77 éves vagyok, de soha ilyet életemben még nem csináltak velem, soha senki így nem beszélt vagy viselkedett velem – mondta a megszégyenített asszony az esetről. 

A Szatmári Friss Újság írta meg, hogy a múlt pénteken a szatmárnémeti járóbeteg-ellátó intézet fül-orr-gégészeti osztályán az egyik orvosnő, dr. Gabriela Niculescu annyira zokon vette, hogy a páciense magyarul szólal meg, hogy az asztalt verte dühében.

Pedig Szatmárnémetiben a lakosság közel 40 százaléka magyar, a románok többsége pedig jól ért vagy beszél magyarul.

"A régi poliklinikán a fül-orr-gégészetre kellett mennem, előbb románul beszéltem, mert valamennyire tudok, de amikor a panaszokat kellett mondjam, hát, azokat csak magyarul tudtam elsorolni – akkor dr. Gabriela Niculescu orvosnő két kézzel kezdte verni az asztalt, hogy Romániában élünk, románul mondjam el, mi a bajom"

—mesélte a lapnak V. V., aki szerint a magyarul és románul is tudó asszisztensnő segíthetett volna a két félnek szót érteni, ám erre ismeretlen okok miatt nem került sor.

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége felháborodva vett tudomást az esetről, és fegyelmi eljárást indít a doktornő ellen.

Forrás: Blikk.hu

Címlapkép (illusztráció): Pixabay cco

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
az én német dokim is kiborulna ha több mint 30 év után,még mindíg csak magyarúl tudnám sorolni a panaszaimat..
aki 77 év alatt nem tudott megtanulni románúl ,romániában az ne járjon orvoshoz.
namihami
@csak úgy...: Szinte szó szerint.
Egy egy román nemzetiségű, nevű, anyanyelvű orvosnő, aki a tanulmányait Romániában--román nyelven végezte. Az, hogy Szatmárnémetiben rendel, az még nem feltételezi, hogy tudjon vagy tudnia kelljen magyarul.
Az, hogy az ott élő románok többsége ""jól ért"" magyarul, ez csupán feltételezés. Mivel ez egy olyan szakma, ahol nem illik hibázni, a román doktornőt ki menti meg, ha hiányos nyelvtudás miatt pl. tévesen kezel valakit?
Ahogy egy pozsonyi szlováknak vagy felsőőri osztráknak se kell magyarul beszélnie.
Giovanni Alba
Szerintem a doktornéni ne hisztizzen, nem első esetben találkozhatott már magyarul beszélő pácienssel.
2011-ben 102 411 lakosából 55 311 fő (54,0%) román, 37 611 (36,7%) magyar, 244 (0,2%) cigány, 286 (0,2%) német, 220 (0,2%) egyéb. 8739 fő (8,5%) nem nyilatkozott hovatartozásáról.[7] Ez utóbbi tényező miatt a magyarság valós számaránya 39-40%-ra tehető.
Ez mindent összevetve azt jelenti, hogy a lakosság közel fele vallja magát magyarnak. A cikkben az szerepel, hogy a néni románul kezdte, de a tünetek leírása könnyebben ment neki anyanyelven. Ezért még nem kell egy egészségügyi alkalmazottnak dührohamot kapnia. Az iskolázottságról nem írtak, így könnyen feltételezhető az alapfokú képzés, amivel a mindennapokban remekül elboldogult, de a bonyolultabb magyarázathoz már kevés volt. Hát még ha valamelyik környéki faluból kellett felmennie a városba.
A dokinéninek kérnie sem kellett volna tolmácsot, ott volt kéznél az asszisztense. Némi empátia, némi figyelem a beteg hajlott korára való tekintettel.
namihami, ha nagyon kisarkítjuk a kérdést, akkor oda jutunk, hogy egy orvos megkövetelheti a betegétől az anamnézis orvosi latin nyelven történő ismertetését, mert nem érti az "itt fáj, meg néha ott is, és a bal lábam reggelente el van zsibbadva " jellegű pongyola megfogalmazást.
Fül, orr, gége ... még szerencse, hogy nem volt olyan baj, amitől csak rekedten, hörögve tudott volna beszélni, mert akkor elkezd vele ordítani, hogy beszéljen már érthetően?
Bélabácsi
@namihami: rendben, de egy szemmel láthatóan idős emberrel illetlenség "vad paraszt" módján viselkedni, még ha orvosi végzettsége is van. Egy két szóban elmondhatja nem érti pontosan a betegség leírását...(tolmácsot kér mint anno: Vida Ildikó az APEH elnöke)
csak úgy....
@Giovanni Alba: aki ma romániában 77 éves az nem igaz,hogy a 77 év alatt nem tudott megtanulni románul! ez a cikk csak azért született,hogy még tovább mélyítse a magyar-román gyülöletet!
Giovanni Alba
@csak úgy...: ma, 16:24
Hát, én nem tudom, információhiányban szenvedek. Meglehet, sosem tudom meg az összes részletet, de az beszédes (mert ellenőrizhető) hogy a hír szerint a kórház fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett. Valami történt, egyelőre ez biztos.
Meglátjuk.
Nessy
Érdekes lenne, ha egy roma beteg cigányul akarna kommunikálni az orvossal, a kormány hivatalban, vagy bárhol hivatalos helyen. Max. a saját falujában a polgármesterrel, ha már megválasztotta!
csak úgy....
@Giovanni Alba: ha nem látunk meg semmit akkor csak az derülhet ki,hogy szegény v.v.-t anno a securitáte is tolmáccsal faggathatta,aki tán nem is vót román..
vacsi
Szerintem nem az idős beteg lett megszégyenítve, hanem az orvosnő hozott szégyent a saját fejére! Az ilyen emberileg nem alkalmas orvosnak!
csak úgy....
@Rockxy: -de a világért sem az a magyar,aki 77 év alatt sem bírt megtanulni románul-romániában. :)
simmering73
Az orvos rosszul kezelte az esetet ez tény. De álljunk meg egy szóra. Ha nálunk bemegy egy német vagy egy szlovák, görög ember a rendelőbe, hivatalos helyiségbe, ugye az adott ország nyelvén, azaz magyarul fog kommunikálni. Ott miért probléma ez?
namihami
@Bélabácsi:15.52: Igazad van, de...
Ez a cikk egy nyilvánvalóan magyar orientációjú, magyar állami pénzzel támogatott, részben ide is íródó lapban jelent meg. Egy román-magyar konfliktus lehetséges árnyékában. A hitelessége és az elhangzottak, mivel nem voltunk ott, kétségesek.
Egy 77 éves mami lehet békés öreganyó és lehet fúria is. Nem tudhatjuk, hogy mi volt az affér előzménye. Talán Te is találkoztál már olyan öregasszonnyal, akiről közben derült ki, hogy jobb lett volna messze elkerülni.
Vérvételen voltam, szeretek jóval előbb menni, hogy ne a sokadik legyek., Még utánam is többen jöttek, beálltunk a sorba és vártunk. Beállít a ""kedves, idős néni"" és se szó-se beszéd, start a sor elejéig. Felhívtuk a figyelmét, hogy mi sem azért lennénk itt, mert hajléktalanok vagyunk. Amit kaptunk az idős ""hölgytől? Hidd el, minden voltunk, csak szépemberek nem.
Úgyhogy, ilyen eseteknél azért dolgozik a kisördög...
Néro
A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége felháborodva vett tudomást az esetről, és fegyelmi eljárást indít a doktornő ellen.
Na itt a HUN-ban Bayerzsótfika meg a fajtársai foggal körömmel védenék a Nemzethy Doktornőt és csutilandjuk megtámadásáról hablatyolnának össze vissza..
vacsi
@csak úgy...: Az én nagymamám is hasonló módon lett "román állampolgár", mint ez a néni. A románokat annyira utálta, hogy egyetlen szót sem volt hajlandó megtanulni románul, még köszönni sem tudott! Én megértem az ilyen embereket is, sok mindent átéltek...
sokanvagyunk
Egy humánusnak nem nevezhető orvos humán orvosnak úgy látszik még elmegy... - állatorvosnak már nemigen, hiszen a kecske paciense nem fog a kedvéért nyávogni.
ómió
Hát, ott így "dübörögnek az ajrópai értékek"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.