A magyar kormány mindig őszinte volt a stratégiájával és céljaival kapcsolatban, ami a hazánkban adott egyedülálló politikai stabilitás révén lehetséges, ennek ellenére Európában mára rendkívül beszűkült a tere az észszerű vitának – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Bostonban.

Szijjártó Péter: A magyar kormány azt mondja, amit tesz, és azt teszi, amit mond
Fotó: MTI/Komka Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Harvard Egyetem politikatudományi intézetének panelbeszélgetésén az előző heti EU-csúcstalálkozón elfogadott ukrán csomaggal kapcsolatban arról számolt be, hogy Magyarországnak két fontos előfeltétele volt ennek támogatásához, amelyek teljesültek, így nem volt szükség a közös döntés újabb megvétózására.

Aláhúzta: gyakran előfordul, hogy a kormány felvet egy fontos ügyet, és a többiek úgy tesznek, mintha nem történt volna semmi, ami jól mutatja azt, hogy az utóbbi években már nincs valódi tere az észszerű párbeszédnek a stratégiai kérdésekről, és a helyzet folyamatosan romlik.

Ha előterjesztünk egy ilyen igényt, akkor nem az a válasz, hogy vitassuk meg, tanulmányozzuk, hogyan találhatunk megoldást, hanem Putyin barátainak, a Kreml propagandistáinak, esetleg orosz kémeknek bélyegeznek bennünket

- mondta.

Ha lenne tere a racionális párbeszédnek, ha meglenne a kölcsönös tisztelet, és ha azok, akik állandóan a demokráciáról beszélnek, odafigyelnének azokra, akiknek a véleménye kissé eltér a többségtől, akkor meg lehetne spórolni ezeket az ideológiai vitákat, stigmatizációkat

- hangsúlyozta.

Majd kiemelte, hogy a kormány mindig is őszinte volt a stratégiájával és céljaival kapcsolatban, ami az országban uralkodó egyedülálló politikai stabilitás révén lehetséges.

Így megengedhetjük magunknak, hogy azt mondjuk, amit teszünk, és azt tegyük, amit mondunk

- fogalmazott.

Szijjártó Péter az Európa világpolitikai helyzetéről szóló eszmecserén kifejtette, hogy miközben az Egyesült Államok gyakran bírálja a magyar-orosz atomenergetikai együttműködést, tavaly egymilliárd dollárnyi értékben vett uránt Oroszországtól, és a paksi bővítésben is részt vesznek amerikai cégek.

Megjegyezte azt is, hogy amíg nem találják fel, hogyan lehet hátizsákban hazaszállítani a földgázt, addig az energiaellátás az infrastruktúrától, a csővezetékektől függ. Emlékeztetett rá, hogy a kormány öt-hat éve szerződést írt alá az ExxonMobillal a majd Romániában kitermelendő földgáz vásárlásáról, azonban az amerikai vállalat végül visszalépett a projekttől.

És hasonlóképpen – mint közölte – az EU nem nyújt segítséget a délkelet-európai hálózat bővítéséhez, Horvátország pedig ötszörösére emelte a kőolaj tranzitdíját.

Fizikai infrastruktúra nélkül a diverzifikáció csak tündérmese

- mondta.

A svéd NATO-csatlakozás ratifikációjáról szólva leszögezte, hogy a kormány beterjesztette az erről szóló javaslatát, de az Országgyűlés egyelőre nem vette azt napirendre, méghozzá azért, mert sok képviselő sértésként tekint arra, hogy egyes svéd politikusok évek óta harsogják, hogy Magyarországon diktatúra van és nem legitim a hatalom, most pedig szívességet kérnek.

Sérelmezte, hogy a svéd fél nem volt hajlandó bizalomerősítő gesztusokra, a miniszterelnök Ankarába elutazott, Budapestre viszont nem. Majd reményét fejezte ki, hogy végül erre is sor fog kerülni, s ennek nyomán február végén Stockholm megkaphatja a zöld jelzést a parlamenttől.

A miniszter ezt követően tudatta, hogy az EU és Kína közötti kereskedelem értéke évi 865 milliárd euró volt tavaly, amelyből hazánk 1,2 százalékos részarányt képvisel.

Rámutatott, hogy Magyarország a kínai beruházások elsődleges célpontjává vált Közép-Európában, és ez a német ipar miatt volt lehetséges, ugyanis hazánkban mindhárom nagy német prémium autómárka gyártóbázissal van jelen, és ezek nagyban függenek a kínai beszállítóiktól.

A hallgatóság kérdéseire válaszolva úgy vélte, hogy nem hiszi, hogy Oroszország megkockáztatná valamely NATO-szövetséges megtámadását, mégpedig a kollektív védelem elve miatt.

Nyilvánvalóan sokkal erősebbek vagyunk Oroszországnál, a NATO sokkal erősebb Oroszországnál katonailag

- húzta alá.

Felidézte, hogy könnyű különböző nyilatkozatokat tenni Brüsszelben vagy Washingtonban, de ő a moszkvai Orosz Energiahéten nagyjából ezer ember előtt felszólalva is elítélte az ukrajnai háborút, és annak lezárását sürgette.

Forrás: MTI

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
"Szijjártó Péter: A magyar kormány azt mondja, amit tesz, és azt teszi, amit mond"

Tudjuk Petike! Te is pedofilsimogató vagy!:
2024. 02. 09. 15:36
"Szijjártó Péter mindeközben New Yorkban nevetgélt egy pedofilbotrányba keveredett bíborossal"
24.hu/kulfold/2024/02/09/szijjarto-peter-timothy-dolan-pedofilbotrany-biboros/

Mindenkinek jobb lenne, ha nem hintenéd itt az észt és az erkölcsöt, szerintem meg se szólalj!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
"Szijjártó Péter: A magyar kormány azt mondja, amit tesz, és azt teszi, amit mond"

Tudjuk Petike! Te is pedofilsimogató vagy!:
2024. 02. 09. 15:36
"Szijjártó Péter mindeközben New Yorkban nevetgélt egy pedofilbotrányba keveredett bíborossal"
24.hu/kulfold/2024/02/09/szijjarto-peter-timothy-dolan-pedofilbotrany-biboros/

Mindenkinek jobb lenne, ha nem hintenéd itt az észt és az erkölcsöt, szerintem meg se szólalj!
lusta
Istenkém, ez a pedofilsimogató magyarország külügyminisztere. Gondolkodás nélkül, mint a vízfolyás, ennyit hazudni, ez tényleg teljesítmény. Ezt el kell ismerni.
kereső
Igy van pjotr. Csakhogy amit mondotok és tesztek, az az "elhajlitott valóságon"- azaz hazugságon alapul. Erre épül a NER, és orbán imázsa a hazugságra, mint alapra.
telegdilaci
@Béla333:Pontosabban azt csináltok az Országgal amit akartok,a Lakosság tíltakozása ellenére is Ránk erőltetitek az akkugyárakat! egyebet sem tudtok csak fröcsögni folyamatosan a hazugságokat,manipulálni a lakosságot már akiket lehet,de szerintem csak az agymosott szektatagokat tudjátok manipulálni!
justhpeter
Ennél a kormánynál visszatérő jelenség, hogy úgy gondolják ha elég messze mondanak valami baromságot, az nem fog rövid úton szétterülni a világban.
Pusztai
Pedig a geczi megmondta annoi, amikor majdnem csődbe vitte az országot és visszahívta az IMF-et:
--NE AZT NÉZZÉK MIT MONDOK, HANEM AMIT CSELEKSZEM!
Yoda69
Petrov erről kérdezd meg a fonokodet. Ő megmondta ne azt nézzük amit mond, hanem amit csinál.
Clavigo
@Nyírfa: .. valszeg csórelni ment...
SÍva
Már úgy megszoktátok a hazugságot, hogy észre sem veszitek amikor valótlan amit mondtok, szemetek sem rebben!
Nyírfa
@Clavigo: 09.13

Ami azt illeti, a Harvard nem a magyar közszolgálati egyetem, amellyel ellentétben súlya, tekintélye van a világban. Ott nemhogy panelbeszélgetésen nem vehetne részt a focialista kormány egy papagája, de az egyetem területére belépnie is a tudományok megsértése.
hobbcsi
Orbán nem azt mondta hogy ne arra figyeljünk amit mond, hanem arra amit tesz? Itt mindenki hazudik?
Feller_Peti
Értem én, hogy nem tetszik a "Zoooorbán diktatúúúúrája".
Minden balos -nemzetáruló- annyit visítozhat rá amennyit csak akar.

Kárpát-Medencében vagyunk annyian, mi magyarok és más béke szerető nemzet is,
hogy visításban tartsuk ezt az önsors rontó,
nemzeti érdekekkel ellentétes liberális csürhét.

Ez van. Nem mi mondtuk nekik, hogy élősködni próbáljanak.
A vírus ki irtásra kerül. Mindig és mindenhol.
jáger laszló
Peti ez nem igaz!
A világ és köztük a magyarok már +tapasztalhatták az igazságot!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
RonaGyuri
mióta??? vagy Orbán hazudott volna a: ne azt nézzétek ... kezdetű szólamában??? =))
human
Petike! Meghazudtolod a főnököd?
Orbán maga mondta, hogy ő pávatáncol. Mást mond ennek és mást mond annak. Azt is Orbán mondta, hogy senki ne azt figyelje amit mond, hanem amit tesz. Azt én értem, ha valaki politikai eszközként akarja eladni a hazudozást (és a korrupciót), de attól még az hazudozás (és korrupció) marad.

Azon sem kell megsértődni, ha azt modják rátok, hogy orosz ügynökök vagytok. Hisz azok vagytok. Olyan ügyekbe álltok bele amikből semmi haszna ningy Magyarországnak csak Putyinnak. Az orosz Kirill pátriárka Európában rejtegetett vagyonát megvédeni nem volt magyar érdek. Annál inkább Putyiné. Ami főleg azért abszurd, mert Kirill pátriárka KGB ügynök volt és jelenleg is háborúpárti valllási vezető. Akkor miért is támogatja az Orbán kormány?
Hogy a viccben van. Már rég nem arról vitázunk, hogy Orbán mi. Csak az ár a vita tárgya.
Nessy
Az, hogy külügyérünk tudatosan valótlant állít, az egy dolog. Fidesz körökben megszokott. De ha el is hiszi, amit mond, az már orvosi eset!
Billibácsi
Apukád nem mondta neked, hogy kisfiam hazudni nem szabad? Mert amit mondtál /elnyökögtél/ az ugyebár egy ordas nagy hazugság!
vitriol
szíj-ártó! Ha nem figyelsz oda főnököd aranyköpéseire, a végén még csúnyán megjárod!
Eladott Ország
A bűnöző hazaáruló és politikai prostituált román tolvajcigányt és bűnszervezetét kiirták Európából. Szégyen lett a világban magyarnak lenni! Azt a mennyiségű szart, amit a magyarokra kent ez a hazaáruló, rohadt, tróger, kleptokrata bűbanda, évtizedekbe fog kerülni lemosni! Az országnak még eddig soha nem volt ilyen szégyenteljes kormánya mint most! Trianon után ők a legnagyobb csapás Magyarországnak!
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/144423631_255778842720460_7287330127502842188_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=755d08&_nc_ohc=MJFSgi6E-6IAX8GtQCG&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfBC9fZdrN54B0Ty5S22m_5YXprFykjx6u-l7qlLutsZLw&oe=65EEB24B
Cherry
Te buzi szöcske ha kinyitjátok a szátok már ömlik a hazugság, csak az analfabéta agyi szegények hisznek nektek, idióta emberi véglény, hogy van pofád,,,,,
Cherry
Hogy Katóka egy nevetéges báb azt tudjuk, remélem most magával rántja a retkes erkölcstelen cigány főnökét és a többi szemetet,,,, ez lenne az igazi hir,,,,,,
simmering73
"Hiába, az Orbán-Rogán-Szijjártó csapat egyszerűen nem tud hibázni! Szijjártó Péter a Harvard Egyetemen: a magyar kormány azt mondja, amit tesz, és azt teszi, amit mond. Hát hogy a fenébe ne! Pont erről szól minden lassan másfél évtizede. Most meg aztán főleg, amikor a komplett kormány, a köztársasági elnök és az összes propagandista ész nélkül, nagyra tátott szájjal rohangál a faszerdőben, miközben megpróbálnak úgy tenni, mintha a virágos réten serénykednének, mert koszorút és csokrétákat akarnak kötni, hogy jótékony célra adományozzák azokat. Február elején. Szijjártó Péter immár nyilvánvalóan a legalkalmasabb személy Orbán Viktor szolgálatában, hiszen olyan szemrebbenés nélkül állítja az ellenkezőjét a valóságnak, hogy közben még a szemüvege sem párásodik be."
kolozsvaros.com/2024/02/11/bukni-nem-eleg/
bence
Petike ! Elfelejtetted kenyéradó gazdád mondását ?! "Ne azt nézzétek amit mondok , hanem amit csinálok" !!! A kettő soha nem volt azonos !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.