Még nem várható Európában a fősodorbeli álláspont változása az ukrajnai háborút illetően, mert akkor el kellene ismerni az eddigi hibákat, ehhez felhajtóerőt a patrióta fordulat hozhatna a jövő évi európai parlamenti választáson – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Győrben.

Szijjártó: "azért tudtunk megmaradni azoknak, akik vagyunk, mert a keresztény hitünk végig megtartott minket"
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Győri Szent Mór Bencés Perjelség pódiumbeszélgetésén először is azon "horgonyokról beszélt, amelyek egy-egy nemzet hajóját a tengerfenékhez kötik, hogy a történelem nagy és hullámos viharai ne vigyék túlságosan messze onnan, ahol biztonságban vannak".

Leszögezte: "ha végigtekintünk a magyar nemzet történelmén, akkor szerintem egyértelmű, hogy mi nagyrészt azért tudtunk megmaradni azoknak, akik vagyunk, mert a keresztény hitünk végig megtartott minket" – húzta alá.

"Érdemes csak végiggondolni, hányfajta hódoltságban és hányfajta megszállás alatt éltünk, s hányfajta hosszú, évtizedes-évszázados hódoltságból vagy megszállásból jöttünk ki úgy, hogy erősebbek voltunk a végén, mint voltunk az elején"

- tette hozzá.

Ennek kapcsán a történelmi egyházak, s azon belül is a bencések szerepét méltatta az ország jövőjének építésében, a fiatalok nevelésében, a nemzet megtartásához szükséges értékek átadásában.

Szijjártó Péter ezután sikeresnek minősítette az egyetemek modellváltását, rámutatva, hogy nem lehet gazdaságpolitikát felsőoktatás nélkül csinálni, márpedig a kormányzat célja a munkaalapú társadalom, bizonyos iparágak fenntartása, a megfelelő szakemberek képzése.

"Ezért fontos, hogy az ország oktatási rendszere, benne a felsőoktatás is kiszolgálja ezeknek a nemzeti gazdaságstratégiai céloknak az érvényesülését" – figyelmeztetett, és üdvözölte, hogy a Győri Egyetem mára az ország egyik legjobbjává vált.

Érintette az autóipar elektromos átállásának ügyét is, amelyről mára megszülettek az Európai Unióban a "nem túl megalapozott" politikai döntések, ugyanakkor a kiváló járműveket gyártó európai vállalatok teljesen függővé váltak a keleti akkumulátoroktól, ezért szavai szerint érthetetlenek az európai-kínai gazdasági kötelékek szétválasztását célzó törekvések, amelyek sikerre vitele kiütéssel érne fel.

Arról számolt be, hogy Magyarország a keleti és a nyugati beruházók fontos találkozási pontjává vált a keleti nyitás stratégiájának eredményeként, és hazánk ezáltal nélkülözhetetlen szereplővé vált.

Ezzel kapcsolatban az akkumulátorgyárok építése elleni tiltakozásokra is kitért, és hangsúlyozta, hogy nem az a kérdés, hogy létesülnek-e ilyen üzemek, pusztán az, hogy hol.

"Hol épülnek az elektromos akkumulátorgyárak, hol hoznak létre ezek munkahelyeket, hova visznek ezek beruházásokat, hova visznek ezek technológiát, hol segítenek abban, hogy legyen az embereknek munkahelye, a családoknak megélhetése?" – sorolta.

"Ezért versenyez mindenki az elektromos autóipari beruházásokért. Amikor külföldről jön a tiltakozás finanszírozása, az azért van, mert az adott országba akarják vinni ezeket a gyárakat" – mondta, elítélve azokat, akik megpróbálják kihasználni a környezetükért aggódó emberek legitim félelmét az újtól.

A miniszter beszélt a nukleáris energia, a paksi bővítés fontosságáról is, elutasítva az ideológiai vitákat ebben a kérdésben. Megismételte, hogy a kormány nem fog támogatni semmilyen EU-s szankciót ezen szektor ellen, és arra is felhívta a figyelmet, hogy nem orosz, hanem nemzetközi projektről van szó.

Rámutatott, hogy miközben az Egyesült Államok két és félszer annyi uránt vásárolt idén Oroszországtól, mint tavaly, az amerikai vezetés nyomást gyakorolt az EU-ra a nukleáris szankciók elfogadása céljából. "Ahogy azt mondani szokták oldottabb körökben, azért hülyének minket ne nézzenek" – mondta.

Az ukrajnai háború ügyében ismét tűzszünetre és béketárgyalásokra szólított fel, és kiemelte, hogy már egyre több ország osztja ezt az álláspontot a világon, egyrészt mert képmutatónak gondolják az európai viselkedést, a konfliktus "tüzelését", másrészt a negatív kihatások, például a magas infláció miatt.

"Ahelyett, hogy ezt a háborút fogtuk volna, aztán izoláltuk volna itt, Európában, globalizáltuk. Egyelőre még csak a hatások globálisak, most már azért kell imádkozni, hogy maga a háború fizikailag ne legyen globális"

- jelentette ki.

Majd elhibázottnak nevezte az európai válaszokat, mind a biztonság-, mind gazdaságpolitikát illetőleg, ezért nem is várható szerinte a kontinensen a fősodorbeli álláspont változása, ugyanis akkor el kellene ismerni a korábbi tévedéseket, ami elszámoltatással járna.

Úgy vélekedett, hogy a globális változás két felhajtóerőből származhat, az amerikai elnökválasztásból és az európai parlamenti választásokból, ha sikerülne patrióta fordulatot elérni. E ponton inspirálónak minősítette a szlovákiai választás eredményét, és hangsúlyozta, hogy a kormány a Robert Fico vezette erőnek szurkolt, amely bár szocialista párt, hasonló álláspontot képvisel számos meghatározó kérdésben, például a migráció, a gender és a háború terén.

Forrás: MTI

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nejlontacskó
Azt áruld el te kakadu, hogy az a fene nagy keresztény hitetek rajzolt félholdat az égre, augusztus 20.-án?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Ezodabasz
Szijj-Ártó úr! Mi köze van a megmaradásnak az "álkereszténységhez"...Ja már értem.
...0rbán és a kondája így tud már csak megmaradni/fennmaradni. Szánalmas hazug tolvajok vagytok!
Péter2
Mit akar te komcsi ivadék , az unióban már a szőnyeg szélére állítottak benneteket . Etesd csak a híveket , hadd tapsolják véresre a tenyereiket , mint valamikor az elvtársak tették a kongresszusi ülésen !
nejlontacskó
Azt áruld el te kakadu, hogy az a fene nagy keresztény hitetek rajzolt félholdat az égre, augusztus 20.-án?
csak úgy....
pötyi már kisz. es korában sem lehetett teljesen "dicht" és ezt napról -napra bizonyítja!
Qqberci
Szíjrágó, hát nem szakad rád az ég?...
lusta
Ha valaki ennyire hülye történelemből, akkor jobban tenné, ha ebben a témában kussolna.
Sámannus
No kis fiam szakadjon rád az ég! A pofádon olyan vastag a bőr, hogy a rinocérosz vakódzásának is ellenáll. tudsz még sok ilyen égtelen hazudozást előadni. Mióta keresztények a törökök, és a kínaiak. Még a pópát csak hagyján, de kikkel paroláztatok gusztus huszadikán ökörtinókám? Te meg a kereszténység. .. hagyjuk mán kisp.#cshöm
Aki Én
A legnagyobb hazaáruló tolvaj beszél kereszténységről?
Peller Anikó
Ok, ez világos beszéd. Ti már eleve ilyen lopós hazudós gecik voltatok és azok is maradtatok.

Erre büszke lehetsz szargyártó.
Sámannus
Csak a körösztyények tudnak jachton repülve irodájukban dógozni, beszárásig hazudozó kretén társaság.
human
Szijjártó ezek szerint nem olvasta a népszámlálás eredményét.
Kevesebb magyar és kevesebb keresztény van. Nekem nem úgy tűnik, hogy a megmaradás lesz a vége.
vitriol
Ti tényleg megmaradtatok azoknak, akik voltatok: hazudozó, csaló, tolvaj banda vagytok, de nem igaz, hogy ebbe a "keresztény hitetek" kényszerített benneteket!
Nessy
A kereszténységhez hozzátartoztak a vallás háborúk, a hittérítés c-imén történő emberek tömeges mészárlása, a szent inkvizíció. az autodafék, etc. is! melyikre gondol drága külügyérünk? Kis hazánkban mindegyikre volt példa a történelem folyamán! Úgy mellékesen, maguk és az igazi kereszténység ég és föld! maguk Mammont imádják, a pénz és hatalom istenét!Az MNB székháza elé nem aranyszarvat, hanem arany borjút kellett volna állítani!
gina
Mocskos kis meleg kakadú, remélem kiraknak bennetek az EU ból, az egész EU külögyminiszterei találkozott ma, te és a lengyel idiúta nem vett részt ..aljas loroszimádó árulók hogy türi el a büszke magyar nép ,hogy orosz csatlósókat csinálnak ezek a retkek az országból???
gina
Igen megmaradtatok amik vagytok, szemét tolvaj hazug patkányok
Ezodabasz
@Peller Anikó: Felvilágosításra és néhány infóra van szüksége egy másik cikknél: Philip Marlowe úrnak! Ez az: propeller.hu/itthon/3961138-pankotai-lili-kormanynak-terden-kellene-halalkodnia?all#c3761596

Idézem: "Olyan nagy dolog volna ide leírnod néhány szóban azt, hogy mit lopott?
Az a helyzet, hogy ilyet nem tudsz (tudtok) csak nyomjátok a hazugságaitokat!
Az ilyen embereket hívják szardaraboknak!
Te jössz! Cáfolj, és írj egy példát, hogy mit lopott!!!"
Megadod neki amit kér? Azt a kétoldalas listát a tolvaj kormányról? Köszi:))
Ezodabasz
"Érdemes csak végiggondolni, hányfajta hódoltságban és hányfajta megszállás alatt éltünk, s hányfajta hosszú, évtizedes-évszázados hódoltságból vagy megszállásból jöttünk ki"...és már csak a fideSS ül a nyakunkon! Tatárt törököt legyőzte a nép!?
Dr. Proktor
Keresztény hitünk ugyan lehet hogy itt tartott minket, de Szentgyörgyi, Karikó és a többi Nobel díjasunk szerencséjére őket elvitte innen...
dr. prédikátor
ZSELÉS KAKADÚ!!!te meg a kereszténység???
pultosjocó
"azért tudtunk megmaradni azoknak, akik vagyunk, mert a keresztény hitünk végig megtartott minket"...te tarajos sül, a kereszténységnek mi köze van a lopáshoz,meg a netto hazaáruláshoz...?.
Béla333
Tarajos próbálná keresztény hitre oktatni a hülyemagyar maffiahívőket, amikor a rájuk bízott közpénzből 300 milliárdot elszórnak használhatatlan kínai készülékekre csak azért, hogy hatalmas összegű jutalékot ellopjanak?
A hülyemagyaroknál ez a kereszténység?
Juhász István
Még élnek bennem a néhai fideszes plakátok : " Térdre csuhások, imára... " Abból az időszakból, amikor a " Ruszkik haza ! " is ellepte az utcákat. Nagyot fordult a világ. Lehet, hogy már a Lucifer is misét mond / Pardon, celebrál /, és a Belzebub ministrál neki. Persze csak ha fideszesek lettek ők is.
Sakk Matt
Ezért bratyiztok a törökkel és a sárgákkal?!
A pofátokból segget csináltatok.
verőce21
A Fidesz, a "csuhások térdre"-től, mára eljutott az "ember most jövök a templomból éppen"-ig...! :)
kereső
Mi a helyzet te "hivő" a karabahi örmény keresztényekkel, akiket most üldöznek el otthonaikból a ti iszlám testvéreitek, az azeriek??? Hm.
"Keresztet" érdemel a ti kereszténységetek- a latrok keresztjét.
kulabombaafityiszre
Vajon akkor is szorongatja a keresztet amikor a dzsudzsi zsuzsit kúrja?
Aki Én
@verőce21: Mi lelt téged? Ez skizofrénia? Vagy ilyenkor vagy józan?
szép új világ
Lassan az a szó, hogy keresztény, a becsületes emberre nézve kezd sértéssé és szitokszóvá válni
Ezodabasz
@verőce21: Most jövök ki a tengerből ember! Mondá Poszeidón:))) Éreztem én hogy értelmes vagy!
Felébredtél végre?
verőce21
Az a baj, lassan elfogy a mások pénze...!
Ezodabasz
@verőce21: Mások pénzéből élsz? Elég nagy lesz az a baj!
www.youtube.com/watch?v=n0g7LVo-1Dw
izéke
@Ezodabasz: " most jövök a pénzverdéből,megnéztem,nyomtatják e már az új bankjegyeket amin én leszek mint orbán király "
kakukkmadár
A kereszténység az Európa. A kereszténység Örményország. A kereszténység Svédország. A kereszténység Ukrajna. Európába már lassan be sem engednek kakadu fiam. Emlékeztetnélek, hogy az azeri baltás gyilkos nem volt keresztény. Kiengedtétek. Az azeriek épp most irtják ki az örményeket Karabahban. Kussoltok. A hazánkat 150 évig megszálló törököt, a kurdokat irtó Erdogant ünneplitek augusztus 20.-án, egész népünk szégyenére. A hazánkat többször is megszálló oroszok, az egész Európát egyszerűen lenácizó Putyinnak még ráadásnak a valagát is kinyaljátok, miközben a jóérzésű magyar hazafiak hánynak tőletek. És akkor ott van nagy barátunk a "keresztény" Kína... Hagyjuk ezt az ótvar keresztény dumát, inkább beszéljünk arról, milyen kínai-,török-, azeri-, orosz-ügynöknek lenni ma a keresztény Magyarországon?
Clavigo
@verőce21: Néha egészen normálisnak tűnsz...
Dr. Proktor
@Clavigo: "@verőce21: Néha egészen normálisnak tűnsz..."
...hát ezen én is nagyon elcsodálkpztam! Kiesett a szerepéből?
Aki Én
@Dr. Proktor: skizofrén lehet a vén hülye
balos
@kakukkmadár: Azért a keresztények tömeggyilkosságait se hagyd ki a sorból!Dél Amerika Szinte teljes lakosságát sikerült keresztlényre "alakítani"!Aki meg nem tudott asszimilálódni,azt a keresztre segítették vagy felkoncolták némi maffiui segítséggel!Azért a világ minden rédszében terjesztették a keresztyényi "szeretet"!Néhol sikerrel!Itthon a fent nevezett takony is behódolt a csuhásoknak!Mert a dsuha "alatt" lehet lopni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.