Orbán éve volt az idei – írta Paul Lendvai a Der Standardban, amit sokan dicséretnek véltek. Az író szerint szó sincs ilyesmiről, tisztában volt vele, hogy kihasználják az általa leírtakat, csak azzal nem, hogy nem olvassák el rendesen a cikkét.

Én nem dicsértem, de még csak nem is kommentáltam a magyar miniszterelnök tevékenységét, pusztán a tényeket soroltam fel. Néhány magyarországi hírportál és újság, teljesen értelmetlenül igyekezett félremagyarázni a gondolataimat; az én álláspontom Orbán Viktorral kapcsolatban semmit nem változott ahhoz képest, amit eddig publikáltam róla, vagy, amit ezután fogok írni

- mondta Lendvai a Népszavának, majd hozzátette: a szerdai Kronen Zeitung például Orbán mellett Cipraszt és Kaczynskit említi, mint 2015 meghatározó politikai szereplőit, amiből nem következik, hogy ezek az emberek az esztendő pozitív figurái. Példaként említette azt is, hogy egyes elemzők szerint 2018-ban a szélsőjobbos Szabadság Párt fogja megnyerni az osztrák választásokat, de az elemzés nem egyenlő a kívánsággal.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hofipisti
@Szókrakész: @Csizmás Kond: El kell(-ene, -ett volna) volna rendesen olvasni a Standard eredeti cikkét! Sajnos ezt a magyar sajtó csak felületesen tette meg. Lendvai írása szerint "... im Sinne von machtpolitischen Erfolgen ... " azaz "... hatalompolitikai sikerek vonatkozásában ...". Attól tartok, tévednek Uraim!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
Persze hogy nyalni kényszerült mert egy ilyen többciklusos kormányfolyamat nagyon megviseli az innen származó jövedelmeit...
Hofipisti
@Szókrakész: @Csizmás Kond: El kell(-ene, -ett volna) volna rendesen olvasni a Standard eredeti cikkét! Sajnos ezt a magyar sajtó csak felületesen tette meg. Lendvai írása szerint "... im Sinne von machtpolitischen Erfolgen ... " azaz "... hatalompolitikai sikerek vonatkozásában ...". Attól tartok, tévednek Uraim!
Szókrakész
"Példaként említette azt is, hogy egyes elemzők szerint 2018-ban a szélsőjobbos Szabadság Párt fogja megnyerni az osztrák választásokat, de az elemzés nem egyenlő a kívánsággal."

Az FPÖ hol szélsőjobb?
Csak mert valaki nem balos, liberális, akkor már szélsőjobb?
Miért kell azonnal a felcímkézésekkel átesni a ménes túloldalára?
Csizmás Kond
@Hofipisti:...tévedni emberi dolog...de ismerve Lendvait már nem is annyira az.
Rockxy
@Szókrakész: Ma ez divattá és szokássá vált.
Aki olyat merészel mondani, hogy "a haza mindenek előtt" az szélsőséges és náci.
Akinek más a véleménye bármilyen témában, az nyal valamilyen irányba.
És itt a folytatás:
scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/v/t1.0-9/11502_10200589819306230_872682061_n.jpg?oh=1eae9571c96fd6dd9272938961a205b3&oe=570D2858
verum
@Rockxy: - tudod, aki azt mondja, hogy "a haza mindenek előtt" és közben meglopja, elárulja, eladja, két lábbal tiporja, honfitársát alázza, becsapja, megkárosítja, aki mások alázása miatti alibiből szereti a hazáját, aki más népek kárára zengi a hazaszeretetet az bizony szélsőséges náci.
világlátó
@verum: @Rockxy: Érdekes és értelmes a vitátok. Így vitázni és riposztozni persze kevesen képesek itt. Nézzétek, olvassátok a többi hozzászólást és vonjátok le a szomorú következtetést. De vigyázat, a könnyedén kommentelők a pillanatnak adóznak felelőtlen hozzászólásaikkal. Ezért nem csak ők hibáztathatók. Fent egy Houston-i Kovács József alkot valami véleményfélét, saját személyes életéből merítve egy rossz pillanatot és ítélkezik.
Hofipisti legalább eredetiben olvasta a Lendvai féle írást, sőt végigolvasta. Ma délelőtt még magam is zavarodottan olvastam az elém kerülő cikket. Aztán másodszorra már tudtam, mit is szeretne mondani. Az ördögi tehetség is tehetség. Sőt !Az emberiség nagy pusztításait csupa ördögi tehetség okozta és úgy látom, így lesz ez a jövőben is.
RonaGyuri
Hát itt a gond, hogy biztos lehetett benne, hogy miképp fogják értelmezni a szavait!
teuton
@Szókrakész: Talan olvasd el mit ir az FPÖ-röl a vikipedia es mi a hivatalos osztrak velemeny rola. Szoval nem te mondod meg, ki a szelsöjobb. Mindenki szelsöjobbos, aki a jobbközeptöl meg jobbra all, pl. Nemetorszagban a CSU-tol jobbra, mint az NPD es AfD, MO-on pedig a Jobbik. Azonkivül nem csak magyarul kell tudni egy nemet cikk elolvasasahoz, hanem ertelemszerüen forditani, erteni es a sorok között olvasni tudni. Ugyanigy törtent Orbannal, mikor az ev emberenek valasztottak nehany hete, csakhogy nem pozitiv ertelemben! Merkel is az ev embere lett, ö viszont pozitiv ertelemben, a menekültvalsag kezelese miatt. A törtenelem a politikusokat nem a rövidlejaratu dolgokert ecsüli nagyra! A diktatorok tamogatottsaga mindig döntö többsegü volt, de csak egy ideig
világlátó
@teuton: Egyetértek ! A hírlapokról jutott eszembe, hogy ezres példányszám csökkenés van egyes napilapok korábbi példányszámához képest. Több hetilapot már nem is hoznak a városba, nem is szólva a havilapokról. Marad a MTV1. A hirlap ellátottság tényadatai nem publikusak, mert külön megkért az illetékesek egyike, ne terjesszem a csökkenés tényét.
A fiatalság amúgy sem hirlap olvasó. Sokan bár tudnak olvasni, de azt értelmezni még magyar nyelven sem, nem hogy német újságból megérteni a rejtett üzeneteket.
JAJMÁR
Szerintem is Orbán éve volt 2015.
Vagyis nem a mienk.
A 2016. kié lesz? Odaadjuk ezt is?

Függetlenül attól, hogy ki kit dicsér, vagy éppen nem dicsér, vagy mégis éppen ettől függ? de tényleg nem értem, hogy mi van má' ezzel a néppel ebben az országban. Még így évfordulótájt se értem.
emerencia
@Hofipisti: Nem beszélek németül. A magyar reakciókból mégis nekem úgy tűnt, hogy nem dicsérhette Lendvai Orbánt. Röhej, hogy már úgy elszoktunk a kulturáltan megfogalmazott véleményekről, hogy könnyedén félreértjük.
eugen4402
Talán induljunk ki onnan, hogy az Oscar-díjjal is, és az Arany Málna díjjal is filmeket szoktak kitüntetni, ill. "kitüntetni"...A kínaiak sem dicsérni akarták a patkányt, vagy a disznót, amikor évet neveztek el ezekről a kedves élőlényekről.
Szókrakész
@teuton: Wirklich?
Ich dachte, es reicht wenn ich nur propi lese.
Aber du hast vollkommen recht.
Man muss Deutsch können.
hetöndöe
@világlátó: "Aztán másodszorra már tudtam, mit is szeretne mondani. Az ördögi tehetség is tehetség. Sőt !Az emberiség nagy pusztításait csupa ördögi tehetség okozta és úgy látom, így lesz ez a jövőben is. "

Ezzel mindent elmondtál.
bra048
Lendvai Pali bácsi nem dícsérni, hanem temetni jött. Arról ki tehet, hogy ez nem látszik eléggé ?
teuton
@Szókrakész: Hast Du Recht! Aber Lendvai hat sich auch dazu geäussert, weil er schon vorher geahnt hat, dass sein Artikel falsch interpretiert wird. Deshalb hat er Orban nochmals und ausdrücklich als Negativperson, aber mit großer Wirkung beschrieben. Der Böse wird leider auch nachgeahnt, Polen kopiert Orbanistan mit Turbogeschwindigkeit.
prime777
@JAJMÁR: Még jó pár év az övé lesz.:p
A gondok akkor fognak kezdődni,mint ahogy már korábban is leírtam,mikor nem kapunk majd EU-s pénzeket.
Azok az összegek roppant mód hiányozni fognak.
A népre nem lehet számítani,hogy leváltja őket.
Akik a fideszt támogatják azokat csak ezek a jelszavak érdeklik:kommunista,hazaáruló,zsidó,libsi vagy éppen bolsi,nemzetellenes,magyargyűlölő.
Nos!
Akinek bántja a szemét a fidesz által működtetett gépezet az mind ebbe a kategóriába esik.Ilyen egyszerű a képlet.
Nem kell ide program meg semmi ilyesféle bornírtság.
Nem számít,az nem érdekes.
Az amúgy is zsidók meg kommunisták programja lenne,ha nem a fidesztől származna.:p
Átmosták az emberek agyát.Ennyi.
Viszont 5-8 év múlva tényleg nem lesz pénze az emberek nagy részének ha a dolgok így haladnak.A nemzeti burzsoázia viszont virágozni fog jobban mint valaha.
Az éhharag kellemetlen dolog,még ha a reformok akkor is szárnyalni fognak,és nemzetes cukormáz lesz karácsonykor a fa alatt egyeseknek.
Ritka tetű banda ez a mostani de a "fanok" sem különbek.
prime777
@teuton: Jajj ez a német halandzsa.
Rühelltem mindig a német nyelvet.
Ezen a fórumon a magyar nyelv dívik és nem a német.Írj magyarul kérlek,és ne németül!o:)
bra048
@prime777: A Fidesz módszere egy társadalmi piramis, s minden fideszes felel valamilyen szinten az alsóbb szint(ek) helyzetéért, az ehhez szükséges pénzzel (javakkal) is teljes körben rendelkeznek az Eu által szabályozottak szerint, de jelentősen a korrupció által torzítva. A probléma az, hogy az alsó középosztály és az ez alatt lévő szintek (mintegy 8-9 millió ember ) nem ismerik fel ebben a helyzetben az érdekeiket, s
nem türelmetlenek, vagy azt titkolják, várják a sorukat, melyre soha nem jut elég..
Ezt azonban nem tudják, vagy behunyják a szemüket. és azt képzelik, hogy ez így van jól..
Az egész rendszer működését a néhai Kádár rendszerben alapozták meg elméletben és
a gyakorlatban. Ott tanultuk meg, hogy mindegy kire szavazunk, a helyzet nem fog megváltozni. Így - bár ennek ellenkezője is lehetséges lenne- a nép dagonyázik a sárban
és nem foglalkozik a felette kialakult korrupt tényezőkkel. Rejtély, hogy a 8-9
millió ember mikor jön rá, hogy -egységes akarattal- tudna változtatni ! A változást akadályozza, hogy a kormánypárt mindig bedob valami mézesmadzagot, ami azonban
a felső osztályoknak van fenntartva, csak ezt a fotókon kitakarják...
világlátó
@bra048: " Az egész rendszer működését a néhai Kádár rendszerben alapozták meg elméletben és gyakorlatban. Ott tanulták meg hogy mindegy kire szavazunk, a helyzet nem fog megváltozni. " idézet tőled bezárva. Ahhoz hogy vitát nyissunk efelett, kellene ismerjünk és tudnunk kellene mire alapozod ezt az állításodat. De mert nem tudjuk, csak tisztelettel arra kérhetünk, nézz ennek jobban utána. A népfront jelöltjére szavazni, - kétségtelen - elég bizarr volt már, látva más demokratikus , kapitalista berendezkedésű országok választási kampányait, elszörnyülködve Olaszországon, ahol már a negyven egynéhányadik kormányt alakították a pártok a nép segítségével.A demokrácia érdekes találmány. Ezt is érdemes lenne kibeszélni itt is. Most is egy állampárt uralkodik, demokratikusan- mondják.Ez rosszabb, mint a kádári demokrácia, mert ott - néhány kivételtől eltekintve, , bár ezek a kivételek is Kádár utáni szocialista kormányok idején voltak tetten érhetők, sajnos - a lakosság általános megélhetési jóléte tagadhatatlan és felejthetetlen.Igaz volt valaki, aki a legfőbb hiányosságként a világútlevél hiányát tudta CSAK megnevezni. Szóval, mi nagyon sokan tudjuk, látjuk az összehasonlítási viszonylatokat. Benne éltünk negyven évig. Láttuk a felfelé ívelő szakaszt, a 74 idején tetőző időszakot, de láttuk a hanyatló szakaszát is a szocialista Magyar Népköztársaságnak. Mi nagyon sokan nem terveztünk cukrászdát nyitni Bécsben, nem terveztünk ezer hektárokon modern földesúrként gazdálkodni. De terveztünk egy tisztességes átmenetet, többpárti parlamentet, ahol kemény viták útján születnek jó törvények, olyanok, amelyek minden magyar állampolgár életét csak pozitíve befolyásolhatják.A Kádár rendszer nem volt piramisjáték, szemben a maival. Ha ebben a tárgykörben vitatkozni, minket meggyőzni akarsz, állunk elébe. Én nem vagyok egy Moldova György, akinek jó erőt és egészséget kívánok, de vagyok egy olyan magyar , aki nem gyalázza a fél életét , annak jótéteményeit, nem felejtve hibáit.
világlátó
@bra048: Téged is kétszer kell olvasni, de ez most az én hibám. Bocsánat. Rosszul értelmeztem mondataid egy részét.A Kádár rendszerben valóban lehetett várni a történéseket, mert lassan, de biztosan kialakult egy általános biztonság, a trabantok, ladák , háztájik, családi házak , teljes foglalkoztatottság biztonsága. Soha rosszabbul ne éljünk, mondogattuk a Balaton , vagy az Adria partján.Bizony elkényelmesített minket ez a korszak. Hogy most is ugyanez a várakozás lenne a jellemző? Már jól látszik. ez nem az. Most azt várják a létminimum alatt és az alig felette élők, hogy mikor jön egy új korszak alkotó szocialista tipusu ember, aki zsigerből a kisemberek, a munkások, alkalmazottak, a multik bérrabszolgái jobb életéért száll síkra. Kisétálnak a Duna partra, hátha feltűnik az AURÓRA füstje. De ahogy már tudjuk, egyszer volt Budán kutyavásár. Ez az ember már nem létezik.
Van helyette több kisebb érdekcsoport, akik mind akarnak valami jobbat, szabadabbat, beleszólást, saját elképzeléseik érvényre juttatását. A legutóbbi választások során közéjük dobott egy marék aprót a fidesz, amire mint a baromfiak a tyúkólban ráugrottak, aztán sem apró, sem pozíció nem maradt. Aztán hogy mégis legyen valami, összekuncsorogtak némi parlamenti bizottság elnöki, helyettesi beosztást és béke lett. Akinek ez sem jutott, állást kapott valamelyik egyetemen. Így azután a legalkalmasabbak a kűzdelemre elfogadták a tál lencsét. Semmi új nem történt. A korabeli szocdemesek is opportunistává lettek, magára hagyták a választóikat. Ma nem csak ők, de az állampárt is magára hagyta a többséget, mert elég neki a biztos kisebbség, akik viszont a kezükben tartják mindazt, amivel a többséget kordában lehet tartani. Ez új helyzet, A többségnek sem pénze, sem eszköze, semmije nincs, de még a közös felismerés is hiányzik. A várakozás az egyetlen közös nevező.
Jobb, szebb új évet kívánok Neked !
bra048
@világlátó: Kedves világlátó. Én nem szándékozom gyalázni a több, mint felerészben a Kádár rendszerben töltött éveimet. Csak arra kívántam volna rámutatni, hogy bizonyos kádár-kori beidegződések ma is működnek, illetve azokat a "felcsúti" tudatosan használja a kárunkra. Való igaz, hogy abban az időben emlékezetem szerint nem voltak meg a mai társadalmi különbségek az emberek között. Igaz nem is volt meg ennek az anyagi alapja,
mert nem támogatott minket bőkezűen az Eu, . Moldova urat ismerem, jószerivel a
korábban alkotott könyveiből ismertem meg a "szocialista valóságot". Érdekes módon
akkor Moldova György keményen , de humorral bírálta.Kádár rendszerét, ami kétségtelenül primitív volt a mai piramisjátékhoz képest. Akkor nem fordulhatott volna elő,
hogy a Quaestor pénzeknek kézen-közön egyszerűen lába kel, de most az egyszerű
nép tehetetlen ezzel szemben is, jóllehet egy alapos nyomozás kideríthetne bizonyos, itt
nem kategorizált érintettségeket. amit jelenleg bizonyíthatóság hiányában csak sejthetünk.
Egyszóval nagyban egészben elfogadom, amit reflektáltál...
gulyasgyula
@bra048: Csak ami bosszantó hogy még mindig félrevezetitek az embereket ""/NEM TÁMOGATOTT MINKET BŐKEZÜEN AZ EU ""/miből támogat ??--Amit kivisznek- vagy privatizálással kiloptak az országból a külföldi befektetők - abból adnak vissza ..Moldovától ismered a szocializmust de azt nem irta meg hogy miért kellett Magyarországon SZOCIALIZMUST építeni .??? Hogy kerültek az Oroszok Magyarországra ..Azt is a Németeknek köszönhetjük . Ha nem viszik belle Magyarokat az Oroszok elleni háborúba akkor az Oroszok soha nem jönnek Magyarországra ..Akkor HiTLER - most MERKEL ..A történelem ismétli önmagát ..Az Orbán politikának ezért vannak támogatói az UNIÓVAl szembe ..
bra048
@gulyasgyula: Kedves gyula ! Na látja ez a demokrácia, mert még az Ön reflexióit is elbírja a papír. Egyébként javaslom próbálja jobban megismerni, ás megérteni hogy mi történt országunkkal korábban és most ! Jó tájékozódást kívánok és BUÉK önnek...
világlátó
@gulyasgyula: Most az év utolsó napján is csak azt tudom javasolni, hogy mindenki, aki teheti, használja ki a hideg napokat, az otthon melegét, szedje le a könyveit a polcokról, porolja le és olvasson többet Európa I. , majd II. világháborús éveiről, azon belül Magyarország történetéről, hogy tisztuljon a kép, hogy lássunk világosan, hogy ne beszéljünk butaságokat, hogy legyünk tisztában a magyar uralkodó osztályok politikájával, hogy pontosan lássuk ki mikor mibe sodorta Magyarországot és miért. Éppen most jelentette ki egy magyar jobbikos ügyvéd, hogy elindul Bárdossy miniszterelnök rehabilitásáért.
Megteheti, mert mindig voltak, vannak és lesznek magyarok, akik nem akarják látni a valóságot. Csak a szívüknek , lelküknek kedves, bár hamis, szavakat ordibáló vezérürü után mennek. Könnyű a mi népünket az orránál fogva vezetni, amíg ennyi hamis próféta szórja itt szét a hamis igét. Igaz, voltak itt a másik oldalon is, akik ugyanezt kihasználva a saját csibészségükkel akartak előbbre jutni. A lényeg ugyanaz. A tanulatlant könnyű félrevezetni.
Talán majd eljutunk oda is, hogy történelmi folyamatosságában lássuk a német - magyar viszonyokat Konrádtól a Habsburg Ferenc Józsefig, majd pedig Adolf Hitlerig bezárólag.
Érdekes történelmi visszatekintés ez mindannyiunk számára. Javíthat az illúziókra épült tisztánlátásunkon. De ne felejtsük el a hazai történelmünket sem . István királyunktól - Horthy Miklósig. Nekem az a személyes véleményem, hogy ne mutogassunk sem nyugatra, sem keletre. Maradjunk a saját királyaink, majd vezető politikusaink cselekedetei vizsgálatánál, azon keresztül ítélkezzünk kifelé.A történelem valóban újra és újra rámutat , : mintha már jártunk volna ezen az úton ! Az utak kevés alkalommal vezettek az ország boldogulása irányába, valahol mindig elakadt az ország szekere. De ezért a kocsis a felelős elsősorban.
Jobb, átgondoltabb, közös erővel kialakított magyar jövőt kívánok magunknak, itt a Kárpát medencében, szomszédainkkal békességben.
gulyasgyula
@bra048: @világlátó: Mind a kettőjük írásába vannak lényeges dolgok , de a történelmet mindig a hatalom alkítja ahogy akarja ..Én történelmi dolgokat a nagyapámtól, apámtól tudom és a háború útáni időkben a saját bőrömön tapasztaltam ..BÚÉK ÖNÖKNEK IS !!
Fradigege
Furcsa nekem is, hogy egy szabadkőműves dícsér egy zsírmorét. Lehetetlen.
spu00
Érdekes hozzászólások vannak, csak valahogy hiányzik a tudás ezekből.
Mi lenne, ha tudnák mit tartalmazott az 1938-s Bécsi döntés? Az Angol és Francia kormány a Német és Olasz kormányt kérte fel a Magyar területi követelések / magyar nyelvű területek/ vizsgálatára, javaslatára.
Mi történt volna, ha Horthy nem állapodik meg Hitlerrel? az 1944 márciusi megszállás mikor következett volna be, s mi lett volna az eredménye?
Csehszlovákia győztes állam volt, s mi lett vele?
Talán ezeket fejtsük ki és foglalkozhatunk a jelen állapotaival.
gulyasgyula
@spu00: Buék ! Hogy mi mit tartalmazott 1938, 1944 ?? Mit tartalmaznak a mai egyezmények ..NÉZD MEG A ----/// KOLERGI terv , vagy Goudehove- Kolergi ---/// Google ..Na erről irjatok véleményt ..
spu00
@gulyasgyula: Talán a KOLLEGRI-terv, de összeesküvési témával nem nagyon érdemes foglalkozni.Az én kérdéseim pont az Önök által felvetett, s leírt témával lenne kapcsolatos.
gulyasgyula
Az interneten is "KALERGI-terv " van irva ..Amibe semmi összeesküvés nem látok ,egy Tv műsorban halottam róla először ..Az interneten bárki elolvashatja és állítólag nagy politika körökben van aki páhuzamot von Merkel menekült politikája és a terv között ..Régebbi dolog mint az általad le irt 1938-as Bécsi döntés..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.