A Quimby válaszolt a tusványosi fellépésüket illető kritikákra. Mint ismert, a zenekar rajongói tömegesen fejezték ki csalódottságukat vagy épp felháborodásukat, amiért kedvenc együttesük elment Orbán Viktor házi fesztiváljára Tusnádfürdőre.

A zenekar egy zenei fesztiválra utazott Erdélybe, hogy nagy szívvel muzsikáljon az ott élő magyar embereknek. A napközbeni politikai programoktól elhatárolódunk. Cefetül rühelljük, ha bárki is a saját politikai meggyőződésének erősítésére használja a bandát. A közönség este 10 után a miénk. És míg a politikusok a sötétben a saját köreiket róják, mi együtt üvöltjük a medvékkel hogy "tetszik a zaj!" Sokról mondunk le, hogy függetlenek maradhassunk és ez a továbbiakban is így lesz. A vakságon meg nem keresünk fogást! Mert hogy nincsen az rajta. ;) "

Az idén 27. alkalommal megrendezett Tusványosi Szabadegyetem hosszú ideje az egyetlen, ebben a régióban található olyan fesztivál, ahol tízezres tömeg előtt lépnek fel magyarországi együttesek. Örültünk, hogy kritikus dalaink ellenére is meghívtak bennünket, elvállaltuk, fontosabbnak éreztük, hogy az erdélyi közönségnek is játszhassunk, minthogy politikailag, erkölcsileg megítéltetünk-e. Hát megítéltettünk. Naivitásból, vagy jóhiszeműségből-e de beleléptünk a szarba, félreérthetővé váltunk, de az sem kizárt, hogy egyszerűen csőbe lettünk húzva, mindenestre a vitaindító trollok és hamis betaggelések rendkívül furák és ezt még mi is vizsgáljuk.

Nem lennénk boldogok, ha vélemény azonos fesztiválok lennének csupán, mindegyiken megegyező gondolkodású ember tömeggel. Ha így gondolkoznánk, ugyanannak a képmutatásnak a hibájába esnénk, amitől mi magunk is besokallunk.

Az esti koncertekre, több mint 10 000-en váltottak naponta jegyet. Ezek az emberek bulizni jöttek, a délelőtti szabad egyetem programjai hagyományosan ingyenesek. Ezeken sok olyan politikai beszélgetés, előadás folyik, amiknek tartalmával a zenekar nem tud azonosulni.

Az elmúlt 25 év során a Quimby rengetegszer tett tanúbizonyságot arról, hogy a tolerancia, igazságosság, nemi- vallási- és faji előítéletektől mentes nyitott világ az, ami számára elfogadható. Bármiféle szegregáció, megkülönböztetés összeegyeztethetetlen az általa vallott elvekkel.

A zenekar a kezdetektől mindig megőrizte a függetlenségét és a jövőben sem szeretnénk semmilyen politikai képződmény szócsöve lenni.

Azoknak, akik részt vettek ezen a koncerten egyértelmű, hogy változatlanul ezen az úton járunk. Eddig számtalanszor megmutatta a banda, hogy ha kell akár vacak technikán, ramaty időben, kétséges minőségű produkciók között is rendes rock n' roll zenekarként, akár dacból is igazi odabaszós koncerteket ad. 25 év alatt a sikereket ezzel érte el és a következő 25-re is ezt tervezi.

A továbbiakban pedig a Quimby minden energiáját a dalszerzésnek, és koncertezésnek szenteli.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
@Veleda: Valóban, ez is egy nézőpont.
Ha jobban figyelünk, akkor észrevehetjük pl. azt a Szomszédokjulcsit, aki nem is oly régen még telitorokból szídta azt az Orbán-rendszert (lásd Heti Hetes), aminek most, miután a Bundipapa nyilván nem minimálbérért, de átcsábította a Tv2-höz, na annak ma oly nagy híve.
Van annyi pénz, amennyiért korpás a hajam vagy nem működik a cerka (Nemzetcsótánya kontra fickósító).
Vagy ahogy a régi mondás tartja: A lélek gyenge, de a gyomor erős.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
a seggnyalók, mindig találnak maguknak felmentést! =))
moareka
Jó lenne hinni...csak az a fránya fidesz keze ne tette volna be a lábát!
Naív elgondolás ,-nem megtagadva az erdélyi magyarokat,-hogy akiknek ez a tolvaj állampolgárságot, szavazati jogot adott, azok ezért a zenekarért mentek Tusványosra...
moareka
...csak még annyit a szavazati joghoz, ezekkel ellentétben, Ausztráliában élő rokonomnak nem volt lehetősége az ottani magyar konzulátuson szavazni...
namihami
Fiúk! Nemhogy csak beleléptetek, de ráadásul alaposan szétkentétek a szőnyegen.
Kit akartok átb..verni azzal a süket dumával, hogy nem tudtátok, hova, kinek a dzsemboriára mentek? Ugye nem gondoljátok komolyan, hogy mi, a nép, olyan hülyék lennénk, hogy bevesszük azt a dumát, hogy Ti sose hallottatok arról a bizonyos posványosi búcsúról. A többi, ezek után max. rizsa. Vagy fejpénz. Egyik magyarázat rosszabb, mint a másik.
nemjoezigy
Én elhinném ezt a magyarázatot, ha mindezt a koncert előtt tették volna meg a rajongók felé!
Veleda
Nézzük az érem másik oldalát. A zenekar egyfajta szolgáltatást nyújt- pénzért, mert ebből élnek. Ha lemondják, vagy nem fogadják el a tusványosi szereplést, a jövőben megnézhetik magukat, hogy hol léphetnek föl, hova kapnak engedélyt. Nem is egy művész panaszkodik, hogy nem kap szereplési lehetőséget. Az kellene, hogy taknyán csússzon az illetékesek elé?
Hamar ítélkezünk szerintem.
namihami
@Veleda: Valóban, ez is egy nézőpont.
Ha jobban figyelünk, akkor észrevehetjük pl. azt a Szomszédokjulcsit, aki nem is oly régen még telitorokból szídta azt az Orbán-rendszert (lásd Heti Hetes), aminek most, miután a Bundipapa nyilván nem minimálbérért, de átcsábította a Tv2-höz, na annak ma oly nagy híve.
Van annyi pénz, amennyiért korpás a hajam vagy nem működik a cerka (Nemzetcsótánya kontra fickósító).
Vagy ahogy a régi mondás tartja: A lélek gyenge, de a gyomor erős.
Veleda
@namihami: Tudod, akkor, amikor ők elvállalták a szereplést azzal a szándékkal mentek oda, hogy az erdélyi fiataloknak, akik ott többnyire magyar ajkuak, -magyar rock zenét adjanak elő. De ővelük sem közölték, hogy ezerrel megy majd az Orbánozás és a kommunistázás. Ha visszautasítják a szerződést, akkor hívnak másikat, de azután megnézhetik magukat.
Aztán ott van az, amiről te írsz, hogy van az pénz, amitől gombás a lábam köze. Hát ilyen is van.:))
vadnarancs
Tibike! Hiába kenegeted, attól szar marad!
Tódor
Nem beleléptetek, fejest ugrottatok! Ahogy a mauzóleumi kollégáitok dalolják, utólag már sopánkodni kár...
karma1
Hatha megerte par ezer romaniai magyarert , az evente egyszeri biztos koncertert a hazai 365 napos rajongotabort feladni, eladni, megtagadni - akkor hurra...
Aki napkozben fosvanyos korul kolbaszol, ingyen hallgatni az iget, amit a Nagy Magus mond, nem hiszem, hogy a Quimby zenejeert megy oda - inkabb azert, mert az esti pialas alatt elmegy a zene is, barki is nyomatja. Fiatalokrol van szo...
soljanka
Amúgy a tusványosi bucsu nagyon klassz dolog volt, amíg ezek fel nem karolták.
Én biztos vagyok benne, hogy a zenekar tudta, hogy ez ma már inkább Fosványos.
Viszont azt se feledjük, hogy ők ezzel keresik a kenyerüket.
Bevállalták - valószínűleg sejtették, hogy sorozzák majd őket miatta.
Ettől még hatalmas, ahogy zenélnek.
Igaz nekem még soha nem volt pénzem elmenni a koncertjükre.
Jó, hogy az erdélyi fiatalok megengedhetik maguknak.
Manhattan
A bizalmamat egyszer lehet eljátszani! Ez egy gyenge, szánalmas mosakodás! Jól tudták, hová mennek! Az a szar, amit már magyarázni kell! Elmerültetek benne! Mától nekem nem léteztek. Részemről ennyi volt!
Eriksson
Hááát! Szerintem ha valaki attól teszi függővé, hogy szeret-e egy együttest, vagy annak zenéjét, hogy az hol lép, vagy hol nem lép fel...
Szóval az nem zenebarát, hanem egy minden szarkeverési lehetőségbe belekötő rosszindulatú szélhámos.
A Quimby jobban is jár, ha az ilyenek a továbbiakban távol maradnak, s csak a valódi rajongókkal bulizhatnak tovább. Politikai szardobálástól mentesen.
Manhattan
@Eriksson: Kiadtak ugyan egy közleményt. 4 nappal utána, de engem nem győztek meg! Ennyire nem lehetnek amatőrök?! Tudták, hova mennek, mit vállalnak. Egy olyan pártrendezvényen, ahol melegeket szídnak, azt a félnótás trumpot éltetik, náci demagógiákat éltetnek, ahol a viki azt mondja, az igazi magyarság Erdélyben van, na ide menni,és utána azt mondani, pártállástól független voltak jelen...na ez ultragáz.
justhpeter
Mondjuk ha politikai analfabéták, ráadásul a fellépésért jó pénzt is ajánlottak, akkor el tudom képzelni, hogy a buli után vették észre mitől büdös a lábuk. Mert normális kultúrbanda nem cserélheti el a közönségét egy Orbánra. Nincs az a pénz.
3dwhite
Viktornak nagyon nem jó itt a sajtója.
DR Eric CARTMEN
Ákos nem ért rá, Pataky valami ufó-bulin volt. A püffedt-pávatáncos nem maradhatott zene nélkül! Meglesz a Kossuth-díj a fiúknak is !
Eriksson
@Manhattan: Miért ne mehetnének oda, ahová hívják őket. Maga a közönség nem Orbánviktor, tehát nem követtek el semmilyen főbenjáró bűnt, még a fideszgyűlölők szemében sem.
Feltételezem, hogy csak zenélni akartak zenerajongóknak.
varrólány
@Eriksson: Màr tényleg kezdem sajnàlni azokat akik semminek nem tudnak örülni , és a kormàny sehol nincs a gyűlölet politikàjàval ahhoz képest amit az emberek magukban gerjesztenek tàplàlnak.
Eriksson
@varrólány: Soha talán nem volt még ekkora hisztéria.
vonotok
Én meg cefetül utálom, ha hülyének néznek. Kinek akarják bemagyarázni, hogy a fellépésük pártpolitika mentes volt, hát nekem ne !
Aki meg megkajálja ezt a maszlagot, jövőre Ö is menjen el Tusnád-fürdőre.
nezelodo
Alighanem megírják majd a fiúk az új idők új dalait. Kár, hogy így alakult. Lehet, hogy valaki nem akar a Juhászéhoz hasonló kendermagos vádakkal szembesülni? Pedig sosem titkolta annak megtörténtét. Sokakat bedarál ez az aljas politikai rendszer, és már nem is leplezik az aljas szándékaikat, mert a birkák benyelik.
WF
Tessék, itt a liberális tolerancia. Miért ne mehetne a Quimby Tusványosra koncertezni? Nem Orbán politikai szócsöve voltak, saját dalaikat adták elő. Ez megint csak hisztériakeltés. Korábban mindig azt gondoltam, hogy csak a jobboldal ássa a politikai lövészárkokat, most az az érzésem, a baloldal sem különb egy mákszemmel sem. Ha ez a liberális demokrácia, nem értem miért köpködnek liberálisaink Orbán illiberális demokráciájára?
Villon
Részemről elfogadom ezt bocsánatkérésnek és remélem, tanultak belőle, hogy messze elkerüljék a politikai rendezvényeket, legyen az bármilyen színű is. Jómagam mindenkinek megadom a lehetőséget, hogy tévedjen és ha tévedését felismeri akkor rendben van.
eszegfu
Készséggel elhiszem, hogy ez a zenekar "nem tudta" mit vállalt... Nekem csak az a kérdésem, miért pont őket hivták koncertre?! Bizonyára nem ugy történt, hogy O.V. egyik éjjel felriadt, mert eszébe jutott: ez a "megbizható" zenekar tartsa a koncertet Tusványoson. Miért nem Koncz Zsuzsát, vagy Bródyt kérték fel?
bosszants
Csak idézek, de minden betűjével egyetértek!

"Nem tudatlanságom, hanem klasszikus-zene szeretetem miatt fingom sincs kik ezek?
Egyet azonban tudok:
nekik lőttek :(
Miért?
Mert amióta a fideszben Orbán átvette a hatalmat csak egyet hangoztat, vagy velem vagy ellenem :(
Emiatt aztán a népet megosztotta rendesen.
Én azt állítom, hogy értelmes, intelligens ember el nem megy szereplőként semmilyen fideszes rendezvényre, mert a gané akkor is büdös marad, ha a fidesz már nem lesz uralmon!
Imádtam az Omegát (nincs ellentmondás!) de amióta Orbán valagát nyalják, eldobáltam a zenéjüket.
Igen, beálltam én is azok sorába akik az alapján ítélnek, hogy Orbán buzik vagy becsületes emberek!"
teuton
@WF: Nem erted? Akkor elöbb tanulj meg helyesen irni, "lassa" kerem? Utana pedig lapozd fel az idegen szavak szotarat es olvasd el, mi a különbseg a demokracia es illiberalizmus között! Ha te egy illiberalis diktaturaban szeretnel elni, akkor Eszak-Korea vagy Azerbajdzsan (ahova kiralyod szivesen jar a rokonok köze!) szeretettel varnak!
varrólány
@Eriksson: 21:06 Ez így igaz, pontosan, és ez nem múlik!
Eriksson
@varrólány: Ami most múlik pontosan, az a békés egymás mellett élés lehetősége, marad a nemzeti egyetértés teljes csődje. S ennek nem biztos, hogy Orbán Viktor a fő részvényese.
Nil
Azért hívtak meg hogy lejárassanak- beleestetek a csapdába - nem tudom mennyi pénzért lettetek júdások.
HA hitler hív meg egy fesztiválra anno akkor is elmész? Mert ez most ugyanaz volt. A kormányt propagáltátok ha tetszik ha nem - és a Most múlik pontosan után már kétségeim vannak hogy mit is jelentenek valóban a szövegeitek.
WF
@Horizont: Hogy ki ül fordítva a lovon, azt hagyjuk. Azt mondod a művész ne politizáljon (de miért is ne?), viszont számon kéred Quimbiéktől, hogy miért nem politizáltak azzal, hogy visszautasítják a koncert felkérést. Én a Quimby-t azért szeretem amit zenél, és nem azért ahol fellép. Ti ultraliberális "demokraták" ugyanolyan felsőbbrendűségtudattal bírtok mint a magyarkodó szélsőjobbosok, ezért észre sem veszitek, hogy ugyanolyan intoleránsak is vagytok. A Quimby számainak üzenete van (többnyire): ha ezt Tusványoson meghallgatták, annak csak örülni kéne.
WF
@teuton: Ha lenne is helyesírási hibám akkor is a te szegénységi bizonyítványod, ha ezekre vadászol és ezzel érvelsz. De inkább tanulj meg te helyesen olvasni :-). A te demokráciaértelmezésedből és nem kérek, mert az sem különb, mint Orbán illiberális demokrácia víziója: "aki egyet ért velünk az okos demokrata, a többinek meg pofa be". Nem vagy különb Orbán Viktornál. De neki még egy kis esze is van. :-) A ti ultraliberális übermensch tudatotok számomra éppolyan visszataszító mint a jobbik vagy a vérfideszesek kiválasztottságtudata.
Veleda
Valahogy az az érzésem, -ha az éppen regnáló hatalom felkér egy zenészt, persze mondhat nemet is, de számítson rá, hogy eláshatja magát, ha meg igent mond mint ebben az esetben , akkor is! Megnéztem, hogy visszamenőleg 4 évre kik azok, akik a Tusványosi rendezvényen eddig szerepeltek. Nos, a Quimby eddig minden évben ott volt, csak éppen az idén léptek a szarba. Az idén lett hisztéria belőle. Én ezt most ketté választom a zenéje nagyon jó, azzal hogy ennek a trógernek a rendezvényén fellépett azonban hiba, persze nem mindegy honnan nézzük. A Mephisto c. film jutott eszembe...nem véletlen! Röviden: a zenész is ember és bizony hibázik...Nem politikus, "csak" ember...
Yoda69
Aki korpa koze keveredik, ne csodalkozzon ha felfaljak a disznok.
De irhattam volna ugy is, aki disznok koze keveredik, ne csodalkozzon ha szaros lesz.
Veleda
@Horizont: Pontosan az van, amit a második sorban írtál.Egy jónak induló Ifjusági táborból az évek folyamán csináltak egy posványos, tömjénező, politikai agymosó rendezvényt. És ez már tényleg undorító.
WF
@Horizont: Azért, ha valaki picinyemnek szólít, elég nehéz megállni, hogy ne válaszoljak neki, bármennyire nem szeretné :-).
Vegyük pl. Petőfit: elég nehéz elképzelni őt politizálás nélkül. Vagy Adyt. A művész is ember, joga van politizálni. De a legszebb az okfejtésedben az illogikus levezetés: ne politizáljon, de tudja, hogy ki hogyan politizál, és legyen állásfoglalása pl Orbán politikájáról, és természetesen az egyezzen meg a te értékítéleteddel, mert különben megalkuvó pártbérenc. Sajnálom tesó, de ez nonszensz. Ez azt jelenti, hogy te magadat képzeled az egyedül hiteles viszonyítási alapnak - ez pedig nagyon veszélyes állapot.
Még egy vélemény az irományaidról: azt írod, ez nem normálország, ez Magyarország. Részint igazat adok, én is sokszor úgy érzem, hogy Abszurdisztánban élek, DE! Akár tetszik, akár nem, ennek mi is részei, - ha tetszik formálói - vagyunk, te különösen, az abszurd és következetlen és alaptalan elvárásaiddal. Démonizálsz egy embert (nevezetesen Orbánt) és oda sem figyelve a mondandójára, köpködöd őt, és aki nem cselekszik hasonlóan mint te, azt már selejt embernek titulálod.
Nem vagyok benne biztos, hogy idáig eljutsz az olvasásban, mert a másik véleményére odafigyelés nem az erősséged, pláne az érvelésének a végiggondolása, de ha mégis ideérsz, akkor üdvözöl:
a te Picinyed :-)
teuton
@WF: Na latom, nem csak a helyesirasoddal van problema, hanem az olvasassal is... Amit idezöjelbe tettel, abbol 1 szo sincs tölem... De mocskolodasra jo... Mast is tudsz?
Rockxy
Majd elmúlik ez is.
Pontosan, vagy pont nélkül.
Mint ahogy az Omegás ügy sem érdekel ma már senkit.
Ügyet csinálni persze minden szarságból lehet.
Mindössze néhány firkász kell hozzá és jó sok agyhalott.
WF
@teuton: Kedves Teuton, tudok mást is: abbahagyni egy fölösleges riposztozást.
Csá!
WF
@Horizont: Kedves Horizont! Abban nincs vita közöttünk, hogy a kormánypárt kormányzása kritikán aluli, lopnak, csalnak, hazudnak és építik le a demokráciát. A mostani ellenzék azonban nem sokban különbözik: a szocik talán többet adtak a demokráciára, icipicit talán szemérmesebben vagy bénábban loptak, de közben eladósították az országot és Fletó szétverte az MSZP-t. A Jobbik lehetséges kormányzásába jobb bele sem gondolni, Vonának és csürhéjének még annyi erkölcsi aggálya sem lenne mint Viktorunknak. A többi meg... lássuk be súlytalan. Amiben vita van közöttünk, az a Quimby tusványosi koncertjének megítélése: Azt neked is el kell ismerned, h a Fidesz minden hibája ellenére nem szélsőséges párt, és igenis lehetnek a soraikban olyanok, akik éppen annyira jogosultak meghallgatni Quimbyék zenéjét mint te, és lehet, hogy az értékrendjük sem sokban különbözik a tiedtől, csak más szekértáborhoz tartoznak. Sztem semmiféle árulást vagy disznóságot nem követett el a zenekar, amikor Tusványosra ment koncertet adni, attól a zenéjük, üzeneteik ugyanúgy érvényesek és értékesek maradnak.
Tisztelettel adózom a családodnak, egyébként én is nagycsaládos vagyok.
Pá!
nezelodo
Sose hittem volna éppen a banda ikonjáról, hogy bemutatja, milyen az, amikor a "bizalom nyakán kígyó tekereg"
Nil
Evvel a szarral az a baj hogy sosem lehet lemosni.
sziha
@WF: Eszrevetel: Fleto nem verte szet az MaSzoP-ot, szembe ment sajat partjaval. A parton beluli szarkeverok es egyebek miatt ment szet. Fleto epp azt mondta nekik, hogy elege van abbol, amit a partja csinal.
Valahogy en is ugyanigy latom a partok dolgait, ahogy jomagad. A Fidesz + KDNP szemermetlenul lopja szet az orszagot, a szocik legalabb adtak a latszatra. A szervilis Jobbik kormanyzasaba jobb bele sem gondolni, a baloldal pedig - osszefogas hijjan - igencsak toketlen. Azt kene vegre belatni, hogy nem partok kellenenek, ahol kampanyra, stb. megy el az adofizetok penze, hanem mondjuk egy szakertoi kormany, akiknek rohadtul mindegy a kampany, a felesleges szajtepes, mert tudjak mit csinalnak es helyrerakhatnak az orszagot. A partok csak a rakfenei ennek az egesz rendszernek.
prime777
@Horizont: "Képzeld el meghívnak egy vacsorára ahol előtte cigányoznak, zsidóznak, náci jelszavakat skandálnak és azt mondanám mi a baj én csak enni jöttem! Nem. A nevemet adtam ahhoz ami ott volt."

Nem tudom ki ez az együttes,nem is érdekel,de itt írtad le a nagy igazságot.
Csak képzeljünk bele mi lenne abból ha Ákos menne el MSZP-s helyszínekre,mondjuk
Öszödre.és ott adna koncertet.
A fidesz buzik nem kicsit lennének ki.
Az meg a másik,hogy elvágná magát a pénzcsaptól is.:D
Ennyit erről.
WF
@sziha: Nehéz kérdés. Nem alkalmas a hely a részletekbe menő megvitatásra, de olykor az az érzésem, hogy az újkori demokrácia ideje lejárt. Sztem éppen az ultraliberális vadhajtások és a végsőkig korrumpálódott politikai elit miatt (ebbe a teljes európai politikai elitet beleértem, semmivel nem különbek mint honi politikusaink). Becsületes, elvhű, hazáját és választóit szolgáló politikust már nagyítóval sem találni (világszerte), az új generáció meg hamar hasonul az elődökhöz (hiszen aki a korpa közé keveredik...).
Az ultraliberalizmussal az a bajom, hogy a polkorrekt duma miatt a valós problémákat nemcsak nem nevezi nevén, de nem is kezeli, akik pedig rávilágítanának, azokat agresszíven és intoleránsan megbélyegzi és elnyomja, fenekestül fordítja fel a normális erkölcsi érzéken alapuló világrendet, így esély sincs a problémák megoldására.
Nem vagyok túl optimista. Vhogy a rendszerváltás idején jobbat vártam.
WF
@Horizont: Eddig is normális hangnemben írtam, még csak nem is fogalmaztam túl sarkosan.
A problémára te magad világítasz rá (hogy miért is vagyunk mi Abszurdisztán): Fletóék nem tudtak túl sokat lopni, mert erős kontroll volt a nyakukon. Mikor Orbánék szétosztották maguk között a földeket, amikor százmilliárdokat kiosztottak a manipulált közbeszerzéseken, és egyéb disznóságaikat megcsinálták miért nem mentek ki az emberek tüntetni? Pontosabban miért nem mentünk ki tüntetni (mert én sem mentem). Bezzeg a 20-ad rangú netadó miatt tízezrek vonultak az utcára.
Továbbra is amondó vagyok, h Q-ék nem orbánista propagandást nyomattak Tusványoson, hanem saját zenéjüket, szövegüket, ami szembe megy az orbáni értékrenddel. Miért ne tették volna?
mariaberta
Nem mi,Orbán és bandája. Azért büdös itt minden.
mariaberta
@nemjoezigy: De hát akkor még nem érezték a szarszagot, pedig akadt jócskán aki pottyantott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.