Az októberi parlamenti választások nyomán megalakult lengyel parlamenti alsóház (szejm) nem adott hétfőn bizalmat Mateusz Morawiecki miniszterelnök kabinetjének. A parlamentnek így egy új jelöltet kell megbíznia kormányalakítással.

Rossz hír Orbánnak: nem alakíthat kormányt az általa favorizált Morawiecki Lengyelországban
Donald Tusk és Márki-Zay Péter. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A 460 fős szejmben 190 képviselő bizalmat szavazott a november végén beiktatott, Orbán Viktor által is óhajtott Morawiecki-kormánynak, 266-an – a Polgári Koalíció (KO), a Lengyel Parasztpárt (PSL), a Lengyelország 2050 (PL2050) és az Új Baloldal tagjai – azonban ellene voksoltak. Senki sem tartózkodott, három képviselő nem volt jelen.

Andrzej Duda elnök november 13-án bízta meg a kormány összeállításával Morawieckit, az október 15-i parlamenti választásokon a legtöbb mandátumot nyert Jog és Igazságosság (PiS) jelöltjét. A lengyel alkotmány értelmében a kormányalakítás második szakaszában viszont már nem az államfő, hanem a parlament bíz meg valakit kormányalakítással. A négy frakcióból álló többségi parlamenti koalíció kormányfőjelöltje Donald Tusk, a KO-t vezető Polgári Platform (PO) elnöke.

Szymon Holownia alsóházi elnök, a PL2050 elnöke a hétfői bizalmi szavazás után rámutatott: a lengyel alkotmány 1997-es elfogadása óta először fordul elő, hogy a szejm választ kormányfőt.

A szavazást megelőző parlamenti vita során a KO nevében felszólaló Barbara Nowacka képviselő "a szegénységet és a vállalkozások csődjét okozó óriási infláció miatt" bírálta Morawiecki kormányát. A külpolitikát illetően pedig Lengyelország "soha nem volt ennyire gyenge a nemzetközi színtéren" – jelentette ki Nowacka.

Jaroslaw Kaczynski eddigi kormányfőhelyettes, a PiS elnöke felszólalásában Oroszország további politikai és katonai terjeszkedésének veszélyére figyelmeztetett, ennek kapcsán pedig óva intett attól, hogy módosítsanak a lengyel hadsereg korszerűsítési tervén. Sajnálatosnak nevezte, hogy a többségi koalíció egyes politikusai "túlzottnak" nevezték a korszerűsítési programot, és felülvizsgálatának szükségességét emlegették.

Második fenyegetésnek nevezte Kaczynski az Európai Unió alapszerződéseinek módosítására irányuló terveket. "Ez egy olyan változás koncepciója, amelynek révén a lengyel állam egy kívülről, Brüsszelből vagy igazából Berlinből irányított, lengyelek lakta területté válna" – figyelmeztetett a politikus.

A szejm hétfő este választhatja meg Tuskot kormányfőnek, a miniszterelnöki poszt várományosa kedden mond majd programbeszédet, és az újabb bizalmi szavazás is már aznap várható. Holownia szerint az államfő szerdán be is iktathatja az új kabinetet.

Forrás: MTI

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
De jó! Végre, hogy eljutottak idáig. A lengyelek már sinen vannak!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sámannus
A csüngőhasú mehest sírni a muszlimok vállán, hogy vigasztalódjon.
teuton
@KisTehen: Nagy Marha josolgatni merrsz? EN fogadok veled, hogy vegig! Mennyit szansz ra, vagy csak ingyen mersz baromsagokat firkalgatni? Ha olvasni megtanulsz, akkor lathatod, en mar a valasztas ELÖTT megjosoltam Tusk gyözelmet es fogadast is ajanlottam ra, de semelyik fitymaszbirka nem mert belemenni... Ja, itt a következö fogadasi ajanlatom: 10000 eurot kinalok 10000 forint elleneben, hogy jövöre a dudas is megy levesbe...
colibri
De jó! Végre, hogy eljutottak idáig. A lengyelek már sinen vannak!
fideszes gyökér
@KisTehen: a csúti cigány se nyert, mégis kormányon van!
Béla333
"Donald Tuskot megválasztották Lengyelország miniszterelnökének"
24.hu/kulfold/2023/12/11/donald-tusk-lengyelorszag-lengyel-miniszterelnok-kormanyfo-valasztas/

Sírhatnak a hülyemagyar maffiahívők...!
Nyírfa
Nagyon jó! :)))) Vártuk, hogy megtörténjen, de most, hogy végre realizálódott is, nagy gratuláció személyesen Tusk kormányfőnek és a lengyel népnek! Jó munkát, és köszönöm a példamutatást!
lusta
Úgy látom, a propi mintha nagyon félne.
A KO nevében felszólaló Barbara Nowacka képviselő Morawiecki kormányának külpolitikáját bírálva a mi kis tolvaj föld-trafik ártunkat és qurmányunkat, valamint személyesen a felcsúti kis pocakos tolvaj zsebcézárt hozta fel elrettentő példának.
simmering73
@teuton: 10000 eurót ennek a vágómarhának? Az egész tehén nem ér annyit ha kimérik a hentesboltban.
lusta
@KisTehen: birka ... tusk győzött ... az emberek szavaztak, és tusk győzött ...
szarhatsz az emberek akaratára ... de nem egészséges.
A nemzethy matyar gyapjasok úgy látom nem hajlandóak tudomásul venni, hogy a lengyeleknél működött az összefogás
ESCOBAR
@lusta: TUSK második lett (30%)! Nem győzött! Ez a valóság! Mert ha 1. lett volna, akkor szívesen lépnek vele koalícióra a többiek!
Így azonban nehéz dolga lesz! Mert a vetélytársa aki 1. lett (36%) most megkeresi a 14%-ot elért 3. helyezettet! S akkor már 60 körül vannak ketten! Még nem elég a 2/3-hoz, de már valami!!! Több mint 50% +1... Ez a valóság! Sajnos!

www.portfolio.hu/global/20231017/megvan-itt-a-lengyel-valasztas-hivatalos-vegeredmenye-646275
Peller Anikó
@Tehén: 19:46, Hazudsz mint mindig és buta is vagy. A lengyeleknél még tisztességes választás van. Náluk nem az a rendszer mint itt. Ott akkor alakíthatnak kormányt ha sikerül a választók akaratából válogatva többségi kormányt alakítani. Ott az ellenzék összefogott és besegítette a hatalomba a kicsit kevesebbet kapó Tuskot. Nyafogjál ha tetszik.

A bánod meg akárhogy forgatja a választási rendszert előbb utóbb rábaszik a sok hazugságra, aljasságra és nem utolsó sorban a lopásra.
Peller Anikó
@ESCOBAR: 36 +14 = 60 ?? Valamit nem értek?
teuton
@KisTehen: Nagy Marha, akkor azt matekozdd ki nekem, hogyan nem tudtak a pisisek közel 40%kal sem nyerni, O1Gnek meg majdnem ugyanennyivel 2/3a van?! Ugye valahol nem stimmel a matek? Vagy inkabb a valasztasi törveny? Ja, te anakfabeta vagy, hogyan tudnal akkor szamolni?
teuton
@ESCOBAR: Ne matekozz! Összefogott a lengyel ellenzek -VALOBAN összefogott!- es mar a valasztas elött kijelentettek, hogy közösen fognak kormanyozni, SENKI nem fog a pisisekkel összebujni! Es igy is lett... Ja, es közel 40%kal nemhogy 2/3, de kormanyalakitas sem lett a pisiseknek!
colibri
@ESCOBAR: Lehet mantrázni a választás eredményét, mégis csak Tusk győzött! Ő lett megválasztva. Holnap a pisis elnök aláírja a hivatalba lépését és már le is teheti az esküt. Csütörtökön már lengyel miniszterelnökként részt vesz az eu csúcson.
lusta
@teuton: A mi ellenzékünknek is üzentek a lengyelek. A Szejmbe mindenki egyenként indult. Mondjuk ez még így sem igaz, mert a 3 kormányt alakító ellenzéki nem más, mint 3 különböző pártszövetség. Ők már az elején megmondták, hogy a választások után koalícióra lépnek. A választások eredményéből már lehetett tudni, hogy ki fog kormányt alakítani. Csak egy apróság. A TV vitában feltették Tusknak a kérdést, mi van, ha mégsem akarnak rá szavazni? A válasz rövid volt. Akkor szavazzanak Hołowniara. A Szenátus már más tészta. Itt egy mandátumos választókörzetek voltak és ezért az összefogás eredményeként csak egy jelöltet indítottak az adott körzetben és így tönkre verték a pisiorkikat. Megegyeztek, nem cirkuszoltak holmi előválasztásokkal, hogy a végén valami mzp kiugorjon. És igazuk volt. Ma már majdnem minden az övék. A KE még nem, de remélhetőleg nem szúrják el a dolgokat.
csak úgy....
@verőce21: te + az 0rbáni & putyini buta jósdás! :) -persze ha pénzért csinálod,akkor csak becstelen !
verőce21
@csak úgy...: Passzentos rád a Márki-Zay póló...? Megszolgáld ám...!
ESCOBAR
@colibri: Ez a lengyelek halála! Megint...
ESCOBAR
@teuton: Materialista lévén a nagyszámok törvénye visz nálam!
ESCOBAR
@Peller Anikó: Végre valaki figyel!

:-)
Aki Én
@verőce21: Ha ügynököt keresel vén hülye, irány a fidesz.
telegdilaci
@colibri:Egy EU-bomlasztó gazemberrel kevesebb lett,és eggyel kevesebb kebelbarátja a Potrohosnak!
colibri
@telegdilaci: Igen, egyel kevesebb a hatalmon levő kebelbarátja, de a volt bukott cimbikkel még fenntartja a kapcsolatot, mert bízik a saját és azok nemzetközi előre lépésében. Ld. Bolsonaro, Babis, trampli, Marie Le pen.
ómió
Egy-egy szopást a lengyelek is "elkapnak"!?
Yoda69
Ez egy jo hir a demokratikus vilagnak.
kereső
@KisTehen: Nem jól tudod barom. Többségi koalicióban kormányoz. Beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.