Putyin "szakácsa" rendszeresen kritizálja Telegramon az orosz védelmi vezetést és tábornokokat. Hazaárulással vádolta Szergej Sojgu védelmi minisztert, amiért nem érkeztek meg hadserege lőszerszállítmányai. Most Putyin elfogatóparancsot adott ki ellene, Ramzan Kadirov pedig "aljas árulónak" nevezte Jevgenyij Prigozsint.

Prigozsin délutánra beveheti Moszkvát: Az orosz parlament pánikol, az oligarchák és a katonák a zsoldosvezér mellett állnak

Jevgenyij Viktorovics Prigozsin orosz oligarcha és Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli bizalmasa. Sokszor „Putyin séfjének” nevezik, mivel olyan éttermek és vendéglátó-ipari cégek tulajdonosa, amelyek a Kreml számára nyújtanak szolgáltatásokat, most már a Wagner-csoport transzparenseit és toborzóhirdetéseit sietve szerelik le és távolítják el Vlagyimirben, Moszkvában és a Krímben.

A bahmuti front összeomlik, ha nem érkezik meg az ígért lőszer Egyelőre próbáljuk kideríteni okát: közönséges bürokrácia vagy árulás

- mondta Prigozsin korábban a lőszerekről. Elmondása szerint ha a Wagner visszavonul Bahmutból, az egész front összeesik

A helyzet hónapok óta feszülté vált, és nem kedvezett semely orosz érdekeket védő katonai alakulatnak sem.

A kialakult puccs erejét jól mutatja az a tény is, hogy magyar idő szerint szombaton reggel rendkívüli televíziós beszédet tartott Vlagyimir Putyin, miután Jevgenyij Prigozsin a Wagner-csoport fegyvereseivel előbb elfoglalták Rosztov-na-Donu városát, majd Voronyezs felé nyomulnak tovább.

Ez egy törvényellenes akció, egyenértékű a fegyveres lázadással. Oroszország megvédi magát

közölte Putyin, kiemelve, hogy aki fegyvert fog Oroszország ellen, azt keményen megbüntetik, miközben az is kiderült, hogy elfogató parancsot adtak ki a zsoldosvezér ellen. 

Prigozsin szerint a puccsisták létszáma 25 ezer főre rúg és azt követően mozdultak meg, hogy parancsnokuk bejelentése szerint az orosz védelmi minisztérium egységei tüzet nyitottak rájuk, bár az ezzel kapcsolatban elővezetett bizonyítékaik több szempontból is hamisnak tűnnek.

Miközben az állig felfegyverzett katonai konvoj megállíthatatlanul halad előre, miközben az orosz védelmi minisztérium a Telegramon igyekszik lebeszélni a Wagner fegyvereseit arról, hogy Prigozsinnal tartsanak, hasonló jellegű felszólítást már kaptak a csapatok körében lényegesen népszerűbb Szergej Szurovikin hadseregtábornoktól és a vezérkari főnök helyettesétől, Vlagyimir Alekszejev altábornagytól is, ám a jelek szerint ezeknek sem volt foganatja.

A hírek szerint a wagneristák több kormányhoz hű orosz katonai helikoptert is lelőttek a Rosztovon át Voronyezsbe vezető menetelésük alatt.

Közben nyílt támadást intéztek Putyin ellen, ugyanis a hivatalos csatornájukon már nyíltan bírálják Putyint is.

Egy-két degenerált nyugdíjba küldése helyett inkább meghúzta a polgárháború ravaszát

– közölte a Wagner Telegram-csatornáján, miután Putyin beszédében az árulók megbüntetésére szólított fel.

Néhány áruló életét 25 ezer hős fölé helyezte. Hogy ki a gonosz ebben a konfliktusban, az már nyilvánvaló. A győzelem a Wagneré lesz

– jelentették ki.

Az előrenyomulás sebességét látva, igazolódhat az a tény miszerint a hadsereg a felső vezetésétől eltekintve velük szimpatizál és ezt bizonyítandó azt is hozzátették, hogy a Voronyezsi területen 180 orosz katona tette le a fegyvert előttük, mert nem akartak harcolni ellenük.

Wagner fegyveresei ma délelőtt megszállták Voronyezst is, így Rosztov-na-Donu után a már a második tartományi székhely hullott az ölükbe a Moszkvába vezető úton és mindeközben

érdemi ellenállást senki sem fejtett ki velük szemben.

Mihail Hodorkovszkij száműzött volt orosz olajmágnás nyilatkozatot adott ki Prigozsin lázadásáról, amelyben felszólította az oroszokat, hogy "még az ördögöt is segítsék, ha úgy döntött, hogy szemben áll ezzel a rendszerrel".

A Prigozsin-lázadás, a félmegoldások és a felkészületlenség ellenére, a legerősebb csapás Putyin hírnevére"

- mondta, és a hírek szerint egyre több oligarcha áll mellé.

Vjacseszlav Volodin, az orosz parlament alsó házának az elnöke nyilatkozatot adott ki a Wagner-csoport fegyveres felkeléséről a Telegram csatornáján.

Oroszország történelme világossá teszi: a külső fenyegetések és kihívások a múltban csak egyesítették társadalmunkat. Együtt minden nehézséget le tudunk győzni. A Wagner-harcosoknak meg kell hozniuk az egyetlen lehetséges helyes döntést: saját népük mellé kell állniuk, a törvény oldalára, megvédve hazájuk biztonságát és jövőjét, és követve a legfőbb főparancsnok utasításait. Minden más árulás!"

Volodin szerint egy közös külső ellenféllel állnak szemben, ilyenkor összefogásra van szükség, közben a Twitteren egyre többen számolnak be arról, hogy a kivonuló Wagner csapatok nyomán, az ukránok felkészülnek a minden eddiginél nagyobb támadásra.

Vlagyimir Putyin mélyen tévedett, mikor árulással vádolt

- közölte Jevgenyij Prigozsin az orosz elnök szavaira reagálva.

Hazánk hazafiai vagyunk, harcoltunk és harcolunk. És egyikünk sem fogja feladni magát az elnök, az FSZB vagy bárki más követelésére. Mert nem akarjuk, hogy az ország továbbra is korrupcióban, csalásban és bürokráciában éljen.

Az orosz hadsereg jelentős része Ukrajnában van, így könnyen lehet, hogy Prigozsin és egyre duzzadó serege délutánra eléri Moszkvát. Ám a Meduza cikke szerint mivel szinte semmi jele a biztonsági erők és a zsoldoscsoport közötti konfrontációnak, úgy tűnik, hogy az állami biztonsági szolgálatok "engednek a Wagnernek".

Az elkövetkező órákban az orosz biztonsági erők, és különösen az orosz Nemzeti Gárda lojalitása kulcsfontosságú lesz a válság alakulásának alakulása szempontjából

- írják. 

Ahhoz, hogy Prigozsin és emberei odaérjenek, több száz kilométert kellene megtenniük – olyan orosz régiókon keresztül, ahol különleges "terrorizmusellenes" rendszer van érvényben, ám a jelenlegi előrehaladást látva, akár délutánra oda is érhetnek.

Mind Prigozsin, mind az orosz védelmi minisztérium most aktívan sürgeti a szemben álló oldal fegyvereseit, hogy váltsanak hűséget – de egyelőre nem világos, hogy ki kerül fölénybe.

Mégis, már most új polgárháborúról beszélnek a hatalmas országban.

Forrás: HVG

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A Wagner csoport megindult Moszkva felé...
uploads.disquscdn.com/images/9b5cb177b9b9cf4b46fa1d1b328d3cf813b53b2769ed7053205379c41b439eee.png?w=800&h=634
A Wagner csoport Rosztovban...
uploads.disquscdn.com/images/4fb7d70e8c4a7c1a517963841a132027f529154ed161b128e7ffc0edaed8d52d.png?w=800&h=575
Csak igaza lett Putlernek, ez nem háború, csak egy nagyon! különleges katonai művelet. A Wagner csoport kezében van már Rosztov-na-Donu, Dél Oroszország kulcsa, milliós város, már Voronyezst is bevették a wágneresek. Az állítólag lezárt autópályákon a Roszgvárgyijá útzárain simán átengedik a konvojait és az orosz katonák nem akarnak ellene harcolni, folyamatosan állnak át csapategységek az oldalára. Moszkváig nem is várható semmilyen ellenállás, szerintem ahogy megérkeznek Moszkva határába vagy be a városba, na majd akkor ott bent lesz egy kis tűzharc (talán), de nem is ez a kérdés, hanem az, hogy tényleg csak a hadsereg vezetését akarják kipucolni, vagy tovább mennek és Putyint is.
De ami a legfontosabb a szélhámos , hazaáruló román cigány és bűnszervezete szerint, "béke lesz, vége az inflációnak ahogy ígérték."
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
...polgárháború?...hmmm...akkor most Kína szép csendben belopakodik az ősi kínai területre, ami mindig is kínáé volt...úgy hívják e mérhetetlen méretű területet, hogy Szibéria...Putyin ezt már nem tudja megtartani, védhetetlen...

Valakik igencsak beleköptek a levesbe...
Clavigo
@KisTehen: Remélem ,,a csúzli szájú dagadt cigány Gazdád is el lesz egyszer takarítva a [email protected]án lesz egy kis nyugalom végre..
Béla333
Putyin hazai pincsijei most miért hallgatnak?
Ahogy képesek az USA belügyeibe állást foglalni azzal, hogy egy ország vezetőjeként bűncselekményeket elkövetett Trump-ot támogatják a jelenlegi vezetéssel szemben, most toporzék is kinyilváníthatná, hogy mi a véleményük a jelenlegi orosz helyzettel kapcsolatban...!!!
Vagy beszorult a zabszem?
Yeromos
Nincs ebben semmi gond a komcsik egymást, ölik.
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 11:46
Akkor ,mi a krvnydt keresel itt az unalmasok között.
kereső
Na, a "dánok", most hova állnak?Druzsba pjotr???- Mostan miért is hallgat- pedig, most van igazán "háborús veszélyhelyzet"!
Csizmás Kond
...hacsak el nem foglalja az egész világot...a tegnap még azzal volt tele a világsajtó, hogy azért sír a kis kopasz rigó mert nincs fegyverük amivel harcoljanak a zukrán ellen, ma meg ...na de ez ugyanaz a mese mint a zukrán győzelmek...mindig van aki elhiszi.
Peller Anikó
@CsizmaKond: Te még azt se hinnéd el ha seggbelőnének.
Másoló
huhuhu Moszkvát beveheti az orosz zsoldos sereg huhuhu
ez az igazi különleges hadművelet
Pálinkás Pál
puhos, kezdhetsz rettegni...!...lehet konec a cárevics?...mi lesz veled nélküle..?..
jáger laszló
Mindezek LNÉre én Putyinnak drukkolok
Prigozsin LNÉben!!
Csak ennyi
barátilag
J.L.
drrotf
Akkor szarik be Putyin ha a katonák átállnak a szoldos vezérhez, mert úgy gondolj
ák, hogy ő az igazi hazafi és Putyin az áruló!
human
@drrotf: Nem rémlik, hogy Putyint tenné felelőssé Prigozsin. Tart tőle szerintem és csak a katonai vezetőkről beszél.
Peller Anikó
@jáger laszló: Én is a putyinnak drukkolok.

Minél hamarabb döglik meg annál jobb. Hajrá putyin.
lampa laz
Gáz van fiúk, vagy nem lesz?! Hol marad a kar mel ittas rendkívüli tanácskozás? Nem értek rá, mert mentitek a rubelmilliárdjaitokat?
Peller Anikó
@Mirabilis: Csődörből börtönbe.

Eszébe sincs, más dolga van.
Alfa
kibaszott keresztény-fasiszta orbán és a fidesz-ner szekta meneküljön, a szarházi kecskebaszó hiveikkel egyetemben
Peller Anikó
@Alfa: Már melegítik az airbuszokat. Az úticél argentína és malájzia. Vagy fordítva.

Hűtik.
Eladott Ország
A Wagner csoport megindult Moszkva felé...
uploads.disquscdn.com/images/9b5cb177b9b9cf4b46fa1d1b328d3cf813b53b2769ed7053205379c41b439eee.png?w=800&h=634
A Wagner csoport Rosztovban...
uploads.disquscdn.com/images/4fb7d70e8c4a7c1a517963841a132027f529154ed161b128e7ffc0edaed8d52d.png?w=800&h=575
Csak igaza lett Putlernek, ez nem háború, csak egy nagyon! különleges katonai művelet. A Wagner csoport kezében van már Rosztov-na-Donu, Dél Oroszország kulcsa, milliós város, már Voronyezst is bevették a wágneresek. Az állítólag lezárt autópályákon a Roszgvárgyijá útzárain simán átengedik a konvojait és az orosz katonák nem akarnak ellene harcolni, folyamatosan állnak át csapategységek az oldalára. Moszkváig nem is várható semmilyen ellenállás, szerintem ahogy megérkeznek Moszkva határába vagy be a városba, na majd akkor ott bent lesz egy kis tűzharc (talán), de nem is ez a kérdés, hanem az, hogy tényleg csak a hadsereg vezetését akarják kipucolni, vagy tovább mennek és Putyint is.
De ami a legfontosabb a szélhámos , hazaáruló román cigány és bűnszervezete szerint, "béke lesz, vége az inflációnak ahogy ígérték."
Eladott Ország
Kolostorgeci! Azonnal 10 hordó misebort javaslok küldeni Putyin elvtárs megsegítésére, hogy rohadj meg, te lelki nyomorék! Itt már csak az segít. Két hírmorzsa: Putyin bejelentette, hogy éjszaka parancsot kaptak az orosz fegyveres erők, hogy semlegesítsék a "lázadó" erőket. Eközben egyelőre egyetlen útzárnál sem merték/akarták feltartóztatni a Wagner Moszkva felé tartó fegyveres konvoját. Ellenben azt harsogják, hogy büntetlenek maradnak azok a vágneresek, akik "belátják a tévedésüket" "Мы гарантируем всем безопасность."
Alfa
@durbincs: lelőni minden magyarországrol felszáló repülőt, mert a kolostor-geci és bandája menekülni akar...a kecskebaszókkal egyetemben
kereső
Még mindig nem követelt orbán azonnali túzszünetet, és békét? Mi a fene történt? Pedig ez igazán különleges hadművelet: oroszok lövik az oroszokat.
Peller Anikó
@KisTehén az oligofrén: Tudod mi a különbség az oligarchák és az oligomarhák között?
csipetke
Ha Prigozsin "beül" putyin helyére,és nem folytatja az ukrán háborút, akkor vajon orbán mi miatt hosszabbíttatja meg majd újra a veszélyhelyzetet? (mert meg fogja) És mire fognak majd egy rakás mindenfélét,amiért eddig a háborút okolták?Öszzeül majd a fidesznyikes agytröszt,és új ellenségeket kreálnak. Mert lássuk be,nem élet az élet,ha nem mondják meg mindennap, hogy éppen kit kell utálnunk...
verőce21
Ez az utóbbi idők legjelentősebb kihívása Oroszország számára... 
jáger laszló
A helyzet fokozódik,de Vlagyimir majd + oldja!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Lepényleső
...egykor ha valami hasonlót S.Lajos is meg tett volna,- amikor még az összes fej nem hullott a porba...?
kereső
@csipetke: Majd ráfogja a nyuszira. Az is lesz olyan hiteles, mint a mostani indok!
justhpeter
Az igazi mesésvég az lenne, ha Prigozsin emberei elfognák Putyint és kiadnák a nemzetközi bíróságnak. Oroszország befejezné a háborút, rengeteg ember megmenekül a haláltól, nálunk meg a kolostormalac megőrül a karmelitában.
drrotf
Hogy hogy nem szólalt meg Orbán és lakáj médiája az orosz elnök védelmében?Mi az hogy még nem ajánlotta fel a katonai segítséget Ó.Viktor?Nem jutott az eszébe, hogy a gazdit védenie kellene, mert ha megbukik Őt is magával ránthatja, és akkor akkor a hatalom építés nagy évtizede, az elmúlt tíz év nyelvcsapásai odavesznek.Eszébe jutott a doktorminisuzterelnökúrnak, hogy mi lesz a hosszú távú gáz szerződéseinkkel, és Paks II.-vel , mert ha más elnöke lesz Oroszországnak akkor lehet hogy nem kell a gázár többszörösét lejattolni, s akkor oda lesz az örök és megbonthatatlan barátság, ahogy azt az átkosban is mondogatták, most meg cselekszenek is ezert.Kialakítottuk már álláspontunkat az orosz ügyben , vagy csak lapuknak a "fijúk" mint szar a fűben?
Peller Anikó
Teljesen életszerű a putyin menekülése moszkvából, közismerten aggodalmas típus, senkit nem enged magához közeledni se, tudjuk milyen hosszú a trágyalóasztala is, így hát ha a prigozsin tényleg eljut moszkvába, akkor ő úgyis beleőrülne, hogy melyik lakája szúrja őt hátba mielőtt kiesik az emeleti erkélyről. Amire a jelek szerint minden esélye megvan.

Meg különbenis az oroszok így szokták.
kereső
@Peller Anikó: Eszembe jut Zelenszkij: " nem szállitó jármúvet kérek, hanem fegyvert és lőszereket".
jáger laszló
1NLőre nem úgy néz ki!!
Erre még várni kell azt hiszem!!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
terlasz
@jáger laszló: 1N se kell ide. Megártott a lőre? ;)
jáger laszló
Én üdítőt iszom!!
Ritkán esetleg mást!
Moszkvában visszatért a normális légkör...
Ennek örülnek az oroszok vasárnap hajnalán!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
ómió
Nem kellett volna "jobban félreverni a harangokat" (ütősebben hazudozni), efftársak!?
Revans
@durbincs:Maga is csak egy retyó szökevény büdös ürülék?:))
Az Ördög Ügyvédje
@Pegero: Már akkor tologatná! Mit neki egy oligarchát családostúl likvidálni??? Itt most nem az a cél!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.