hiába voltak a kezemben a feladóvevények, kötötték az ebet a karóhoz, hogy márpedig az ő kimutatásuk szerint nekem fizetnem kell. Perrel fenyegettek, szörnyű volt. Végül az egyik ügyintézőjük, akibe szorult egy kis tisztesség, annyit tudott segíteni. hogy "csak " a késedelmi kamatot kellett megtérítenem, azt azért, mert, későn mutattam be a csekkeket. Nem ők kértek bocsánatot, amiért az ő hibájukból kálváriát járattak velem, még én örültem, hogy végre lezárhattam ezt az ügyet.
h
Giovanni Alba
@kereső: tegnap, 20:52
Nem állítom hogy tudom a választ, a megoldást a problémára, csak azt mondom, hogy ez egy megoldandó probléma. A magam szűkös eszközeivel segítek annak akinek tudok, jelen esetben anyukámnak.
Az már némileg utópia, ha a közösségi terekben (könyvtár, művelődési ház, iskola) lenne szabad hozzáférésű internetes pont, persze nem a gyerekeknek kalandjátékra, és lenne ott hozzáértő segítség is.
Városban élek, ezért városiak a felhozott példáim. Nem vagyok mindentudó világmegváltó, de azt tudom, hogy ez egy átmeneti kor, a maga nehézségeivel és buktatóival.
Giovanni Alba
@Nyírfa: ma, 09:02
Én is erről beszélek, hogy hiába a sárga csekk meg az elismervény, akkor is történhetnek galibák. De! A te esetedben a díjbeszedőnek kellett volna igazolnia a követelés jogosságát, és miinden kiküldött számlán szerepel az esetleges tartozás. Ha a februári számlán nincs ilyesmi, akkor a hirtelen-váratlan felbukkanó követelést igazolni kell.
Könnyen beszélek a partvonalon kívülről, a kibicnek semmi sem drága, de megkértem volna szépen a díjbeszedőt, hogy mutassa meg, mi alapján perelnének. (Szerintem átvertek.)
Nyírfa
@Giovanni Alba: 11.42

Igazság szerint én perelhettem volna, aminek a kimenete megjósolhatatlan volt. Az ügyintéző, aki a végén a segítségemre sietett, némileg feldúltan annyit mondott, hogy valamiből jól kell élniük a vezetőknek.
Jó húszéves történet, még az emlékét is kitörölném szívem szerint.
A történeti hűség kedvéért: persze, a számlán egyszer csak megjelent, hogy követelésük van velem szemben. Először legyintettem, mondván tévednek, majd kijavítják. De nem ez történt. Aztán csak bementem a csekkjeimmel a kerületi hivatalba, ahol agybajt kaptak tőlem, mert nem ismerték ki magukat, ugyanis az ő számítógépükön sem az én befizetéseim nem voltak valósághűek, sem a központi nyilvántartással nem egyeztek.
Tehát, irány a központ, ahol először magas lóról beszéltek velem. Aztán jött az egyik fiam is, aki a legőrültebb helyzetekben is meg tudja őrizni a nyugalmát, és olyan diplomatikus, amit én soha nem fogok elsajátítani: erre születni kell.
Akkor türelmet kértek, hogy utánanézzenek a dolgoknak.
Legközelebb már az a hölgy volt, akinek teljesen újnak számított ugyan az ügyünk, de az egyetlen volt, akihez ügyfélként ma is bizalommal lennék. Ő segített lezárni a késedelmi kamat-kompromisszummal. Belementem, hogy szabaduljak.
Igen, átvertek, és viszonylag olcsón megúsztam, de nem múlt el nyomtalanul.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.