Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, korábbi emberi erőforrások miniszter interjút adott az MTI-nek karácsony alkalmából.

Balog Zoltán "keresztyén" üzenete Karsai Dánielnek: az aktív eutanázia bűnA szokásos magyarázkodás itt sem maradhatott el, Balog a hívek csökkenő számát azzal indokolta, hogy szerinte az, hogy a megkérdezettek 40 százaléka nem válaszolt a vallási kérdésre, nemcsak az egyházaktól való eltávolodást jelezheti, hanem a kérdezőbiztosok vagy az internetes adatszoláltatással szembeni bizalmatlanságot is.

Valamint azt a tendenciát, hogy az emberek egyre inkább személyes, másokra nem tartozó ügyüknek tekintik a vallási és nemzetiségi hovatartozásukat

- mondta Balog.

Az interjúban kitértek a magyar kormány embereiről rendre lepattanó, aktivá eutanáziáért küzdő nagybeteg Karsai Dániel ügyére is. 

"Azt szeretnénk, ha a törvényi szabályozás életpárti maradna a haldoklás tekintetében is"

- vélekedett Balog Zoltán, hozzátéve, az államnak nemcsak szabályozni, hanem biztosítani is kell az emberhez méltó meghalás feltételeit, ahol erre az érintett családok nem képesek.

Szerinte ebben pedig van tennivalója az államnak és az egyháznak is, mert Magyarországon kevés a hospice, az a hely, ahol a palliatív ellátás során nemcsak a fizikai fájdalom enyhítésére koncentrálnak, hanem a lelkire is, ezért biztosított a hozzátartozó, a lelkipásztor és a pszichológus jelenléte.

Abból nem engedhetünk – szögezte le –, hogy Isten adja nekünk és ezért csak ő veheti el tőlünk az életet vagy neki adhatjuk vissza. De adósságunk és feladatunk ezt úgy elmondani, hogy közben előttünk van a szenvedő ember.

"Ezért tartottam fontosnak, hogy az eutanázia jogi lehetőségét kezdeményező Karsai Dánielnek személyes levelet írjak, melyben az együttérzésem kifejezése mellett próbáltam megvilágítani az általunk vallott keresztyén álláspontot"

- fogalmazott.

Önmagában az igazságot kimondani még kevés. Olyan szeretettel kell kimondani azt, ami keresztyén hitünkből következik, hogy az ne ítélkezés, megbélyegzés legyen.

Balog azt is mantrázta, hogy az egyház lelkipásztorai, önkéntesei, az orvosok, ápolók mély együttérzéssel fordulnak a haldoklóhoz, miközben mások azt a képet erősítik a társadalomban, mintha az egyház életidegenül, irgalmatlanul szajkózná a hittételeket és azokból nem lenne hajlandó engedni.

Hozzátette: az élet végéről szóló beszélgetések általában nem a médianyilvánosság előtt, hanem a haldoklók ágya mellett zajlanak, és a belőlük megszülető válaszok túlmutatnak azon, hogy egyszerűen leszögezzük, az aktív eutanázia bűn.

Forrás: MTI

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A volt diósgyőri betanított esztergályostól nem is vártunk más nyilatkozatot. Szégyen, hogy ez az "ember" református pap!
"Pedig azt hittük, hogy orvosok nélkül is lehet gyógyítani. Meg prédikációval. Meg ostobasággal. Meg Balog Zoltánnal"Lehet, hogy Balog szorongatta legjobban Farkas Flórián enyves kezét, én mégsem a kezeiket kötném össze, hanem a lábaikat. Jó súlyos vasbilinccsel. Aztán lehet sétálgatni a napon. A kőbánya felé. De nem abba, ahol Orbán Győző a tulajdonos, hanem abba, ahol Orbán Győző (és népes családja, barátai szintén) rab. Életfogytiglan. Kőtörés közben jókat lehet beszélgetni, felidézni a régi szép időket. És lehet gondolkodni is. Például, hogy hol rontották el? Bár nem hinném, hogy valaha is rájönnének.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Ditrich
Jaj Istenem! A lopás is bűn! Meg a hazugság is! És a hatalommal való visszaélés és a részvétlenség is az!
jáger laszló
Az emberi éket elvétele 1XŰN bűn
Véleményekre nem tartok igényt!!!
Ez a magánvéleményem!!
csak ennyi
barátilag
J,L,
Nessy
Tisztelt keresztyének! IX. parancsolat! Felebarátod házát, foldjét, ( erdejét) és egyéb vagyonát ne kívánjad!Az önkormányzatok ingatlanjai is a felebarátoké püspök urak!!! Ugye Kis Rigó püspök úr???
Nessy
@jáger laszló: Ezt az üzenetet elküldeni az éppen háborúzó feleknek is, különös tekintettel a kezdeményező agresszorokra!
Eladott Ország
A volt diósgyőri betanított esztergályostól nem is vártunk más nyilatkozatot. Szégyen, hogy ez az "ember" református pap!
"Pedig azt hittük, hogy orvosok nélkül is lehet gyógyítani. Meg prédikációval. Meg ostobasággal. Meg Balog Zoltánnal"Lehet, hogy Balog szorongatta legjobban Farkas Flórián enyves kezét, én mégsem a kezeiket kötném össze, hanem a lábaikat. Jó súlyos vasbilinccsel. Aztán lehet sétálgatni a napon. A kőbánya felé. De nem abba, ahol Orbán Győző a tulajdonos, hanem abba, ahol Orbán Győző (és népes családja, barátai szintén) rab. Életfogytiglan. Kőtörés közben jókat lehet beszélgetni, felidézni a régi szép időket. És lehet gondolkodni is. Például, hogy hol rontották el? Bár nem hinném, hogy valaha is rájönnének.
csak úgy....
"Azt szeretnénk, ha a törvényi szabályozás életpárti maradna a haldoklás tekintetében is" :)
gondolj apádra,ha rákerülsz a lapátra...
balog szerint, magyarország inkább maradjon a magukat a vonat alá baszók ,fölaggatók ,ereiket fölvágók , a 7-8-9-10.röl fejest ugrók keresztényi köre!
szerintem 0rbánék attól fosnak,hogy hoszabb lesz a sor az eutanáziát váróknál mint a karácsonyi ételosztásnás ...
geopapa
A szokott átlátszó történet: Orbán döntött, mint mindig, a tábor minden lakója pedig kissé cizellált érveléssel bólogat. A döntés keresztényietlen: adott egy lassú hervadásra ítélt ember, aki nem akarja ezt a jövőt, segítséget kér annak humánus lezárásához, s erre süket a banda. Jézus fő üzenete egymás megértése és segítése, nekik viszont fontosabb az emberi életeken uralkodás, s most még a halálunkra is kiterjesztik uralmi szándékukat.
Az egyház (ha nem is főleg a református,hatalma korlátozott volta okán, de a többi mind) nem volt finnyás az emberi élet kioltása (vallásháborúk, eretnekek gyilkolása, inkvizíció, "vadak" megkeresztelés utáni kivégzése, fegyverek megáldása) ügyében, ez a tény nem fedhető el szemforgató szövegeléssel.
simmering73
Ez a pléhbános sem lesz már hülyébb. Hogy lehet a haldoklás tekintetében életpárti valami?
Tunes1106
Szívből kivánom a sekrestyés úrnak, hogy Karsai Dániel sorsát élje meg!
Péter2
"keresztyén" üzenete Karsai Dánielnek: az aktív eutanázia bűn" Meg a lopás is bűn , mégis loptok !
csak úgy....
@Ditrich: sajnos az 0rbáni magyarországon az a leges-leg nagyobb bün, ha valaki (állítólagos libsi létére) nem szereti viktort,európa 1/2 eszét és magyarország nyomorbadöntöjét,aki 13 év alatt egyedül többet lopott ,mint 45 töl napjainkig a tetves komcsik!
jesz
megdöbbentő, hogy ez a balog ilyen ostoba...na de sebaj, egyik reggel véreset szarik, aztán könyörög, hogy hadd haljon meg minél előbb...de a jó emberek nem engedik, mert az bűn...
vacsi
@jáger laszló: Én nem azt kifogásolom, hogy bűn, hanem azt, hogy vissza lehet élni vele...
Havanagi
@jesz: Úgy legyen.És ezt az embert elfogadták a református hívek?Na ezért nem járok én templomba.Ilyen xarházi nihil lény a ref.egyhazak vezetője? Isten káromlás !
human
Balogh Zoltán csak ne beszéljen a bűnről mikor azt a Farkas Flóritán tüntette ki és kezelt vele aki aláírásával tűntek el százmilliók a roma felzárkóztatási programból ami végül meg sem valósult.

Balogh Zoltán egy farizeus
justhpeter
Minden tisztességes keresztény és nem keresztény embernek békés. boldog karácsonyi ünnepeket kívánok !!!
Ma nem szeretnék megemlékezni a szégyenkeresztányekről.
Giovanni Alba
@vacsi: ma, 18:17
Ha eléggé okos és elszánt a gonosz ember, akkor bármivel vissza tud élni, legelsősorban az önzetlen segítőkészséggel.
bence
Balogh Zoltán ! Ezt mondd akkor is ha te leszel ugyanebbe a helyzetbe !
Nessy
@bence: Szó szerint értve Isten szerepét az éltünk végébe, meg lehet szüntetni az összes intenzív osztályt, érsebészetet,sztrók centrumot, és még jó pár életmentő ellátást!
rücsü41
@human: HA EZT NYILATKOZTA, HOGY NEM LEHET AZ ÉLETRŐL AZ EMBERNEK DÖNTENI, AKKOR TÉNYLEG FARIZEUS!
dr. prédikátor
álságos hazug mocskos szemete vagytok balog páter!!! nagyon messze van tőletek a keresztényi szeretet és hitvallás!!! HAMIS PRÓFÉTÁK VAGYTOK VALAMENNYIEN!!!
Alfa
kibaszott keresztény vagy te szarházi becstelen balog... de az emberek sanyargatása az nem bün... sőt keresztényi dicsősség a lopás a korházak tönkretétele...és a zsivány orbán dicsóitése ...baszódjál meg igy karácsonykor
telegdilaci
@Eladott Ország:Lopni és szétrabolni az Országot, folyamatosan hazudni manipulálni idiótának nézni riogatni úszítani Emberet Ember ellen,lejáratni minden nemtelen eszközzel az ellenfeleiket,nem az ellenségeinkat a talán még nagyobb Bűn!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.