Győzött a felelősségtudat, sikerül elkerülni a háborús eszkaláció veszélyét azzal, hogy Ukrajna a NATO csúcstalálkozóján nem kapott sem meghívást, sem konkrét menetrendet a későbbi csatlakozásra, erre kizárólag minden feltétel teljesülése esetén kerülhet sor egyszer – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Vilniusban.

Szijjártó Péter örömmámorban úszik – Úgy érzi: csökkent a háborús veszély, és büszke, mert túlteljesítettük a NATO felé tett vállalást

Facebook/szijjarto.peter.official

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be a NATO-csúcs zárónapján, hogy Ukrajnának, bizonyos várakozásokhoz képest, végül is szerény eredménnyel kell beérnie.

"Gyakorlatilag kizárólag a NATO-Ukrajna Bizottságból NATO-Ukrajna Tanáccsá átalakult testület jelent bármifajta előrelépést a NATO-Ukrajna kapcsolatokban. Győzött a felelősségtudat, egy felelősségteljes álláspontot foglalt el végül a NATO" – jelentette ki.

"Sikerült olyan döntést hozni, amely nem jár a háború eszkalációjának veszélyével, s világossá tették a tagállamok, hogy majd akkor kaphat Ukrajna meghívást a NATO-ba, hogyha az ország minden feltételt teljesít, és hogyha majd a szövetségesek egyszer egyhangúlag ezt így gondolják" – mondta.

Aláhúzta: egy háborúban álló ország nem válhat NATO-taggá, ugyanis a katonai szervezet bővítésének a közösség biztonságának erősítésével kell járnia, nem pedig a romlásával, márpedig Ukrajna felvétele ma a fegyveres konfliktusba való belesodródás veszélyével fenyegetne, amit el kell kerülni.

"Nincs meghívás, tehát nincs menetrend Ukrajna számára, és azt gondolom, hogy ebben a helyzetben ez volt az egyetlen felelős döntés, amit a NATO meghozhatott" – szögezte le.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy mivel sem meghívás nem történt, sem menetrend nem született, így nem lehet semmiféle "kerülőútról" vagy "gyorsítósávról" beszélni az ukrán csatlakozást illetően.

Sőt a kijevi kormánynak továbbra is éves nemzeti terveket kell készítenie, és ezek keretében politikai reformokra is szükség van, például a kisebbségi jogok területén, hiszen a NATO nem pusztán védelmi szövetség, hanem egyben értékalapú közösség is – mutatott rá.

"Ezeket az éves nemzeti terveket majd a külügyminiszterek fogják folyamatosan értékelni, tehát mi is ott leszünk, és nyilván kiemelten figyelünk majd a kisebbségi jogok tiszteletben tartására" – tudatta.

A miniszter arról tájékoztatott, hogy a NATO-országok vezetői ausztrál, dél-koreai, japán és új-zélandi kollégáikkal is egyeztetni fognak. Illetve hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszak geopolitikai eseményei fokozták a jelentőségét az együttműködés erősítésének a csendes-óceáni partnerekkel.

"Mi ezt abszolút mértékben támogatjuk, hiszen Japán és Dél-Korea is stratégiai partnerünk, szorosak a politikai kapcsolataink, sok beruházás érkezik a két országból Magyarországra" – mutatott rá.

"Ugyanakkor a szempontunkból legalább ennyire fontos, hogy a NATO ne kapjon egy ilyen Kína-ellenes élt, tehát tegyük világossá, hogy a NATO nem egy Kína-ellenes szervezet, nem Kína ellen jött létre, a mostani működése sem Kína ellen szól, Kínát nem tekintjük kockázatnak, ellenfélnek vagy ellenségnek" – szögezte le.

"Mi magunk úgy gondoljuk, hogy a Kínával való együttműködés, hasonlóan a Dél-Koreával és Japánnal való együttműködéshez, hatalmas lehetőségeket és nagy esélyeket biztosít" – tette hozzá.

Szijjártó Péter üdvözölte, hogy Magyarország a határidő előtt teljesítette a NATO célkitűzését, és a bruttó hazai termék (GDP) két százaléka fölé emelte a védelmi kiadásait.

"Ráadásul, amikor mi az ország védelméről beszélünk, akkor nemcsak a katonai képességekről, hanem egy átfogó gazdaságfejlesztésről is beszélünk, nagyon komoly védelmi ipar kiépítéséről is beszélünk" – mondta.

"Tehát mi teljesítettük, amit vállaltunk a NATO felé, a két százalékos küszöböt már bőven, és már jóval korábban azt a kötelezettségünket is teljesítettük, hogy a védelmi kiadások több mint egyötödét, több mint húsz százalékát fejlesztésekre költöttük. Ebből a szempontból ismét a megbízható szövetségesek kategóriájában vagyunk" – összegzett.

Forrás: MTI

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Akkor szólj a hazudós origós haverjaidnak, mert éppen ma írták, hogy egyre közelebb vagyunk a világháborúhoz.
Az lehet a baj, hogy megint nagyon hirtelen váltottatok irányt. Már a sajátjaitok sem képesek lépést tartani.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
balos
A muszka futárnak,szoljon már a barát--nője,hogy a szart amit a putyin segge környékén eszeget már száradni látszik!Frissítsen a nyalószerverén!
Yeromos
Akkor miért van szükség még mindíg (eddig sem volt idokolt) rendeleti kormányzásra.
Nessy
@Yeromos: Veszélyhelyzet, és az egyszemélyes rendeleti kormányzás örök kis hazánkban!
kereső
Druzsba pjotr- a sánta kutyát nem érdekli, hogy te momentán "örülsz", mert putyin is örül a nato döntésnek, ennem bizonyos vagyok. Vigyél inkább egy nagy szatyor békét Ukrajnába- dombaszba- add át az orosz hyilkosoknak.
nemkati
A kakadu, ahogy az egész kormány, élén a dagival, annak örül, hogy az oroszok megtámadták Ukrajnát, és óriási pusztítást végeznek az országban. Egyáltalán, mindennek örülnek, ami Ukrajnát hátrányosan vagy tragikusan érinti. Már csak egy lépésre vannak attól, hogy ezt egyértelműen kimondják. És ezt illetően roppant büszkék magukra. Nem is értem, miért nem teszik meg már azt az egy lépést.
Yeromos
@Nessy: A vészhelyzettel egyetértek, amíg ezek vannak hatalmon addig jogos a vészhelyzet.
Aki Én
Akkor szólj a hazudós origós haverjaidnak, mert éppen ma írták, hogy egyre közelebb vagyunk a világháborúhoz.
Az lehet a baj, hogy megint nagyon hirtelen váltottatok irányt. Már a sajátjaitok sem képesek lépést tartani.
kulabombaafityiszre
Menjél csicska cumizd le lavrov apádat.Hülyegyerek.
ómió
Akkor, megint "efftársi érdeksérelem" történt!?
Nessy
@Yeromos: Már egy szélkakas iskiakad, ennyi hirtelen fordulattól! A kommunikációban már egyik balfék nem tudja mit csinál a másik balfék!
Eladott Ország
Kit nézel hülyének csirkefejű vadbarom?! Ha a magyar kiteszi a lábát Európába ( ruszkit, belaruszt, szerbet kivéve), jó hogy ha megússza, hogy nem köpik le, vagy nem mondanak valami "szépet" neki!
uploads.disquscdn.com/images/eb5adce59d3cd81dd284fb86607c43bacd6457663f0d82930bf4bd50319863f6.jpg?w=800&h=620
simmering73
Mi majd akkor úszunk örömmámorban, ha eltakarodtok.
Eladott Ország
@Philip Marlowe: ma, 13:04 ♣ Mivel tették túl a vállalást orbán bűnbandája, azzal, hogy a mai napig nem szavazták meg a svédek NATO tagságát?! Svédországnak van hadiipra kutatás, fejlesztés, gyártás, orbánék meg csak ugatni tudnak, mint egy csivava. Ahogy szokták mondani velünk csak eggyel többen vannak, mivel semmink sincs.
CsipkeRózsa
Miért csökkent volna a háborús veszély? Vége lesz a háborúnak? Nem, folytatódik!
Macskaszem
Ez hülye. Eddig is arról volt szó, hogy amíg háborúban áll Ukrajna, addig nem lesz felvéve a NATO-ba.

Egyébként amit a Szijjas ugat, az szóról szóra érvényes az uniós pénzre is, amit sehogy se akarnak megérteni mért nem jön. Maga Kakadu adta meg a választ:

"világossá tették a tagállamok, hogy majd akkor kaphat (Ukrajna meghívást a NATO-ba), MAGYARORSZÁG UNIÓS PÉNZT, hogyha az ország minden feltételt teljesít, és hogyha majd a szövetségesek egyszer egyhangúlag ezt így gondolják" – mondta.

Ha Ukrajnára esetében ezt helyesnek érzi, akkor Magyarország esetében miért nem?
Eladott Ország
@Philip Marlowe: ma, 13:38 A magyar nép a rendszerváltás során az EU és a NATO tagság mellett döntött, kivéve a cigányod és bandája! Jobb pedig csak akkor lesz, ha a fidesszel együtt eltakarodtok a börtönbe, ahová valók vagytok! Az egykori vidám barakból a fidesz nevű bűnszervezet Európa koldusházát teremtette meg! Amíg fidesz van, jövő nincs. A szabadrablást a legmagasabb színtre, fejlesztette!
twitter.com/Jzsi18313051/status/1677941872407322625/photo/1
Ez nem a fidesz szeminárium, vagy a polgári ökrök gyülekezőhelyének szintere!
kereső
Akkor mostan, ennek örömére meg lehetne szüntetni a "háborús veszélyhelyzetet"- és a rendeleti kormányzást- törvényalkotást!
Nessy
@kereső: Azt nem lehet! Orbán anélkül lelkiválságba kerülne, azt pedig nem szeretnénk ugyebár? Mi lenne velünk meg a kerszténységgel, Európával, a világgal a nagy megmentő nélkül?
kereső
@Nessy: Valahogy nem érdekel orbán sátáni "lelke"- mert egészséges lelkülete nincs.
jáger laszló
Kis eseménynek is nagyon lehet örülni,de azért ez 1 nem igazán ad okot az örömre azt gondolom!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
drrotf
Akkor most véget ér a háború miatt kihirdetett vészhelyzet is , mert ha Szíjgyártó azt mondja hogy jelentősen csökkent az ami miatt a kormány rendeletekkel kormányozta az országot, és törvényeket helyezhetett hatályon kívül, akkor most már erre semmi szükség és visszaállhat az alaphelyzet, az Országgyűlés újra visszakapja eredeti jog és hatáskörét?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.