Ha Magyarországon rosszabbodik a jogállamisági helyzet, akkor "ismét zároljuk az európai uniós forrásokat, ez egy dinamikus folyamat" – jelentette ki Vera Jourová, a demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztos hétfőn az EU-tagállamok uniós ügyekkel foglakozó minisztereinek brüsszeli tanácskozására érkezve.

Bekeményít az EU az Orbán-kormánnyal szemben: "Teljesen elfogadhatatlan a szolidaritás ilyen fokú hiányának kimutatása egy EU-tagállam felé"
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az uniós források zárolása akkor történik meg, ha egy ország nem teljesíti a feltételeket, Magyarországon pedig nem volt biztos, hogy kellőképpen üldözik a csalást és a korrupciót, azonban amint Budapest megreformálta az igazságügyi rendszert, az EU is elkezdte felszabadítani a pénzeket

- jelentette ki a cseh biztos.

A Financial Times című napilap hétfőn azt írta, hogy egy brüsszeli bürokraták által fogalmazott dokumentum amellett érvel, hogy amennyiben nem születik döntés Ukrajna 50 milliárd eurós finanszírozásáról a csütörtöki rendkívüli EU-csúcstalálkozón, a tagállamok nyilvánosan kijelentik, hogy

nem tudják elképzelni, hogy Magyarország a neki járó forrásokat megkapja, illetve azt is felvetik, hogy teljes mértékben meg kell vonni ezeket a forrásokat.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter a tanácskozásra érkezésekor az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre azt válaszolta: legfontosabb, hogy csütörtökön mind a 27 tagállam megállapodásra jusson, és ezen az EU Tanácsának jelenleg soros belga elnöksége keményen fog dolgozni.

A csütörtöki csúcstalálkozó után meglátjuk, hogy mi lehet alternatíva. De a cél az, hogy egyhangú megállapodást érjünk el. Ugyanarról a tervezetről fognak tárgyalni, mint amelyről a legutóbbi decemberi csúcson

- tette hozzá.

Anna Lührmann európai és klímaügyekért felelős német államminiszter érkezésekor az újságíróknak adott nyilatkozatában bírálta, hogy csütörtökre "csak azért kellett rendkívüli EU-csúcsot összehívni", mert "Magyarország blokkolja az ukrajnai segélycsomaggal kapcsolatos megállapodást".

Nem véletlen, hogy a közös értékeinket és a jogállamiságot leginkább sértő EU-tagállam, Magyarország az, amely ismételten kívül áll 26 uniós tagállam konszenzusán, most éppen az ukrajnai segélykérdésben. A közös jogállami értékektől elfordult Magyarország alapvető problémájához kapcsolódik az is, hogy Ukrajnával kapcsolatban ennyire hiányzik belőlük a szolidaritás

- hangoztatta.

Véleménye szerint Magyarországgal az is a probléma, hogy még nem ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását.

Teljesen elfogadhatatlan a szolidaritás ilyen fokú hiányának kimutatása egy EU-tagállam felé

- hangsúlyozta.

Mint mondta, az uniós tagállamoknak világossá kell tennünk, hogy egységesek az ukrajnai segélyeket illetően.

Fontos ennek az egységnek a demonstrálása, és a magyar kormány számára egyértelművé tenni, hogy a jogállamiság és az alapvető uniós értékek ilyen módon történő megsértése nem lehetséges. Az EU-nak cselekvőképesnek kell lennie, és világossá kell tennie, hogy készen állunk megvédeni értékeinket belül és kívül egyaránt

- fogalmazott a német államminiszter.

Forrás: MTI

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Az a fránya frakció tehet az egészről... Kapja itt a kokikat meg a sallerokat a főnök pl. a NATO ügy miatt, holott megmondta: ő igen, de a frakció vacillál.
Egy szavahihetetlen, hazug mocskos, oroszbérenc, hazaáruló ez a bagázs. El kell venni tőlük (tőlünk!) a szavazati jogot a 7-es cikkely élesítésével, hiszen ezek nem Magyarország érdekeit nézik, hanem az oroszokét!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Az a fránya frakció tehet az egészről... Kapja itt a kokikat meg a sallerokat a főnök pl. a NATO ügy miatt, holott megmondta: ő igen, de a frakció vacillál.
Egy szavahihetetlen, hazug mocskos, oroszbérenc, hazaáruló ez a bagázs. El kell venni tőlük (tőlünk!) a szavazati jogot a 7-es cikkely élesítésével, hiszen ezek nem Magyarország érdekeit nézik, hanem az oroszokét!
Namely
Felvesznek hitelt, hogy támogassanak egy nem EU tagállamot
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

"Magyarország a neki járó forrásokat megkapja, illetve azt is felvetik, hogy teljes mértékben meg kell vonni ezeket a forrásokat"
Ha én lennék a miniszterelnök, nem ez a töketlen Orbán, akkor a válasz:
"Nem gond, akkor mi sem fizetjük a tagdíjat, a közbeszerzéseknél előnyben részesítjük a hazai kkv-t, és állami támogatásokat adunk hazai vállalatoknak, valamint államilag támogatjuk az hazai k+f-et, ahonnan törvényekkel zárjuk ki a külföldieket. "
levarosbukta
Üssétek vágjátok, ne sajnáljátok!
Rockxy
ez is a színjáték része.
egymásnak feszülnek, aztán eltelik egy kis idő, és jön a puszi.
Eladott Ország
Helyes! Amíg a geci szabadlábon van nem nyugszik! Az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke lehetővé teszi egy tagállam tagsági jogainak felfüggesztését, ha az „súlyosan és tartósan megsérti az elveket.” (Article 7 of the treaty on european union allows for a member state' s membership rights to be suspended if it "seriously and persistently breaches the principles on wich the EU is founded." )
twitter.com/Meronym6/status/1735373291429208180/photo/1
Testes V@tnik varangy. Ki kell rúgnunk Önt, és más, megbízhatóbb partnereket kell szereznünk.
twitter.com/Imbonkers4NAFO/status/1735571994173956588/photo/1
verőce21
Nyüszítenek a Brüsszeliták!
Vajon miért annyira fontos nekik, hogy négy évre előre odaadják Ukrajnának - az USA Kongresszus által már meg nem szavazott - támogatást...?
Nem is biztos, hogy tart addig az orosz-ukrán "háború"...! :)
Csizmás Kond
@verőce21: Az a pénz nem ukrajnának megy hanem az amerikai izéknek...és a háború is csak ürügy hogy azáltal minél több pénzt tudjanak kicsikarni európából...mert a fehér denevér amerika kezére játszik
kereső
@Csizmás Kond: 15:58 Ugye nem zavar, hogy a szolidaritás Svédországra vonatkozik, nem Ukrajnára.
kereső
@Csizmás Kond: Ugye nem zavar, hogy az 50 milliárd, az ukrajna ujjáépitésére adott támogatás- nem fegyverre, nem lőszerre- talán menjetek már fel az unió magyar nyelvű oldalára, hogy megismerjétek a tényeket. USA-nak ehhez semmi köze.
justhpeter
Szerintem amikor decemberben az EU-csúcson kiment kávézni a büfében már értésére adták, hogy az ő kávéja az EU-ben már lefőtt és minden alkalomma már csak abból a lefőtt kávéból fog kapni. Ez jelenik meg abban a szopenduszban ami januárban elindult és bizony sokáig fog tartani. Már csak azért is, mert ha valóban teljesítené az EU-s mérföldköveket az már nem a NER lenne, amivel neki már beföldön is komoly gondjai lennének. Mivel 2026-ig még sok idő van hátra elég hosszú vesszőfutás vár rá már csak azért is mert a jellemében és a karakterében nincs benne az egyszerű lemondás és visszavonulás a politikai életből.
Csizmás Kond
@kereső: Nem, ugyanis az ukrajnai pénznek semmi köze a svéd natós felvételéhez. Az csak nektek cukorka. A vétó pedig soha sehol és semikor nem volt szankciókhoz kötve.
Csizmás Kond
@kereső: Ugye te is tudod hogy az ukrajnának küldött fegyverek kétharmada a maffia, az ilyen olyan terrorszevezetek kezében landolt...eus támogatással...amit te is annyira pártolsz
kereső
@Csizmás Kond: Na, de a cikkben Svédországot emlegetik, nem Ukrajnát. cica-mica, ott az ajtó mögött.
Csizmás Kond
@kereső: és ugye azt is tudod hogy újjáépíteni nem a háború kellős közepén szoktak ?
kereső
@Csizmás Kond: Mielőtt visszaküldenélek az ajtó mögé, mint kérelen prókátort, kérlek állitásod igazolására hiteles dokumentumot mutass be, vagy legalább egy hiteles SSW-s igazolást.
Csizmás Kond
@kereső: ...svédországot együtt a pénzekkel...és ahol nem is svédország az igazi ürügy hanem a pénz...
Péter2
Nagyon helyes , végre felébredtek , érdekes más országgal nincs közel se ennyi gond mint Mo kormányával . Meg kell védeni a közös értékeket , az uniós alapszerződésbe foglaltakat , ,aki meg külön utakat akar járni , az lépen ki , ez nem szovjetunió , hogy 200 ezer szovjet katona volt a biztosítéka a varsói szerződésbe való részvételnek Magyarország számára . Az unió egy közösség , a közösségbe közös az irány kisebb alkudozásokkal , de amit a fidesz művel az már nem erről szól , nyíltan zsarol , szembe megy a többségi akarattal, így károkat okoz a többi tagországnak , diktatúrákat szolgál ki, olyanokat akik ellen már szankciókat fogadott el az unió , korlaboránsoknak , uniót bomlasztani akaróknak kétkulacsos képviselőknek semmi helye nincs egy ilyen közösségbe !
Csizmás Kond
@kereső: a cikkből..." ...amennyiben nem születik döntés Ukrajna 50 milliárd eurós finanszírozásáról ..."
kereső
@Csizmás Kond: Az egész országban háború van? Ugye nem. Viszont az ország középső és nyugati részén , Kijev környékén az oroszok által lerombolt házakat infrastruktúrát meg kell kezdeni újjáépiteni, hogy az onnan elmenekültek visszatérhesennek lakóhelyükre, akár belföldi menekültek, akár külföldön találtak most menedéket. Mi lenne, ha azt a golyóbist, amit a nyakad tart, gondolkodásra is megpróbálnád használni. Nem kell az egészet, csak a kis szürkeállományt.
Csizmás Kond
@kereső: ...eszembe se jutott volna ha nem írod...de akkor is cukorka...
Csizmás Kond
@kereső: ...a zunió azon is háborgott, hogy a zukrán gabonát nem lehet eljuttatni az éhező országokba...és hova szállították...hár ide a zunióba...lásd a német a francia a román stb gazdák cirkuszait...mondom cukorka...csak vigyázzatok nehogy elbetegedjetek a sok édességtől...
verőce21
@Csizmás Kond: 16:22) Így gondoltam, én is említettem, hogy menne belőle Ukrajnának is... kb.10%-a! :)
RonaGyuri
szolidaritás??? az akadékoskodó gáncsoskodó, a többieket kihasználókkal szemben???
verőce21
Mesés vagyonokat lopnak el a brüsszeli bürokraták és a miniszterelnökök/elnökök tanácsa az unióban...!
Ezért olyan kezes bárányok a miniszterelnökök az ET-ben...! Ez a háború ismét egy alkalom...! előtte covid, eb-k, vb, stb. :)
Csizmás Kond
a baloldal nem tudja felfogni, hogy itt nem ukrajna vagy a svédek a tétel hanem amerika nyomulása az orosz gazdaságból való hazonszerzésre...bármilyen áron és bármekkora emberveszteséggel...ezt pártolja európa teljes melbőséggel és emellé sorakozik a hazai baloldal...
NKF
Ez a cseh ribanc menjen a kurva anyjába! Remélem már csomagol!
Menőmanó
Teljesen elfogadhatatlan az együttműködés ilyen fokú hiányának kimutatása az EU felé.
Mindig csak a vétó, a bot a küllők között, homok a gépezetben, tüske a köröm alatt.
Aszonta az unió, hogy itt a vége.
@verőce21: Igazad van, mesés vagyonokat loptak uniós pénzből a fidkány politikusok, miniszterek, és elnökük. Ennek lesz most vége.
nemkati
@Namely: Ezt válaszolnás 0rbán helyében, ha nem folyósítják az eu-s pénzeket: "a közbeszerzéseknél előnyben részesítjük a hazai kkv-t, és állami támogatásokat adunk hazai vállalatoknak, valamint államilag támogatjuk az hazai k+f-et,"

Nos, ezt a kormány eddig is megtehette volna, és ezután is megtehetné eu-s pénzek nélkül is. De nem tette, nem teszi. A közbeszerzéseknél előnyben részesíti a családtagjait, rokonait, barátait, és a Fideszhez hű szavazókat. Nem csak előnyben részesíti, hanem nagyon gyakran ki is zár mindenki mást. Állami támogatásokat leginkább a külföldi beruházásokat kapnak. A hazai kutatás-fejlesztés pedig eddig miért nem kapta meg a megfelelő állami támogatást???
Pusztai
@nemkati: 22 mérföldkő még sehol!!
nem jön a pénz emiatt
simmering73
Ezt az össznépi vernyákolást amit ezek a fidkányok itt előadnak. Előkerült ez a kretén szarvasmarha is.
namihami
Nocsak, nocsak! Csak nem sz@r van a palacsintában, fiúk?!?!?! Megunta az EU az Orbán család&Co finanszírozását? Kicsit hosszúra nyúlt a 7 nap, de mostanra kinyílt a szemük?
NKF
Az a cseh kurva nem rokona csehkatának?
Csak Norisz és senki más
Hát! Jogállamiságról bárhol találunk hibát a tagországok nemzetállamai között! Főleg, ha nagyon akarunk...
namihami
@Maccska: 21.31: Az EU által ideküldött pénzek landolási helye alapján nem lehetett és lehet különbséget tenni Magyarország és az Orbán cég között! Ha bármit lopni kell vagy lehet--- Orbán, ha fizetni kell, akkor Magyarország! Mint a sziámi ikrek! Nyau!
Csizmás Kond
...nyerit a vera...megvizsgálják, megállapítják, lenyelik és kész...nincs itt semmi csak ez a lengyelkurva ki kell nyerítezze magát mert azért kapja a pénzt.
A korrupció meg ott kezdődik amikor egy olyan háborút finanszíroznak amiben a zuniónak csak kára van.
namihami
@Csizmás Kond: 13.04: Hogy csak nyerít-e vagy belerúg a Kmalacba---az még a jövő zenéje!
De, ami a múlt---ez a lengyel (márcsak a születése alapján is, de) cseh!
A korrupció pedig egy (ha nem is a kezdet), de egy volt osztálytárs világlistán jegyzett krőzussá való feltőkésítését is jelenti!
Csizmás Kond
@namihami: Ahhoz hogy valaki "labdába rúgjon" oda nem elég ilye semmittevő énekesmadárnak lenni...példa erre a szargentini szőkepimpó, a tavaris eltünt csoda és hasonszőrű társai...ezek csak ugatni vannak odarakva
namihami
@Csizmás Kond: 14.21: De, ha sok ilyen ""énekesmadár vagy szőkepimpó"" kelti a ""jóhírünket"", akkor---már csak a számuk alapján is--- felfigyelnek rájuk! Már most se kapunk pénzt és ez csak rosszabb lehet, ha sokan ágálnak a Kmalac ellen! Most még csinálhat egy fecske nyarat (???), de már a túlnyomó többség aláírta a Füstös szavazati jogának megvonását! Eddig csak szavakban mondták ki, hogy sz@rba se veszik (se érdemi tárgyalás, se meghívás---csak kaki meg kávé), de ha ez bejön, akkor papírja lesz arról, hogy nem tényező! És vele mi se leszünk azok! Ez a baj!
Csizmás Kond
@namihami: ...ezek nem keltenek semmit csak azért vannak hogy csiripeljenek...mert nem az számít hogy ezek naponta milyen zagyvaságokat csipognak ki az újságoknak hanem az hogy mi a valóság...márpedig mivel az egész unió által kitalált törvénytelen szarság csak időhúzás ezért be kellett iktatni az ilyen pacsirtákat hogy szédítsék az amúgy is kábultagyúakat..
A törvény az törvény, az alapszabály meg alapszabály...és bár az ilyen fizetett kurvákkal, akiknek a kezébe adott szajkómesékkel lehet időt nyerni , akkor sem lehet bizonyos dolgokat megváltoztatni...esetleg elodázni ...
namihami
@Csizmás Kond: 14.53: És mégis a Kmalac a pária, akit kávézni és pisálni zavarnak ki! Tehát, a ""csiripelés és törvénytelen sz@rság"" többet ér, mint a mi nagyívű fideszes képviselőink, Kmalaccal és Hisztipetivel az élen, mert a pénz az ablakban!
13 év kellett hozzá, de ma már csak a pisálás maradt a Mi Vezérünk egyetlen ""fegyvere"" és ha így folytatja, akkor még az se" Csorgathatja le a lábaszárán!
Csizmás Kond
@namihami: ...nézd, nem akarok én senki mellett vagy ellen propagandát viselni, viszont a sajtószar és a valóságot azért mindig különválasztom. Hozzánk leghamarább az ér el amit más (közép köröktől alább) el akar hitetni, amit a modern influenszerek gyártanak a köznépnek, viszont a magasban más szele fújnak. A zuniónak vannak törvényei, szabályai amit csak úgy néhány libagágogás nem tud megváltoztatni...persze ahhoz hogy mindezt meglásd nem szabad elfogult lenni...mert elméletileg nem szabadna jobb vagy baloldal vagy semilyen oldal legyen hanem egy közös előre lefektetett jóváhagyott akarat amit menetközben senki nem változtathat meg...főleg nem ilyen akarnok kislibák akik csak ilyenért vannak megfizetve.
csak úgy....
@namihami: fogadok,hogy te élvezed a csizmás butaságait! :)
Namely
@nemkati: "Ezt válaszolnás 0rbán helyében, ha nem folyósítják az eu-s pénzeket: "a közbeszerzéseknél előnyben részesítjük a hazai kkv-t, és állami támogatásokat adunk hazai vállalatoknak, valamint államilag támogatjuk az hazai k+f-et,"

"Nos, ezt a kormány eddig is megtehette volna, és ezután is megtehetné eu-s pénzek nélkül is. De nem tette, nem teszi."
Rosszul tudod, mert az EUs jog tiltja az állami támogatást, előnyöket, stb.
"Nem csak előnyben részesíti, hanem nagyon gyakran ki is zár mindenki mást. "
Nem igaz, csak olyan feltételeket teremt, hogy az nyerjen, akit ő akar.
"Állami támogatásokat leginkább a külföldi beruházásokat kapnak."
Ez így igaz, ami hatalmas probléma.
" A hazai kutatás-fejlesztés pedig eddig miért nem kapta meg a megfelelő állami támogatást???"
Mert az EU-ban tilos.
Pusztai
Azé esse semmi:
Titokban a kínaiak pénzelik Orbánt, ezért jöhetnek az akkumulátorgyárak
A kínai pénz nélkül az Orbán-rezsim fizetésképtelen lehetett volna, a pénz mindenképpen függőséget jelent a kínaiaktól. A kínai "guruló eurók" finanszírozzák Orbán rendszerét, és ez magyarázza azt, miért nem lehet a kínai akkumulátorgyárakra…
AN.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.