Ülést tartott kedden az Őszentsége Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs. A törzs tagja mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Hajdu János, a TEK főigazgatója is.

Teljes mértékben felkészültünk, és készen állunk Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatásának lebonyolítására – hangzott el a Ferenc pápa magyarországi látogatásának biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs keddi tájékoztatóján. Mint ismert, a katolikus egyház feje április 28-30 között látogat hazánkba.

Minden résztvevő nyilatkozata alapján készen állunk a rendezvény lebonyolítására

- mondta Kovács Zoltán kedden a Ferenc pápa magyarországi látogatásának biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs tájékoztatóján.

Ferenc pápa immár másodszor látogat Magyarországra, és most államfői minőségében is érkezik.

Kovács Zoltán államtitkár elmondta, hogy

a pápa látogatásában, a szervezésben, biztosításban az állam részt vesz, de alapvetően segítőként, a pápa ugyanis apostoli látogatásra érkezik.

Kovács Zoltán az Origo kérdésére elmondta, hogy jó döntés volt, hogy a Kossuth Lajos téri misére nem kell regisztráció. Ennek alapján hatalmas tömegre számítanak ezen a rendezvényen – tette hozzá.

Sokmilliós nézettséget fog hozni Magyarországnak Ferenc pápa látogatása, és ez pénzben nehezen kifejezhető

- mondta Kovács Zoltán.

"Legyen egyfajta Isten békéje" – ezt kéri Semjén Zsolt a pápalátogatás alatt – Ülésezett az operatív törzs, fontos bejelentéseket tettek Ferenc pápa érkezése előtt

Előkészületek Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatása előtt a Kossuth téri szentmise helyszínén, a Parlamentnél 2023. április 25-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig arról beszélt, hogy ez egy lelki természetű látogatás, noha vannak állami vonatkozásai is. Semjén azt kérte, hogy míg várjuk a szentatyát és mikor itt van köztünk,

legyen egyfajta "Isten békéje", pártállástól függetlenül tartsuk tiszteletben a katolikus egyházfő látogatását, mert ez hazánknak is érdeke.

Az állami vonatkozású események kapcsán elmondta, hogy ez a köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel való találkozó ilyen lesz. A pápa közlekedése kapcsán lezárásokra kel számítani.

Az egyházi események között kettőt emelt ki Semjén Zsolt: az Arénában a fiatalokkal történő találkozást és a vasárnapi szentmisét.

A Kossuth téren a pápai oltár kialakítása az érintettekkel egyeztetve úgy lesz kialakítva, hogy minél többen odaférjenek és a pápa is meg tudja közelíteni a pápamobillal.

Veres András győri megyéspüspök ezek után arról beszélt, hogy a Szentatya látogatása nem csak a katolikusok, de talán az egész ország öröme is. A pápa befejezni, bepótolni jön a 2021-es látogatás elmaradt részeit – mondta a püspök. A pápa tehát kettős minőségében lesz jelen, elsődlegesen lelkipásztorként, csak másodsorban államfőként.

A pápa egészségi állapota miatt nem kerül sor arra, hogy a szentatya vidékre is ellátogasson. Ezért a mi feladatunk, hogy az országot mozgósítsuk – mondta Veres András. Hozzátette: szívből remélik, hogy nem csak a katolikusoknak, hanem az egész országnak egy szép találkozás lesz, ez megtiszteltetés az egész ország számára, a programokra a határon túli magyarokat is várják.

Hajdu János, a TEK főigazgatója arról beszélt, hogy

a pápa személyi védelmét ők látják el, erre a feladatra a társszervekkel, – a titkosszolgálatokat is beleértve – felkészültek.

Kuczik János Zoltán rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes arról beszélt, hogy

már hónapokkal ezelőtt megkezdődött a nyilvános rendezvények előkészítése.

A rendőri biztosítás nemcsak a helyszínre, hanem a megközelítési és távozási helyszínekre is vonatkozik. Forgalomkorlátozások és lezárások is lesznek a látogatás idején, a pontos részletekről a police.hu oldalon lesz tájékoztatás. Mindezek mellett az érintett helyeken táblák lesznek, hogy mikortól lesz parkolási tilalom. Az országos rendőrfőkapitány-helyettes szólt arról is, hogy mindenki, ha teheti a tömegközlekedést használja. A metró a szentmise előtt nem fog megállni a Kossuth Lajos téren, de a mise után már meg fog állni.

A vasárnapi, Kossuth téri szentmisére előreláthatóan nagyon sok érdeklődő fog érkezni, a rendőrség kéri, hogy minél korábban érjenek a beléptető pontokhoz.

A beléptető pontokkal védett területre tilos bevinni a következő dolgokat:

Szeszes ital,

Pirotechnikai eszköz

Fémtermosz,

Üvegtárgyak,

Távirányítós eszközök,

Kerékpár,

Roller,

Élő állat

Közbiztonságra veszélyes eszközök.

A rendőrség és Kovács Zoltán is azt kérte, a korlátozások, lezárások miatt a következő napokban ne megszokásból közlekedjenek Budapesten.

Forrás: Origo, Blikk

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Eleve hazugság minden, amit ezaz Istentagadó, hazug, maffiózó Zsóóóti mond...
Legjobb az lenne mindenkinek, ha befogná a száját ez a szemét ember!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Eleve hazugság minden, amit ezaz Istentagadó, hazug, maffiózó Zsóóóti mond...
Legjobb az lenne mindenkinek, ha befogná a száját ez a szemét ember!
Nessy
Van képe Isten békéjéről szónokolni ennek a farizeusnak! Hiszen pont ők fordítanak már mindenkit, mindenkivel szembe kis hazánkban!
Qqberci
@Béla333: Hogy szemét, az rendben van, de hogy ember?...
simmering73
Megszólalt a körösztényszájú szégyenkeresztény.
csipetke
Csak a címre:--Jujjjj! Csak nem gyónni akarnak fidesznyákék?Oszt aztán a Szentatya istápoltjainak (neadj'Isten Iványi Gábor oltalmazottjainak) osztják szét a felhalmozott vagyonaikat?
csipetke
@vacsi: 14:55 Benéztél valamit?Nem látom,hogy bárki írt volna bármilyen fajtáról...
Nessy
@csipetke: Jogos vacsi kérdése! "egyfajta Isten békéjéről" hablatyol ez a jó lélek! Tényleg, hány "fajta" békéje van Istennek? Vagy több fajta Istennek a békéjére gondolt?
csipetke
@Nessy: 15:25 Értem már. Igazából nem olvastam végig semmilyenzsóti hablatyát, elég volt a cím is...
@Horizont: 15:32 Sztem államfő is,a Vatikáné..(bár lehet hogy nem jól tudom)
Eladott Ország
Veletek nincs béke műkeresztény parazita, plagizáló szarzsák! Semjén: Megpuszilnálak Lacikám, de épp az imént nyaltam ki az főnök seggét.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/122905512_2693853884276899_7628091575660233655_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=JNVykQ8YxT0AX9edPNJ&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfASd4mg5qWy90H94eIY9qLHZ0o6cRgfRVs3xAZsSyrsKA&oe=646F497D
Semjén az ellenzékhez: „ se a papagájuk nem vagyunk, se a pszichológusuk, és se életvezetési, se politikai tanácsot nen adunk senkinek.” Még szerencse, mert abba mi belepusztulnánk Semjén elvtárs! Remélem hányni azért szabad, nem kell engedélyt kérni! Pont egy olyan ember ūzen, aki a pártpalettán, mint párt nulla, jelentéktelen, álkeresztény! Ez a szélhámosok tanácsa! Utálja őket egész Európa most már lassan az egész világ! Két félkegyelmű, ami még a holdról is látszik. Átok ül az országon.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/279084054_2073249732879750_5035824315297900529_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=J_uNQ5nNteEAX_TbcKL&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfDye2f4HHGr0l5AOKq5-cPY0ran9rEx1r--asLCV91GOQ&oe=644D1DEA
Nem alul szokott lenni a ló , hm.. műszere? Ez ilyen góbé fajta, a hátán hordja. Ez egy kétfarkú ló, egy a lába között, egy a hátán. "A rák egye ki a szivit" - dakota mondás...
uploads.disquscdn.com/images/bda2084527265425cb997dc17dae36f4617f0ca968fd652a57811f0562e562f5.jpg?w=800&h=480
Eladott Ország
A mai "Karrierista!" (MSZMP-MSZP-FIDESZ-KDNP Szili Katalin) Erre mondják, hogy az a qrva ingyenélő hétszentségét!" Szili célba ért, nem piskóta! ILYEN SZELES IDŐBEN A SZEMETET IS EGYFELÉ FÚJJA A SZÉL
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/339093867_1320129195202876_4581437815891284214_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=V7PhOLLcP-MAX8Zu6yv&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfCjQ3TkWTz2JNo5FUCLmnvBBzVlbKHB99bDK16aPXf81g&oe=644CA73C
justhpeter
Eddig azt hittem, hogy a keresztény egyház fejét az ország köztiszteletnek örvendő keresztényei fogadják majd, de ma csak olyanok nyilatkoztak - az állam hatósági embereinek kivételével - aki a gyakorlatban a kereszténységet legfeljebb csak ugatják, hiszen a keresztény tanok tanulmányozása során még a tízparancsolat hetedik pontjáig sem jutottak el a felnőtt életük során.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.