Brüsszelben az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta idei országspecifikus ajánlásait, amelynek célja a tagállamok gazdaságpolitikájának összehangolása, közelítése.

Az Európai Bizottság minden évben értékeli a tagállami kormányok által benyújtott nemzeti reformterveket, valamint a stabilitási- és konvergenciaprogramokat, ezek alapján pedig az adott kormányok gazdaságpolitikáját és az általuk vezetett ország kilátásait.

Hatalmas pofon az Orbán-kormánynak: Az Európai Bizottság lesújtó véleményt fogalmazott meg
Fotó: Pixabay

Az Európai gazdaság a globális kihívások ellenére is ellenállóképességet mutat, az alacsonyabb energiaárak, a kínálati korlátok mérséklődése és az erős munkaerőpiac mérsékelt növekedést eredményezett az év első negyedévében – közölte a kereskedelempolitikáért felelős biztos, az Európai Bizottság által közzétett, európai szemeszter tavaszi csomagjának bemutatásakor szerdán.

Valdis Dombrovskis a sajtótájékoztatón közölte, a szakpolitikai iránymutatások a reformok végrehajtására, a beruházások fenntartására összpontosítanak a jólét, a versenyképesség és az ellenállóképesség biztosítására.

Nagyon jó formában van az európai gazdaság a kihívások ellenére. Az infláció ugyan aggasztó, de a számok már lefelé mutatnak

– mondta sajtótájékoztatóján Dombrovskis.

Hozzátette, hogy a Bizottság idei iránymutatásai nagyon komolyan összefüggenek a helyreállítási és ellenállóképességi eszközzel (RRF), amelyből Magyarország még egyetlen centet sem kapott a korrupcióellenes keret hiányosságai és a jogállamisági problémák miatt – írja a hvg.hu.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos azt mondta: az európai gazdaság sokkal jobb helyzetben van, mint azt várni, remélni lehetett. Ennek ellenére számos kihívás, köztük a nehezedő pénzügyi feltételek, a csökkenő, de még mindig magas infláció, az orosz agresszió Ukrajnában, az államadósságok magas szintje nehezíti a válságból való kilábalást.

Közölte,

az összes nemzeti helyreállítási és ellenállóképességet erősítő nemzeti terv érvényben van, közülük eddig 24 kifizetési kérelmet dolgoztak fel, és ez idáig több mint 152 milliárd eurót fizettek ki a tagállamoknak.

A tagállamoknak fenn kell tartaniuk terveik végrehajtásának lendületét. Folytatniuk kell a kohéziós programok gyors végrehajtását, gazdaságaik és ipari bázisaik szén-dioxid-mentesítését, a munkaerő- és szakképzettség-hiány és az egyenlőtlenségek kezelését, a minőségi munkahelyek teremtését, a kutatás és az innováció finanszírozásának fokozását, valamint az EU hosszú távú jólétének és versenyképességének biztosításához szükséges feltételek megteremtését – mondta.

A tagállamoknak meg kell őrizniük a nemzeti finanszírozású állami beruházásokat, és biztosítaniuk kell a helyreállítási eszköz, valamint az egyéb uniós alapok keretében nyújtott támogatások hatékony felhasználását. Fel kell számolniuk a hatályban lévő energiatámogatási intézkedéseket 2023 végéig. Amennyiben az energiaárak megújítása miatt mégis ilyen intézkedések végrehajtására van szükség, ezeknek a kiszolgáltatott háztartások és cégek védelmét kell célozniuk, költségvetési szempontból fenntarthatónak kell lenniük, és továbbra is az energiatakarékosságot kell támogatniuk. A 2024 utáni időszakban a tagállamoknak folytatniuk kell a fokozatos és fenntartható konszolidációt szolgáló középtávú költségvetési stratégiájukat a prudens középtávú költségvetési helyzet elérése érdekében – tette hozzá.

Paolo Gentiloni az egyes államokat jellemezve Magyarország esetében komoly aggodalmakat fogalmazott meg.

Magyarországon jelenleg egyensúlyhiány tapasztalható az államháztartásban. A kockázatok lefelé billennek, és a jövőben túlzott mértékű egyensúlyhiány alakulhat ki, ha nem tesznek sürgős szakpolitikai intézkedéseket

- jelentette ki.

Az Európai Bizottság jelentése szerint az államadósságra vonatkozó uniós kritériumokat 16 tagállam, köztük Magyarország nem teljesítette, míg az államháztartás hiányára vonatkozó feltételeknek Franciaország, Finnország és Olaszország nem felelt meg. 

A makrogazdasági egyensúlyhiány összefüggésben a brüsszeli testület megállapította, hogy Magyarországon és Romániában a kockázatok lefelé mutatnak, az egyensúlyhiány a jövőben túlzott mértékűvé válhat sürgős szakpolitikai intézkedések hiányában. Görögországban és Olaszországban továbbra is túlzott egyensúlytalanságok tapasztalhatók, de sebezhetőségük a jelek szerint csökken.

Ami az országspecifikus ajánlásokat illeti, Magyarország esetében négy pontban összegezték a hiányosságokat és a szükséges lépéseket – írja a hvg.hu

Ezek a következők:

1. Az érvényben lévő energiatámogatási intézkedéseket 2023 végéig meg kell szüntetnie Magyarországnak az államháztartási hiány csökkentése érdekében. Amennyiben az energiaárak újbóli emelkedése támogatási intézkedéseket tesz szükségessé, gondoskodni kell arról, hogy ezek a kiszolgáltatott háztartások és cégek védelmét célozzák, költségvetési szempontból megfizethetőek legyenek, és megőrizzék az energiamegtakarítási ösztönzőket.

Azt is ajánlja a testület, hogy “a nemzeti finanszírozású nettó elsődleges kiadások nominális növekedését 2024-ben legfeljebb 4,4%-ra korlátozza”a kormány. Biztosítani kell a helyreállítási források hatékony felhasználását, különösen a zöld és a digitális átállás előmozdítása érdekében.

Szintén fontos a hatósági ár- és kamatplafonok fokozatos megszüntetése és célzott támogatási intézkedések a lakásszektorban az alacsony jövedelmű háztartások számára.

2. Sürgősen teljesíteni kell a bírói függetlenség erősítésével és az Unió pénzügyi érdekeinek védelmével kapcsolatosam megkövetelt mérföldköveket és célokat annak érdekében, hogy lehetővé váljon az Unió helyreállítási és rugalmassági tervének gyors és folyamatos végrehajtása.

3. Előírták a szociális segélyrendszer megfelelőségének javítását, ideértve a munkanélküli ellátásokat is. Az, hogy Magyarországon mindössze három hónapig jár álláskeresési járadék, régóta szúrja a Bizottság szemét, évről évre bekerül az országajánlások közé is, hogy ezen a helyzeten változtatnia kellene a kormánynak. Szintén javítani kell a hatékony aktív munkaerő-piaci intézkedésekhez való hozzáférést, különös tekintettel a leghátrányosabb helyzetű csoportok képzettségének javítására, és hatékony szociális párbeszédet kell biztosítani. Kiemelik, hogy el kell kerülni az az egyes vállalatok számára indokolatlan előnyt vagy hátrányt biztosító, személyre szabott jogszabályok, valamint a sürgősségi intézkedések alkalmazását, összhangban az egységes piac és a jogállamiság elveivel.

4. Végül a Bizottság azt is ajánlja a magyar kormánynak, hogy csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól való általános függőséget a megújuló energiaforrások, köztük a szélenergia, a geotermikus és a fenntartható biometán elterjedésének felgyorsításával. Ennek érdekében egyszerűsítse az engedélyezési eljárásokat, rendszeresen végezzen környezeti hatásvizsgálatokat és támogató és kiszámítható szabályozási környezetet alakítson ki. Leszögezik, hogy a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának fokozatos megszüntetésére is szükség van. Valamint célként fogalmazzák meg a fosszilis tüzelőanyagok behozatalának diverzifikálását az Oroszországtól való függőség jelentős csökkentése érdekében, többek között a többi tagállammal való együttműködés megerősítése révén, szükség esetén az infrastruktúra terén is. Javítani kell az energiahatékonyságot, különösen az épületekben, és további erőfeszítéseket kell tenni a teljes gázfogyasztás csökkentésére.

Ujhelyi István közösségi oldalán emlékeztetett arra, hogy a tavalyi országspecifikus ajánlásokban előírták többek között az iskolarendszer hatékonyságának növelését, a tanárhiány elleni fellépést, a pedagógusok bérének rendezését is.

A Fidesz semmit nem valósított meg, sőt, a fizetésemelés kapcsán hazug mód Brüsszelre mutogatnak, egyszerű pitiáner bosszúból pedig a státusztörvénnyel épp most próbálják az utolsó szabadságjogokat is elvenni a tanároktól.

Forrás: MTI, hvg.hu

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Lehet, hogy ezek a maffiózók nem tudnak elvezetni egy országot, vagy egy vidéki kócerájt sem?
Mi lesz így a Hatvanpusztai kócerájjal?
A csak lopáshoz és az országunk elárulásához értő maffia a legrosszabb eredményt ér el a gazdaságpolitikában az Uniós államok között.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Ejnye már! Hiszen a maffiafőnök már kinyilatkoztatta, hogy mit gondol az Unió gazdálkodásáról:

"Orbán szerint az EU egy vidéki kócerájt sem tudna elvezetni"
privatbankar.hu/cikkek/makro/orban-szerint-az-eu-egy-videki-kocerajt-sem-tudna-elvezetni-video-245414.html
lusta
Szeretném az Európai Bizottségnak a figyelmét felhívni arra az apróságra, hogy a tavalyi ajánlásukhoz hasonlóan, az ideit is a klotyón húzza le föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk.
Peller Anikó
Nem baj, nemsokára jön a pénz.

Mondá navracsicska kondá.
Peller Anikó
@Mirabilis: Na majd jönnek ezek a büdözsgeci román csicskák és elmegyalázzák az eut, a sorost, a gyurcsányt. Halljátok szarevők?
Peller Anikó
@Mirabilis: Na tessék már meg is érkezett ez a marha.
Béla333
Lehet, hogy ezek a maffiózók nem tudnak elvezetni egy országot, vagy egy vidéki kócerájt sem?
Mi lesz így a Hatvanpusztai kócerájjal?
A csak lopáshoz és az országunk elárulásához értő maffia a legrosszabb eredményt ér el a gazdaságpolitikában az Uniós államok között.
pacal
Ki a faszt érdekel Orbán?! A világ legszebb nőjéről próbálok értekezni - hogy ő létezik (bár ti nem láttátok)
pacal
Na jó, geci fasiszta magyarok, akkor hallgassunk egy kis zsidót: www.youtube.com/watch?v=psbcyo0qxxQ

A kurva anyátok!
pacal
Meg még egy kis zsidó: www.youtube.com/watch?v=p53pDNodxHE

Buta parasztok vagytok! Csicskák! Goj gecik !!!

A kurva anyátok!

www.youtube.com/watch?v=m-u1qIUS_Tw
Néro2
Hááá ez a gonosz Prüsszel akadályozza a mimogyorókat a jólétben.
Fő háborító ez ugyi várbeli desznyó.
Mondjuk a mimogyórók nem érdekelnek dögöljenek bele zakkant Führerük baromságaiba de a Magyaroknak miért kell beledögleniük ?
justhpeter
Jó lenne tudni mennyi a heti norma a kormánynál a bekapott sallerokból és a kokikból !
csak úgy....
@Maccska: esetleg a titkosított ,stikába fölvett kölcsönök a fax tudja kitöl vagy honnan? :) @Maccska: te egy elmebeteg,remélem a pereputtyod 7 iziglen baxik rá a te idióta ,0rbánt nyaló és gondolkodni nem tudó létedre, és az unokáid kínába melózzák le a vén fax nagyapjuk baromságait!
pacal
@Maccska: Te csak egy buta paraszt vagy. Maccska? Ez milyen elbaszott fake nicknév, te buta paraszt?
Még nicknevet sem tudsz választani, te buta paraszt!
Csak azért nem öllek meg, mert neked nagyobb büntetés, hogy élsz!
pacal
@KisTehen: Ezt kár volt idehánynod. Amellett, hogy semmi értelme, semmi értelme!
De te szorgosan lájkoltad magad. Te tényleg nem fogod fel, hogy mekkora gáz - hogy magadat lájkolod?
Peller Anikó
@tehén: A pacalt én lájkoltam te marha.
pacal
Én, szociopata vagyok, de akkor sem csinálok ilyet, te faszszopó gyökér fideszes csicska köcsög.

Hogy értsd a szociopata lényegét, elmagyarázom.
Érzelmileg kiüresedettség. Nem bízom senkiben, főleg abban, aki azt mondja nekem, hogy "szeretlek".
Nem hiszem el. Láttam már sok hazugságot. Egyszerűen nem hiszem el. Az értelem fontosabb a béna fasz semmire való ide-oda hányódó érzelmeknél, amit az határoz meg, hogy éppen milyen (szar) napod van!

Az értelemeben hiszek, ami felette áll a bullshit érzelmeken!
kereső
stagflációnak a magas infláció és a stagnáló gazdaság együttes jelentété értjük. Rosszabb esetben egyenesen csökken az adott ország GDP-je. Ekkor nagyon nehéz dolga van a központi bankoknak, hiszen muszáj lenne letörni az inflációt, de erre éppenséggel nincsen tér.

Természetesen egy stagflációs helyzetből is van kiút, ekkor van szükség a mostanában szintén sokat hangoztatott puha landolásra. Azaz megpróbálni olyan mértékben és időben úgy elosztva véghez vinni az inflációs nyomás leküzdését, hogy azt a gazdaság még nagyobb károk nélkül elviselje. Teljesen tökéletes megoldás azonban nincs; egy stagfláció és annak megszüntetési mindenképpen jelentős áldozatokat kíván a gazdasági szereplőktől, beleértve a lakosságot is.
pacal
Az értelemmel lehet szabályozni a fake érzelmeket.

Egy kicsit zsidó vagyok. Mi a kicsit? Ezzel feküdj és ezzel ébredj!

www.youtube.com/watch?v=p53pDNodxHE
pacal
@Peller Anikó: A pacalt lájkoltad? De tényleg?
Ha most azt mondod nekem, hogy szeretsz, egyből vége a kapcsolatunknak!

Engem nem szeret senki - mert nem hagyom magam!
pacal
www.youtube.com/watch?v=q7U1fvpuWWU

Sok jó végszót kerestem és találtam az évek során. Remélem ez az utolsó.

Mindmeghaltok (és ez szó szerint értendő), talán visszajövök, hogy megmentselek benneteket. Maybe not.
jesz
hatalmas pofon az Orbán kormánynak?
...ez úgy faszság, ahogy van...a komplett magyar népet alázzák, Orbánt csak a nevén nevezik...a nyugat(is) úgy véli, hogy Orbánt és közvetlen hatalomban tartóit a nép hagyja ott, ahol van...

(más országban is ez a helyzet, csak arról mi nem tudunk)
Nessy
@jesz: Az emberek ma is lelkesen szavaznak Orbánra határo innen és túl! Egy gond van, hogy nem csak a rászavazók szívnak, hanem az egész lakosság! Kivéve a levélben szavazókat. Ők jól el vannak a saját országukban.
Istenakinincsen
0rbán kormány csak addig uralkodik míg engedi a népe...akiken uralkodik. Birka népség megérdemli a sorsát, bár nem mindenki az. Tisztelet a kivételnek!
„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba…”
Tökmindegy ki mondta, vagy írta...van benne valami igazság!
jáger laszló
Az EB véleményét az Orbán kormány nem teszi zsebre
Lehet ismét Brüsszel felé mutogatni!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
dr. prédikátor
már nem csak pofozzák a cigány lókupecet hanem rugdossák is!!!
NKF
Újhülye milyen doktor? Az EB egy szaregylet ,bla,bla,bla!
kereső
A kormány = orbán megkapta a pofont, de az nekünk fog fájni. Na, nem az EB megállapitás miatt- hanem a létrejött gazdasági helyzet miatt- fentebb már jeleztem: Magyarországon stagfláció van= a gazdasági növekedés stagnál/ill. csökken. Az infláció szárnyal.
Béla333
@kereső: 08.20
Kis esélyt látok arra, hogy a hülyemagyar maffiahívők megértsék a helyzetet. Majd a következő közvéleménykutatási eredmények megmondják, hogy mennyit erősödött a maffia támogatottsága. (Mert érdekes módon ők már vagy 10 éve mindig erősödnek...!)
ómió
Na! Már ez a korruptbolsi is ránk razudta a "korrupciót" meg a "jogállamisági problémáikat"!? Ezt a "meglepit"!
Béla333
"Johannes Hahn a pénzek felszabadításáról azt mondta, egyszerű a képlet: a kormány vagy teljesíti a feltételeket, vagy nem, ezért méltatlan arról beszéni, hogy az EU jogalap nélkül tart vissza pénzeket. Szerinte az Erasmus-ügyben is valós a veszélye, hogy kimaradnak a magyar diákok, mert július közepéig a kormánynak fel kellene oldani az összeférhetetlenséget az alapítványi egyetemek ügyében."
24.hu/fn/gazdasag/2023/05/25/az-eu-biztos-rossz-hireket-kozolt-az-unios-penzekrol/

Nyilván ezt nem értik meg a hülyemagyar maffiahívők, majd csak azt, amit Arrogáns Tóni eléjük rak...
Sakk Matt
@Mirabilis: Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Sakk Matt
@Mirabilis: Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Emmersson71
@Mirabilis: Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Sakk Matt
@Mirabilis: Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Sakk Matt
@Mirabilis: Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D
Szerintem a te apád Orbán, Kósa és Rogán, anyád pedig Szájer..ő szart a világra téged :D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.