Orbán Viktor megint a KDNP-vel mondatja ki egy tervét, ahogy tette ezt például a vasárnapi boltbezárás ügyében. Legújabb, lopakodó ötlete, hogy sorkatonaságra kényszerítse a 18. életévüket betöltött nőket és férfiakat – írja közleményében Vadai Ágnes.

A DK politikusa szerint: Nem is figyelnénk a kereszténydemokraták újabb, bolondos elképzelésére, ha a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését nem a KDNP-s Simicskó István vettette volna fel, aki történetesen a honvédelmi miniszter. Ő egyébként az a képviselő, aki 2004-ben nem támogatta a sorkatonai szolgálat eltörlését.

A honvédelmi miniszter bejelentésének több oka is lehet. Egyrészt a kormány tudja, hogy fiatalok ezrei nem jutnak munkához és esélyük sincs arra, hogy diplomát szerezzenek. A sorkatonaság bevezetésével javítható lenne az amúgy is meghamisított foglalkoztatási statisztika és a kivándorolni szándékozókat a törvény erejével lehetne visszatartani. A sorkötelezettség alkalmas lehet arra is, hogy belső karhatalmi erőt szervezzenek egy esetleges kormányváltás megakadályozására, de ezt a haderőt az emberek mindennapi megfélemlítésére is használhatják.

A DK tiltakozik a sorkötelezettség visszaállítása ellen. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt az intézményt a Gyurcsány-kormány szüntette meg. Minden eszközzel meg fogjuk akadályozni, hogy katonának kényszerítsék a magyar fiatalokat – zárja sorait Vadai.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
Aztán kérdezném, kiket soroznánk be?
Mert 100 fiatal közül 90 alkalmatlan a szolgálatra.
Talán el szeretnék érni, hogy sok fiatal öngyilkos legyen.
Belenézzenek a puskacsőbe?
Nem tudnának, szel fizni, Facebook-ozni.
Örségben okos telefonozni.
Nem ezzel kellene foglalkozni hanem azzal,hányan fagynak meg a sajátlakásukban,tud - e a gyerekem tovább tanulni,lesz - e orvos,nővér a korházakban.
Hogy dugnátok meg az repedtsarkú jó *des anyátokat Fidesz.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nevemnick
Tegnap az egyik kereskedelmi tv műsorában Simlicska igen csak falhoz lett állítva a névleges 2/3 többség megkérdőjelezésével. (persze nem fogok meglepődni, mert a jobbik-lobbi a kurmány mellé fog állni...)
kutyahűség
Ha még több választót akarnak elmarni maguktól, csak tegyék. Egyébként ha jól tudom, ez erősen ellentétes az EU és a NATO alapelveivel. Viktorka, nem kell visszaálmodni sem apu fiatalkorát, sem a sajátodat. Ami elmúlt, az elmúlt.
papa.49
@kutyahűség: A baj csak az ő nem múlt el, a elmúlt idővel))))))))))
tothjani
Természetesen az a fiatal akinek 18-20 évesen megvan a 3 gyereke mentesül a szolgálat alól.
Éljen szerető Apánk, Kádár János reinkarnációja O.V.!
papa.49
@tothjani: Ez a pacák messze nem hasonlítható a Kádárral össze, a Kádár minden rossz tulajdonsága ellenére puritán ember volt, gyűlölte a seggnyalást, nem magának rabolta ki az országot, mint a mai pacák...
Strong
...a sorkötelezettséget nem kell a szocializmushoz kötni...mert mindig is volt.

Azt gondolom, hogy nem árt a katonaság, legalább alap szinten.
- A fiatalság is megváltozott, nyálas cicafiúk vannak szinte mindenhol, akik az első problémától kiszaladnak a világból is. (ugye ő tőlük várnánk, hogy a nyugdíjunkat kitermeljék...röhej..) Többen közülük 100 métert nem tudna futni...
- Emellett megváltozott Európa is. Háborús övezetté vált, és-hát illene tudnunk megvédeni a hazát. (a NÁTÓ egy amerikacentrikus erő, ami lassú mint a tetű...csak elemezgetnek, statisztikáznak, megfigyelgetnek...közben az 5. hadosztály már rég mindenkit kinyírt...)
szaboria1
Először is több milliárdot kellene előteremteni mivel a laktanyák és berendezései már sehol sincs. Tisztek sincsenek már akik a kiképzést megtudnák oldani.
bundi
tegyék...felhatalmazást kaptak rá...nem?
legalább elérik, hogy magyarországon lesz a lehgevesebb munkanélküli, a gazdaság dübörögni fog...(habár kérdéses hogy a felpumpált katonaság mennyivel emeli a gdp-t, mert szerintem csak extra kiadás lesz)...ha a népnek ez kell?...hát legyen...
36
No de, kedves Vadai Ágnes. Ne felejtse el, hogy tagja vagyunk a NATO-nak, ami ugye, a "szabad" világot képviseli. Ott vannak a magyar katonák, a válság övezetekben, ezzel kinyalva a NATO=USA seggét. A közös hadgyakorlatokról nem is beszélve. Javaslom, menjen ki egy gyakorlatra és ugorjon az első nyugati katona ölébe(de nem megy, mert esetleg, letörik a körme, meg egyébként is ugye, ha nem liberális kormányzat idején történik a hadgyakorlat, akkor az nem ugyanaz a NATO hadgyakorlat) Figyelmébe ajánlom azt is, hogy a NATO tagjai, sokszor önállósítják magukat és akár idegen államok területére is bevonulnak, hívatlanul lásd. napjainkban, Törökország. Na, az ellen, valóban tiltakozni kellene.
Egyetlen gondja van Vadainak ezzel az egésszel. Az, hogy Magyar és Honvédség felépítésén gondolkodnak.
eugen4402
@szaboria1: Azt hiszem, az igazságot írtad le: a sorkatonaság feltámasztásának sem személyi, sem anyagi feltételei nem léteznek már.
Lehetne sorolni érveket pro és kontra, jó volt, vagy rossz, szükség volt-e Néphadseregre vagy nem, mindegyik oldalnak van részigazsága. Azért kíváncsi lennék, hogy a mai srácok milyen élményekre "nosztalgiáznak" majd, ha elérik azt az életkort, amikor parancs nélkül is emlékezni kezdenek a férfinépek...
szaboria1
@36: Vadai arra reagált mi zajlik a hátér mögött KGNP-re tolná a Fidesz ezt a javaslatot min a bolt bezárást.
magyarbakancs
Aztán kérdezném, kiket soroznánk be?
Mert 100 fiatal közül 90 alkalmatlan a szolgálatra.
Talán el szeretnék érni, hogy sok fiatal öngyilkos legyen.
Belenézzenek a puskacsőbe?
Nem tudnának, szel fizni, Facebook-ozni.
Örségben okos telefonozni.
Nem ezzel kellene foglalkozni hanem azzal,hányan fagynak meg a sajátlakásukban,tud - e a gyerekem tovább tanulni,lesz - e orvos,nővér a korházakban.
Hogy dugnátok meg az repedtsarkú jó *des anyátokat Fidesz.
magyarbakancs
@Strong:" a sorkötelezettséget nem kell a szocializmushoz kötni...mert mindig is volt.

Azt gondolom, hogy nem árt a katonaság, legalább alap szinten.
- A fiatalság is megváltozott, nyálas cicafiúk vannak szinte mindenhol, akik az első problémától kiszaladnak a világból is. (ugye ő tőlük várnánk, hogy a nyugdíjunkat kitermeljék...röhej..) Többen közülük 100 métert nem tudna futni...
- Emellett megváltozott Európa is. Háborús övezetté vált, és-hát illene tudnunk megvédeni a hazát. (a NÁTÓ egy amerikacentrikus erő, ami lassú mint a tetű...csak elemezgetnek, statisztikáznak, megfigyelgetnek...közben az 5. hadosztály már rég mindenkit kinyírt...)"
Amit le írtál pont ez miatt nem kell sorállomány.
A jól kiképzett terrorista levadássza még profi katonát is nem a segg dugasz sorkatonát.
Pont ezért kel profi katona.
Voltam sorkatona és sok barom szadista szar*aszú ki képző tiszt ,tiszthelyettes kínozta a kis katonát.
Fradigege
Egy kicsit drága lesz. Gondolom a szingliadó egy kicsit zavaros, ezért rekontrában gyorsan kidobták a platzra ezt az ügyet. Terelés van.
Fradigege
Nem beszélve arról, hogy mégtöbben fognak dobbantani nyugatra. Vagy rendesen fizessen állambácsi azokra a hónapokra. Persze azt soha.
bundi
@36: a mostani katonák pénzért dolgoznak...zsoldért gyakorlatoznak, és ha nato kiküldetésen vannak az extra pénz...nem tudom voltál-e sorkatona...emlékszel-e még rá mennyit is kaptál ezért havonta...na?
a másik...nem tudom tisztában vagy-e vele, de sem a közoktatás, sem az egészségügy nincs túlfinanszírozva...megy a huzavona a főváros közlekedése miatt, a vasutasok is sztrájkra készülnek a pénz és a körülmények miatt...és a fiatalok, ha tehetik 18 évesen inkább mennek ki dolgozni és küldik sokszor a pénz egy részét a családnak haza a hitelre...megélhetésre...na most ...akkor miből is lehetne újra kiépíteni a laktanyákat? feldúsítani az állőmányt hogy elég legyen a fiatal csikók fegyelmezésére, oktatására?...honnan kerülne felszerelés az egészhez? vagy a srácok melegítőben papírcsákóval fakarddal fognak rohangálni a frissen felhúzott arénákban?...légyszi gondolj ebbe is bele...és térj vissza a földre...
Sziszifusz
Szerintem a kötelező sorkatonai szolgálat miatti fenyegetettség, még több fiatalt ösztönözne arra, hogy Ny.-i irányban elhagyja Magyarországot. Lehet, hogy ez a jelenlegi kormánynak nem gond. Kiüríteni az országot, ez a kimondatlan cél ?
justhpeter
Nyilvánvaló marhaság, több okból is. Vadai is elgondolkodhatna rajta mielőtt terjeszti, mert a hülyeség tovább büfizése nem emeli a DK fényét.
bundi
@justhpeter: de ha az ember nem háborog ellene akkor azt odafönt értelmezhetik úgy is hogy zöld a lámpa, a zemberek nem fognak zúgolódni miatta...
KERKA
A Vadai Ágnes általában nagy vehemenciával ad elő valamit. Ha leszedjük róla a légzőgyakorlatokat, akkor érdemes elgondolkodni arról, hogy miről is van szó.
Abszolút hülyeségnek tartom, hogy valamit már megint úgy vezetne be a Fidesz, hogy az kötelező jellegű lenne. A kötelező jellegű sorkatonai szolgálatnak valóban nincsenek meg a szükséges feltételei.
Ám azon érdemes elgondolkodni, hogy a katonai szolgálatot, legalább egy 6 hónapos alaki kiképzésre bevezetnék. Nem ártana meg a gyönge lelkületű ifjuságnak, hogy megtanulják a rendet, fegyelmet, felelősségvállalást,kitartást, meg egyébb tulajdonságokat amiknek jelenleg a hiányában szenvednek. Nem kellene a 30 éves fiatalembereknek még mindíg a mamahotelban várni a nagy boldogulást. Tanuljanak meg már leszakadni a szülői háztól és kezdjék meg a saját életüket. A mi korosztályunk gyakorlatilag 18 éves korában felnőtt lett, és megállta a helyét.
uzbence
Egyébként a mai fiataloknak nem ártana egy kis fegyelem, felelősség tanulása. De nem olyan katonaság kellene mint amilyen volt, hanem olyan amilyennek értelme is van. Remélhetőleg már eltűntek a régi bunkó alkoholista katonatisztek, pol.tisztek.
Szókrakész
A papoknak, papnövendékeknek is kötelező lesz?
JAJMÁR
Nőket is? :-D Jah, hát akkor majd teljesítik a női princípiumot. Koedukált kasszárnya a legkevesebb, az kell hozzá, és kész :)
Hát, ez van, kevés a férfi :(
36
@JAJMÁR: Norvégiában, már tavaly vitték a nőket is. 1 év alapkiképzésre az emancipáció jegyében. A kormányuk, a női választójog száz évvel ezelőtti megadása óta, a második legnagyobb vívmánynak tartja. Érdekes volt látni, hogy a hivatásos állományban a vadászrepülők között is a pilóta nők, részt vettek a Baltikum légirendészeti feladatainak ellátásában.
sentinel216
Aztán mivel foglalkoztatnák a sorkatonákat, az alapkiképzésen túl? Már a nyolvanas években is leváltotta a technika a bokorugró katonákat. Persze lehet majd menni a mészáros - mészáros(orbán) nagybirtokaira kukoricát törni, répát egyelni, állami stadionépítkezésekre - kisvasutakra - culágerkedni napi háromszoros étkezésért, pár forint zsoldért.
KERKA
@sentinel216: Én az alapkiképzésről írtam, ami 6 hónapig tart. megtanulja a fegyverhasználatot, a rendet a fegyelmet. Akkor van tartalékos katona aki ért a fegyverekhez, legalább lőtt már életében.
Nincs szó kukoricatörésről.
lampa laz
@KERKA: igazad van mind a két hozzá szólásoddal, mondjuk a középsuliba testnevelés helyett ezeket az alapokat megtaníthatnák nekik. Szerintem szórakoztatóbb lenne számukra, mint a bakugrås.
sentinel216
@KERKA: "... megtanulja a fegyverhasználatot, a rendet a fegyelmet."

Már anno sem tudták nagyon kordában tartani a laktanyákba zárt fiatalembereket. Bandáztak, csicskáztattak, (öreg - kopasz katona). A mai világban amikor az óvódásnak is több joga van, mint a nevelőjének, nagyon nehéz lenne olyan katonai vezetőket találni, akik kordába tartanák a bevonulókat. Az az elv, hogy a " Parancsot nem lehet meb***ni, mert szaporodik". , nem nagyon érvényesülne.
KERKA
@sentinel216: rossz emlékeid lehetnek, de abból általánosításokat nem lehet levonni.
KERKA
@lampa laz: 17.52. 18 éves kor alatt tilos lőfegyvert a gyerekek kezébe adni
Én szerettem a bakugrást, bár nem voltam fiú középiskolás koromban. Azt hiszem , hogy most sem.:))
JAJMÁR
@36: 16:23 Hivatásos az más, de kötelező sorkatonai szolgálatra lányokat? :-o
Kár, hogy már nagyon elmúltam 18! Biztos nagyon izgi lenne :)
de mégis, inkább minden másban kövessük Norvégiát, ebben nem muszáj :)
JAJMÁR
Nem tartottam komoly dolognak azt a sorkatonai szolgálatot, ami volt. Szerencsére a 3 fiam nem volt katona, mert megszűnt mire odaértek.
Én, mint anya, egyáltalán nem bánom, és annak örülnék, ha soha nem kellene kötelezően egy embernek se bevonulnia.
Szerintem ez is szakma, és hivatás. Katonának az menjen - és nemtől függetlenül - aki testileg, szellemileg is alkalmas rá. Ja, és jól meg kell fizetni :)
(meg akinek az anyja nem rágja le otthon az összes körmét, ha bevetésre küldik a gyereket)
micfild
@sentinel216: szeriintem ez egyértelmű... . ezenkivül tökéletes megoldás a munkanélküliség elfedésére.. aki katona az nem álláskereső..
ahogy a nők méhében való turkálás is.. aki kismama az nem álláskereső.
de hogyan szüljenek a nők amig a társuk stadiont és kisvasútat épit egyenruhában??.. jjjaaaj eszembe jutott.. arra ott van a népesedési biztos... - szerintem erre a posztra dajcstompit fogják kinevezni és a helyettes tutira a borkai lesz.
lampa laz
@KERKA: nem a fegyverhasználatra gondoltam én sem, hanem olyan akadály pályákra, ahol a fizikai állóképességüket, kitartásukat lehetne fejleszteni.
sentinel216
@KERKA: " rossz emlékeid lehetnek, de abból általánosításokat nem lehet levonni."

Téves! 1969 - ben húztam határőr csizmát, 1972 - ben szereltem le. Lehúztam 27 hónapot (819 nap). Csakhogy mi napi nyolc kockát(órát) lehúztunk szolgálatban, hőségben fagyban, éleslőszerrel ellátva. Sok barátom lett, egymásra voltunk utalva. Nem unatkoztunk a laktanyában.
öcsi55
Nem azt mondom,hogy kettő évre,mert az felesleges,de egy három hónapos kiképzésre csak bevonultatnék minden féltüdejű diszkó patkányt ! Mert, ami nem öl meg az megkeményít. Persze ehhez igazi kémény katonákra lenne szükség akik a kiképzést irányítják. Ne legyen rá soha szükség,de ki tuja mit hoz a jövő,milyen hadseregre támaszkodhat az ország ?
Lepényleső
Hallottam már olyan fegyverről,ami fordítva sült el. El ne vegyük tőlük,hátha ez az.
Desischado
Ez már megint milyen agymenés? Munkahelyek és tisztességes bérek kellenének, nem a statisztika fényezése! Jól mondja JAJMÁR, az menjen katonának, akinek meg van hozzá a képessége, és ne legyen ez kényszer! Javaslom, hogy az összes kdnp-és és fideszes vonuljon be egy 6 hónapos kiképzésre, és persze a holdudvar se maradjon ki! De megnézném, hogy teljesítenek!
1magyar
Az még beb@na ha kötelező lenne. Na ez a szoc. elmélet nem tetszett. Alkalmasak azok, akik önként mennek. Amerikában is így van.Bevált nekik.
keresztapa
Tudatos félreértések sorozatát indította a baloldali ellenzék, nem tudják, hogy mi a különbség az önként, és a kötelező közt. A kommentekből ítélve ez tűnik ki. Az ellenzék cselekedeteit nem az emberek jelene, jövője, léte motiválja, hanem a Fidesz és Orbán miniszterelnök iránt érzett mérhetetlen gyűlölete, ezért ösztönből támadják a kormány minden elgondolási javaslatát, felvetését, intézkedéseit.. A gyűlölet, harag nagyon rossz tanácsadó, ideje lenne már abba hagyni, mert ilyen mértékű gyűlölködés komoly betegség előidézője, orvosi eset lehet! (Önkéntes jelentkezés a katonai alapismeretek elsajátításnak, lehetőségeinek megteremtésére ez olyan ördögtől származó gondolat) Önmagukat imádóknak csak saját maguk kényelmét keresőknek igen, de az ország lakosságának nem lehet ez a kényelemi felfogás a célja!
JAJMÁR
@keresztapa: Miért? Mi a különbség a kötelező és az önként bevonulók között szerinted, amit egyébként mások gyűlöletből látnak? Hosszú kommentedből csak ez maradt ki, amire egyébként alapozod.
(Ellenzéki gyűlöletről beszélni ma, nevetséges)
Főlökött
Most mi a gond ? OViss is bevonult, sőt be is szervezték, Simi szerint is. 'Szép' megtermett gyerök is lett :). Mondhatni hangadó :)
Katonaélményeit februárban osztja meg a haverral is, aki szintén nagy ász, a szakmában.
KERKA
@sentinel216: 20.07 Szóval akkor mégsem volt az olyan rossz? Szavaidból némi büszkeséget vélek kiolvasni. Fogadni merek, hogy a katonai sztorijaidat már többször elmesélted a csillogó szemű unokáknak:))
sentinel216
@KERKA: Meséltem bizony. A páromat is ott ismertem meg. 41 éve élünk együtt, felneveltünk két gyereket, mindkettő szépen boldogul.
KERKA
@sentinel216: Mi dettó. Kivártam azt a majd 3 évet,a párom tartalékos alhadnagyként szerelt le, addig én lezavartam egy főiskolát, azóta is együtt élünk, és felneveltünk két gyereket, mindkettő szépen boldogul:))
sentinel216
Nem kellene hat hónap kiképzés, csak ez az öt hét.

www.youtube.com/watch?v=Cptu3lhAURs

Unokaöcsém - Boszniát, Afganisztánt háromszor megjárt - kiképző ezen a kemény próbán.
huKKK
"A DK tiltakozik a sorkötelezettség visszaállítása ellen. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt az intézményt a Gyurcsány-kormány szüntette meg. "

Nincs mire büszkének lenni.
A dk a kerítésépítés ellen is tiltakozott.
Tiltakozni könnyebb mint építeni.
HowlingWolf
Vezessék csak be a sorkatonai szolgálatot és már most borítékolható a bukásuk 2018-ban. Orbán is a sorkatonai szolgálat eltörlése mellett volt 2004-ben. Az más kérdés, hogy sok más törvényhez hasonlóan (alaptörvény, saját földtörvényük, Paks II.) ezt sem szavazta meg akkor.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.