Orvosnak sztetoszkóp, tanárnak könyv, katonának fegyver kell a vezérkari főnök szerint.

Böröndi: „Ezért döntöttem úgy, hogy munkaidőben minden katona köteles a fegyverét magánál tartani”

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke felvágja a 175 éves Magyar Honvédség ünnepi tortáját a honvédelem napja alkalmából rendezett ünnepségen, 2023. május 19-én. MTI/Kovács Attila

A Honvédség új vezérkari főnökével, Böröndi Gábor altábornaggyal jelent meg interjú a Honvédelem.hu-n. Böröndit ebben a kinevezése óta eltelt egy hónap katonai-szakmai változásairól kérdezték.

A békekatonaságból, egyenruhás munkavállalók szociális intézményéből egy harcképes, elszánt, komoly hadsereget kell építeni

– magyarázta arról, mi volt kinevezésekor a „Miniszter úr” feladatszabása. Vélhetően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterre gondolt. Böröndi azt mondta, az elmúlt egy hónapban egy olyan kultúra meghonosításán kezdtek dolgozni, ami a Magyar Honvédség harckészültségét, harci képességeit emeli minél magasabb szintre.

A Honvéd Vezérkar főnökeként Böröndinek az egyik első intézkedése volt, hogy a katonáknak viselniük kellett a fegyvereiket a laktanyákban. Erről ezt nyilatkozta:

Kinevezésem utáni második fő célkitűzésem az volt, hogy minden katona legyen katona, és ennek a fegyver a legjobb kifejező eszköze. Az orvos sztetoszkópot, a tanár tankönyveket, a katona pedig fegyvert használ. Ezért döntöttem úgy, hogy munkaidőben minden katona köteles a fegyverét magánál tartani, emellett pedig gyakorolni annak szét- és összeszerelését. Elmondhatom, hogy mindenki kiemelkedő fegyelemmel hajtotta végre a parancsot, így mára képesek saját egyéni fegyvereiket még megbízhatóbban kezelni.

Böröndi kitért a koszovói demonstrációra is, ahol magyar katonák sérültek meg. Erről ezt mondta:

Diplomáciából, a katonai erő alkalmazásából és a tömegdemonstrációk kezeléséből kiválóan vizsgázott a magyar kontingens. Sérültjeinkről a legmagasabb szinten gondoskodtunk, és többen már most jelezték, hogy felépülésük után szeretnének visszatérni a bajtársaikhoz.

Forrás: Honvedelem.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Minden hiradókatona cipelje a hátán a rádióját! A radaros meg a radart. A pilóta meg a repülőjét!...

Baromállat...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
izéke
Annak de sok értelme lesz. A katona ha szolgálatban van valahol,általában mindig fegyverrel látható. A laktanyában minek mászkáljon fegyverrel a hátán? Lőszert is adnak hozzá? Akkor ő is piszolyt fog hordani magánál minden pillanatban,hisz mindig szolgálatban lesz,vagy helyezheti magát. Mekkora idióta ez az ember! Vagy kardot kapnak a bakák? Bár a horthy rendszerben csak a tisztek és a rendőrök,csendőrök hordtak kardot. A sima bakánál max a zsebkése lehetett.
Qqberci
Minden hiradókatona cipelje a hátán a rádióját! A radaros meg a radart. A pilóta meg a repülőjét!...

Baromállat...
Giovanni Alba
@Mirabilis: ma, 22:03
7/24, heti hét nap, naponta 24 óra, mindig és mindenhol. MHK, munkára, harcra kész.
Akárki meglátja, öles léptekkel haladunk ... de merre is? Tényleg erre van az előre?
jáger laszló
Böröndi féle katonai demonstráció
fegyverviselés lőszer nélkül!!!
De nem leolajozva a fegyverraktárban!!
Mutatva a katonai erőt
Így javul a magyar honvédség harci szelleme
csak ennyi
barátilag
J.L.,
sokanvagyunk
...így a zaklató parancsnok kétszer is meggondolja majd, hogy kikezdjen a főhadnagynővel?
Pálinkás Pál
ha éleslőszer is lesz benne, érdekes dolgok lesznek,..lévén az orbáni érában csak húgyagyú jelentkezik katonának...
vacsi
Elnézem ennek a Böröndinek a képét, és sehol nem látom a kardját, puskáját, stb - holott ő is katona, neki is magánál kellene tartania a fegyvereit. Vagy nem?
jáger laszló
Mit szól ehhez SZBK/fejenagy!!!??
Neki mi a véleménye ehhez a demonstratív +jelenéshez mimt miniszternek!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
justhpeter
Siker siker hátán. Megtalálták a legbolondabbat !!!
szép új világ
Így talán precízebb a szemléltetés:
"Az orvos sztetoszkópot, a tanár tankönyveket, a katona pedig fegyvert és a POLITIKUS KENŐPÉNZT használ.
szép új világ
@vacsi: A fakardjára és a hintalovára gondoltál?
Toller Béla
Szerintem huszrkardot is viselni kellene, meg a borjút is, a kapca kötelező lehetne ! Háromnapi élelelm, győgyszer-kegyszer, miegymás. Sáncszerszám ! Még a szakácsoknak is, a fene ott egye meg magát !
izéke
@Toller Béla: a szakács állandóan késsel,kanállal,húsvágó bárddal es deszkával,plusz a fején sisak helyett fazék,lábas,bogrács lesz és gulyáságyúban köteles tartózkodni
nemkati
Töltött, vagy üres fegyverrel mászkálnak a katonák, miközben minden agysejtjükkel szittyául gondolkoznak és nukleárisul elrettentenek. Böröndi már szittyául gondolkozik?

"Nukleáris szittyák
Az új vezérkari főnök parlamenti meghallgatásán két megjegyzése keltett szélesebb visszhangot. Az egyik, hogy szerinte a honvédségnek a „szittya gondolkodásmódot” kell elsajátítania, a másik pedig, hogy visszahozná a katonai oktatásba a nukleáris elrettentést. "
www.szabadeuropa.hu/a/megtudtuk-miert-beszelt-az-uj-vezerkari-fonok-szittya-gondolkodasmodrol/32401771.html
drrotf
Aki volt már katona az tudja, hogy a szolgálati kézi fegyvereket a fegyver szobában kell elhelyezni az üres tárral együtt, azért hogy töltött fegyvert csak az és akkor használjon, amikor a fegyverhasználati jogosultsága fenn áll.Most hogy a fegyver minden katonánál tölténnyel együtt a katonánál van a szolgálati idő alatt, illitve akkor ha a katona laktanyában van kiváncsi leszek arra, hogy hány jogtalan fegyverhasználat fog ezután történni , de abban biztos vagyok hogy több mint azelőtt!Még valami !Ha valaki azt hiszi, hogy a fegyveres beavatkozás idejét nagyban befolyásolja az a körülmény hogy a fegyvert a fegyverszobából fel kell venni, az szerintem nem ismeri a laktanyák rendjét, és működését!Amikor én katona voltam a légvédelmi tüzéreknél akkor percek alatt kellett nem a kézi fegyverekkel harckészen állni, hanem az ütegekkel ami ugye nem olyan könnyű dolog volt mint egy kézi fegyver elvétele a fegyverszobából!Szóval ha ilyenen múlik a haza sikeres megvédése , akkor megette a fene!
jáger laszló
Nukleáris elrettentés!!
A magyar katona ezután a klotyóra, kantinba, étkezdébe is fegyverével vonul,hogy L rettentse az LNséget
Hát ezen aztán tényleg be kell szarni...
csak ennyi
barátilag
J.L.
balos
@nemkati: Hát én inkább maradok a bablevesnél,mert az már vegyi fegyver nálam!Persze,ha erre kötelezne akkor szívesen a böröndödön orra alá rekeszteném!Csak hogy örüljön a törődésnek!
balos
@drrotf: Már azon sem csodálkozom,hogy 1 ilyen "mars lakót" is kineveznek,mert minél korlátoltabb annál jobb nemzeth-testvére a csúti törpének!
nemkati
@balos: Igazad van! Lehet, hogy a te módszered hatásosabb, mint a nukleáris elrettentés. :)))
CsipkeRózsa
Böröndi nem félős, szembenéz a sok fegyveressel?
balos
@CsipkeRózsa: ebben a rendszarban az ilyeneket "a nemzethy pánczél" védi",mert a kitartottak imádják az ilyen polkorrekt szarládákat!Van juti falat elég az állatjának!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.