Bayer Zsolt azért akadt ki, mert a cseh mezőgazdasági miniszter bizottsági lépést sürget Magyarország ellen az ukrajnai élelmiszerimport tilalma miatt. Közben kiderült, hogy az Orbán-kormány nem csak a gabona, de szinte minden ukrán élelmiszer behozatalát megtiltotta. A magyar kormány üzent a Közlönyben az Európai Bizottságnak is.

Csehország egyelőre nem tervezi az ukrán gabona és más ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának betiltását

– közölte Zdeněk Nekula cseh mezőgazdasági miniszter hétfőn Prágában a Mandiner cikke szerint.

Lengyelország, Magyarország és legutóbb Szlovákia által az ukrán gabonaimportra kivetett egyoldalú tilalmak ellentétesek az Európai Unió egységes piacának feltételeivel

– írta meg az eAGRI.

„A hétvégén személyesen tárgyaltam a mezőgazdasági termékek behozataláról Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztossal, és megkérdeztem, mi lesz az Európai Bizottság reakciója a Lengyelország és Magyarország által bejelentett importtilalomra.

Egyértelműen megerősítette felém, hogy ezek az egyoldalú intézkedések elfogadhatatlanok

– állította Zdeněk Nekula.

Sőt, a cseh mezőgazdasági miniszter tovább ment.

A jövő hétre megbeszéltem egy találkozót a biztos úrral Luxemburgban, ahol további megoldási lehetőséget és az Európai Unió közös megközelítését szeretnénk megvitatni

– fogalmazott.

Bayer: Ezentúl pedig ugassatok tovább, amit akartok

Bayer Zsolt ez után akadt ki, és blogjában azt írta

Nehéz ám ép ésszel elviselni ezeket...

Kérdés persze, el kell-e viselni egyáltalán, bármelyiket is...

Egyre inkább meggyőződésemmé válik, hogy nem.

Hozzátette:

Vagyis: bármit is fog böfögni az EU (meg ez a cseh idióta) az ukrán gabona import-tilalmáról, pont le kell szarni. Ide nem jön be többet Ukrajnából semmilyen élelmiszer, mezőgazdasági árú, és kész. Vagy bejön, amennyiben az EU (és ez a cseh idióta) 100 százalékban kártalanítja az összes magyar gazdát (és lengyelt, és szlovákot, a cseh gazdákat ezek szerint nem kell, az idióta miniszterük szerint nekik így is minden ok).

Ennyi. Ezentúl pedig ugassatok tovább, amit akartok, gazemberek, az egységes EU-s piacról, meg minden egyéb lószarról...

Bayer Zsolt tajtékzik: "Bármit is fog böfögni ez a cseh idióta az ukrán gabona import-tilalmáról, pont le kell szarni"

Fotó: Bayer Show/HírTv

Bayer: Nem a csehek idióták, csak a kormányuk

Bayer Zsolt később blogjában pontosított, hogy csak a cseh kormány idióta.

Még egy levél jött ma. Íme.

»Zsolt! Megnéztem ennek a görény cseh agrárminiszternek a Facebook lapján a cikket, amiben beszámol róla, hogy miket egyeztet az ukrán gabonáról, meg minket gyaláz.290 komment volt hozzá. Vettem a fáradtságot és végignéztem az összeset és Google fordítóval lefordítottam. (Az utóbbi években megkopott a csehem) Mindegyik, azaz mindegyik, értsd mindegyik a Nekulát szidja. Egy azaz egy komment sem volt még csak semleges sem, nem hogy Nekulát pártoló. Ki vannak borulva a csehek és a magyar meg a lengyel kormányt dicsérik.«

Na, ez megnyugtató. Akkor nem a csehek idióták, csak a kormányuk...

- közölte a kormánypárti publicista.

Nem csak a gabona, szinte minden ukrán élelmiszer behozatalát megtiltotta a kormány, üzent a Közlönyben az Európai Bizottságnak is

A kormány a magyar gazdák és fogyasztók védelme érdekében szerdai hatállyal átmeneti tilalmat rendelt el az Ukrajnából származó fontosabb gabonafélék, valamint azon mezőgazdasági termékek importjára, amelyek esetében az uniós lépések hiánya kiszolgáltatta a magyar gazdálkodókat egy általuk kivédhetetlen piaci helyzetnek

- közölte a kedden megjelent kormányrendelet kapcsán Nagy István agrárminiszter az MTI-vel.

A közleményben kifejtette, a tilalom többek között kiterjed a gabonafélékre, a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre és egyes húsfélékre, és 2023. június 30-ig tart.

Magyarország ugyanakkor nem tiltja ezen termékek területén történő átszállítását. Azaz a tranzitszállítmányok továbbra is engedélyezettek, azonban azokat az illetékes hatóságok zárral látják el a határon, elektronikus eszközökkel és járőrök segítségével nyomon követik őket és az ország egész területén ellenőrizni fogják az érintett termékek árutovábbítási eljárásait. A szabályokat megszegő fuvarozók büntethetők, a büntetés akár a szállítmány teljes értékéig is terjedhet – tette hozzá a miniszter.

Bayer Zsolt tajtékzik: "Bármit is fog böfögni ez a cseh idióta az ukrán gabona import-tilalmáról, pont le kell szarni"

Fotó: Pixabay cco

Nagy István kiemelte, annak érdekében, hogy a tilalom ne legyen kijátszható, a más országokból behozni szándékozott – a rendeletben meghatározott, jelenleg nem bejelentésköteles – gabona- és olajosnövények esetében kötelezővé válik az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerbe való bejelentés is.

Nagy István az átmeneti időre bevezetett intézkedésektől azt várja, hogy lehetőséget ad érdemi és tartós megoldást jelentő uniós intézkedések meghozatalára, az ukrán áruk teljes körű vámmentességének, a szolidaritási folyosók működésének átgondolására.

Kifejtette: az Ukrajnából az Európai Unió felé már megnyitott szolidaritási folyosók, azaz könnyített szárazföldi szállítási útvonalak esetében olyan uniós szintű megállapodásra lenne szükség Ukrajnával, amely az ezeken keresztül exportálni kívánt ukrán termékek esetében garantálja, hogy azok az eredeti célpiacaikra fognak irányulni. Brüsszel ugyanis azt ígérte, hogy az ukrán gabonát az afrikai és közel-keleti országok élelmezésére szállítják tovább, de ez nem történt meg. Nem tartható fenn az ukrán mezőgazdasági áruk teljes körű vámmentessége sem, hiszen nem behozható versenyelőnnyel termelnek az európainál jelentősen alacsonyabb önköltséggel, köszönhetően a hatalmas üzemméreteknek, valamint az Európai Unióban már nem megengedett termesztési és növényvédelmi gyakorlatoknak is – hangsúlyozta a tárcavezető.

A miniszter leszögezte, az agrárium szereplői elvárják az európai mezőgazdaság tisztességes piaci viszonyainak biztosítását az uniótól. A magyar kormány mindig a magyar gazdák mellett áll, és megvédi a magyar mezőgazdaság érdekeit – zárul a közlemény.

Egyúttal a kormány, bizonyára az Európai Bizottságnak az importtilalmat bíráló nyilakozatára válaszolva megjegyzi:

az Európai Bizottság uniós jogban rögzített elsődleges feladata a tagállamok érdekeinek harmadik országok irányában történő legmesszebb menő képviselete.

Forrás: Mandiner, badog.blogstar.hu, MTI

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Ez a Bayer már saját magán és 0rbánon kívül mindenkit utál. És egyre undorítóbb.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
@Csizmás Kond: ma, 18:51
Mondd, ha érvek nincsenek, akkor feltétlen személyeskedni kell?
Mit lépsz, ha a románok megveszik, átcsomagolják és így jut el hozzánk? Akkor mit lépsz, ha az import gabonának csak annyi a kimutatható bűne hogy olcsóbb, mint a hazai? Megtiltasz minden behozatalt?
jáger laszló
A durbincs sütve finom de így nyersen nem ajánlom gusztustalan...
csak ennyi
barátilag
J.L.
Csizmás Kond
@Giovanni Alba: ma már az egérszarnak is kisérőirata van...laboreredménye...bár csalni mindig lehet viszont azért raknak akadályokat...és már vagy öt ország tiltja a zukrán behozatalt nem csak mi ...
teuton
Na akkor nem kell csodalkozni, ha dragabb az elelmiszer, magasabb az inflacio, mint Nyugat-Europaban! Mert a magyar "gazdak" dragan termelnek, vagy többnyire semmit, csak az EUs földtamogatast nyuljak le (Csanyi, Luzerjani meg a penztaros). De a birkak ahhoz is tapsolnak, ha meglopjak öket!
Sámannus
Nagy műbalhé ez tesókáim. Aki a cukrot háromszoros áron el tudja adni, az mindenre is alkalmas lehet. Az ársapka bevezetése után eltűnt a kilós kiszerelés a boltokból, helyette megteltek a polcok más árú és csomagolású cukrokkal Ugyan ez lett az étolajjal Nagy sírás rívás sajnáltatás megyen a gabonával. Nem sikerül az inflációt megfékezni vele, mert az rossz üzlet, meg putler is ezt akarja. (az oroszok putlernak gúnyoljá putyint.) Csak szólok, hogy ébresztő van . Oroszországban erősödik a háborúellenes hangulat.
teuton
@Maccska: Na figyelj analbeta birka, 5 KELETI orszag, az EU hany %a? Ugye nem 2/3??? Es milyen erdekes, pont ezekben az orszagokban a legmagasabb az inflacio, es igy is lesz, ha nem jön be olcsobb import. Neked persze a draga aru kell, es annak is tapsolsz, ha kilopjak a zsebedböl a penzt, mert olyan idiota vagy! Nyugaton mar csak 7% az inflacio, neked mennyi???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.