Csak havonkénti kórházi kezeléseire mozdul ki budai otthonából Göncz Árpád. A 93 éves, volt köztársasági elnök állapota miatt egyre jobban kerüli a nyilvánosságot – írja a Bors.

A súlyos beteg Göncz Árpád otthonába zárkózva él

A lap úgy értesült, hogy nemrég meghívták Suleyman Demirel volt török elnök június 17-i temetésére, akivel államfőként nagyon jó viszonyt ápolt.

Göncz Árpád nem tudta elfogadni a meghívást, ezért részvétnyilvánítást küldött egykori kollégája családjának.

A környezetében élők elmondták, a volt elnök mindennapjait feleségével, családtagjaival tölti. Egészségi állapota állandó orvosi felügyeletet nem igényel, de 4–5 hetente állapotjavítás céljából kórházba szállítják. 

Jó néhány évvel ezelőtt szintén egy kórházban futott össze az azóta elhunyt Horn Gyulával, akivel néhány szót is váltott. Így ő volt az utolsó politikus, akivel beszélgetni tudott.

Augusztus 3-án lesz 25 éve annak, hogy Göncz Árpádot az Országgyűlés köztársasági elnökké választotta, tisztségét pedig tíz évig, 2000-ig viselte. 

Megválasztásának évfordulóján konferenciát szerveznek tisztelői és egykori politikustársai.

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kakaósbögre
-Talán az egyetlen igazi,nagyformátumú politikus,államférfi készül elmenni...-
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kakaósbögre
-Talán az egyetlen igazi,nagyformátumú politikus,államférfi készül elmenni...-
papa.49
Az biztos hogy az utána következő elnökök még a poros nyomába se léphetnek, az utolsó kettőről már nem is szólva!!!
vizinyuszi
Az egyetlen politikus volt, akit kedveltem és nagyra tartottam. Remélem sokáig köztünk marad.
eugen4402
A legnagyobb ajándék, amit csak Ő kapott a sorstól: politikusként ember maradni. Kellene most egy ötven évvel fiatalabb Göncz Árpád...
keresztapa
Nagyon rövid a nemzet emlékezete, az ötvenhatosok erről többet tudtak mondani, ők igazán ki ismerték a lánya követte nyomdokait...
Anna Mária
Milyen más volt Magyarország az ő elnöklése alatt. Akkor még volt remény rá, hogy az ország egyszer európaiá válik.
bakegya
Cakkk ilyen emberséggel-és művelt intelligenciával bíró személyiséget kívánnék a szülőhazámnak- nem lehet könnyű látni tapasztalni ezt a politikai fertőt és azt a gazdasági lerabló munkát amit a pávatáncos ORBÁN VILLOGTAT A "ÉPPÁRTOS-TEMPLOMOSAIVAL" A HÁTA MÖGÖTT IMMÁR 25 ÉVE-tiszteltetem Göncz Árpád Elnok Urat!
szaboria1
Megint a cím nem súlyos beteg csak lehet, hogy a kora miatt már nem szeret utazni.
christike
A legjobbakat kívánom Göncz Árpád Elnök Úrnak )
nicolekidman
@keresztapa: Van egy dolog, amit úgy hívnak: megbocsátás. Minden "hibája" ellenére a mái napig a legjobb Elnökünk volt. Tisztelettel.
magyarbakancs
Kíváncsi leszek rá menyire fogja méltatni Orbán ha meghal.
Mert mikkor elnökvolt tücsköt bogarat kiabáltak rá.
Meg ki is fütyülték.
silber13
@keresztapa: Mégis őt szerették és tisztelték a legtöbben, mondjuk a te és néhány csdökött agyú kivételével, és ő még most is az ország " Árpi bácsija!". Nem pedig holmi " plagi Pali meg az utána jövőSavanya Jancsi! Mellesleg nem értem, mi a fee bajod van Göncz 56-os cselekedeteivel?? Ostoba gyűlölködés ez részedről-
pistapapa
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
skorpio58
Talán utána kellene nézni, hogy mennyi törvénytelenséget követett el uralma alatt, és akkor rájönnének az őt imádók, hogy ez a simulékony alak semmi más nem volt, mint a liberálisok bábja! Gyakorlatilag ő siklatta félre a rendszerváltást.
nicolekidman
@pistapapa: Nem tudtuk. Viszont annyit tudunk, hogy az Ő idejében még békében élhettünk. Patkány? Lehet. De soha rosszabb patkányt és túlélőt kívánok mindenkinek. Ő már elszámolt a Sorssal, tudja és érzi a hibáit. Hagyjuk Őt tiszteletben elmenni.
Souky Sanjay
@skorpio58: Nem csak ő,hanem Antall-lal közösen.Ők voltak az elsők,akiknek köszönhetjük a mai helyzetünket.
Souky Sanjay
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
keresztapa
@Souky Sanjay: @skorpio58: @nicolekidman: .
Utaltam csak az 56-os eseményeket börtönben átélők értékelésére, a közvetlen környezetembe volt rabtársának visszaemlékezései re utalva. A nemzet emlékezete milyen rövid ! Minden szép minden jó! Átértékelődik, felejtve a börtön sanyargatását az árvák magárahagyottságát! A szabadság jegyében!
Miért is volt 56? Ma a liberalizmus árnyékában kimosottá vált az emlékezet, de a holokauszt azt éltetni kell emlékezni rá hetente többször is, oktatni az egyetemen, hogy a bűntudat elerősödjön az emlékezetbe.. Miért is nincs kötelező oktatás az 56 - os történésekről egyetemi szinten? Mert Magyar?
A valóságot hamissá tenni ez a politikai akarat!
keresztapa
@Horizont: Te másként ítélsz meg embereket mint én szíved joga, magánügy, de az 56- os események amiért bekövetkeztek, kimaradt az emlékezés valódiságtartalmából. Az 56 - osok másként értékelték, és azt abban a korban az igazság lengte kőrbe. A lánya az más, igaz de a család neveltetésében gyökeredzik a lányának magatartása is, ez elválaszthatatlan a családi magatartás valóságosságában megszokottságában amiben az kibontakozik. Személyesen nem is vélelmeztem emberi magatartását viselt dolgait mert nem vagyok érintve hogy vélelmezzem. Az 56 - os bebörtönzött cella társainak megítélése más!
keresztapa
@silber13: Ez a hamisítatlan történések vélemények vélelmezése!
Felháborodást váltott ki az 1956-os forradalom hőseiben Göncz Kinga egy hetilap karácsonyi számában adott nyilatkozata, aki szerint a forradalomból "nem lehet ötven évig megélni".

Hrabovzsky László nem csodálkozott Göncz Kinga szavain, „valószínűleg ilyen nevelést kapott, hogy ezt mondja”. A Pofosz Fejér megyei tagja szerint Göncz Árpádnak is csak addig volt fontos a forradalom, amíg börtönben volt. – Nem lehet félreérteni ezeket a szavakat, ez a vélemény nem most alakult ki. Ugyanakkor fájó, hogy a lassan kihaló, a forradalomért a börtönt is megjárt ’56-osoknak ilyet kell hallaniuk. Jegyezd már meg, hogy az igaz az felszínre tör. Ezért írtam, és nem sértően nem nevesítve az 56 - osok érintettjei más véleményen vannak Göncz Árpádról. .Őket még nem tudta a liberalizmus eltéríteni a valóságtól.
Fradigege
93 éves. Mi ebben a hír? Az lenne a hír, ha marathónt futna, meccsre járna szotyizni, Biszku Béla tárgyalására járna(biztos, hogy őt is a biszku-félék gáncsolták el), stb...
Mézike
@Horizont: Hoppá! te aztán jól bekeményítettél az utóbbi napokban. :-)
Mézike
@Horizont: Csak ámulok, bámulok. A mindig visszafogott horizont miket nem tud! :-)
De abba ne hagyd! Én érdeklődve olvasom soraidat..., hú de költői lettem.
bakegya
@Horizont: nem a politika a mocskos,hanem az aki arra használja,hogy másokat bemocskol,kifoszt és még ha érdeke úgy kívánja ki is nyír.
Nil
@keresztapa: 56-nak nincsenek hősei csak áldozatai
a megtorlás pedig a corvin-közieknek köszönhető, akik csak hatalomra vágytak - ha ők is letették volna a fegyvert és a tárgyalóasztal mellé ültek volna akkor minden egész másképp alakul - de hát a hős Maléter nagyobb szemétdobot akart magának -bármi áron
a fidesz pedig egy gyilkost emelt piedesztálra (valamilyen Mária)
generációk nőnek fel 56-s hazugságokon ...
36
Kezdődik a kultusz gyártás. Most előhozzák az öreget, halála előtt. Majd lesz egy látványos állami temetése. És jönnek a róla szóló könyvek. Persze ezután, történészek, politológusok, egykori jelenkori politikusok, beszélnek majd róla. Miért volt jó, vagy rossz ember.
Mindenesetre, előttem akkor vált hiteltelenné, amikor Wass Albert erdélyi magyar író, költő kérelmét, hogy magyar állampolgár lehessen visszautasította a 90-es években. Így az író 1998-ban amerikai állampolgárként halt meg. Göncz Árpád, nem adta meg neki a lehetőséget, hogy legalább ebben elégtételt kapjon. Persze megszokhattuk, hogy a köztársasági elnök, a mindenkori kormány íródeáka. Akkor, Hornék vezették a kezét, hogy mit ír alá. Ma Ádernak, Orbánék vezetik a tetteit. Ma már divat, pünkösdkor Csíksomlyóra látogatni. Környezetet védeni, ha másról el kell terelni a figyelmet. Egyébként, nem is lehetne köztársasági elnöki poszt. Ma az országot, Magyarországnak hívják és nem Magyar Köztársaságnak.
izo
@Horizont: Ja az a rendes ember aki besúgta társait?
justhpeter
Számomra teljesen mindegy ki mit mond ma Göncz Árpádról. Ahogy az is, hogy ki kihez hasonlítja ma, mert bárki szóba jöhető magyar politikushoz való hasonlítás sértés Göncz Árpád számára, még akkor is, ha ő már ezzel nem törődik. Azzal egyetértek, hogy ő volt az egyetlen a magyar politikában, aki a posztról történő távozását követően is ember maradt.
Jó egészségben eltöltött hosszú életet kívánok neki.
m.macskosz
@keresztapa: ötvenhatosok? Melyikek? A wittnermarcsafélék?!
m.macskosz
@izo: Az a fideszzászlóshajaanyója volt, a wittnermarcsa.
Anna Mária
@36: Nagyon jól tette, hogy a fasiszta, antiszemita Wass Albert kérelmét elutasította.
Talán olvass el egy Wass-életrajzot, meg néhány publikációját, hogy tisztába jöjj vele, ki volt, azon kívül, hogy rossz író.
36
@Anna Mária: Azért, ahhoz képest hogy mekkora "fasiszta, antiszemita" volt szerinted, jól megtűrték az USA-ban. Egyébként egy fasisztázó és antiszemitázó emberrel nem beszélek. Mert nem látom értelmét.
Anna Mária
@36: Hja, hogy téged nem zavar, ha valaki fasiszta meg antiszemita? Furcsa gusztusod van.
Az, hogy valaki az USÁ-ban élhet, nem bizonyítja, hogy ne lenne fasizta, antiszemita vagy akár kommunista, nagyon buta ez a Wass melletti érvelésed. Az USA szabad ország ugyanis.
F_Viktor
@izo: Írod:
"Ja az a rendes ember aki besúgta társait?"

A G. Orbánra gondolsz?
Kisgazda
Göncz Árpád 13 évvel ezelőtt , az EU csatlakozás előtt mondta egyik sajtónyilatkozatában: "A csatlakozást egyébként az autópálya-építéshez szoktam hasonlítani. Mindenki tudja, hogy hasznos, csak azt nem tudja, hogy kinek, hol és mekkora hasznot hoz." - Nos, azóta 13 év telt el , s ma már mindenki tudja, hogy kik, hol és mekkora haszonra tettek szert hazánkban közbeszerzések megtartása nélkül.
Göncz Árpádnak mielőbbi teljes gyógyulást kívánok, éljen még soká családja körében. Gyermekeit külön köszönet illeti, akik közcélú alapítványt hoztak létre !
gulyasgyula
@izo: Ha hülye vagy kezeltezsd magad . A elmult 25-év legtisztességesebb politikusa volt ..Isten éltesse sokáig ..
pistapapa
@Anna Mária: Magyar vagy Te,vagy csak magyarországi?
human
Remélem megéli legalább a 100-at. Vele ért véget a valódi köztársasági elnökök kora. Utána jött két fidesz által megtévesztett elnök, majd két pártkatona.
mate03
@keresztapa: Sőt! Ez a nemzet tisztelettel tartozik,Göncz Árpádnak! A rendszerváltás óta,ennek az országnak nem volt olyan Köztársasági-elnöke,mint ő! Az 56-osok úgy emkékeznek rá,mint olyan emberre akit halálra ítéltek! Te meg a nemzetiszocializmusodat,fel dughatod magadnak!
levi
@Anna Mária: Talán olvass el egy Kertész Imre "alkotást" na ő nevetésgesen silány író.
silber13
@izo: Tew most Wittnerr Marcsira gondolsz?? Felettébb érdekes a pályafutása a csajnak!
silber13
@levi: Felesleg. A könyvet fogó emberek és akik el is olvyxxát a művet, majd eldöntik, kinek melyik tollforgató a csupa nagybetűs ÍRÓ!
Respect
@36: Tájékozatlanságodat talán enyhíti, ha kicsit olvasol. Talán kezdhetnéd ezzel, W. Albert bűneiről: vilagszabadsag.hu/index.php?f=216
eugen4402
@Mirabilis: Lehet, hogy szaboria nem olvasta Doctorow-tól a Ragtime-ot. Ha jól emlékszem, azt Árpi bácsi fordította, csak akkor még nem volt bácsi...
lampa laz
Mondjon ki mit akar Ő akkor is a mi ÁRPI BÁCSINK marad!
Jó egészséget kívánok neki.
kukac50
Ő egy rendes köztársasági elnök volt. Mióta Ő nincs munkába megszűnt a köztársaság is.
Minek van akkor most is köztársasági elnök?
kkalman
Göncz Árpád volt az első és az utolsó köztársasági elnök. Az utána következők a nyomába se léphetnek.
evacica
Krivánok egészséget és remélem, hogy még jóidéig lesz velünk! Emberségből és tisztességből lenne mit tanulni a mostani politikai elitnek Tőle! Ilyen politikusokra volna Magyarországnak szüksége!
daito
@36: Amit leírtál - abban viszonylag kevés a hülyeség.
"Mindenesetre, előttem akkor vált hiteltelenné, amikor Wass Albert erdélyi magyar író, költő kérelmét, hogy magyar állampolgár lehessen visszautasította a 90-es években. Így az író 1998-ban amerikai állampolgárként halt meg. Göncz Árpád, nem adta meg neki a lehetőséget, hogy legalább ebben elégtételt kapjon."
1. Wass Albert 1993-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét - Göncz Árpádtól.
2. Wass Albert 1997-ben - szintén Göncz Árpád idején - megkapta a magyar állampolgárságot; ergo kettős, magyar-amerikai állampolgárként halt meg. (Hozzáteszem, tessék megnézni, milyen év? Melyik kormányzat alatt?)

Nem tudom, hogy ez az állítás - amelynek semelyik része nem állja meg a helyét honnan is jön. De gyanítom, hogy a többi legendához/sztorihoz/meséhez hasonlóan találja ki az ellenérdekelt fél.
Kedvencem, amikor 50 év távlatából vannak emberek, akik emlékeznek arra, hogy ki volt az pontosan, aki épp aznap ott járt puskával, pufajkában. Meg 43 éve a börtönben mit mondott, mit csinált, miért tette. Ennél csak az a szebb, amikor az itt is felszólalók hivatkoznak azokra az ismerőseik ismerőseire, akiknek valakije akkor ott ült és az hallotta. Mind-mind hiteles forrás. :-)
amaramaistanna
Az elnök úr iránti tiszteletből,valamint aktualitása - az idegengyűlölet miatt- bemásoltam ide egy rövid megnyitóbeszédét,melyet AZ IDEGEN SZÉP című kiállítás megnyitóján mondott el.
„Hogy önmagunkkal békességben éljünk”
„Legjobb tudomásom szerint az emberek csordába vagy hordába verődése után az első szavuk ez volt: ember. Mintegy saját magukra használták jelzőként.
Az idegen általában az ellenség szinonimája volt. Azt hisszük, régen túljutottunk már ezen, ám úgy látszik, újra és újra szembe kell néznünk ezzel a szemlélettel. Pedig ez nem csak az idegent rekeszti ki, és nem csak az idegen számára gyilkos, hanem elsősorban önmagunk számára. Nem hiszem, hogy volna nép, nem hiszem, hogy volna embercsoport, nem hiszem, hogy volna egyén, akinek a kultúrája nem több szálból van összeszőve. Ha ebből a tarka szőttesből csak egyetlen szálat is megpróbálunk kihúzni és megtagadni, akkor a szőttes már nem ugyanaz. Ne pusztítsuk tehát önmagunkat azzal, hogy megpróbáljuk az érzelmeinkből, a világunkból kiirtani az idegent. Ha az az igényünk, hogy önmagunkkal békességben éljünk, hogy önmagunk maradjunk, akkor békességben kell élnünk, és el kell fogadnunk, ami idegen, ami más. Ezen a kiállításon a színre, szépségre legfogékonyabb emberek kiáltanak megálljt, és jelentik ki teljes hitellel: az idegen szép, az idegen nem csúf, az idegen nem ellenség, az idegen nem kiirtandó, az idegen nem letagadandó sem magunkban, sem külső létünkben.
Ez a kiállítás nagyon fontos, társadalmunk egészségességének bizonyítéka, mert ki akarja vetni magából a türelmetlenséget. És azok segítségével akarja kivetni, akiknek van szemük az idegen szépségre.”
(Göncz Árpád megnyitóbeszéde a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, 1992)
amaramaistanna
@izo: azt feltehetően Wittner Máriának hívták...
amaramaistanna
@amaramaistanna: Sajnos kapott elégtételt Wass Albert. Már elküldtem a kommentemet,amikor eszembe jutott,hogy mi is történt. Az idézett szöveg a Wikipediából van,sajnos nem értek egyet vele,de ez történt:
"Magyar állampolgársága, kitüntetése:
A magyar sajtóban évekig tartotta magát az a vélekedés, hogy Wass Albert magyar állampolgárságát, többszöri kérvényezése ellenére, haláláig sem kapta vissza, s állampolgársági kérelmét a magyar állam rendre elutasította, arra hivatkozva, hogy a párizsi békeszerződés szerint újra automatikusan román állampolgár lett.
2007-ben Simicskó István KDNP-s és Babák Mihály fideszes képviselő arra kérte Sólyom László köztársasági elnököt, hogy adjon posztumusz állampolgárságot Wass Albertnek. Az elnöktől azt a választ kapták, hogy ez több okból nem lehetséges, amelyek közül a legfontosabb, hogy Wass 1997-ben már megkapta a magyar állampolgárságot – az író magyar állampolgárként halt meg. Az állampolgárságot igazoló, Wass Albert számára kipostázott dokumentum ugyan csak egy évig volt érvényes – amit az író sérelmesnek tartott –, ám ez csak az igazoló okiratra vonatkozott, magára az állampolgárságra nem.
1993. augusztus 20-án Wass Albertnek Antall József miniszterelnök előterjesztése alapján Göncz Árpád köztársasági elnök oda ítéli a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést, amit a következő évben a floridai magyar konzul és Csoóri Sándor adott át neki otthonában."
Sajnos ezek a tények. A jogszabályi előírásoknak megfelelően az elnök úr a miniszterelnök javaslata szerint döntött...
Knapp75
@36: Fanyalogsz itt a kultuszgyártáson, miközben Wass Albert kultuszán dolgozol?! :)

daito leírta a lényeget, nekem is fura volt ez az állampolgárság megtagadás, s bár a wikipédián szereplő információkra nem mernék hatalmas összegeket tenni, azért érdekes, amit ott írnak:

"2007-ben Simicskó István KDNP-s és Babák Mihály fideszes képviselő arra kérte Sólyom László köztársasági elnököt, hogy adjon posztumusz állampolgárságot Wass Albertnek. Az elnöktől azt a választ kapták, hogy ez több okból nem lehetséges, amelyek közül a legfontosabb, hogy Wass 1997-ben már megkapta a magyar állampolgárságot – az író magyar állampolgárként halt meg.[15] Az állampolgárságot igazoló, Wass Albert számára kipostázott dokumentum ugyan csak egy évig volt érvényes – amit az író sérelmesnek tartott –, ám ez csak az igazoló okiratra vonatkozott, magára az állampolgárságra nem.[15][16]

1993. augusztus 20-án Wass Albertnek Antall József miniszterelnök előterjesztése alapján Göncz Árpád köztársasági elnök oda ítéli a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést, amit a következő évben a floridai magyar konzul és Csoóri Sándor adott át neki otthonában."
Knapp75
Eh, amaramaistanna hozzászólásáig nem jutottam el az imént, elnézést a duplázásért!

Maradjunk annyiban, hogy vannak, akik egy Göncz Árpádról szóló cikk alatt is Wass Albert kultuszán dolgoznak!
Anna Mária
@Knapp75: @amaramaistanna: Köszi, ez új volt nekem is.
Abban a hitben voltam, ki tudja miért, hogy Göncz tényleg elutasította a kérelmét.
Yoda69
Isten eltesse Arpi Bacsi.
Sok boldogsagot es jo egeszseget kivanok!
amaramaistanna
Figyelmébe ajánlom a Göncz Árpád Alapítvány oldalát azoknak,akik érdeklődnek az élete,a tevékenysége iránt.
www.gonczarpad.hu/
izo
@Respect: Ja neked az hiteles ahova ez van írva:És nemzetközivé lesz holnapra a világ!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.