Az Európai Bizottság nem járul hozzá a nukleáris fűtőanyag oroszországi importjához – írja a Financial Times nyomán a 444 –, ezzel pedig tulajdonképpen ellehetetlenült a paksi bővítés a tervezett formában.

Az Európai Bizottság titkos tárgyalások után hozott végleges döntést az ügyben még a múlt héten, Navracsics Tibor magyar EU-biztos részvételével. Ezen az FT szerint az EU számos tisztségviselője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Moszkva Európa megosztására használja energiapolitikáját.

Vita alakult ki az Euratom ügynökség és a paksi bővítést irányító Roszatom között a nukleáris fűtőanyag importjáról, ugyanis előbbinek engedélyezni kell minden hasadóanyag-importot. Az Euratom elutasította a magyarok kérelmét, ezt Magyarország megfellebbezte, de a bizottság az Euratom elutasítása mögé állt. A döntés felülírásához Magyarországnak egy új fűtőanyag-szerződést kell kötnie, vagy jogi eljárást kell indítania az Európai Bizottság ellen – írja a Financial Times.

A brit pénzügyi lap szerint az Európai Bizottság döntése kellemetlenül érinti Orbán Viktort, aki az ukrajnai konfliktus ellenére keresi Oroszország kegyeit.

A 444 megjegyzi, hogy bár a végleges döntés már a múlt héten megszületett, a magyar kormány ennek ellenére hallgatott, miközben évtizedekre titkosította a Paks 2-vel kapcsolatos anyagokat. A lap ugyanakkor felvázol egy teóriát is, miszerint

legalább két hete kering a pletyka, hogy a paksi beruházásból lehet, hogy semmi sem lesz, és az EU-ra lehet majd fogni a hatalmas beruházás bukását. Elsősorban az terjedt, hogy Oroszországnak a mostani gazdasági helyzetben nincs pénze belevágni. Az építkezés első évtizedében még törleszteni sem kellett volna a hitelt, és az olajár esése és a nyugati embargók így is elég gondot okoztak az orosz költségvetésnek. Viszont ha az EU mond nemet a beruházásra, akkor nem kell Moszkvában kimondani, hogy erre mégsincs pénz. A Déli Áramlat esetében is hasonló történhetett: a hatalmas gázvezeték építését Vlagyimir Putyin orosz elnök az Európai Bizottság tiltakozása miatt mondta le hivatalosan, de a legtöbb elemzés szerint az orosz állam anyagi gondjai miatt hátrálhattak ki a vállalkozásból.

Nem sokkal a hír megjelenése után megszólalt Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és "határozottan cáfolta", hogy az EU megvétózta volna a beruházást.

Navracsics Tibor EU-biztos viszont az Indexnek elismerte a döntést.

118 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Ők az utolsó remény arra, hogy ne épüljön meg viktor kandallója, ha már mi nem szólhattunk bele ebbe az évszázados gyalázatba.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr. Felipe
Akkor majd teveszarral fűtik a fideSS muzsikok. Az EU csak adja a lóvét a csuti kisvasútra de ne pofázzon bele a "dógokba" mikor már le van osztva hogy melyik oligarcha mennyi lóvét kap a bulikából, 30 évre titkosítva.
Mobil123
Akkor fiztehetjuk a hitelt bővítés nélkül.
nyanya001
Jönnek a kokik meg a sallerok szép sorban !
colibri
Ezt vártam! Akkor mostmár kenje a hajára Áder is ovi is a 30 éves titkosítást, vigyék magukkal a sírjukba!
lampa laz
Ők az utolsó remény arra, hogy ne épüljön meg viktor kandallója, ha már mi nem szólhattunk bele ebbe az évszázados gyalázatba.
Boszi27
@Mobil123: Annyi baj legyen! A titkosítás marad. Továbbra is titkos, mire költik! Legalább nem cukkolják a "zembereket" ,tehát nemzetbiztonsági érdek.
bencemacska
@colibri: ma, 20:53

Majd épül helyette bicikli tároló, és akkor nem kell titkosítani!
Senara
A múlt héten végleges döntés született erről, amit a kormány elhallgatott, miközben évtizedekre titkosította a Paks II-vel kapcsolatos anyagokat... erre miért volt szükség ? Parlament elfogadta (!) amire lehet hivatkozni és támadni az Uniót ???
Manhattan
Most szeretném látni Orbán és Putyin arcát. )
verőce21
Ezek forró tárgyalások lesznek. A pokol csak szauna hozzá képest. :)
tivoli
..most honnan kapja az erőmű a nukleáris fűtőanyagot?
bencemacska
@tivoli: ma, 21:16

Senki nem vitatná a jelenlegi erőmű rekonstrukcióját az oroszokkal elvégeztetni, orosz fűtőanyaggal.
Az ellenkezés a bővítés miatt van.
Kérlek, te se keverd össze!
JAJMÁR
Akkor a Mecsek is megmenekül :)
Nem kell nekünk a Paks II. Csak a nyakunkon maradt volna a drága áram, a következő 20 évben új, más, alternatív energiák lesznek a nyerők, arrafelé kell váltanunk.
Kösz Eu, :)
rugacs
@tivoli: Ez olyan, mint a D. Kohász - Ú. Dózsa 2001-es tévé közvetítéses meccsén a Tokodi Tibor hatalmas gólja: ÖNGÓL!!
surdillo
@Mobil123: Fizessék a megszavazó fitymaszos ,jobbikos képviselők!!!
tivoli
Most már se paksi bővítés, se déli áramlat, se szénbányászat, se szélerőmű, se vízerőmű, lényeg, hogy van egy gondoskodó Eu, aki lerendezi a sorsunkat. Nem kell beszarni polgártársak. Úgy még sose volt, hogy valahogy ne lett volna.
kamazuka
Egyszóval az unió szabad utat adott ,hogy indúlhasson a vállalkozás.Hogy miért gondolom ezt.Mert magyar vagyok,és amit a világ nem tud kitaállni azt egy magyar igen.Bárhol bármilyen orvoscsoport operál,a szak ágakhoz egyenként nagyon jól értő specialisták között általában van egy magyar aki ötleteivel összefogja mindet egyenként.
Szóval akkor alakúl kint a medve országában egy közös cég,melynek többségi tulajdonosa egy magyar vállalat lesz.Majd áthelyezi székhelyét ide hozzánk.és a gát elhárúlt.Persze nem ilyen egyszerű,de hogy megoldást találnak a problémára az tuti!
Kinek is van orosz cégérdekeltsége a kormányban?
JAJMÁR
@kamazuka: 21:48 Ne már! Csak könnyen lehet, hogy ilyesmin törik a fejüket, Nem nyugszanak ebbe bele :(
F_Viktor
Ez már ok, hogy kilépjünk az EU-ból?
volvós
"...Nem sokkal a hír megjelenése után megszólalt Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, aki határozottan cáfolta, hogy az EU megvétózta volna a beruházást. Navracsics Tibor viszont az Indexnek elismerte a döntést,..."

Országos sz@rkeverö girnyóka !!! Nem lesz ebböl bajod, te g...i ???
a Navracsicsot meghazuttolni ??? Hatalmas öngól gerinctelenkém !!
coni
Jó lenne ha nem a közszolgálati egyetemen oktatnák a kommunikációt, mert akkor sok ilyet képeznének mint a Gíró, aki a nemzetközi sajtó és Navracsics ellenében kommunikál, mert azt hiszi még mindig a vasfüggöny mögött vagyunk.
Manhattan
Elméletileg a reaktort megépíthetik , csak Orosz fűtőanyagot nem hozhatnak be hozzá ! Így legalább ha a kormány ragaszkodik hozzá , akkor sem leszünk fűtőanyag téren kiszolgáltatva Orosz országnak , zseniális húzás volt az Eu részéről , lesz is erőművünk meg nem is leszünk függők !
Desischado
Mégis csak van isten ezek szerint! Na, most nagyon megnézném orbán képét, de putyinét is! ezért kár volt nyalni!
levi
orbán eddig is véghez vitte amit akart...majd változtatnak pár dolgon és kész, az eu eddig sem állította meg, ezután sem fogja.
volvós
@levi: Te meg csak drukkolj Magad ellen is ...:-)))
Mobil123
@surdillo: Mi fogjuk. Vagyis már tavaly óta fizetjük.
Mobil123
@F_Viktor: Igen az, de az újabb harci díszt magára kenni elég ok és így lehet a fanokat is hergelni.
Yoda69
Vajon ki hazudik? Az EU vagy girnyo?

Ezt a dontest vartam az EUtol. Koszonet erte. Nem kell orosszatom
Cicamama55
Idehaza meg már azzal ijesztgetik Mecsek lakóit, hogy ott lesz az atom hulladék temető. Tegnap este láttam a televízióban.
wagabund
nehezen nézünk szembe a valósággal...
az eu-nak(is) mi csak lábtörlő vagyunk... a művelt nyugat nagyon tart attól, hogy ez az ország saját lábára akar állni...
na azt már nem... maradjunk csak balkáni nép, vásároljunk mindent az okos nyugattól...

most mutatták meg, hogy nekünk coki.

vagy mégsem? mert mintha az usa akarná szállítani a fűtőelemeket...akkor mégis lehet atomerőmű..
sőt...valami helikoptereket is nagyon nagyon szeretnének szállítani...és ha valamit nagyon szeretnének, abból lesz valami.

ki van ez találva
wagabund
@Cicamama55: 04.07

...ahogy a kormánybiztos őszinte mosolyából nekem lejött, ott lesz az atomhulladéktemető, punktum.

az a baltaarcú, aki szervezte a lokátor építése elleni sikeres megmozdulást, elfelejti a nagy felhevülésben, hogy most nem a szocialistákkal áll szemben...ha a Mecsekben kell lennie az atomhulladék-temetőnek, akkor az ott is lesz.
verőce21
Magyarországnak létérdeke az olcsó, nagymennyiségű elektromos energia. Ehhez pedig szükség van legalább még két blokkra Pakson.

(A megújuló zöldhő, földhő, stb. energiákat úgy ahogy van, el lehet felejteni!)
simmering73
Ezt is vártam az EU-tól. Észre kell már végre téríteni ezt az elmebeteg kormányt. Minden szinten.
Anna Mária
@verőce21: Akkor te felejtsd el a megújuló energiákat, Paks 2-re pedig nincs szükség, gazdaságtalan, rettentően drága és a politikai következményei beláthatatlanok és veszélyesek.
Yoda69
@verőce21: Csak a zold energianak van jovoje.
magyarbakancs
@wagabund: Pofán kurták a magyar szabadság harcot.
Saját lábán ez az ország nem állt,nem áll és nem is fog állni.
ne ábrándozón a jobboldali nemzeti g*cik.
jancsik68
Az un."KORMÁNYSZÓVIVŐ??" képtelen a becsületes tájékoztatásra!!Hazudosásaiért Kossuth dijat érdemel a nagy-seggnyalási dijjal együtt.Ő egy igazi gerincnélküli álemberi fajta.
jancsik68
@verőce21: Normális ember nem tesz ilyen kijelentést!!Olcsó áramot tudunk Európától is vásárolni,ezért ezt a szart nem kell felépiteni ,tovaris verőce!!
levi
@volvós: Jó hülye vagy,ha azt hiszed orbánnak drukkolok. Csupán a tényeket írtam le.
volvós
@levi: esetleg hülyézd le a közelálló családtagjaidat,te szerencsétlen.
Nem drukkolsz orbánnak, csak kiny@lod a seggét !!! Ordító a
barom hsz.-od ! ENNYI !
F_Viktor
@Cicamama55: Írod:
"Idehaza meg már azzal ijesztgetik Mecsek lakóit, hogy ott lesz az atom hulladék temető."

Sok választási lehetőség nincs ahol több, mint 100 ezer évig biztonságosan el lehetne helyezni az erősen szennyező radioaktív hulladékot.
Magyarországon a legősibb formula az 1100 millió éves Mórágy-Geresd gránittömb. Míg a Mecsek keleti részén a felső laza szerkezetben található, addig pl. Szekszárd térségében 882 méter, Szegeden pedig 3500 méter mélyen van.
F_Viktor
@Mobil123: Majd Putyin megmondja Orbánnak, hogy mi jó Magyarországnak, pardon, Oroszországnak.
Maradjunk az EU-ban, mint az egység bomlasztója (cigánykodjunk továbbra is), vagy lépjünk ki onnan, s engedjük be az orosz hadsereget az országba.
tivoli
@jancsik68: ma, 09:48
Érdekes a meglátás. "!Olcsó áramot tudunk Európától is vásárolni,ezért ezt a szart nem kell felépiteni"
Tényleg tudunk? Akkor miért nem vásárolunk abból az olcsó áramból? Miért kell a drága hazaival operálni?
Mobil123
@F_Viktor: Mérget vehetünk rá hogy megmondja. De látod feljebb hogy sikerül a fanokat beetetni már hogy mennyire jó a Paks bővítése.
F_Viktor
@Mobil123: A paksi bővítés mellett kampányolókat nem tatom okos embereknek. 10 éve még én is atompárti voltam, de azóta sokat fejlődött a zöld-energia előállításának feltételei, ami mára már az árakban is érezhető.
Németországban jelenleg 9 eurócentbe kerül 1kWh megújuló energia előállítása. 10-12 év múlva, mikorra tervezik Paks II első blokkját termelésbe állítani, akkorra 3 eurócentbe fog fájni az 1kWh a németeknek (optimista számítások szerint nekünk a paksi atomból nyert villamosenergia 30 évig (az orosz hitel lejártáig) 10-11 eurócentünkbe kerül majd, úgy, hogy nincs a kalkulációban a két új dunai duzzasztó és az atomtemető megépítése!).
levi
@volvós: Mégis mivel nyalom a seggét ? Azzal, hogy leírom, hogy szarik az eu-ra? Vagy azzal, ha kimondom, hogy azt csinál amit akar? Ebben hol a seggnyalás?
Csupán arra akartam utalni, hogy orbánt eddig sem érdekelte, mit tiltottak meg neki, keresett, vagy csinált egy kiskaput és véghez vitte a tervét. Ezek tények, te meg jössz a baromságoddal, hogy fideszes vagyok. Írd már le, hol álltam a fidesz mellé, azután pofázz hülyegyerek...
szandokan
@volvós: Levi soha nem volt Fidesz párti, sőt ki nem állhatja őket, nagyon benéztél most valamit.
szandokan
@tivoli: Olcsó áramhoz szükség van Paksra meg az oroszokra is. Érdekes menet lesz ez még.
Hellcat
Ne féljetek majd jön a hír, hogy a mocskos szemét Eu a libsibolsik felbujtására megtámadta a magyar energiafüggetlenséget...
tivoli
@szandokan: ma, 12:31
Sok víz folyik még le Paks mellett a Dunán, mire elkezdenek erőművet bővíteni. Addig még sok minden történhet, még olyan terv is születhet, hogy a jövőben közép-európát onnan látják el villamosenergiával.
tivoli
@Hellcat: ma, 12:43
Nem is olyan vicces. :-(( Már megtámadta.
Hellcat
@tivoli: Támadta a nagy szart...ha egyszer szar a terv meg a szerződés akkor miért engedélyeznék? Nem hülyeségből titkosították le a qrbánék 30 évre...
tivoli
@Hellcat: ma, 13:00
A déli áramlat is szar volt?
Hellcat
@tivoli: Nem a déli áramlat a téma hanem paks 2 :)
tivoli
@Hellcat: ma, 13:15
Igazad van, csak közbeszúrtam, hogy annak a terve is szar volt?
Hellcat
@tivoli: Őszintén. Fogalmam sincs. Azt viszont tudom hogy paks 2 nagyon bűzlik. Szerinted milyen volt a déli áramlat?
tivoli
@Hellcat: ma, 13:23
Nagy biznisz lett volna európa szegényebb déli országainak, mint pl. Bulgáriának is. Rengeteget keresettek volna a tranzitáláson, mint ahogy a magyarok is. De az eu-nak nem az az érdeke, hogy a szegényebb régió felzárkózzon, vagy megálljon a saját lábbán. Inkább függőségben kell tartani őket, minden áron.
pbalage
@tivoli: a bolgár ügy sem egészen úgy volt, hanem valószínűleg valahogy máshogy.
Például így (sok benne a "kapjátokbe" és az "inkább ti kapjátok be" (orosz-bolgár meccs))
444.hu/2015/01/01/bulgaria-kitalal-igy-mesterkedtek-putyinek-a-deli-aramlat-sikere-erdekeben/
Hellcat
@tivoli: Értem. Jelen esetben én nem díjaznám ha paks 2 vel irdatlan nagy orosz adósságba taszítana minket a kormány. nyilván ez zavarja az eu-t is de jelen esetben nem zavar, hogy elkaszálják.
tivoli
@pbalage: ma, 13:37
Nagyon érdekes cikk ez. Bizonyítja azt is amit én állítok, az ellenkezőjét is, azt pláne, hogy mit tesz a politika, az üzleti érdek, a ki kinek tartson be elv is. Egy dologról nem volt szó, hogy akkor most a néppel mi lesz? Mert az ők érdekeik nem lettek megemlítve.
Továbbra is áznak, fáznak, éheznek, míg választott vezetőik egész mással vannak elfoglalva.
tivoli
@Hellcat: ma, 13:46
Az eu-t minden zavarja, amit nem ők találnak ki, és nem a nyugati hasznú gazdaságpolitikát követi. Értsd, itt már fingani sem lehet az eu engedélye nélkül, mert az valamilyen jogszabályba ütközik.
Hellcat
@tivoli: Ezért zavarja ez a qrbánékat nagyon...az eutól kapott pénzt nem lehet csak úgy zsebre vágni...igaz, hogy trükkökkel megoldják, de az eu azért csak visszaszól ha turpisság van. mind1 végülis...ez a patkány banda így is úgy is szép lassan tönkre vágja ezt az országot...akár eu-s akár orosz hitellel.
pbalage
@tivoli: a ruszkiknál sem lehet ám nagyon fingani mert ott is pikk-pakk bekarcerolnak,
de inkább csukjanak le itt, mert ott igen hideg van.
Persze erre is van pozitív ideológia, például hidegben több rajtad a ruha, kevesebb esélyed van zuhanyozni és a szappanért lehajolni.
tivoli
@pbalage: ma, 14:22
Minden csak nézőpont kérdése, és mindent meg lehet szokni. Van amit hamarább, van amit később.
tivoli
@Hellcat: ma, 14:11
Nem értem, hogy mit örömködsz. Az eu pénze az ő pénze, arra van költve amire az eu akarja. Neked abból egy krajcár hasznod sincs.
A Paks projektbe meg egy vasat sem ad, akkor miért okoskodik? Mert ruszki van a dologban, s nehogy már a magyar döntsön valamiről, ami a magyarok dolga volna.
Hellcat
@tivoli: Majd bele ugatnak az oroszok akkor az EU helyett...jajj az nagyon szupi lesz. Éljen a rendszervisszaváltás igaz?
tivoli
@Hellcat: ma, 14:46
Nem az volna a vágyak netovábbja, hogy ne ugasson bele egyik se, csak amennyire a jószomszédi beszélőviszony megkívánja? Miért kell nekünk cseberből vederbe, aztán vissza, aztán megint valahova elköteleződnünk? Olyan már ez a kis ország, mint a focilabda, hol az egyik, hol a másik térfélen pattogtatják.
Hellcat
@tivoli: Nalátod. És ha választanod kéne, hogy az eu vagy az oroszok ugassanak be akkor melyiket választanád?
tivoli
@Hellcat: ma, 14:53
Egyiket se. Egy beruházási megbízás nem arról kellene, hogy szóljon, hogy kivel kössük az üzletet. Nyilván azzal a kivitelezővel, amelyik előnyösebb feltételeket ajánl. Részemről mindegy lenne, hogy milyen nyelven beszél.
Hellcat
@tivoli: "Nyilván azzal a kivitelezővel, amelyik előnyösebb feltételeket ajánl" Na ezt a fidesz kormányban el is felejtheted...itt a haverok nyernek meg a hatalmas mutyik.
tivoli
@Hellcat: ma, 15:01
Akkor helyben is vagyunk, kb. innen indultunk.
Nem mintha szidnám, vagy pártolnám a fideszt, de javaslom, hogy olvasd el @pbalage: belinkelt cikkjét.
444.hu/2015/01/01/bulgaria-kitalal-igy-mesterkedtek-putyinek-a-deli-aramlat-sikere-erdekeben/
Ebben szó sincs a fideszről, mégis kísértetiesen hasonlít a mi ügyünkre. A fő-fő szereplők az eu meg az orosz politikai-üzleti ellentétek. Minden más érdek le van szarva.
Hellcat
@tivoli: Szerinted lenne módja annak idehaza, hogy szép lassan energiafüggetlenséget érjünk el? Mert az orosz atombővítés nem az...szélerőműveket nemigazán lehet idehaza telepíteni, ahova lehet ott már van. Napenergia? A fidesz kicsit megtorpedózta a dolgot. pedig németoszrágnak elég jól bejött a dolog. ez a paks2 dolog mindenhogyan előnytelen dolog szerintem. de ezt pont cseszhetjük...30 évre titkos...
tivoli
@Hellcat: ma, 15:17
Azt nem, de nehogy már a politikai szelek döntsék el, hogy a nép fűtsön, vagy egyen.
A többi alternatív energia nagyüzemileg nem megvalósítható a földrajzi fekvés miatt.

Az, hogy 30 évre titkos, attól még működhet a projekt. Egyébként is '18-ban megy a fidesz a levesbe, utána bármely kormányzat jön, azt bármikor nyilvánossá teheti.
Hellcat
@tivoli: Majd meglátjuk...én semmi jóra nem számítok.
Január
@pbalage: Egyetlen gond van a világban, az erősebb nemzetek/nemzetközösségek elfelejtették, hogy mindennek az alapja az "élni és élni hagyni".
Állandóan megy a kontra, rekontra és akkor csodálkoznak a tisztelt vezetők, hogy a népnek teljesen elege van az állandó kötélhúzásból. Itt szinte a népek érdeke egyáltalán nem számít ...
Azért a cikk is egy kissé egyoldalú, hallgattassék meg a másik fél is!
wagabund
most mondta be a rádijó, hogy az unijó nem akadályozza Paks megépítését, csak az üzemanyag beszállítóra kell kiírni versenyt, ezt tárgyalták.

egy rémhír megint kifújt.
F_Viktor
@pbalage: Jól összefoglalja a cikk, hogy mit jelent egy országnak ha függőségben áll az oroszoktól.
Korrupció, oligarchák, fenyegetés, törvénykezések befolyásolása, szélsőjobb pénzelése...
Azt meg kell még jegyezni a cikkhez, hogy Bulgária több orosz gázt importál, mint amennyit felhasznál (106 százalék), s csak északról, Románia felől van kiépített vezetéke, tehát jelenleg nagyobb a függősége az oroszoktól, mint Magyarországnak. Jelenleg.
Aki Én
@verőce21: 07:59
Miért is? Mert, hogy inkább a túlkínálat a jellemző.
F_Viktor
@tivoli: Írod:
"A többi alternatív energia nagyüzemileg nem megvalósítható a földrajzi fekvés miatt."

A németországi megújuló energiaárakról írtam fentebb, kiegészíteném azzal, hogy akkora részesedéssel rendelkezik már most a napenergia termelés a német hálózatban, hogy gondot okoz nekik a március 20.-i részleges napfogyatkozás. M?últ hónapban softwarek módosítására kényszerültek.
Pedig ott a napsütéses órák száma átlagban 1200-1600 óra/év, nálunk pedig 1800-2000 óra/év!
Cicamama55
@F_Viktor: Én az egész Paks ügyben nem érzem magam kompetensnek. Csupán arra reagáltam, hogy a hír szerint az EU elkaszálta a tervet, idehaza pedig ugyan ezen a napon a jövendő hulladék temető gyönyörű hegyormait mutogatták a televízióban, illetve a Mecsek természet védőivel beszélgettek ez ügyben. A kettő állítás közül valamelyik akkor megint hamis.
Cicamama55
@wagabund: Ezt én is így gondolom! Többször bepróbálkoztak már a terület tönkre tételével.
F_Viktor
@Cicamama55: Én is csak annyit írtam, hogy biztonsági és gazdaságosság szempontból csak ott, a K-Mecsek térségében lehet aktivitású hulladékot, hosszú felezési idejű radioaktív anyagokat tárolni.

De ez sem épülhet meg egyik napról a másikra. Maga a tároló kb. 2 négyzetkilométeres terület, de előtte 15-20 négyzetkilométeres területen 10-15 évig a kőzettest viselkedését helyszíni kutatólaboratóriumokban vizsgálni kell (izotópos vizsgálatok, tároló feletti rétegek eróziós figyelése, mikroseizmikus hálózat kiépítése, hogy csak párat említsek).
S ami még nem elhanyagolható, maga a tároló anyagi része. Ez elérheti a paksi bővítés összegének a dupláját is (jelenleg, hogy még szinte semmit nem csináltak, máris 1,5 milliárd forintot költöttek rá!).

Írod:
"A kettő állítás közül valamelyik akkor megint hamis."

Nem feltétlen.
2013-ban a 2/3 elfogadott egy olyan törvényt, amelyben hasonló létesítmény esetén kiértesítési kötelesség megáll az objektum kerítésétől számított 150, vagy 200 méteren belül. Ez alapján még a helyi önkormányzat sem gátolhatja meg az építkezést.
Cicamama55
@F_Viktor: De ha a paksi bővítés nem valósulhat meg, akkor a hulladék temetőre sincs szükség.
F_Viktor
@Cicamama55: Orbán valamilyen oknál fogva ragaszkodik a paksi bővítésért, tehát el fogják kezdeni (de soha nem készül majd el).
Az EU egyenlőre az építést nem tiltja, csak picit gátolja.
levi
@szandokan: Köszi szépen, lám ilyen időket élünk, hogy egy nem fideszest egy fideszes véd meg a nem fideszestől :) Bár ha az ellenzéket ilyen volvós félék támogatják...
mate03
@wagabund: Azt írod hogy az ország a saját lábára akar állni! Mesélj már nekem,milyen lábunk van nekünk? A szétlopott mezőgazdaságunkon kívül,mink van még amiből megélhetnénk? Mi az EU-nélkül egy év alatt csődöt jelentenénk!
verőce21
@Yoda69: Nagy "zöld"-et mondtál. - mehetsz vissza az ősközösségbe!

@jancsik68: @Aki Én: Egyelőre lehet olcsón venni elektromos energiát, ez igaz, mert mindenütt válság van. De ha a gazdaság "csak" a '85-ös szintre felfejlődik, már kevés lesz. Szüksége van az országnak megbízható, egyenletes, saját energiaellátásra.
Felelős személy csak így gondolkodhat, nem lehet ellendrukkere saját hazájának.
Yoda69
@verőce21: "...megbízható, egyenletes, saját energiaellátásra."
Joember te annyira sotet vagy, hogy a fekete lyuk vilagit hozzad kepest.
Megbizhato? Mint Csernobil, vagy Fukoshima, stb.
Egyenletes? Ha van futoanyag.
Sajat? Na ne. 50 evre eladositottuk magunkat a ruszkiknak erte, es meg csak a futoanyag ellatas sem biztos, mivel nekunk nincs uraniumunk.
Szoval vagy olvass a temahoz, vagy inkabb maradj csendben.
tivoli
@Yoda69: ma, 15:21
Még szerencse, hogy nekünk ilyen gondunk - mint adósság fizetés -, nem lesz 50 év múlva. Ezért kár aggódnod.
Uránérc meg annyi van a Mecsekben, hogy azzal ki lehetne fizetni az egész erőmű bekerülését, és még mindig urán nagyhatalom maradnánk.
Nem gondolod, hogy azért hisztiznek az unióban?
Yoda69
@tivoli: Nekem van 2 gyerkocom, akik nem biztos hogy orulnek majd 50 ev mulva amikor meg mindig a zsirtaho miatt nyogik majd az adossagtorlesztest, meg ha en mar nem is leszek jelen. Bar ki tudja :)
Ugy latszik lemaradtam valamirol mert nem tudok rola hogy uranium nagyhatalom lennenk.
tivoli
@Yoda69: Nekem 3 unokám is van, mégsem aggódok. Ha minden szülő ilyen hisztit vágott volna le a fejlődés ellen mint te is, még mindig barlangokban, vályogkunyhókban élne a föld népessége. Minden nemzedék a maga jelenét éli meg.
Az uránunk békésen pihen,jobb időkre várva.
Yoda69
@tivoli: Hol itt a hiszti? En elorelato ember vagyok, es ezert nem adosodom el soha. Ellenben kurmanyunkkal amely az egesz orszagod adositotta el. Ha neked ez tettszik az a maganugyed, de en jobb szerettem volna ha megkerdeznek rola, mielott ilyen kaliberu dontest hoz a kormany. Da azt tudjuk, hogy ez a kormany nem szeret semmit sem megbeszelni a zemberekkel.

Igy jo nagyhatalonak lenni, lehet hogy olajunk is van, meg aranyunk es gyemantunk, csak nem tudunk rola.
tivoli
@Yoda69: Kormányok jönnek- mennek, meg tudod akadályozni a folyamatot?
Mit szerettél volna megbeszélni a mostaniakkal? Gondolod, hogy van hangja a szavadnak? Ha a nagyhatalmak se tudják mit akarnak, vagy éppen mit nem akarnak, majd pont ránk hallgatnának? Az erősebb szél viszi el a tetőt, ez mindig is így volt.

szegedma.hu/hir/szeged/2011/02/szegedi-gyarak-az-algyoi-fekete-arany-fotok.html
verőce21
@Yoda69: Az eladósodás miatt sem kell aggódnod szegény pára. Mert Féleszű Fletó két és fél Paksi atomerőmű-bővítéssel adósította el az országot 2008-ban az IMF-EU hitellel anélkül, hogy megkérdezte volna erről a lakosságot, amit az Orbán-kormány bő 3 év alatt visszafizetett.
Ezt az orosz hitelt is vissza tudná fizetni 2-3 év alatt az ország, de nem készül el addig az erőmű bővítés sem. Nem kell aggódnod az unokád "törlesztése" miatt, mert aprópénzként fogjuk azt a hitelt visszafizetni mert elinflálódik 50 év alatt, másrészt többet árulunk ki a termelt villamosenergiából, mint a törlesztőrészlet.
Érted már Te agyatlan birka?
Yoda69
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Yoda69
@tivoli: peldaul jo lett volna latni a tanulmanyterveket (persze ilyenek nem keszultek, mint tudjuk). Aztan meg a szerzodes reszleteit, amiben eladtak az orszagot. Nos ez is 50 evre titkositva van. Vajon miert? Persze vannak itt olyan baromallatok, mint ez a veroce leny, aki szo nelkul beszopja amit vezere mond neki, de azert bizom benne, hogy a lakossag tobbsege ertelmes emberekbol all, akik szeretnek tudni mire verik el adojukat.
Sziszifusz
@verőce21: Te energia ügyi zseni, mit szólsz ahhoz, hogy a Fideszes potentát, Illés Zoltán aki államtitkár volt, teljes energiával tiltakozik a Paks II. megépítése ellen ? Pontosabban
az erőmű bővítés módja ellen.
Ő ennek a kérdésnek magas szintű ismerője, nagyon ért hozzá. Ebben a beruházásban is korrupciót , pénzügyi manipulációt gyanít, sőt mi több állít.
verőce21
@Sziszifusz: (06:30) Az bezzeg nem szúrta Illés szemét, amikor kommunista "tanácsadók" vettek fel milliárdokat Paks ügyben?
(Azok pedig tények, amit sejtetsz pedig csak feltételezés.) :)
verőce21
@Yoda69: (06:00) Ha nem bírod a tények ismertetését, miért írogatsz ide?
tivoli
@Yoda69: ma, 06:04
Kellett volna látnod a tanulmányterveket? Ugyan minek? Hiszen már eleve eldöntötted látatlanban, hogy az egész paksi projekt úgy szar, ahogy van.
Vajon téged ki világosított fel erről? Te melyik vezér dumáját szoptad be? Mert feltételezem, hogy nem vagy atomenergiai szakértő, hogy önálló tapasztalati véleménnyel rendelkezz. :-))
Sziszifusz
@verőce21: 08:38
Az ősök bűnei nem jogosíthatják fel a mostaniakat hasonló, vagy még nagyobb bűnök elkövetésére.
Egyébként pedig, Illés Zoltán konkrét adatokkal és számításokkal igazolja állításait.
Nem kedvelem az olyan, sértődöttségből ágáló embereket mint Illés, de most ebben a kérdésben tökéletesen igaza van.
Yoda69
@verőce21: Hol irtal tenyeket? Csak kamuzol mint teszi vezered is.
Yoda69
@tivoli: Latom te szeretsz a homalyban elni. :)
verőce21
@Yoda69: (13:24) "Hol irtal tenyeket?" - Az IMF-hitel eléggé konkrét tény volt. Tudod, azért kellett felvenni, mert "úgy tettünk, mintha kormányoznánk" - (El-Qúró). És a visszafizetése is tény volt, nem "kamu"!
Örülök, ha elkerülsz a jövőben. Te fertőzött vagy a hülyeségtől!
kukac50
Nap és a szél energiát kellene kihasználni! Nem a rákkeltő anyagokét!
Yoda69
@verőce21: Nezd, az IMF hitel 2-3%-os kamatra volt, amit felvaltottunk egy 5-6%-osra, csak azert hogy ne legyen kontroll az elszabadult hajoagyu modjara viselkedo eltolcsi-orban duo felett, akik bedontottek forintot, elloptak 3ezer milliard nyugdijvagyont es meg csak az allamadossagot sem tudtak csokkenteni.
Nos, EZEK A TENYEK te szerencsetlen. Csak nem latod az agymosottsagodtol.
Mellesleg egyetertek, jobb ha nem kommunikalunk, mert nehezen viselem ezt a bolsevik demagogiat ami te kepviselsz.
verőce21
@Yoda69: (01:50) A kérdéses IMF-hitel 4,5%-os volt.
A MANYUP-osok pedig csak jóljártak, hogy zárta a kasszát a Fidesz, az MSZP pártkassza nem tudja legalább tovább dézsmálni, hiszen azért találták ki Hornék!
Yoda69
@verőce21: Hazudsz. En bennmaradtam a manyupban es az onkentesben is. Eves szinten 10-14% hozamot realizalnak a penztartagok. Aki viszont viszont visszalepet az allami nyugdijba, annak oda a megtakaratisa. Hol vannak az egyeni szamlak mit beigertek orbanek? Mindent ment a nagy kozos kalapba, amibol aztan senki nem kap semmit.
Te vagy ennyire egypeteju vagy hogy ezt nem fogod fel agyilag, vagy te is szakitassz a haszonbol mert egy fidesznyik malemuk vagy.
verőce21
@Yoda69: (10:07) "Eves szinten 10-14% hozamot realizalnak a penztartagok" (a MANYUP-ban) - ez a vastag hazugság!

(Az önkéntes kiegészítő nyugdíjpénztár egészen más, ott a 20% (korábban 30) éves adóvisszatérítés jelentősen növeli a hozamot. És lényeges, hogy magad kezeled a befektetésedet.)
Yoda69
@verőce21: Ugy latom te nem vagy es nem is voltal penztartag. A manyupban is megadhatot hogy milyen riziko faktor mellett fektessek be a penzed. En korabban az ING-nel voltam, most jelenleg a Horozintnal ami a legjobb hozamokat hozza rendre. Nezz utana a neten ha nekem nem hiszel, de 10% feletti hozamokat realizaltak, es nem csak az onkentesekben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.