Németországban a lakosság többsége támogatja, hogy Angela Merkel kancellár hivatalban maradjon a 2017-es választások után – mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés.

A Bild am Sonntag című lap megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a németek 55 százaléka támogatja, 39 százaléka pedig ellenzi, hogy Angela Merkel negyedszer is elvállalja a kancellári tisztséget.

Az Emnid kutatóintézet legutóbb augusztusban vizsgálta a kérdést, akkor még csak 42 százalék támogatta, hogy a következő törvényhozási ciklusban is Merkel töltse be a kormányfői tisztséget, és 50 százalék ellenezte ezt.

Az új felmérés szerint a 62 éves politikust leginkább a pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szavazói, valamint a nők látnák szívesen újabb négy évre a kancellári tisztségben; a CDU/CSU bázisában 92 százalékos, a női szavazók körében 66 százalékos Angela Merkel támogatottsága. Még a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) szavazóinak többsége – 54 százaléka – is azt akarja, hogy a kancellár folytassa tovább munkáját.

Angela Merkel várhatóan vasárnap este bejelenti, hogy a jövő őszi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson ismét kancellárjelöltként kíván indulni. Eddig háromszor – 2005-ben, 2009-ben és 2013-ban – indult a tisztségért, amelyet mindig el is nyert, és ő a rangidős a nyugati demokráciák kormányfőinek körében.

A német sajtó szerint Donald Trump amerikai elnökké választásával az eddiginél is nagyobb elvárások fűződnek hozzá a nemzetközi politikában, részben ez a magyarázata annak, hogy nem vár tovább, hanem közli a nyilvánossággal politikai jövőjéről szóló terveit.

A vasárnapi tájékoztatót a CDU elnökségének üléséhez időzítették. A hétfőig tartó tanácskozáson a kongresszusra készülő pártvezetőségi indítványt tárgyalják. A CDU és a CSU közös választási programját megalapozó kongresszusi határozatnak szánt dokumentum szerint a pártnak nem szabad hagynia, hogy a radikális erők felé forduljanak a globalizáció és a digitalizáció miatt elégedetlen, és a lecsúszástól, elszegényedéstől, munkanélküliségtől félő választók.

A többek között Donald Trump és a német pártszerkezet új szereplője, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) sikerének tanulságait összegző indítvány szerint a CDU-nak meg kell szólítania mindazokat, akik "a modernizáció vesztesének tartják magukat, és most még bal- és jobboldali populista pártoknál keresnek menedéket" – idézett a Die Welt című lap az indítvány tervezetéből.

A kereszténydemokraták felelősséggel tartoznak a tőlük elforduló és a politikai spektrum szélei felé sodródó választók iránt is, és ez a felelősség a mostani, "nehéz időkben" abban áll, hogy a párt iránymutatással és konkrét megoldásokkal szolgál – áll az Iránymutatás nehéz időkben – a sikeres Németországért és Európáért című kongresszusi határozati javaslatban.

A CDU vezetése egyebek mellett adócsökkentést, nyugdíjreformot és a családtámogatások növelését ígéri az indítványban. A menekültüggyel kapcsolatban kiemelték: meg kell akadályozni, hogy megismétlődjék a menedékkérők 2015-ben végbement tömeges beáramlása, a menekülteket be kell illeszteni a német társadalomba, a védelemre nem szoruló menedékkérőknek pedig távozniuk kell.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Majd a Fideszesek megmondják, hogy ki a népszerű az általuk Közép-Európából kiebrudált németeknél, mert ők ezt is jobban tudják! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Majd a Fideszesek megmondják, hogy ki a népszerű az általuk Közép-Európából kiebrudált németeknél, mert ők ezt is jobban tudják! =))
coni
A németeket ahogy az egyesítés úgy az atomenergia kivezetése és a tömeges migráns befogadás sem fogja földhöz vágni. Mert ők hosszú távon gondolkoznak és Merkel nagyon jó hosszútávfutó. Aki jár mostanában arra felé láthatja, hogy bár az életszínvonal nem éri el a válság előttit, de kultúrában, technológiában, digitalizációban, művészetben, nyelvtanulásban, közlekedésben ők valóban a 21. századot élik. Berlin külnösen közel van ahhoz hogy néhány évtizeden belül ideális "okos" város legyen. Hacsak egy háború nem szól közbe. Ennek elkerülésére Merkel jó választás.
Csizmás Kond
...hacsak a migráncslétszám meg nem haladta az ottani lakosság létszámát, akkor az egész csak mese.
Szókrakész
Ez ugyanolyan félreinformálás, mint ahogy Clinton a tuti nyerő!!!
emerencia
"A CDU és a CSU közös választási programját megalapozó kongresszusi határozatnak szánt dokumentum szerint a pártnak nem szabad hagynia, hogy a radikális erők felé forduljanak a globalizáció és a digitalizáció miatt elégedetlen, és a lecsúszástól, elszegényedéstől, munkanélküliségtől félő választók."

Sajnos a mi kormányzó koalíciónk (FIDESZ-KDMP) kimondva kimondatlanul ösztönzi, hiszen ők maguk is radikális jobboldaliak. Bárhogy is próbálják leplezni, kilóg a lóláb.
Jozefina
Akár hogy van én csípem Merkelt. Csak már végre szórítaná a lábaiközé a kis diktátort!!!
Szókrakész
@Horizont: Miért mit vársz tőlem?
Hogy adjak, vegyek neki egy 2 üléses luxusseprűt, hogy simán elhúzhasson a pi...-be, simán lelépjen azok után, amit Európával tett?!?!?!
panellproli
@Horizont: Sajnos van is aki ezt teszi, nem is kevesen ,főleg az agyonnyomorított kisnyugdíjas banyák.
Ludas Matyi
@Horizont: Te szerintem horizontalisan agybeteg vagy! A fasz akarja megint Merkelt! Ez olyan kamu Media közvelemeny ,mint a Trumpal szemben levö velemenyek. A nemetek ugy utaljak mint a bünt. Csak a külömbseg, hogy egy Demokraitus orszagban a nep valaszt, mig itt a Diktaturaban a Parlament illetve a Politik Mafia. Meg sem kerdezik a polgart, nem is tudom, honnan veszik a baromsagot hogy a nemetek nagy többsege öt akarja megint kanzellarnak! Akarhat mig ki nem baßa Donald Trump! Neki is lesz azert egy-ket szava ehhez, mint mindig!
emerencia
@coni: Angela Merkel eddig jó embernek bizonyult. Reméljük az is marad akár újraválasztják, akár nem. Bárcsak nekünk lenne egy olyan első számú emberünk, aki nem a társadalom felszalámizásával, az ellentétek szításával, hanem szabad és egyenlő emberek összekovácsolásával szeretné a társadalmat mindenki számára élhetővé tenni. Vagy lehet, hogy nekünk is van csak nem vesszük észre?
libellle
@Csizmás Kond: Természetesen orbáni mathematika törvényei szerint, 70 millio német kevesebb mint 12 millio a világ minden részéröl bevándorló. Miután nem isemered a német társadalmat és annak müködését sem, talán nem kellene ilyen okos dolgokat irnod.
kopacsijanos
@RonaGyuri: Te vén szar nem akarod anyádat megbaszni majd a fideszesek megmondják!
kopacsijanos
Merkel jó ember volt remélem a kötélen is az mard!!
kopacsijanos
Annyira igaz mint a liberális szocializmus!
coni
@emerencia: Félő, hogy ott is beindul a populista népbutítás mint az amerikaiaknál, osztrákoknál, angoloknál, franciáknál. De a németek háborus emlékezete jobb mint a többi népé és nem hamisítják a történelmet, na meg intelligensebbek tömegével.
tutajos
Tudta?
"...Merkel maradjon kancellár..."
Ne rémisztgessétek a Viktort!
"Na, ugye!"
emerencia
@coni: Nem fogod elhinni. A tesómmal délután erről beszélgettünk, s ugyanezt mondta.
teuton
@Szókrakész: Ha a te szajadize szerint van a statisztika, akkor ugye nem felreinformalas... Na meg szerencse, hogy te egy illiberalis diktaturaban elsz es nem ismered a demokraciat. De a nagy pofazas helyett miert nem kötsz fogadast velem, ki lesz a kancellar? Nagyon erdekes a dolog, mert UTOLAG mindenki okos - aki ELÖTTE hülye volt. Most nagy pofaval hirdetitek, hogy megmondtatok elöre, Trump fog nyerni. Csak azt nem ertem, hogy miert nem mertetek 1 millat tenni ra, az ötszöröset kaptatok volna vissza! Most nem azzal necegnetetk utolag, hogy megmondtatok elöre, hanem mert az ötszöröset nyertetek! Ja, a fogadoirodak is bizonyara felreinformalo libsibolsik szerintetek, mert Clinton gyözelmet jsoltak...
teuton
@kopacsijanos: Van fogalmad arrol, milyen a liberalis media? Vagy az, aki nem Gorbancod tamogatja, az mind ellenseg? Egy lkis tanulasra lenne szükseged demokraciabol es sajto + szolasszabadsagbol...
fekete
Merkel es a tobbi ,ostobak mint Tramp es Rumny.Eddig sosem erdekelt a valasztasok az USA-ban,de ami most folyt le 17 honap alatt,az nem normalis. Vagyis ugyan ilyen az Eu ban is
a nyalas,lopas,hatbaszurasok stb,csak hogy Merkel is mar 4 X is fo kololompos lehesen. Jo-hetnek a Muszlimok papir es utlevel nelkul.Nem nyerhet Merkel! Enyire mar nem mehetek ler
a mos-lekba az Achtungek.Clintone is nyerni akart,es NULLA lett a kobon.Hogy a tobbseg tamogatja Merkelt? Kik?? Vege! Lejart a hulyitesbol.Sarkozi is sz@rban van ,meg csak bele
sem rugnak!
silber13
@fekete: Te lenni vanni irtóztatóan mátyár??:-))))
Csizmás Kond
@libellle: ...mert te ugye érted...de mielőtt belemelegednénk várjuk meg a végét...akkor meglátszik mit akar a német társadalom...
Ludas Matyi
@Horizont: csak szeretned, ha alattad lennek. Hianyerzeted van?
libellle
@Csizmás Kond: Miután ebben a társadalomban élek és az életben nyitott szemmel közlekedek, igy tudom, hogy mit akar a mi társadalmunk. Talán meglep de még arról is van kevés fogalmam, hogy mit szeretne a magyar társadalom.
Csizmás Kond
@libellle: ..ja miután...én igaz a holdon élek de idelátok...
teuton
@fekete: Hogy külföldröl irsz, az meg hagyjan, az ekezethianyok miatt. De aki meg magyarul sem tud, az ne üsse az orrat se magyarok, se külföldiek dolgaiba, hanem elöbb tanulja meg a magyar helyesirast!!! A sok hülyesegt meg amit irtal, nem is elemzem...
teuton
@Csizmás Kond: Igazad van, csak miert nem tartod MAGAD ahhoz, amit te irsz?! Szoval TE megmondod elöre, meg josolgatsz... Miert nem mersz ra fogadni, ha annyira biztos vagy a dolgodban??? Szoval 1millaban fogadunk, hogy Merkel kancellar lesz, es addig mindketten melyen hallgatunk. De tudom, te ebbe nem megy bele, hanem tovabb josolgatsz es okoskodsz, mit akarnak a nemetek. A kibisnek ugyanis semmi nem draga... Azert elarulom neked, hogy en nem Merkelt valasztom, de ö az egyedüli realis alternativa. Ja, es a nemet demokraciaban a szavazatok 44%-aval meg többseget sem lehet nyerni egy kormanyalakitashoz, nemhogy 40%bol 2/3 lesz! Na ennyit a demokraciarol...
Csizmás Kond
@teuton: Nincs egy milla kidobni valóm, viszont meg vagyok győződve hogy a banya nem fog nyerni...már csak azért sem mert ha a német társadalomba bele is verték a meákulpát, azért nem hülyék.
Az hogy nyíltan ma senki sem vállalja véleményét a szavazófülkékben majd meglátjuk mi lesz.
teuton
@Csizmás Kond: Megmondtam elöre... Vered a nyalad, de nem hiszel annyira sajat MAGADBAN, ill. abban amit mondasz, hogy fogadni mernel. Mar a fogalmazasod is elarul: "Nincs egy milla kidobni valóm"! Tehat tudod, hogy vesztenel... Na akkor most vegleg eldugulhatsz!
Csizmás Kond
@teuton: Tőlem addig ugrálsz a kérdésen amíg akarsz...csak vigyáz mert rászárad az étel a tányérokra és nehezebben tudod majd lemosogatni...
teuton
@Csizmás Kond: ??? Nekem van aki mosogasson meg takaritson, mert tudtam addig varni, amig te jössz nelem 3500 ft-os oraberet megcsinalni. De mire Merkelt jövöre ujravalasztjak, addigra te mar talan nem elsz, mert a magyar közmunkaberedböl a fityosz jovoltabol mar ehenhalsz...
teuton
@Csizmás Kond: Egyebkent meg nyugodtan fröcsögj csak tovabb, a kibicnek semmi sem draga, a memoriad meg mint az aranyhale. Amig meg semmi nincs eldöntve, addig okoskodsz, mindent megmondasz elöre, ha pedig megis maskent törtenik, akkor gyorsan elfelejted es elöveszel egy masik joslatot. Meg kezded ujbol a szokasos mocskolodasaidat. Na akkor kezdjük a tenyeknel. Azt josoltatok, hogy Sarközy majd rendet teremt ismet Franciaorszagban. Aztan a valasztok a hetvegen jol elküldtek a busba, mert addig kemenykedett es igert harcot, hogy meg egy videki polgarmester, vagy a sajat volt mininiszterelnöke is legyözte, ugyhogy bejelentette a politikatol valo visszavonulasat...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.