Az elmúlt öt évben a kormányzás kulcsszava az erő volt, mostantól azonban a figyelem lesz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett, Ötéves a kormány című konferencián, amelyen arról is beszélt: új szakaszt kell nyitni és a polgári életminőség megteremtésére kell fektetni a hangsúlyt.

Az elmúlt öt évben egy végzetesen legyengített országot kellett felerősíteni, ami sikerült, és bár az erős vezetés ezután sem gyengülhet el, ma már nem az erő a legfontosabb: mostantól a kormányzás kulcsa a figyelem, "odafigyelés az emberekre, a mindennapi életre" – fejtette ki a Budapesti Történeti Múzeumban tartott, mintegy háromnegyed órás beszédében a kormányfő, aki szerint ez a munka talán még nehezebb lesz.

A miniszterelnök szerint új szakaszt kell nyitni és a polgári életminőség megteremtésére kell a hangsúlyt fektetni, a 2016-os költségvetés már erről szól: "a munkába igyekvő, bérből és fizetésből élő emberek számára akarjuk otthonosan berendezni az országot".

A polgári berendezkedés lényege – folytatta –, hogy az emberközeli, emberléptékű, a politika pedig nem "odafent történik", a makromutatók világában, hanem "bekopogtat az emberekhez, és a gondjaikra keresi a választ". Megismételte: bár fontosak a nagy politikai célok, a fő feladat az emberek mindennapi problémáinak kezelése. Nem szabad, hogy a kormányzás elvonja a figyelmet az emberekről – figyelmeztetett.

A polgári berendezkedés azt is jelenti: Magyarország magyar ország lesz, kis betűvel és két szóval, vagyis első a magyar emberek biztonsága, boldogulása és jóléte – fogalmazott a kormányfő, erkölcsi kérdésnek nevezve a magyarok sikerét. Több munkahely, kevesebb adó, támogatás a családoknak, nagyobb rend, de kevesebb szabály, kényelmesebb élet, büszkeség, kiállás – sorolta a polgári berendezkedés jellemzőit.

Értékelésében Orbán Viktor azt mondta: Magyarország ma már egy megerősödött, biztos lábakon álló, EU-s összehasonlításban is jól teljesítő ország. Úgy fogalmazott: 2010-ben, nyolc év szocialista kormányzás és a 2008-as válság nyomán Magyarország romokban hevert, mára azonban már "a magyar fregatt stabil", "biztosan szeljük a hullámokat", noha "van még tennivaló a fedélzeten", és "a tenger is viharos még". Magyarország felemelő átalakuláson ment át 2010 óta – jelentette ki a miniszterelnök, aki hozzátette azt is, hogy az unortodox módszerekre megjegyzéseket tevők ma már érdeklődnek a magyar recept iránt.

Beszédében felsorolt az elmúlt évekből olyan "kimagasló oszlopokat", amelyek szerinte bizonyítják, hogy van a magyarokban kurázsi és az országban fantázia. Megemlítette a gazdasági növekedést, a bővülő foglalkoztatottságot, a nulla közeli inflációt, a nyugdíjak értékének növelését, az adók és a rezsi csökkentését, az óvodások túlnyomó többségét érintő ingyenes étkeztetést, a multik és a bankok közteherviselésben való részvételét, a bankok által megkárosított ügyfeleknek nyújtott állami igazságszolgáltatást, az új alaptörvényt, a politikusok számának felére csökkentését, a rendőrség számának emelését és Budapest buszparkjának megújítását. A devizahitelesekkel kapcsolatban megjegyezte – utalva a konferencián szintén felszólaló Matolcsy György jegybankelnök szavaira –, hogy a forintosítással nem lehetett "gatyázni", mert ha nem lépték volna meg időben, akkor ma 70 százalékkal magasabbak lennének a törlesztőrészletek, s nem arról szólna a vita, hogy azok mennyivel csökkentek.

Jelezte ugyanakkor, hogy alkalmanként hibáztak is – sőt, néhány termetes bakot is lőttek –, ilyen volt például a távközlési adó kiterjesztésének terve, amely internetadóként vonult be a köztudatba, de – mondta – nem ragaszkodtak a hibájukhoz.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy most "a jobbszél pártja tűnik vezető ellenzéki erőnek" Magyarországon, amivel kapcsolatban fontosnak tartotta világossá tenni az Európai Unióval és az NATO-val kapcsolatos álláspontját. Azt mondta, bár kész vitázni az Európai Unióval, de azt határozottan ellenzi, hogy bárki is az EU-ból vagy a NATO-ból való kilépés irányába terelje az országot, mert "nekünk, magyaroknak ez a családunk", és "nem válunk".

Kitért a bevándorlással kapcsolatos új uniós tervekre is, amelyekről úgy fogalmazott: aki el akarja venni azt az alapvető jogot, hogy "megválasszam, kit engedek be a házamba, családomba, hazámba, az nem jót akar nekem, hanem rosszat".

Előadásában Orbán Viktor szólt arról is, őt is meglepte, hogy a tavalyi három, a Fidesz-KDNP győzelmét hozó választás után minden korábbinál hevesebb támadások érkeztek Magyarországgal szemben. Úgy vélte ugyanis, hogy a kormány politikájának megerősítése három választáson "egy időre lecsillapítja a kedélyeket", ám nem így történt.

Kijelentette: 25 év alatt sok minden változhat, de az nem, hogy "mi voltunk és mi vagyunk a szabad és független Magyarország hívei", "mi vagyunk azok, akik számára Magyarország szuverenitása nem lehet alku tárgya".

Arra is felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy a bizalom megszerzéséért sokat kellett dolgozni, a bizalom megtartásáért azonban külön is tenni kell. Mint mondta, senki sem állhat a törvények fölött, senki sem élhet vissza a helyzetével, de az sem fogadható el, hogy merő irigységből támadjanak embereket, mert ők bátrak és sikeresek. Zéró tolerancia a visszaélésekkel és az alaptalan rágalmakkal szemben egyaránt – hangoztatta Orbán Viktor.

Összegzésül azt mondta, a valaha volt legjobb kormánya akarnak lenni minden magyar embernek, "a mi kormányunknak továbbra is Magyarország lesz az első", Magyarország "a közös szenvedélyünk".

Beszédét a szokásos fordulattal zárta:

Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
ha kiegyezünk abban hogy nem csak a "valaha volt", hanem a "valaha lesz" címet is átadjuk, akkor elhúzol végre, Vitya?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
pbalage
ha kiegyezünk abban hogy nem csak a "valaha volt", hanem a "valaha lesz" címet is átadjuk, akkor elhúzol végre, Vitya?
Anna Mária
Na ez már megint hajózik.
Csak be ne pössentsen éjszaka.
bakegya
Orbán sose volt,és már nem is lesz egyetlen lukjára se kényes,csakkk fényes!!!
Az önfényezés mindíg büdös-
nusika
...akkor minden kormánytag "monnyon" le a magas fizetésekről, legalább a felére csökkenteni, és az alacsonyakat , pl.az egészségügyieknek, 50% felemelni. Szijjártóék "házatáján" álomfizetések vanak!!! Mások is "keményen" dolgoznak és ne azt mondják, hogy www.168ora.hu/itthon/orban-par-evig-nem-fogunk-annyit-keresni-mint-a-nemetek-vagy-a-franciak-136213.html, mert addig is igéretekből nem lehet megélni, csak legfeljebb kivándorolni, ha még ezek után befogadják a magyarokat! 2009-ben is azt kampányolták, hogy majd " jobban fogunk élni"???Most meg MÉG VÁRJUNK???Ezért boldogak a lelki szegények, a fidesszavazók!!!
nyanya001
Ne erőlködj Viktor, nem megy ez nektek !
HQ
orbán, te olyan romlott vagy, hogy hozzád képest a világ összes fertőző betegsége lávakő masszázs.
orbán, te annyit hazudsz, hogy az atyádon is túlteszel: "A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja."
(János evangéliuma 8,44)
Nem volna szabad, de gyűlöllek!!!
Te mindennél, mindenkinél rosszabb vagy, akit ismerek!
nezelodo
Permetezést terveztem délutánra, de el kell halasztanom, mert nem bírom abbahagyni a röhögést. Nem akarom a nyakamba lötykölni a drága levet (27 %-ostól), a vége az lesz kivágom a maradék szőlőt, úgy mint a Torgyán agrárreform idején, a nagyobb hányadát, a finánctörvényetek miatt.
HQ
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Hellcat
Viki te idióta...hát ezt már rég elcsesztétek. Idehaza a politikusok kb 100 éve kihaltak...ti csak élősködő paraziták vagytok...kelés az ország testén. Tumor...Te népnyomorító vagy és tolvaj gazember nem politikus. Maffiózó börtöntöltelék nem pedig hazafi. És ez a haverjaidra is igaz ám.
gibgab
www.atv.hu/videok/video-20150529-friderikusz-2015-05-28
"Bár az első négy év sem volt éppen eseménytelen - kvázi tönkrement, szellemileg, fizikailag leépült egy ország -, az elmúlt fél év mindent vitt: Buda-Cash, Quaestor, Paks, Putyin, NAV, kitiltás, köztévé, útdíj, vasárnap, legújabban ismét az egyetemek. Ez egy teljesen megvadult kormány rémisztő, már-már paranoid aktivitási listája." Így összegzi Bruck András író, újságíró az Élet és Irodalomban nemrégiben megjelent írásában az idei évünket."
simmering73
Na ez volt az év vicce. Ezt már 98-ban elb...tátok.
karma1
OKAY! Megdumcsiztuk - pakolhattok, es maris felvehetitek a VALAHA VOLT legjobb (?) kormany jelzojet... Ha ez nektek eleg? (Mert persze tavozaskor keretik majd a zsebeket, bankszamlakat kiuriteni, es az allamkasszaba visszafizetni...

Errol jut eszembe: kertbenezo szemu eltolcsit is vigyetek magatokkal, nehogy meginogjatok a vagyonotok leadasakor...:o))
Anna Mária
@gibgab: Köszi, ez nagyon érdekes beszélgetés.
Főlökött
Képvesztettkém, a valaha legmutyisabb, legsumákabb, legjobban lehúzó, a legjobban füllentő kormányt és sleppjét sikerült összehoznod, de erre annyira nem kellene büszkének lenned !

Hamukádból egy valamivel egyetértünk :
"Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok."
eszegfu
Elfogadom, hogy O.V. a "valaha volt legjobb kormány akarunk lenni"... viszont a kormány azt fogadja el, hogy mi meg valaha jobban szeretnénk élni...sajnos mindegyik lehetőség a feltételes mondatba beragadt! Az is szép, hogy "senki sem állhat a törvények fölött"! Értem:
mi vagyunk a "SENKIK", nekünk kötelező betartani a törvényeket, Ti pedig vagytok "VALAKIK", igy Nektek semmit sem kell betartani! Na nemcsak a törvényeket, hanem az alapvető erkölcsi normákat sem!
soljanka
"És nem csak akarni,
De tenni, tenni kell.
A jószándék kevés!
Több kell - az értelem"

Ha jól emlékszem Váci Mihályra...:)
DR Eric CARTMEN
"... Ennyire tehetségtelen, alkalmatlan kormánya még nem volt az országnak. Ellenzékben elhitették, hogy készenlétben állnak a zsenik a tudatlan posztkomcsik helyett. Lebénították a kormányokat a lekicsinylő, becsmérlő és nagyképű szövegeikkel. Aztán kiderült, hogy a zsenik nem tudnak számolni, fogalmuk sincs, hogyan kell egy országot vezetni. Csak lopni tudnak és hazudni, rombolni és pusztítani, közben a saját zsebeiket megtömni. Lejáratnak bennünket, szégyen magyarnak lenni, lassan közmegvetés tárgyai leszünk miattuk. Ilyen gyalázatos híre még soha nem volt a magyaroknak, mert ezzel a sötét társasággal azonosítanak bennünket, és mi ezt szó nélkül hagyjuk. Piros pötty van a fenekükön, pávatoll áll ki belőle, nem tudják, ha Kósa mond valamit Debrecenben, attól a tőzsde megmozdul Londonban. Ezek akarják a 21. században a maguk képre formálni a világot.
Európa közepén minden ellenállás nélkül tudnak tönkretenni és felszámolni egy országot. A butaságot unortodoxiának nevezik, a diktatúrát demokráciának, a lopást megvédésnek, a veszteséget nyereségnek. Semmi máshoz nem értenek, csak a hazugsághoz: mondd az ellenkezőjét annak, ami van. Ha az ellenzék kormányoz, akkor üvölts, hogy lejáratják Magyarországot, ha már az ENSZ-ben is az Orbán-kormány fasizmusáról beszélnek, mondd azt, hogy a szabadsághoz bátorság kell. A szabad világból való kirugdosást nevezd az igazi szabadságnak.."
bakegya
Jó reggelt vicctor,ideje lenne már felébredni-kevés lámpavasat buheráltattál a Tiborccal!
verum
"Tudják, mi a hatalom? A kezünkben tartani valakinek a félelmét, és azt megmutatni neki." (Amy Tan)
soljanka
@kakaósbögre: h a t a l m a s! :) :) :)
justhpeter
"Orbán: a valaha volt legjobb kormány akarunk lenni"
Ennyit arról, hogy az ország helyzetéről a miniszterelnöknek mennyi fogalma van.
Fontossági sorrendben:
1/ Megszondáztatni
2/ Ügyeletes orvost kihívni
3/ Zárt osztályra beszállítani.
Toby
Jól van, mert sok birka elhagyta a bűzlő akolt, most ekkor jöjjön el az Ígéret földje !
Öt évig le (se) szarták a "magyar embereket" és a "keményen dolgozó kisemeberekt" most, hogy szarban a gengszter-rezsim, rögtön érkeznek a szuper ígéretelk !

És miért kellett erőből kormányozni ? A zemebrek ellen kellett ?
Alzheimer Fauna
A G-orbáni szöveg tartalmilag értékelhetetlen: a húgommal este azt játszottam, (had gyakoroljon vitát, érvelést a kis lüke) hogy a neten hozzáférhető szöveg alapján tételesen cáfolja a benne elhangzó állításokat... Jól teljesített a kis nyomi, mondatról mondatra (tézis, antitézis szintézis... tétel, bizonyíték, összekötő elem... szétválasztó és kategorikus szillogizmus stb.) bizonyította az elhangzottak hamisságát.
Állításról - állításra.
Ugyanakkor kis g. szövege emocionálisan elérte hatását, míg hallgattam, az arcom kipirult, a füleim (gondolom önvédelemből) beszűkültek, kezeim ökölbe szorultak: "a gyereknek kél káromkodni kedve". Az egyik mondatnál röhögő, a másiknál síró görcsöt kaptam, émelygés váltakozott öklendezéssel...
Ezt a szöveget csak azok a szektatagok veszik be, akik szerint a fidesz a magyar Népek Temploma, viktoragé pedig az ő Jim Jonesuk.
A valaha volt legjobb kormány?
Ismétlem önmagam, első "műfordításommal", Sir Winston Churchill gondolata a NER-kormányról:
Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few.

Soha még a magyar rendszerváltoztatás utáni történelemben nem okoztak ilyen sokaknak ilyen sok kárt - ilyen kevesek.
Desischado
"...a valaha volt legjobb kormány akarunk lenni" Azok vagytok. A lopásban, hazudozásban, mutyizásban, embertelenségben, unodortoxiában, diktatúrában verhetetlenek vagytok. Sőt! A legjobbak!
papa.49
Hát ez van ha a XART FELTESZIK A POLCRA, MINDJÁRT AZT HISZI Ő A LEKVÁR!!!
Jozefina
Vannak dolgok, amiken jót lehet röhögni. Ez is oda tartozik!!!
mate03
@verum: A Göbös Gyula eszmeiségével fémjelzett,kormányzásukkal,valóban feledhetetlenné tették regnálásukat!
mate03
@mate03:Gömbös Gyulát akartam írni!
kamazuka
A hazai politikai közélet egyetlen összetett mondattal jellemezhető.

Kölönböző bűnözői csoportosulások hatalomban történő térnyerése és nyerészkedése a társadalom kárára!

Párthovatartozástól függetlenűl!
Bercifiu
Orsóskák! Ezt elkúrtátok még a sori korotokban.
evacica
És sikerült a legszemétebb kormánynak lenniük! Hála Viktornak! na meg a vak és megvezetett követőinek. Amihez nyúlnak ott kő kövön nem marad! Nyomor és könny munkájuk eredménye, na meg az elvándorlás a kilátástalanságból!
nusika
...a legjobb kormány akarunk lenni...
www.vg.hu/kozelet/nyolcszazmillios-stadion-epul-az-nb-iii-ba-450950#hozzaszolasok
...és a sportkórházban a mozgássérülteknek a mosdót, az RTL segítségével újitották fel!
reseva
Nem vagyunk rá kíváncsi, hogy milyen is lenne az.
mariaberta
/Csúnyát fogok írni, előre is bocs./ Ezt már elb---sz---tátok.
bence
Miben ? A lopásban ? Abban már önmagatokat is felülmúltátok !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.