A Die Zeit című liberális német hetilap a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációról közölt kommentárt csütörtökön megjelent számában. A Csak egy kérdés című írásában Matthias Krupa úgy vélte, hogy a konzultáció "gonosz szatírának" tűnik, de Orbán Viktor "halálosan komolyan gondolja".

Hozzátette: a kormány kezdeményezését tekintve "merész előrejelzésnek" tűnik a Financial Times című lap minapi megállapítása, miszerint a populizmus Európában átlépte a csúcspontját, mindenesetre "Magyarországon megfigyelhető, hogy miként megy pocsékba egy ország és a politikai kultúrája, amikor egy kormány levetkőzi minden gátlását".

A szerző úgy vélte, ha Geert Wilders vagy Marine Le Pen terjesztene elő olyan kérdőívet, mint a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció kérdőíve, akkor "nagy lenne a nyugtalanság", de Orbán Viktor sokak számára "még mindig közülünk valónak számít". Pártja, a Fidesz változatlanul az Európai Néppárt tagja, így Angela Merkellel ül egy asztalnál, amikor a néppárti vezetők tanácskoznak. Ugyanakkor "legfőbb ideje, hogy Merkel és társai végre állást foglaljanak" – tette hozzá Matthias Krupa, kifejtve, hogy az EU jogi lehetőségei korlátosak Orbán feltartóztatására, de a politikai lehetőségeket "még messze nem merítették ki".

Ezek a lehetőségek a világos beszéddel kezdődnek és nem érnek véget a Fidesz kizárásával az Európai Néppártból, és akár "egy olyan kérdőívet is lehetne osztogatni, amelyen az áll, hogy egyetért-e azzal, hogy semmi keresnivalója az EU-ban egy kormányfőnek, aki megtiporja az európai értékeket?" – áll a Die Zeit kommentárjában.

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
36
A politikai kultúra, tényleg a mélységekben van. Az átlagember élete is. Megyünk is a szélsőség felé. Már benne is vagyunk. A német újságok, miért nem emelnek szót azért, hogy az ide települt iparuk adjon annyi fizetést a magyarnak, mint náluk otthon?!
eszegfu
Remélem, hogy valami "sajtófigyelő"-féle ember a társaságából megmutatja neki ezt a cikket, hátha "felébred" O.V.
36
@eszegfu: Petőfi Sándor, A magyar nemes (részlet)
"Munkátlanság csak az élet. Van életem, mert henyélek. A paraszté a dolog. Én magyar nemes vagyok!
Jól készítsd paraszt az utat, mert hisz a te lovad vontat. Csak nem járhatok gyalog. Én egy magyar nemes vagyok!
Tán a tudománynak éljek? A tudósok, mind szegények. Nem írok, nem olvasok.
Én egy magyar nemes vagyok!
Milyen jó hogy nem adózok. Gazdagságom van, de nem sok. S van adósságom, de sok. Én egy magyar nemes vagyok!
Mit törődöm a hazával? A hazának száz bajával? Majd elmúlnak a bajok.
Én egy magyar nemes vagyok!"
Ez megy már évszázadok óta.
eszegfu
@36: Valószinüsitem, hogy M.o-n vannak bejegyezve és a magyar törvények szerint a bérek utáni munkáltatói járulék össz. 28,5 %, mig Németországban 19,43 %.
eszegfu
@36: Én nem igazán kedvelem a verseket, igy nem is nagyon maradtak meg bennem, pedig meg kellett tanulnom annak idején. Ezért külön köszönöm ezt az idézetet! Tényleg óriási, hogy ezt már Petőfi megirta (egy kicsit azért "visszajött" az emlékem ezekre a sorokra)!
36
@eszegfu: Ezt az adatot, nem tudtam. De én úgy gondolom, hogy többszörösen felülmúljuk a kiadásokat, egy külföldi cég idetelepülésénél.
A "stratégiai partnerség" pl. azt jelenti, hogy a mi milliárdjaink mennek a kivitelezés, egyáltalán megvalósulására. Ők alig fordítanak valamit is az egészre.
Egy jó darabig nem kell az iparűzésért sem fizetniük. És szerintem a munkahely teremtésért is kapnak támogatást. A gyenge forint is nekik kedvez. Mi fizetünk, hogy itt legyenek. Ki van ez találva.
36
@eszegfu: Nekünk egy tanító bácsi(nem pedagógus), notóriusan adta, hétről-hétre a memoritereket.
Csak az a gond, hogy a verseket is mindíg a politika szája íze szerint mondatták, mondatják. 1986-ban, pl. azért kellett megtanulnunk, hogy a "rothadó tőkéseket" ostorozzuk vele. Ma pedig, a saját újgazdagjainkra, elitünkre illik. Kortalan. Csak a mindenkori "magyar nemes" nem ismer magára benne. Önmagában forog ez az ország.:(
eszegfu
@36: Igazad van, de azt is be kell látni, hogy -- legalábbis szerintem -- nem kell "rendezőket" felállitani a határon, hogy a külföldi befektetők szépen, sorban jöjjenek és ne legyen tolakodás. Ahhoz, hogy M.o-n legyen tőke, azaz befektető az itt élők kevés kivételtől eltekintve nem elegendőek, tehát a külföldieket kell igy, vagy ugy "rábeszélni". Én biztosan nem jönnék, mert ilyen bizonytalan gazdasági közegben egyik nap igy szól a törvény, de 24 óra alatt visszamenőleges hatállyal bármit módositani tudnak. Aztán, ahogy mondjuk a Tescóval is stratégiai partnerségi szerződést kötöttek és nyilván a betelepüléskor is kaptak kedvezményeket, most meg az élelmiszerellenőrzési dij felemelésével, vasárnapi zárvatartással, meg a multik "fikázásával", a nyereség kitalicskázásával szeretnék kiturni őket és igazi magyar magyar nemzeti élelmiszer üzletláncot "betenni" a készbe. (Ugye nyilván az épületek bontása többe kerülne, igy azok maradnának.)
Hellcat
@36: Az idetelepült német cégek mint pl az AUDI kiemelkedő fizetést ad a környéken elárulom. Bárki összetenné a kezét hogy oda bekerüljön a környékről.
Csizmás Kond
Na de mit is írhatott volna egy liberális lap ?
nemjoezigy
@Hellcat: @36: @eszegfu: Egyetértek veletek és a cikkel is. (meg is kaptátok a tetsziket)
De valóban az EUnak kellene lépni, a mi lehetőségeinket megszüntette a fideszkdnp koalíció! (pl sztrájk jog)
A fegyveres felkelés se biztos itt, mert még a kormányőrséget is felfegyverzik. (mint a múlt munkásőrsége)
Az EU és a cégeinek is a felelőssége hogy ilyen nagyon nyitott lett a bérolló. (a cégek vezetői nyugati béreket kapnak, csak a profitot előállító melósok vannak az orbáni, multikat csalogató minimálbéren)
36: ez a része nem igaz a jelen helyzetre: "Gazdagságom van, de nem sok. S van adósságom, de sok. Én egy magyar nemes vagyok! "
Az orbáncéknál és a többi hatalmon voltnál ez így hangzik: "Gazdagságom van, de sok. Én magyar gazdag vagyok! Mit törődöm a hazával? A hazának száz bajával? Majd elmúlnak a bajok."
36
@eszegfu: Orbán, Gyurcsány és a többi jelenlegi és volt kormányfő, sem lenne már életben, ha nem azt tennék, amit az olyan cégek akarnak, mint a VW konszern(Audi), vagy a Mercedes. Nem építtetne Paks II-őt, ha Putyin nem súgta volna a fülébe, valószínűleg azt, hogy elzárja a gázcsapot, vagy jelentősen növeli az árat, ha nem akar Paks II-őt. Vagy pl. Ráchelkét, "véletlen" baleset éri. Az már egy másik és sokadlagos kérdés, hogy minderről a kisember, mit gondol. A lényeg, hogy abból amit mi fizetünk, kap jattot a mindenkori kormány és a sleppje. És eladnak bennünket.
36
@Hellcat: De az, nem a német bér. Kevesebb.
eugen4402
@nemjoezigy: Nekem is hasonló véleményem van, mint Neked: Az európai néppártok büszkén ölelték keblükre az új üdvöskét (Viktort), hiszen kétharmados választási sikerrel kevés "testvérpárt" dicsekedhetett. Talán többet kellene társalogni a néppártiaknak Viktorral, mielőtt kiderül, hogy mostohatestvért pátyolgattak.
36
@eszegfu: A kormány, akkor tett volna igazán jót a magyar emberekkel a 2008-as válság kialakulásakor, ha azt teszi, amit Svájc az 1930-as válság idején. Belső használatú pénzt vezet be, amiből csak magyar termékeket lehet venni. Nem kerülhet ki a deviza piacra. Bővebben erről: Vezér Szörényi László közgazdász írásaiban, vagy rákeresve a gugliban a belső pénz beírásával.
A másik elmulasztott lépés, a már meghozott Strasbourgi bíróságnak a hitelekre vonatkozó ítélete, hogy a hitelszerződésekből, ki kell államilag venni a jogtalan tételeket. Egyiket sem tették meg.
bakegya
JA,ja in Ungarn UNMÖGLICHFÜRER habt ist!!!-de Merkelkének valahogy mégis bejön,a helyett, hogy már rég seggbe rúgta volna azt a magyar népet sohasem pártoló egyre nagyobb valagát a mi teknősünknek és imádkozó sáskáinak seregét.
Hellcat
@36: Tény, hogy nem a német bér, de a hazai bérhez képest kimagasló. Szakmunkásban végzett...már elnézést de hülyegyerekek bomba módra nőnek a környékemen és audikkal meg bmwvel rohangálnak az utakon mert futja rá abból a fizetésből amit ott kapnak a SORON!!! Diplomával meg had ne mondjam...
36
@Hellcat: Annak örülök ha jól keresnek, bár én nem vennék, azonnal BMW-t, vagy Audit. Azt fenn is kell tartani. Megelégszem pl. egy Opellel. Szerintem a BMW és a hasonló kategóriák, majd 10-15 év múlva jönnének számításba nálam. Csak hát, hitelre vettem az Opelt is és nem kp.-ben fizettem ki. Mert nem tudtam. Pedig, egyetemi diplomám van. És így új Opelt sem tudok venni. Ergo, felborult értékrend és jövedelem elosztási aránytalanságok vannak itt, kérem tisztelettel.
Hellcat
@36: Mint mondtam ezt a hülyegyerekek csinálják akik a 20as éveik elején menőznek...Értelmes barátom masszív pénztartalékokkal vett egy szolid opelt magának.
Szóval itt már értelembeli különbségek vannak na. De tény hogy azok a fránya német multik kurva jól fizetnek.
36
@Hellcat: Bölcs a barátod. A többi töltelék. Tájékozatlan vagyok a német multi fizetésekkel kapcsolatban. Fel is merült bennem a kép. Vajon, ha megkérdeznénk az utca emberét, mennyire van tisztában az országban a jövedelem aránytalanságokkal, a politikusok és más muftik fizetésén kívül? Szerintem, nem sokan tudnának adekvált választ adni.
Hellcat
@36: Közmunkás, egészségügyi dolgozók...kizsákmányoló CBA ról is olvastam már. Szar ebben az országban kb minden jelenleg...patkányok hordják szét a javakat.
Anna Mária
@36: Bocs, de a Magyarországra telepített német ipar éppen azért települt oda, mert a munkaerő olcsóbb, mint Németországban. A németek éppen eléggé haragszanak azért, mert az iparuk külföldre települ és ők emiatt elveszítik a munkájukat. Nem a németektől meg az újságjaiktól kell azt várni, hogy a magyar munkavállalók érdekeiért álljanak ki.
Anna Mária
@bakegya: Nem Merkeltől kell várni, hogy seggberúgja Orbánékat, az kizárólag a magyarok dolga.
Anna Mária
@Mirabilis: "Valamit csinálni" nem az EU dolga. Az a magyar nép dolga.
bakegya
@Anna Mária: a fidess-nek semmi helye az EURŐPAI KERESZTÉNY NÉP PÁRTközösségében-az okokat tudjuk-több tényező és alkalum adtán megfogalmazódott ez már-csakkk nem léptek-mert konfliktuskerülő alapelvet tartani vélték-ez idáig-a szélsőséges radikalizmus nem sajátja a keresztény erkölcsiségnek... orbán erőszakszervezetének,csúsztatásai,hintapolitikája,már többször kiverte a biztosítékot a kancellár asszonynál,de mint a féle jó diplomata ő ezt kezelte,vagy mondhatni viselkedett a bunkóval szembe.ILYEN VOLT PL AZ KÉNYSZERŰ MAGYARORSZÁGI VILLÁMLÁTOGATÁS MINŐSÉGE IS.De hát megengedem, hogy ezt bárki másképp ítélheti meg ,nekem ez az álláspontom.
Anna Mária
@Mirabilis: Nem értek egyet az amerikai véleménnyel. Magyarország EU-tagságának felfüggesztése nem szolgálná a többi EU-tagország érdekeit sem, de attól még nagyon is elképzelhető, hogy ezt a lépést meg fogják valamikor lépni.
Az EU-nak nincsenek eszközei arra, hogy egy tagország belpolitikájára hathatós nyomást gyakoroljon, beavatkozni pedig még annyira sem. Az EU-t nem is erre találták ki.
Egyet megtehetnének: az osztott pénzek útják sokkal szorosabban és következetesebben kellene ellenőrizni a hatalmas magyar korrupció miatt - ez belpolitikailag nagyon jó hatással lenne az országra. De sajnos az EU apparátusának kialakításakor olyasmivel nem számoltak, mint ami pl. Magyarországon folyik. Igyekeznek ezen változtatni, de lassan megy.
kkalman
"Magyarország pocsékba megy a kormány gátlástalansága miatt" ???
A cikk címe helyesen: Magyarország pocsékba MENT a kormány gátlástalansága miatt.
bakegya
@Anna Mária: még egy apróság-a Magyar NÉPI DEMOKRÁCIÁT éppen a mi teknősünk szüntette meg amikor másodjára is volt olyan felelőtlen a választópolgárok igen bagy hányada akik feltolták az általa újólag is emlegetett cököp tetejére.
A HÍRES TÁKOLMÁNYA remélhetőleg SZIMPLÁN DEMOKRATIKUSSAN hamarosan rádől és agyon is csapja.MÉRTÉKTELEN CINIZMUS AMILYEN FORMÁTUMBAN EZT AZ ORSZÁGOT NEM KORMÁNYOZZA,HANEM PROVOKÁLJA- és AMORTIZÁLJA
Anna Mária
@bakegya: Igen, az Európai Néppárttól már rég elvárható lenne, hogy Orbánékat kiebrudalják.
Nem szabad elfelejteni, hogy Nyugat-Európában nem szokás a finom, célzásszintű kommunikációnál durvábbat használni a nemzetközi kapcsolatokban. Ezt az európai "nyelvet" a fidesz nem érti. El fog tartani egy darabig, ami Európa civilizált fele kitalál egy olyanfajta kommunikációt, amiből még Orbánék meg Vonáék is értenek, és Európának magának is megfelel. Nehéz ügy, belátom.
Anna Mária
@Mirabilis: Nem olyan egyszerű Orbánék belpolitikai húzásai miatt felfüggeszteni a pénzeket. Változás akkor lesz, ha majd a magyarok valamikor megelégelik a saját maguk előidézte állapotokat.
Desischado
A Die Zeit-nek csak részben van igaza, már régen pocsékba ment az ország, és ez a lejtmnet sehogy sem akar megállni. És szentek irgalmazzanak nekünk, ha a jobbik hatalomra jut, mert akkor temethetjük az országot! az Unió meg azt a kevés lépést sem teszi meg orbánék ellen, amit lehetne! Csak ülne a babérjaikon! Az Európai Néppártnak már réges-rég ki kellett volna a soraiból zárni a fideszt!
karma1
@36: Kedves 36! Minden leirt szavadban igazsag van, ugyanugy, mint Hellcat baratnonknek, meg a tobbieknek is. Gondolom, hogy az Audi, Mercedes, akarki, aki most Ma.o.-n barmilyen tipusu multiceget uzemeltet, sokkal jobban fizet a magyar dolgozoinak, mint a magyar atlagkereset jelen pillanatban. De hidd el nekem, hogy ez a fizetes is csak gomb ahhoz kepest, amit otthon egy nemet szakmunkas kap, hogy a munka mellett jaro szocialis juttatasokrol, szakszervezeti elonyokrol ne is beszeljunk.

Amiert mar 1.3 millio ember "kitantorgott" nyugatra, az nem is a szakmunkas ber - ami mindenhol magasabb, mint a minimalber es egy betanitott munkas bere -, hanem EGYALTALAN: "A" munkaber szinvonal szintje, a dolgozok es a polgarok megbecsulese, megtartasa, egy rugalmas szocialis halo megteremtese, fenntartasa.

Micsoda dolog az, hogy egy diplomas ember Londonban meg mosogatassal is a 10-szereset keresi az itthoni 47 ezres konyoradomanynak, es persze hidd el nekem, nem fog sokaig mosogatni, mert ez csak az elso lepes, egy ertelmesebb ember nagyon gyorsan meg fogja talalni a szakkepzettsegenek megfelelo munkat, feladatot, mert ez a befogado tarsadalom erdeke is.
Tegnap lattam egy egyoras filmet a BBC Knowledge-en, ahol kettes- harmasikrek szuleteset es elso par honapjat kisertek figyelemmel 4 vezeto londoni korhazban: 6 kulonbozo hazasparrol volt szo, azokat kisertek figyelemmel, de nem ez a lenyeg, hanem az, hogy a 6 vezeto orvosbol 4 INDIAI, 1 feketeboru amerikai es 1 nemet orvos volt, vagyis NEM VOLT KOZOTTUK EGYETLEN ANGLIAI SZULETESU ORVOS SEM!!!

Igy az a propaganda-politika, amit otthon megprobalnak eladni, hogy "mar Anglianak is tele van a hocipoje a rengeteg bevandorloval" ez vastagon NEM IGAZ, mert bevandorlok nelkul az oregedo angol nepesseg miatt a gazdasag mar reg osszeomlott volna!
karma1
@Anna Mária: Szia Dragam, en is azt hittem eddig, hogy orbant csak a magyarok tudjak jol v@lagbarugni, mert valahogy lemaradt nekem az, hogy nemzetkozileg a nepparthoz tartozunk, ahova Merkel is a partjaval.
De szerintem igy mar igenis van joga Merkelnek, mint parttarsnak beleszolni abba, hogy orban mennyire vadul el Magyarorszagon hasonlo partelveket vallva, illetve ugyanazt a partelvet be nem tartva, amiben pedig egyezniuk kellene Merkellel is, meg a tobbi , ugyanebbe a partcsoportba tartozo kulfoldi parteval...

Ha orban CSAK itthon lenne ilyen "nepparti" , mert ez egy magyar sajatossag lenne, akkor valoban igazad van, hogy mar regen elerkezett a s@ggberugas ideje, amitol talan helyrebillenne az agya, de igy szerintem bizony volna joga Merkelnek is emlekeztetni eleg nyomatekosan a csuti vezirt a kovetendo iranyvonalra...
eszegfu
@36: 16:40 Első gondolatod -- hozzáteszem: nem ismerem a hivatkozott közgazdász irását -- nekem elvileg egy kicsit "sántit". Tételezzük fel, hogy 2008-ban a kormány "belső pénzt" kiadott. De hol van a magyar termék? Szerintem sem akkor, sem most nem igazán tudnék felsorolni eredeti magyar árut. Nincsenek gyárak, ahol valóban igazi termékelőállitás történik. És akkor most a kormány "ráhajt" a szakmunkás képzésre! De vajon ezek a mondjuk magas tudásu szakmunkások hol fognak elhelyezkedni?! Talán mezőgazdasági termék? (Én vettem olyan fokhagymát, melynek a zacskója nemzeti szinü szalaggal volt lezárva, a cimkéjén pedig "magyar áru" és a származási hely: Kina!) Az én aggályaimtól függetlenül akár müködhetett volna, de ezt már sohasem tudjuk meg. A másik téma nekem valahogy kimaradt...nem emlékszem pontosan mit is kellett volna módositani a hitelszerződéseken?
eszegfu
@36: 16:14 Tekintettel arra, hogy M.o -- mint ahogy a legtöbb ország sem -- nem képes az "önellátásra", mert sokkal szerényebbek a lehetőségeink, természeti adottságaink, igy kénytelenek vagyunk másoktól vásárolni a szükségleteinket. Tehát bizonyos fokig zsarolhatóak vagyunk, nyilván elsőkörben a kormányfő, a kormány és igy mi is. Ez pedig valóban nem függ össze a pártbéli hovatartozással.
eszegfu
@nemjoezigy: 16:12 Én igazából az "eredendő" bajnak azt látom, hogy M.o. lakossága megszavazta a Fidesz kormányt. Én sem tartom jó megoldásnak egy esetleges "véres" leváltásukat idő előtt, mert abból megint mi huzzuk a rövidebbet. Agresszió agressziót szül!
Az EU-tól sem várom el, mert akkor jönnek a milyen jogon szól bele, önállóak vagyunk, vagy éppenséggel támadják az országot, azt csinálunk, amit akarunk... és végső soron ez megint a Fidesz és sajnos a Jobbik malmára hajtja a vizet. Talán egy "igazi" barátnak kellene képletesen seggbe rugnia O.V-t: térjen már magához! Nem szabad beletörődni, nem szabad elfelejteni ezt a 8 évet sem és a szavazáskor kell kinyilvánitanunk: valójában mit is akar a "többség". Ez csak az én véleményem, ami nem is biztos, hogy jó lenne...
mate03
@36: Tévedsz! Már eladtak bennünket! Putyin, kilóra megvette az országot! Köszönjük Orbán elvtárs!
Feraj49
Még a maradék Mo-ot is felosztják majd maguk között a nagyhatalmak,aztán volt Mo.-g nincs Magyarország.Nemhogy NAGYMAGYAROIRSZÁG. Második Trianon.Csak hepciáskodjon a kormány.Mit is tudnánk tenni ellene ?
Anna Mária
@Mirabilis: Egyelőre nem hisznek a szemüknek, hogy tényleg az van, amit látnak. Újra fasizmus - Európa közepén.
Anna Mária
@eszegfu: Szerintem nagyon jól gondolkodsz erről, csak az a nagy gond, hogy nincs igazi barát. Nem létezik. Orbán elintézte, hogy senki, de senki nem bízik már benne, a barátság alapja pedig a bizalom.
Anna Mária
@Mirabilis: De, ez már az. A "nemzeti konzultációnak" nevezett mocskos uszítás, a jobbikos nyilatkozata a melegfelvonulás betiltásáról, a kurucinfo zavartalan léte stb., stb. - ilyesmi csak fasiszta országban létezhet.
eszegfu
@Anna Mária: Valóban nem a bizalom, hanem a pénz (a jó üzlet lehetősége) tartja össze a Fideszt és a KDNP-t is.
Anna Mária
@eszegfu: Elveik pedig végképp nincsenek.
TASzSz
Ááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá! Már nem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.