Húsból és húsfélékből 27, tejből, tejtermékből 22, míg tojásból 41,3 százalékkal fogyasztanak kevesebbet a magyar háztartások, mint negyedszázada.

A gabonatermékek fogyasztása 21,6 százalékkal esett, mindeközben az 1989-es 3496-ról 2013-ra 2921 kilokalóriára csökkent a napi átlagos fogyasztás – írja a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a Népszabadság.

A korábbinál jóval kisebb pazarlás ellenére az Eurostat felmérése szerint Magyarországon évente kétmillió tonna élelmiszer kerül a szemétbe.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Szemétbe szerintem azért kerül annyi élelmiszer, mert hamar romlanak, a szavatossági időket hamisítják és a minőség gyalázatos.
Azelőtt egy hétig is elvolt minden baj nélkül egy vekni kenyér, ma gyorsan penészedik. Pedig ugyanolyan körülmények között tárolom.
És sajnos így van ez sok más étellel is, főleg a nagy kánikulák idején.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
magyarbakancs
Magyarország jobban teljesít.
Működnek a reformok.
Minket irigyel az EU.
Az ünnepre való tekintettel nem írok csúnya szavakat.
verum
Szemétbe szerintem azért kerül annyi élelmiszer, mert hamar romlanak, a szavatossági időket hamisítják és a minőség gyalázatos.
Azelőtt egy hétig is elvolt minden baj nélkül egy vekni kenyér, ma gyorsan penészedik. Pedig ugyanolyan körülmények között tárolom.
És sajnos így van ez sok más étellel is, főleg a nagy kánikulák idején.
RonaGyuri
Azért az sem mindegy, hogy hányan éheznek!
szaboria1
25 évvel ezelőtt nem is volt ennyi szegény mint most.
Szókrakész
Pedig több maradt a magyar zsebében.
Vagy mégsem?
eugen4402
Nem akarom elvenni a cikk élét, de az akkori fogyasztásunk hirtelen majdnem megduplázódott, mivel az osztrákok majdnem minden élelmiszert, italárút innen cipeltek haza. A féldisznótól kezdve a primőr paprika-paradicsomig, rekesz-szám a bor és töményital akkor MÉG nálunk fillérekbe került, és a határtól távolabbról is jöttek bizony a sógorok szép nagy üres kombikkal, és délután megrakodva magyar árúval húztak haza. Tanár úr mondta: - ez a legjobb export. A szállítási költséget a vevő fizeti. - (!)
Jozefina
Ezen sajnos nincs mit csodálkozni!!! Hiába a nagy duma a "rezsi csökkentésről" ez emberek a gyomrukon spórolnak!!! Rosszabb esetben éheznek!!! Még rosszabb esetben a gyermekek éheznek!! Lényeg, hogy orbán családi maffiája mindenek felett gyarapodjon!!!
Szókrakész
@eugen4402: Jó, hogy mondod.
El is felejtettem ezt a tényt.
Akkor a határ melletti városok, falvak boltjai nem győzték utánatölteni az árút a sok osztrák miatt.
eugen4402
@Szókrakész: ... és a vicc az, hogy ez a statisztikai bohócság akkor ugrott ki, amikor mi magyarok az egy főre eső alkoholfogyasztásban világelsők lettünk. Akkoriban egy nagy ABC-be jártunk naponta bevásárolni, de az üzletben alig volt pár eladó, viszont a raktárból a hátsó kapunál nagy tételekben folyt az árukivitel, a nagy Ford Taunus-ok rugói felnyögtek, amikor egy fél disznót belódítottak a PVC-fóliával kibélelt csomagtartókba. Meg a Lánchíd brandy is szépen fogyott, a tokaji és badacsonyi borokból is ugrásszerűen megnőtt a fogyasztás, a Pickről és a Herzről nem is beszélve...
Szókrakész
@eugen4402: Láttam olyan osztrákot aki 10 guriga sajtot vett egyszerre.
Szókrakész
@verum: A mekis tesztet láttad?
Azt a kaját nem támadták be a penészgombák.
Miért?
Mert nem élelmiszer.
Manhattan
Mert a kisemberek rosszabbul, sokkal rosszabbul élnek, mint ez előző, összeomlott rendszer végnapjaiban éltek. S azt is mutatja, hogy van egy kisebbség, mely számolatlanul dobálja ki az ételt, merthogy az meg számolatlanul jobban él.
justhpeter
Lehet, hogy kevesebb élelmiszert veszünk, de nagyobb is a nyomor.
Dr. Felipe
Hát itt Észak-Magyarbajdzsánban már senki sem éhes elvtársak? Akkor már csak az olimpiára kell költeni elvtársak.
Hideg szoba, üres gyomor.
Nyolc méteres, orbán szobor.
Mangu
Ugyan mán, hölgyeim és uraim, - itt már mindenki jóllakott -, nem? :))
Clavigo
Érdekes,,,,...Szerencsére Orbán elvtárs szépen zsírosodik...Lassan vágósúlyba kerül kegyes Urunk..Gondolom a Morét nem kérdezte meg a KSH.,,
emerencia
@eugen4402: Valóban, az osztrákok növelhették a rendszerváltás legelején a fogyasztást de ez nem volt jellemző az ország nagy részére. '91-től viszont, miközben az ország boldogabbik felén még tartott a rendszerváltás eufóriája, itt a keleti végeken elkezdődtek a tömeges elbocsájtások +bónuszként kb. egy év múlva a lakáskamatadó növelése az egész országban. Sokan élték fel ezekben az években nálunk munkanélküliként a tartalékaikat, miközben az MDF kormány gazdaságpolitikája igencsak magas inflációt és kb. másfél millió olyan munkanélkülit eredményezett, akiknek még nem volt szabad a munkavállalás az EU-ban. Ezután már rohamosan csökkentettük az élelmiszer fogyasztásunkat és az élelmiszer vásárló sógorék is elmaradtak nyugaton. Azóta is igencsak meg kell gondolni, hogy milyen élelmiszert engedünk meg magunknak mert már egy kisebb kilengés is könnyen bedöntheti a háztartási konyhaköltségvetést.
eugen4402
@emerencia: Jól emlékszel, és a történelmi hitelesség kedvéért a tegnapi beírásaimat is ki kell egészítenem azzal, hogy amennyi plusz bevételt "hoztak" hozzánk az osztrákok az itteni kaja-pia vásárlásaikkal, azt bőven visszakapták tőlünk a sok százezer Gorenjéért, és más műszaki cuccokért, amikor a Mariahilferen csak magyar szót lehetett hallani, és az oberwarti, oberpullendorfi üzletekben több ismerőssel találkoztam, mint itthon...
emerencia
@eugen4402: Igen, így kerek a történet. Az egészben csak az a szomorú, hogy 26 év után a magyar lakosság millióinak életnívója túl alacsony a szövetséges országok polgáraihoz képest.
simmering73
Akkor nézzük a mi háztartásunk alakulását az átkozott szocialistáktól a mai szakértő, családbarát, dübörgő gazdaságú, működő reformoktól szárnyaló, inflációmentes, regnáló népnyúzó kormányunk regnálásáig. Nem untatlak benneteket, csak két adat: 2009-ben éves kiadásunk 585 ezer ft, 2015-ben 731 ezer ft. Kár minden további szóért.
Nil
HA lakni akarunk akkor az kell minimalizálni
Mézike
@simmering73: Hozzáteszem a rendszerváltoztatás környékén mi két gyerekkel házat vettünk, majd bővítettünk. Igaz nem egy év alatt, de hitel nélkül és közben meg is éltünk.
ma ezt lehetetlen megcsinálni egy családnak. Mindketten ugyanott dolgozunk mint akkor.
Ma egy gyerekkel / igaz nincsenek gondjaink / , nem lehetne bevállalni ház vételt, illetve bővítést. Hitel és egyéb csemegék nélkül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.