Ráadásul úgy ugrott ilyen hatalmasat az adósságállomány, hogy nyáron a fűtés sem viszi a pénzt.

Csődhelyzet: egy hónap alatt 13,6 milliárdot ugrott a kórházak adóssága: Elfogyott a bizalom, dühösek a beszállítók

Illusztráció: Pixabay.com

Egy hónap alatt 13,6 milliárd forinttal nőtt a kórházak tartozása – írja a Napi.hu. A Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján elérhető adatok szerint június végén 70,2 milliárd forint tartozást halmoztak fel a fekvőbetegellátó intézmények, a szakrendelők és a kórházak háttérintézményei.

A tartozásállomány az egyetemi klinikákkal együtt pedig 72,8 milliárd forintról összesen 86,4 milliárd forintra ugrott

– mondta a lapnak Rásky László, az 1500 orvostechnikai beszállító cég érdekeit képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Hozzátette:

A beszállító cégek vezetői azonban már most is türelmetlenek, sőt nem egyszer dühösek. A bizalom elfogyott, az csak a számlák mihamarabbi rendezésével állítóható helyre.

A nyári időszakban nem könnyű megfejteni, hogy mitől ugrott meg közel 14 milliárddal a kórházak adóssága, hiszen a rezsiköltségek mérsékeltebbek, mint télen voltak. Mivel az intézmények költségvetésének 85-90 százalékát a bér teszi ki, a legvalószínűbb, hogy egész egyszerűen nincs akkora teljesítménye a kórházaknak, amennyi elég lenne a béren kívüli költségek nagy részének fedezetére. Rásky azt is elmondta:

Utoljára 2015. április 30-án volt 84,6 milliárd forint az egészségügyi intézményrendszer adóssága. Eddig ez volt a történelmi rekord, ám akkor már másfél éve görgették a kifizetetlen számláikat maguk előtt a beszállítók.

Forrás: Napi.hu
Fotó: Pixabay.com

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A mellékelt fotón Polokwane (Pietersburg) Kórház látható.--- Kellett a pénz , Lázár János tehenei vízágyához...
www.medpages.info/sf/index.php?page=organisation&orgcode=166661
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Emmersson71
@ómió: @faszszopómió: Szájer és Kaleta a TE buzi barátaid, te aberrált fartúró!
Eladott Ország
A mellékelt fotón Polokwane (Pietersburg) Kórház látható.--- Kellett a pénz , Lázár János tehenei vízágyához...
www.medpages.info/sf/index.php?page=organisation&orgcode=166661
jáger laszló
Ehhez tudni kell hogy a kórházi költségvetés 1 alultervezett előjáték
Végleges alakulása majd a valós inflációtól,betegszámtól függ!!
Erről ennyit
barátilag
J.L.
kereső
De legalább kormányozni tudnak!!- ugyebár.
Nessy
Hogy a sistergős istennyila csapjon ebbe a dilettáns színtársulatba! Teheneknek vízágy, Mészáros veszteséges gyárának megmentése, hazánk nagyjai milliárdokért röpködnek, mint egy szédült molylepke, Posványos etc...mindenre van pénz, csak ami létfontosságú lenne. egészségügy, oktatás, szociális ellátás, arra nem jut! Odáig jutnak pótcselekvéskánt, hogy ami még működik, azt is leamortizálják az erőszakos központosítási mániájukkal.
drrotf
Hogy van az hogy kórházba már csak külön bejelentkezési időpont megadásával, tehát megfelelő akadályokon át lehet bejutni a betegnek, és általában 3-6 hónapos várakozási idővel kerülhet az ember kórházba, és annak ellenér ,hogy a doktor urak" szabályozzák "- szerintem inkább akadályozzák a kórházba jutást és így a gyógyítás menetét is mégsem csökken hanem nő a kórház adósságállománya?Csak nem drágult a gyógyítás költsége , amit nem tudnak a kórházak elszámolni, vagy stikában olyan betegeket is gyógyítanak állami költségen, ami nincs nyilvántartásba véve, vagy valakik hanyagul vagy netán hűtlenül kezeli az állami vagyont és azt a kirendelt főadminisztrátorok nem veszik észre?Most már több mint egy évtizede az Orbán kormány szabja meg hogy hogyan és kit is kell csinálni egy jól gazdálkodó kórháznak és még sem sikerül ezeknek a hozzáértőknek csökkenteni az adósságot.Nem kellene utána nézni ezeknek a fő adminisztrátoroknak , hogy talán még sem arra költik az állam pénzét amikre azt adták, vagy nem -e csak lejáratni akarják ezt a "nagyon okos" rezsimet.
drrotf
Azon még nem tűnődött el senki, hogy a beszállítóknak honnan van annyi tartalékuk,hogy évről évre kölcsönöznek az államnak több milliárd forintot, és az állami tartozások ellenében mégis szállítanak a kórházaknak.Nekem ez azért furcsa mert más cégek ilyen hosszú és nagyságrendű tartozásnál már régen csődbe mennek. Hogyan maradnak életbe ezek a kórházi beszállítók, nem adnának tanácsot más cégeknek akiknek szintén rendszeresen tartozik az állam?
Nessy
@drrotf: Arról nem szól a fáma, hogy erőssen alul finanszírozott az ellátás, és azt is beszűkíti a teljesítmény volumen korlát (tvk).
kereső
444.hu/2023/07/25/roganek-ujabb-13-milliard-forintot-koltottek-el-balasy-gyula-cegeinel- ebből készültek a "háborúpárti" plakátok???

A NAV adatbázisából törölték a magántőkealapokat. Nem lehet rájuk keresni...
Dr. Proktor
Nyitunk Kelet felé...
Nem kell nekünk az a büdös, szegény Nyugat!
kereső
@Nessy: 11:57 Az alulfinanszirozásnak jelen esetben oka lehet, hogy a költségvetés" tervezésekor"??!!!, az év végére várt egy számjegyű inflációval számoltak végig.
Sámannus
A távgyógyítás is sokba kerül ám. Állítólag a leleteket valami központban ellenőrzik, kinek sürgős az ellátása. Az enyimet is jól elküldték, és szart sem csinyátak vele. Értem má mi kerül olyan sokba Már ha ellátást nem kapok, csak arra todok következtetni, hogy a vezetőink nagyhatalmi törekvései a lopásban csúcsosodik ki kizárólag. Az ellárás elmaradása esetén is ugyanúgy lopnak.
Nessy
@kereső:
A "súlyszám mennyisége, összege", mely egy adott betegség ellátását kellene, hogy fedezzen, ab start alacsony, évek óta. Tehát egyre kevesebb a betegellátásért befolyó összeg. Ehhez jönnek a többi növekvő kiadások.
Dr. Proktor
@Nessy: Mint olvastam ma reggel, a rendőrök helyett a halőrök is járőrözhetnek, a műtéteket akkor miért is ne végezhetnék közmunkások?
Nessy
@Dr. Proktor: Nekem egy gif-t küldtek. Ha az egészség ügy Pintérhez tartozik, akkor a rendőrök műtenek, vagy egyszerűen lelövik a beteget?
Nessy
@Dr. Proktor: Az új ügyeleti rendszert látva, a közmunkás lesz a következő lépés.
kereső
De legalább nem kell vizitdijat/kórházi napi dijat fizetni. Nem kell a magyaroknak a szufficites ( többletes)eü. kassza. Jóa van az igy...
Nessy
@kereső: Ezt akarják a zemberek! Erre szavaztak. Megkapták!
Emmersson71
...

Kéne már emelni pár ezressel azt a kurva TB-járulékot...is! (...csak 300 forintos vizitdíj ne legyen!)
szegfue
@drrotf: 11:49 Pontosan! Az egyik oka, hogy más, pl. magáncégeknek is szállitanak. A másik ok pedig, hogy ők sem fizetik ki a gyártót, vagy a külföldi partnert ahonnan beszerzik. Ezeken a közbeszerzéseken általában szállitónként csak 3-4 tételt tudnak "nyerni", viszont -- ami még szerintem a disznóság -- ennek bizonyos %-át, mint "jóteljesitést" a tender egész időtartama alatt zároltatni kell a bankjával. Ha a "futamidő" 4 év, akkor ennyi ideig napozik a pénz, nem nyulhat hozzá.
Havanagi
@Eladott Ország: Nahát ! Pontosan ezt akartam belinkelni.A tehenek fontosabbak( agymenés a tehénnek luxus vízágy!!!),mint a magyar emberek.Ébresztő birkák !Annyit sem értek,mint egy szarvasmarha!!
Havanagi
@Nessy: De még ezt is tűri a magyar BIRKA!!!A posványosi videóban azt mondta egy miskolci vén pcsa,hogy "imádjuk ov-t! Akkor miért ne csinálja? Olyan ez,mint a bántalmazó egy házasságban.Van aki tűri,van aki nem.
Nessy
@Havanagi: Stockholm szindrómás hívek" De akkor legalább ne hőbörögnének a rendelőben, a piacon. Ezt imádják, megkapják, akkor szilencium!
Havanagi
@Nessy: Igen! És sajnos ezek a sötét csicskák határozzák meg a magyarság siralmas jövőjét !
Yoda69
Megvan a penz, csak masra kell.
Peldaul orban kis pisai kiteroje a lanyahoz 300 millioba fajt az adofizetoknek. Es meg mennyi ilyen "apro" tetel van amirol nem tudunk, csak ha Hadhazy feltarja nekunk.
vacsi
Ezt soha nem tudtam megérteni, hogy a beszállítók miért nem azonnal kérik a beszállított áru árát - bárkitől is! Ha eladok valamit, azonnal odaadom, és azonnal fizessék ki - ez a tisztességes. Ha egy beszállítónak nem fizetnek - a következő alkalommal - és alkalmak százaival - még képes szállítani?! Valami nagy sumákság van itt...
szegfue
@vacsi: Nem akarom ismételni magam, de ha a közbeszerzésen nyert a szállitó, akkor abban a pillanatban, hogy időre nem szállit kötbérezik, akár azonnal felmondhatják a szerződést is...Sőt a "jóteljesitési garanciára" letétbe helyezett pénzéből még veszthet is. Tehát a szállitó kénytelen szállitani. Nincs semmi sumákság, ha csak az nem, hogy igen egyoldaluak ezek a szerződések... az e.ü. intézmények javára.
Nessy
@szegfue: Nem az intézmények javára, hanem a fenntartó, azaz az állam "javára". Ma már nincs tb,ill. nyugdíj kassza. Szocho van,ami adó formájában a költségvetésbe folyik be. Aztán Orbán, meg a kormány annyit adnak az egészségügyre, nyugdíjra, amennyit úri kedvük diktál.
Dr. Proktor
@Nessy: A közmunkás fogyóban, arra sincs pénz, nade az akkumulátorgyári ákosszigeti migránsmunkások magánszorgalomból megoldhatják a betegek ellátását!
Némi zsebpénzért...
szegfue
@Nessy: tegnap 22:02 Jóóóóól van naaaaaaaa! Igazad van! Én a szerződések aláirói szerint gondolkodtam, mert azt nem az "állam" irja alá.
Nessy
@szegfue: Így igaz! A kinevezett lojális vezetők írják alá, hajtják végre a vadabbnál vadabb intézkedéseket!
kereső
@szegfue: Az "állam" irja alá, megbizottjai útján- az állam nevében.
ómió
Pedig az efftársi érában "ilyen nem volt"! "Csak" az államcsőd jött!
szegfue
@Nessy: @kereső: Most mit "kukacoskodtok"? Hányszor kellene még leirnom: IGAZATOK van?! :))))
Nessy
@szegfue: Ne légy irigy! Olyan jó néha értelmes emberrel "komiszkodni", aki tudja mitől is van szó. :-))
kereső
@szegfue: A kedvedért még "kukacos" is lennék! Ollyan jó, hogy érted...bárcsak sokkal "többen lennétek", mert akkor az ország is "többek" lenne.!)))))))))
percsi
@ómió: "Pedig az efftársi érában "ilyen nem volt"
Csak azért szavaztatok a fidre, hogy más efftárs is hozzá jusson a vályúhoz?
Az előző efftársak csipegettek a vályúból (megengedhetetlen), a ti efftársaitok viszont az utolsó morzsáig azonnal kinyalják (vérlázító). A vályú üres, jutifalat sincs már!
Miért jó ez az országnak, a kirekesztett 7-8 millió embernek?
ómió
@percsi: Te se vagy már képes az efftársaid, a magadéi felismerésére!? Akkor, neked is csak a donor kutyaagyat javasolhatom!
szegfue
@Nessy: @kereső: Szerintem ebben a "kutyavilágban" nagyon fontos, hogy a csipkelődéseken tudjuk nevetni, ami nem azonos a pikirt megjegyzésekkel, személyeskedéssel. Csak igy tovább... hátha mások is "megkivánják"!
Aki Én
@ómió: Államcsőd most van, az efftársi érában, te agyalágyult balfasz:

,,Orbán megpróbálja elrejteni az emberek elől, hogy fizetésképtelenné vált a magyar állam, mert nem tudja kifizetni a tulajdonába tartozó Magyar Nemzeti Bank veszteségeit. Az MNB vesztesége a magyar állam vesztesége. Ennek a veszteségnek az összege, amit nem tudnak kifizetni, a magyar állam hiánya. Aki nem tudja a kötelezettségeit teljesíteni, mert nincs annyi pénze, az csődben van. Márpedig ez a helyzet, Magyarország csődbe jutott. Orbán úgy próbálja ezt eltakarni az emberek elől, hogy elválasztja az MNB-nél felhalmozott veszteséget a magyar államtól, ami abszurd."

nepszava.us/orban-rejtegeti-hogy-csodben-van-az-orszag-a-ner-kozeli-cegek-miatt/?amp=1
SÍva
@Sámannus: De gondolom azért a sápot leszedik tőled is havonta a fizetésedből? Az a sok utcán lődörgő, meg csapatostul emberekre támadó vajon miből fizeti az egészségügyi ellátását! Elárulom neked! Egy községben egy család a senki földjén (ez hogy lehet) számos tákolmányt épített amelyhez nem kértek sem építési sem lakhatási engedélyt ezért természetesen közművek sem lettek oda bekötve. A polgármesteri hivatal az adófizetők pénzéből természetesen oda vitte az elektromos vezetéket. Hogy az ott élők dolgoznak-e nem tudom. Ügyet intéztem a hívatalmban amikor az asszony jött lobogtatva a villanyszámlát amit a hívatal befogadott és gondolom kifizetett! Gyerek persze minden tákolmányban legalább három van. Arra akartam kitérni, hogy azt a bizonyos havi 79oo (nem tudom most mennyi) forintot is a hivatal fizeti a mi pénzünkből helyettük! Még annyit, hogy a gyerekeim felújították a nagyszülői házat amihez kellett építési engedély, tervrajz és még ki tudja mi. Már csak a fürdő rendbetétele volt hátra amikor helyhiány miatt kértek lakhatási engedélyt amit el is utasítottak. Kérdezem én, hogy az a szégyenfolt ami ott van a község arcán hogyan lett engedélyezve, volt-e építési és egyéb engedélyek, hogyan kaptak lakhatási engedélyt? Összességében ezért nincs pénz az egészségügyben! Te és én fizetünk neki meg ingyen jár minden!
ómió
@Aki Én: Nem kéne nívósabbakat hazudnod, bolsiék elmebetege!? Ezt már a gyagyabolsi társaid se hiszik el!
Emmersson71
@ómió: @faszszopómió: Szájer és Kaleta a TE buzi barátaid, te aberrált fartúró!
Emmersson71
@ómió: @faszszopómió: Szájer és Kaleta a TE buzi barátaid, te aberrált fartúró!
Sámannus
@SÍva: Értem én, hogy mit sokallsz, de az relatív. A kettészakadt, vagy szakított társadalomban ez a nórmális, igen, normális és az is nórmális ha az orvos hiányzik, és látszat intézkedéssel hazudnak a pofánkba. Az is ellentmondás, hogy 300 ft miatt döntik romba az egészségügyet, és egyébb szociális témáben is szükséges az ellátottak hozzájárulása a szolgáltatásokhoz. De nem űgy ám, hogy a költségvetésből vagy az unióból kivehető pénzekel elszalad a cica, és nekünk ilyen hétköznapi dolgokra már nem is telik.
Az a véleményem hogy sok embert oda sem szabad engedni a munkához, dolgozhat akár a fele is a jelenleginek, mégis jobban élhetnénk. A mai politikai helyzetben az állam kivéreztetése folyik, az alkotó személyeket üldözik, és az ellátórendszereket szétverik. Má a csecsemők védőnői hálózatátől is mégszarosabb gazdagszik, holott éppen az ő jövedelme a fedezete annak, amit te a kifosztottaktól vársz. Őket türelemmel és jószándékkal kell támogatni, szemmben azzal amit ez a rendszer művel mindannyiunkkal. talán még veled is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.