Közös történelmünk, magyarságtudatunk, anyanyelvünk és kultúránk összeköt bennünket, ezért is fontos, hogy a Kárpát-medencei tudósítói hálózat tagjai tapasztalatot cseréljenek, és megismerjék egymást – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Palicson, ahol részt vett a közmédia Kós Károly Televíziós Filmszemléjének eredményhirdetésén.

Orbán államtitkára: Egységes nemzetben, egységes Kárpát-medencei térben gondolkodunk
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a közmédia hagyományos filmszemléjének ünnepélyes díjátadó gáláján Palicsfürdőn 2023. október 11-én. MTI/Molnár Edvárd

Beszédében emlékeztetett arra, hogy "Kós Károly személyes sorsa, élete is azt szimbolizálja, hogy a magyarság nem elsősorban származás, sokkal inkább vállalás és helytállás kérdése, élete és munkássága egyben jó példa arra is, hogy nem tudunk magyar kultúráról és magyar történelemről beszélni a határon túli magyarság nélkül".

Rámutatott, hogy a tudósítók nemcsak egymást kell, hogy megismerjék, hanem fontos az is, hogy munkáikon keresztül "a külhoni lét mindennapi kihívásait és szépségeit az anyaországban élő honfitársaink is megtapasztalhassák, hogy a külhon ne csak egy elvont fogalom legyen számukra, hanem mindennapi valóság, amellyel élő kapcsolatban állnak". A tudósítók munkáját dicsérve Potápi Árpád János aláhúzta: a külhoni magyar tudósítók mindennapi munkájukkal nagyban hozzájárulnak ahhoz, "hogy a külhoni magyar nemzettársaink anyanyelvükön juthassanak hozzá a közösségüket és a közösségünket érintő legfontosabb hírekhez".

Az államtitkár arra is rámutatott: a nemzetpolitika célja, "hogy a nemzeti, nemzethatárok feletti összetartozásnak az érzése kézzelfogható valósággá váljon". Hozzátette: "az elmúlt tizenhárom évben Kárpát-medence-szerte számos területen sikerült megvalósítanunk a nemzet egységét, az oktatástól a kultúrán át a gazdaságig, közjogilag újraegyesítettük a magyar nemzetet, megtízszereztük a nemzetpolitikai támogatásokat, mintegy 5400 beruházást valósítottunk meg a határon túl".

Az államtitkár végül leszögezte, hogy "egységes nemzetben, egységes Kárpát-medencei térben gondolkodunk, s mindez a média területére is igaz (.) a Nemzetpolitikai Államtitkárság részéről a jövőben is mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ezt az egységet tovább tudjuk erősíteni".

A díjátadón Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója kiemelte: a magyar közmédia az utóbbi tíz évben arra törekedett, hogy "minél több lehetőséget adjon a Kárpát-medencei tudósítói hálózatnak". Rámutatott, hogy a közmédia tematikus csatornáinak megindulását követően a lehetőségek tovább bővültek, így a külhoniak munkái itt is meg tudnak jelenni.

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a filmtörténet során számos kiemelkedő magyar dokumentum- és ismeretterjesztő film, illetve televíziós műsor született. Rámutatott, hogy a mai filmek már más filmes eszközökkel készülnek, máshogy szólítják meg a nézőket, de ugyanúgy a nézők megszólítása a céljuk.

Kiemelte: elismerésre méltó az az erőfeszítés és sok-sok munka, amellyel színvonalas filmeket alkottak a tudósítók. Egyben köszönetet mondott a külhoni újságíróknak azért, mert hitelesek tudtak maradni "egy olyan világban, amelyben a talmi csillogás, a párpercnyi hírnév lassan már mindennél többet ér". "Köszönet azért, hogy megmaradtatok hitelesnek egy olyan térben, amelyet nagyon sokszor behálóz az érdek és a megtévesztés" – hangsúlyozta.

"Gazdag az örökségünk és gazdag a jelenünk is" – húzta alá, majd úgy folytatta: ezt gyarapítják a most bemutatott filmek is.

Bodzsoni István, a házigazda szabadkai Pannon RTV igazgatója beszédében rámutatott: a szemlén bemutatott filmek arra döbbentették rá a nézőket, hogy a Kárpát-medencében élő magyarok összetartoznak, és ugyanolyan gondokkal és örömökkel találkoznak.

A Duna Médiaszolgáltató Kós Károly Testülete által kiírt televíziós versenyen a közmédia számára dolgozó külhoni médiaműhelyek több mint ötven alkotással, ismeretterjesztő- és dokumentumfilmekkel, portréfilmekkel, riportokkal és tudósításokkal pályáztak.

Forrás: MTI

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
@Őrnagy: te már csak tudod,vérfideszes román élmunkás talpnyaló :)))))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Nagyot akar a szarka,de nem bírja a farka...
csak ennyi
barátilag
J.L.
izéke
@Őrnagy: te már csak tudod,vérfideszes román élmunkás talpnyaló :)))))
Néro2
Veletek egy egységben a kaszás legyen.
rakitics41
Titkár úr! A nemzet már rég óta nem egységes.A történelem során mindig voltak a hazáért aggódók, és a hatalmon levő akik soha nem értettek egyet jóformán semmiben sem. A Kárpát medence földrajzilag mindig egységes volt, csak politikailag volt megosztott, a mert az ott korábban kialakult országok már nagyon rég óta az országuknak megfelelő politikát folytatnak, és amióta Nagy Magyarország megszűnt azóta ez a terület nem lehet , nem tud egységet alkotni.Visszamenni az időbe , amikor még a Kárpát-medence egy ország , a Nagy Magyarország irányítása alá tartozott, ami a Habsburg birodalom része volt,az egy hiú ábránd, hiszen újra egységes talán csak akkor lenne ez a terület ha egy ország terülne el rajta, de ezt úgye Ön sem tartja reális esélynek, ábrándokat meg már Csokonay Vitéz Mihály is megírta, hogy nem érdemes kergetni!
Péter2
Mit szívhatott ez a tag a mantra előtt ? Mert, ahogy a fotót elnézem elég bódult az ábrázata , vagy csak ennyire mafla az ábrázata ? Jelenleg itt felénk Győr környékén a nemzeti szó jelentése lopást, aljasságot jelenti , 13 év elég volt , hozzá , hogy a nemzeti szóval "takart , burkolt" dolgok valódi összesítő megnevezést kapjanak ,ami = nemzeti,
Pálinkás Pál
@Őrnagy: elhiszem hogy neked tetszik ez a duma,román cigány..., de hamarosan változás lesz..
Pálinkás Pál
@Őrnagy: ti román köcsögök, nem hogy szavazni, de idelátogatni sem fogtok...
Csizmás Kond
Aki nem érzi magét a nemzet tagjának az ne ugasson bele . Igenis így van rendjén. Az egész világon szétszóródott zsidók is egy nemzetnek vallják magukat, az amerikai aki nem is nemzet az is ...de a mi gyászhúszárjaink televonyítják a világot hogy csak ők a magyarok más senki.
ómió
Egységes nemzet!? Ez maga a tetvesbolsi riadalom!
colibri
Hogy beszélhet egységes nemzetről ez a gőzös fejű, ködös szemű s@ggfej, amikor minden megmozdulásuk a határon belüli megosztásról szól? Állandóan Romániába jár, egybe tartani az aklot és zsákszámra hordja a magyarok pénzét! A büdös életben nem lesz egységes nemzet itt, még a fidessből egyetlen darab is él és mozog!
nemkati
@Horizont: Én is megszakadok a nevetéstől ezen az @Őrnagy: -on :)))

www.youtube.com/watch?v=d6uqnqIdf0U
libellle
Phu, nagyon erös tobak. Csak a vege nehogy az legyen, hogy megszünik Magyarország mert a szomszédok ´szétdarabolják.
kulabombaafityiszre
Ilyen volt már a történelemben a kismagyaroszág nem ország nagymagyarország menyország szöveggel,aztán a végén a kicsinél egy picit még kissebb lett az ország.Na ez várható a végén most is.
Csizmás Kond
@Horizont: ...a rend egy nagyon tág fogalom...pl már neked sem azt jelenti amit nekem. Te a rendet a saját családi beállítottságod szerint fogod fel, holott egy ország olyan dolgokat is el kell fogadjon rendi értelemben, amit te a családban nem engednél meg...szóval van rend csak be kéne tartani...de mint ahogy lenni szokott minden fénynek van árnyéka és a renddel is ugyanúgy van, mert ha van rend akkor megjelennek a rendetlenkedők, aki vagy a szokásukból adódóan vagy pénzért vagy a legrosszabb esetben tudatlanságból csak azt képzelik el rendnek ami nekik fekszi a többit nem...
A legegyszerűbb megfogalmazása a rendnek az amikor mindenki a saját dolgával foglalkozik azt igyekszik maximálisan elvégezni és nem azt lesi, hogy mikor hol és miért tud valamibe belekontárkodni.
Nyírfa
" "az elmúlt tizenhárom évben Kárpát-medence-szerte számos területen sikerült megvalósítanunk a nemzet egységét, az oktatástól a kultúrán át a gazdaságig, közjogilag újraegyesítettük a magyar nemzetet, megtízszereztük a nemzetpolitikai támogatásokat, mintegy 5400 beruházást valósítottunk meg a határon túl". "

Kilóg a seggünk a gatyából, de orbán a maga végtelenül sunyi módján nagy-magyarországot építene a kis-magyarország lakosainak a pénzéből. Ha már mi nem tudunk a magunk érdekeinek érvényt szerezni, legalább a szomszédos államok térjenek már magukhoz, és paterolják ki a fideszt az országukból! Vagy megvárják, amíg kánaánt varázsol számukra a kormány a mi adóinkból , aztán tessékelik ki maguk közül? Mert előbb-utóbb ez lesz a vége, csak addig ők is lejáratják magukat a belpolitikájukba beleugató fidesszel.
Csizmás Kond
@Horizont: Jelen esetben épp fordítva van...le van írva amit kérdeztél csak nem érted. Ami a hazát illeti annak megvannak a maga emberei aki azzal kell foglalkozzanak, ez itt jelen esetben egy dijátadó akármi "a közmédia hagyományos filmszemléjének ünnepélyes díjátadó gálája Palicsfürdőn 2023. október 11-én." ahol ez a beszéd elhangzott, de ahogy látszik neked mindegy ki, mikor, hol és milyen alkalommal mond valamit csak kérni, elégedetlenkedni tudj.
Csizmás Kond
@Horizont: ..baszki vagy nebaszki de itt éppen erről van nagybanszó...mert ilyen hozzáállással akkor bármilyen kelekótyaságot oda lehet írni bármihez...ami amúgy egyre nagyobb divat errefelé...
Csizmás Kond
@Horizont: ...de legalább mindig arról írok ami a téma és nem összevissza kelekótyaságokat...:)
rakitics41
Szét szakította a FIDESZ politizálása a családokat s így a nemzetet is, most meg ez a megélhetési hogyishívják egységes nemzetről beszél!Kinek?A messziről jött embernek?Annak azt mond amit akar, nem lényeges.
Csizmás Kond
@Horizont: ...azért azt is tudni illik hogy nem mindegy hogy a témához írsz vagy a témáról írsz...és nekem mindegy mit írsz...abszolútmindegy...
Nessy
Drága Potápi álomtitkár! Aztán ezt a mindnek feletti Kárpát medencei "összetartozást" megbeszélte a Kárpát medence érintett országaival is?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.