Putyin "szakácsa" rendszeresen kritizálja Telegramon az orosz védelmi vezetést és tábornokokat. Hazaárulással vádolta Szergej Sojgu védelmi minisztert, amiért nem érkeztek meg hadserege lőszerszállítmányai. Most Putyin elfogatóparancsot adott ki ellene, Ramzan Kadirov pedig "aljas árulónak" nevezte Jevgenyij Prigozsint.

Prigozsin délutánra beveheti Moszkvát: Az orosz parlament pánikol, az oligarchák és a katonák a zsoldosvezér mellett állnak

Jevgenyij Viktorovics Prigozsin orosz oligarcha és Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli bizalmasa. Sokszor „Putyin séfjének” nevezik, mivel olyan éttermek és vendéglátó-ipari cégek tulajdonosa, amelyek a Kreml számára nyújtanak szolgáltatásokat, most már a Wagner-csoport transzparenseit és toborzóhirdetéseit sietve szerelik le és távolítják el Vlagyimirben, Moszkvában és a Krímben.

A bahmuti front összeomlik, ha nem érkezik meg az ígért lőszer Egyelőre próbáljuk kideríteni okát: közönséges bürokrácia vagy árulás

- mondta Prigozsin korábban a lőszerekről. Elmondása szerint ha a Wagner visszavonul Bahmutból, az egész front összeesik

A helyzet hónapok óta feszülté vált, és nem kedvezett semely orosz érdekeket védő katonai alakulatnak sem.

A kialakult puccs erejét jól mutatja az a tény is, hogy magyar idő szerint szombaton reggel rendkívüli televíziós beszédet tartott Vlagyimir Putyin, miután Jevgenyij Prigozsin a Wagner-csoport fegyvereseivel előbb elfoglalták Rosztov-na-Donu városát, majd Voronyezs felé nyomulnak tovább.

Ez egy törvényellenes akció, egyenértékű a fegyveres lázadással. Oroszország megvédi magát

közölte Putyin, kiemelve, hogy aki fegyvert fog Oroszország ellen, azt keményen megbüntetik, miközben az is kiderült, hogy elfogató parancsot adtak ki a zsoldosvezér ellen. 

Prigozsin szerint a puccsisták létszáma 25 ezer főre rúg és azt követően mozdultak meg, hogy parancsnokuk bejelentése szerint az orosz védelmi minisztérium egységei tüzet nyitottak rájuk, bár az ezzel kapcsolatban elővezetett bizonyítékaik több szempontból is hamisnak tűnnek.

Miközben az állig felfegyverzett katonai konvoj megállíthatatlanul halad előre, miközben az orosz védelmi minisztérium a Telegramon igyekszik lebeszélni a Wagner fegyvereseit arról, hogy Prigozsinnal tartsanak, hasonló jellegű felszólítást már kaptak a csapatok körében lényegesen népszerűbb Szergej Szurovikin hadseregtábornoktól és a vezérkari főnök helyettesétől, Vlagyimir Alekszejev altábornagytól is, ám a jelek szerint ezeknek sem volt foganatja.

A hírek szerint a wagneristák több kormányhoz hű orosz katonai helikoptert is lelőttek a Rosztovon át Voronyezsbe vezető menetelésük alatt.

Közben nyílt támadást intéztek Putyin ellen, ugyanis a hivatalos csatornájukon már nyíltan bírálják Putyint is.

Egy-két degenerált nyugdíjba küldése helyett inkább meghúzta a polgárháború ravaszát

– közölte a Wagner Telegram-csatornáján, miután Putyin beszédében az árulók megbüntetésére szólított fel.

Néhány áruló életét 25 ezer hős fölé helyezte. Hogy ki a gonosz ebben a konfliktusban, az már nyilvánvaló. A győzelem a Wagneré lesz

– jelentették ki.

Az előrenyomulás sebességét látva, igazolódhat az a tény miszerint a hadsereg a felső vezetésétől eltekintve velük szimpatizál és ezt bizonyítandó azt is hozzátették, hogy a Voronyezsi területen 180 orosz katona tette le a fegyvert előttük, mert nem akartak harcolni ellenük.

Wagner fegyveresei ma délelőtt megszállták Voronyezst is, így Rosztov-na-Donu után a már a második tartományi székhely hullott az ölükbe a Moszkvába vezető úton és mindeközben

érdemi ellenállást senki sem fejtett ki velük szemben.

Mihail Hodorkovszkij száműzött volt orosz olajmágnás nyilatkozatot adott ki Prigozsin lázadásáról, amelyben felszólította az oroszokat, hogy "még az ördögöt is segítsék, ha úgy döntött, hogy szemben áll ezzel a rendszerrel".

A Prigozsin-lázadás, a félmegoldások és a felkészületlenség ellenére, a legerősebb csapás Putyin hírnevére"

- mondta, és a hírek szerint egyre több oligarcha áll mellé.

Vjacseszlav Volodin, az orosz parlament alsó házának az elnöke nyilatkozatot adott ki a Wagner-csoport fegyveres felkeléséről a Telegram csatornáján.

Oroszország történelme világossá teszi: a külső fenyegetések és kihívások a múltban csak egyesítették társadalmunkat. Együtt minden nehézséget le tudunk győzni. A Wagner-harcosoknak meg kell hozniuk az egyetlen lehetséges helyes döntést: saját népük mellé kell állniuk, a törvény oldalára, megvédve hazájuk biztonságát és jövőjét, és követve a legfőbb főparancsnok utasításait. Minden más árulás!"

Volodin szerint egy közös külső ellenféllel állnak szemben, ilyenkor összefogásra van szükség, közben a Twitteren egyre többen számolnak be arról, hogy a kivonuló Wagner csapatok nyomán, az ukránok felkészülnek a minden eddiginél nagyobb támadásra.

Vlagyimir Putyin mélyen tévedett, mikor árulással vádolt

- közölte Jevgenyij Prigozsin az orosz elnök szavaira reagálva.

Hazánk hazafiai vagyunk, harcoltunk és harcolunk. És egyikünk sem fogja feladni magát az elnök, az FSZB vagy bárki más követelésére. Mert nem akarjuk, hogy az ország továbbra is korrupcióban, csalásban és bürokráciában éljen.

Az orosz hadsereg jelentős része Ukrajnában van, így könnyen lehet, hogy Prigozsin és egyre duzzadó serege délutánra eléri Moszkvát. Ám a Meduza cikke szerint mivel szinte semmi jele a biztonsági erők és a zsoldoscsoport közötti konfrontációnak, úgy tűnik, hogy az állami biztonsági szolgálatok "engednek a Wagnernek".

Az elkövetkező órákban az orosz biztonsági erők, és különösen az orosz Nemzeti Gárda lojalitása kulcsfontosságú lesz a válság alakulásának alakulása szempontjából

- írják. 

Ahhoz, hogy Prigozsin és emberei odaérjenek, több száz kilométert kellene megtenniük – olyan orosz régiókon keresztül, ahol különleges "terrorizmusellenes" rendszer van érvényben, ám a jelenlegi előrehaladást látva, akár délutánra oda is érhetnek.

Mind Prigozsin, mind az orosz védelmi minisztérium most aktívan sürgeti a szemben álló oldal fegyvereseit, hogy váltsanak hűséget – de egyelőre nem világos, hogy ki kerül fölénybe.

Mégis, már most új polgárháborúról beszélnek a hatalmas országban.

Forrás: HVG

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A Wagner csoport megindult Moszkva felé...
uploads.disquscdn.com/images/9b5cb177b9b9cf4b46fa1d1b328d3cf813b53b2769ed7053205379c41b439eee.png?w=800&h=634
A Wagner csoport Rosztovban...
uploads.disquscdn.com/images/4fb7d70e8c4a7c1a517963841a132027f529154ed161b128e7ffc0edaed8d52d.png?w=800&h=575
Csak igaza lett Putlernek, ez nem háború, csak egy nagyon! különleges katonai művelet. A Wagner csoport kezében van már Rosztov-na-Donu, Dél Oroszország kulcsa, milliós város, már Voronyezst is bevették a wágneresek. Az állítólag lezárt autópályákon a Roszgvárgyijá útzárain simán átengedik a konvojait és az orosz katonák nem akarnak ellene harcolni, folyamatosan állnak át csapategységek az oldalára. Moszkváig nem is várható semmilyen ellenállás, szerintem ahogy megérkeznek Moszkva határába vagy be a városba, na majd akkor ott bent lesz egy kis tűzharc (talán), de nem is ez a kérdés, hanem az, hogy tényleg csak a hadsereg vezetését akarják kipucolni, vagy tovább mennek és Putyint is.
De ami a legfontosabb a szélhámos , hazaáruló román cigány és bűnszervezete szerint, "béke lesz, vége az inflációnak ahogy ígérték."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
terlasz
@jáger laszló: 1N se kell ide. Megártott a lőre? ;)
jáger laszló
Én üdítőt iszom!!
Ritkán esetleg mást!
Moszkvában visszatért a normális légkör...
Ennek örülnek az oroszok vasárnap hajnalán!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
ómió
Nem kellett volna "jobban félreverni a harangokat" (ütősebben hazudozni), efftársak!?
Revans
@durbincs:Maga is csak egy retyó szökevény büdös ürülék?:))
Az Ördög Ügyvédje
@Pegero: Már akkor tologatná! Mit neki egy oligarchát családostúl likvidálni??? Itt most nem az a cél!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.