Az orosz gazdaság válságba került, mivel az állam bevételei jelentős mértékben csökkentek az európai uniós gázexport visszaesése miatt – írta meg privatbankar.hu.

Oda a monopólium – Putyin kénytelen fillérekért adni a gázt

Illusztráció: Pixabay

Az orosz földgáz iránti európai kereslet drasztikusan csökkent, miközben Kína vált az orosz gáz legnagyobb vevőjévé. Ennek eredményeként Oroszországnak jelentős kedvezményeket kell felajánlania Kínának.

Az olaj- és gázipar korábban mintegy 40% -át adta az orosz költségvetésnek és 60% -át az exportnak.

Azonban tavaly Vlagyimir Putyin nem csak az Ukrajna elleni háborúval, hanem az európai gázszállítás korlátozásával is magára haragította az EU-t. Putyin azt remélte, hogy az EU-t korlátozásokkal vagy a gázszállítás teljes leállításával sikerül nyomás alá helyeznie. Az EU azonban hatékonyan reagált, és alternatív beszállítókat talált.

Emiatt az orosz gáz iránti európai kereslet csökkent, és az árak az európai tőzsdéken magasra szöktek.

Az EU tagállamai tudatosabbá váltak az energiafogyasztásukat illetően, és jelentősen csökkentették azt. Emellett az enyhe tél és a tartaléktartályokban maradt rekord mennyiségű gáz is segített. Az árak a tartalékok miatt csökkentek az európai tőzsdéken.

Mindez súlyos következményekkel járt az oroszok számára, mivel az eladott gáz mennyisége jelentősen csökkent, és az árak is csökkentek.

Az adatok szerint az Európai Unióba szállított gáz mennyisége 15 milliárd köbméterre csökkent az év első felében, szemben a korábbi 62 milliárd köbméterrel.

Az árak és az export visszaesése súlyos bevételkiesést okozott az orosz költségvetésben.

Forrás: privatbankar.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Havanagi
Kár,hogy ebből a magyarok semmit nem éreznek,putris nem csökkenti a lakosság felé a gáz árát,kell a mohó és éhes NER bandának.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Havanagi
Kár,hogy ebből a magyarok semmit nem éreznek,putris nem csökkenti a lakosság felé a gáz árát,kell a mohó és éhes NER bandának.
Yeromos
A 15 miiliárdból 5 milliárd a miénk, tehát az orosz gáz Eu forgalmának 30%-a a miénk. Csak azt nem értem hogy magyarországon miért adják a nem lakoságú gázt nyolcszoros áron ha csökken a gáz ára.Ezzel támogatjuk az oorsz fegyverkezést, a háborút?
namihami
@Pp: @Havanagi: @Yeromos: Leírtátok előttem a lényeget!
Egyetlen kérdésem maradhat: de kinek lett/lesz olcsóbb? Talán a Szijjártó & co-nak! Mert hogy nekünk nem...!?!?!?! Ahogy a vállalkozóknak (és ezzel az áraknak/inflációnak nem) az zicher! És ezzel a Fidesz érdekeltek számlája ""dúsul"" ismét egykeveset!
Péter2
A szankciók működnek Oroszországgal szemben , nem csak az energia terén , hanem a gazdaság minden részén !
teuton
@Havanagi: Jaj, nemar, nem olvasol propagandat? Te havi 180ezret takaritasz meg az orosz energiaval, mert Nyugaton ennyivel többe kerülne! ;-) Allitolag... Igy szol a propaganda a birkaknak... A gond csak az, hogy Nyugaton egy 4tagu csalad nem fizet ÖSSZESEN havi 180ezret az energiaert... Meg tudom mutatni a szamlat egy 105m2-es, ketszintes, 4szobas csaladihaz havi összenegiafogyasztasa nem eri el a 140ezer ft-ot! Azonkivül 2x 300 euro tamogatast adott az allam es 1 havi szamlat elengedtek. Persze aki a magyar propagandat az ötödaras orsz gazrol benyalja, az meg is erdemli ezt a qurmanyt! Tudom, nem rolad van szo...
ómió
Ezt a "válságot"! "Potom" 4%-kal nő az orosz GDP! Melyik uniós követi!? Meghazudnátok, efftársak!?
rakitics41
Fiúk!Ez nem az EU-s szankciók hatása, s milyen "eredménytelen"?Az újságírók a bizakodók álláspontját nem vették most figyelembe.
CsipkeRózsa
Az árcsökkenés előtt mi nagyon ügyesen beszereztük a gázt magas áron, tele vannak a tárolóink.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.