Lázár rendszeresen rágja a miniszterelnök fülét, hogy a panelházban élőknek érdemes lenne megfontolni, hogy adjanak pénzt, hogy kiköltözhessenek kertes családi házas övezetbe – írja a Portfolio.hu.

A kormányinfón Lázár ezt azzal indokolta, hogy az utóbbi évek forró nyarai miatt az 5-8-10 emeletes házakban élők (különösen az Alföldön, magas napsütéses óraszám mellett) rendszeresen nagyon szenvednek a melegtől.

"Komoly életminőségbeli romlást okozott" az utóbbi évek forró nyara nekik és meglátása szerint a magasházakban élők problémáira "nincs jó műszaki megoldás", mert ezek a panelházak elérték a 30-40 éves műszaki életciklusukat, a nyílászárók cseréje és a szigetelés pedig önmagában a forróság elleni védekezésre nem feltétlenül jó.

Két megoldás lehet erre: Vagy felújítanak 1 millió panelházat, amire amúgy nincs forrás, vagy a magyar állam adna erre valamilyen támogatást, hogy a panelből ki tudjanak költözni kertes házba, de ez semmiképpen nem lenne kényszer, csak egy támogatási lehetőség. A miniszter szerint több százezer lakás üresen áll Magyarországon.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Desischado
@Horizont: Drágám, okos vagy te, tudhatod, hogy miért. A SZAVAZATOKÉRT, kérem alássan. Jön majd a választás, nyilván te is észrevetted, hogy mostanában igyekszik a jófiút játszani, már akinek ez bejön. Nekünk biztosan nem!
Jól mondtad, a családi ház akkor jó, ha tele van a bukszád, de akkor nagyon jó!

Hé lézerjanó, alias fácángyilkos, a szükséglakásban élőkkel mi lesz, he?!

@Yoda69: Ne aggódj Yoda, majd bedob. Már előre röhögök, miket fognak ígérni, a sok hülye birka meg félek, hogy el is hiszi! De azért bízom benne, hogy sokaknak kinyílt a szeme!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wpym
Ez a probléma nem érint minden társasházi lakót egyformán, mivel maga a lakás fekvése is befolyásoló tényező. Aztán ott van a légkondicionálás lehetősége is.

Vajon milyen ok van a háttérben, ugyanis a fideszre nem jellemző, hogy a szerényebb helyzetű választók sorsa érdekelné.
Főlökött
@Horizont: Bocsi, de ezt nem tudom elhinni ! Ott van a társasházaknál a 2 számla, működésre és felújításra, kötelezően fizetendő. Központi fűtés esetén a fűtési számla - közös mérőről elosztva, a 2 számlás víz ( hideg - meleg)-re, mely összességében nem kevés.
Családiházban pedig a nemlétező ingatlanadó, ami ugye panel esetén is van, víz egy számlán, áram és gáz. Ennyi. Töredéke az előzőnek.
Klimatizálást meg lehet oldani okosan, nincs szomszéd, aki ütvefúróval élvezkedik, de viszont van piknik-kerti sütögetés, medence és nagytestű kutyák tartása.
Több ingatlanom van, egyiknél volt egy elvetemült paneles, aki ajánlotta, hogy cseréljük el, 1-1-ben a paneljére, a családi házamat. Költségeket tekintve ajánlottam neki, szedje be a zöldet, azért, hogy ne feledje a sárgát. Összehasonlíthatatlan a két lakhatás közötti szint és életszinvonal eltérés van, mely nem kevés.
Bicsi, de én maradok a családi háznál. Nincs kiszolgáltatottság, jóval olcsóbb, senkitől sem függök, illetve azt csinálok amit akarok - szeretnék :)
zöldszem
A cikk címét olvasva eszembe jutott, Ceausescu!-:((((
Bercifiu
Janikám! Nem csak nyár, hanem tél is van. Ezeket a házakat kellene szigetelni, a stadionok úgy is elszigetelik maguktól a nézőket.
Szókrakész
""Komoly életminőségbeli romlást okozott" az utóbbi évek forró nyara"

Janikám!

Az életminőségbeli romlást már nem is az elmúúútnyócévre fogjátok?
Már a nyarat hibáztatjátok?

Na akkor halljam!
Mit akartok megint eladni?
Milyen fidesz közeli turpisságban sántikáltok?

És ha igen, akkor mit szól ehhez a többi adófizető magyar, aki egy lepukkant házban lakik, vagy...
Mézike
@wpym: ... hogy a szerényebb helyzetű választók sorsa érdekelné?
Ezért az egy mondatodért érdemes volt ma bekukkantani! :-)))
1magyar
@Mirabilis: De a közös költségért szinte semmit nem tesznek,illetve több lh-as esetén mindig vannak akik rosszul járnak. Ha havonta elrakod a közös ktg-et, összegyűlik egy csomó pénzed amit saját házadra fordíthatsz.
Meg egyébként is akiknek nagyobb alapterületű lakása van, az fizeti a kisebbek helyett is.
Az 50 négyzetméteres lakásban lakó sem használja többször a lépcsőházat, a takarítás duplájába kerül mint a 25 nm-esnek.Egyetlen a külső fal, amivel több van neki a közösből.
namihami
@wpym: Nem is érdekli, mi több, magasról, vastagon és a felismerhetetlenségig.
Csakhogy repül az idő és a választási urnák maholnap már itt dörömbölnek a kertek aljában. És ilyenkor, arra a 10 percre, amíg ikszel, azidőre kell a panelproli is.
Utána? Lásd mint fent.
Január
@Horizont: Végül is az ember életében állandó a változás, így egy idő után már óriási teher a nagy ház, a vele és a környezettel - udvar, kert - való munkáról nem is beszélve. Amint leírtad Nálatok most kényelmesebb és olcsóbb a panel. Légkondit pedig lehet kapni, mert már sok kertesben is csak légkondival bírható ki a nyár.
A régi vályog házakból még elég jó hűvös némelyik, de az utóbbi 30-40 évben már főleg téglaházak épültek, ahol bizony jó a légkondi, s van ahol többet is üzemeltetnek. Tehát a kertes ház is hűtésre szorul.
nevemnick
Azta... és ez Johannesnek jutott az eszébe?
Turok
@Horizont: A kertes háznak valóban megvan a bája és varázsa, de jól mondod, fenn is kell tudni tartani. Nálunk is van ennyi gázszámla télen, plusz a fa.
kamazuka
Azért kedves városban élő villamosozó trolizó metrózó nagyközönség.
Mikor megveszed a bérletet,tudod,hogy egyik végből a másikba utazhatsz akár egy megvásárolt jegy árával ha kell 20 km-t.
Vidéken ,hol kertesházban élsz,nincsen se metró se villamos,hétvégenként talán 3 buszjárat egésznap.3 km.ért egy fővárosi metrójegy árából el tudsz utazni.nagyobb településtől a kicsibe,kb 15-20 km,20 ezer Ft egy felnőtt bérlet.orvosi rendelő posta nincsen vidéken.iskola sincsen.megszüntették,mert kellett a pénz stadionok építésére.A vidék kottogása napimegélhetési szinten ,az már nem játék.Tények sora szól amellett,hogy a kényelmes élet a panelban miért jó.Mert 1x megörexel,és ha nincsen aki fádat összevágja,megfagysz.Vidéken hol az elesettnek nem adnak munkát mert vesztére nem az idén barnúlt,ellátogat hozzád éjszakánként de akár nappal is.a jog nem tud nem képes megvédeni.azért ezt érdemes megkérdezni vidéken,nehogy lesrefuss ha házat veszel.Az sem árt ha megnézed a széljárást,ha sertés vagy marhatelepfelől fúj,fújhatod,kamionos éjszakai forgalom is fontos.kik a szomszédaid,lehet hogy hétvégenként nempihensz mert a kertiparti hajnalra átcsap kurtapartivá.A karosszériás szomszéd az isten még este 10-kor is zizeg a tv.Ja és a lexebbet nem is említettem ugat a kutya a kiba...tt róka őzjárás miatt.A szomszéd állatot tart patkányméregre szükséged lesz.kéményseprő jön lehúz.Zsák település 10 kmre mmunkahelytől autóval naponta 20 kmx20 nap a benzinkutas jól él belőled.ha van munkahelyed.ha igen akkor szarér hugyér dolgozol.ha fővárosi a munkáltatód ,meglehet,hogy se szabi se táppénzed nem lesz.cafeteria ismeretlen fogalom.Végzettségnek megfelelő minimálbért meg se említsd.Válasz,örűljön,hogy van munkahelye.Télen lehet a ház előtt havat lapátolni,nyáron füvet nyírni,csikket kutyaszart takarítani.Összességében oké minden de hogy a kényelmet föladd egy kormánypropagandáért,azt azért gondold át tüzetes alapossággal.Állítólag visszatér vidéken a cselédsors és a napszám!
Toby
Már csak az éhező madaraknak és az otthontalan kóbor ebeknek kell megoldást találni és tuti frankó minden ! Mot itt nyílt ki a meséskönyv ?
levarosbukta
Én kipróbáltam mind a kettőt. Soha többet családi ház. Minden pénzt, minden szabadidőt felemésztett. Tavasztól őszig a fűnyírás, télen hódobálás. A szomszéd kutyák egész éjjel feszt ordítottak. Most kerítést festeni, most a ház előtt az árkot rendbe rakni stb. Vegyes tüzelésű kazánunk volt egyszerre kellett kiadni a sok pénzt a fára meg a szénre. Örökösen pakolni a kazánt, kihamuzni. Jaj istenem hányszor de hányszor forrt fel a víz a kazánban. Ki kellett volna cserélni, és még sorolhatnám napestig. Megfizethetetlen az a kényelem amit a panel nyújt. Mindent összeszámolva a havi rezsi 25 - 26 eFt. Ne mondja nekem senki hogy egy családi házban ennyiből kijön. Az meg egyenesen baromság hogy ha a közös költséget félre tenném ami max 70-80 eFt egy évben akkor azt a házra lehet költeni. Egy családi házon ennyi pénz meg sem látszik.
levarosbukta
@Horizont: Hja, meg amikor megvettük a családi házat akkor olyat választottam amelyiknek nagy konyhája volt mert hát nekem az kell. Hát nagy is volt hogy a fene vitte volna el ott helyben. Aztán meg egy rendes családi ház 100 m2-nél kezdődik. Bakker mennyit takarítottam én ott. Most már majdnem ott vagyok hogy a mostani 50 m2 is sok ha takarítani kell. Meg az udvar, állandóan löködtük egymást a párommal melyikünk menjen a fűnyíróval rohangálni. Eh, menjen csak családi házba aki ezt szereti.
levarosbukta
@Horizont: Nekünk szerencsénk volt fél év alatt túl adtunk rajta. A szomszéd vette meg, mert amikor meglátta hogy megáll a ház előtt a lovas szekér a nem idén lebarnultakkal bepánikolt. Jobbnak látta ha megveszi a gyerekének mintha valami nem kívánatos szomszédot kapna. Pedig jó pénzt kértünk érte.
Turok
@Horizont: Nagy igazságokat írtál ám le:-))
simmering73
Van egy panellakásom, amiben most a gyermekem él. Amilyen drága volt, olyan olcsó lett a fenntartása. Jelenleg 30-35 ezerbe van havonta (Víz, villany, gáz, fűtés, szemét, biztosítás, közös költség, tv, internet). Én egy kis kertes házban lakok a párommal. Havi rezsi átlagban 30 ezer, télen fával fűtünk egy szobát, többi helyiségben elég cudar világ van. Sok pénzt felemészt, hogy állandóan van mit javítani a házon. Szóval egy biztos. Ha már nem bírjuk a fát vágni, beköltözünk mi is (vissza) a panelba.
simmering73
@simmering73: Jankót meg nem kell komolyan venni. Vagy váltóláza van vagy delirál. Néhány napja még 10 millát kínált az önként felmondó közszolgáknak.
Turok
@simmering73: Akkor neked nagyon alacsony a havi rezsid, én egy százas alatt nem úszom meg.
Yoda69
Jon a valasztas, jonnek az agyament otletek.
Kivancsi vagyok rezsiszilard mikor dob be valami hajmeresztot?
Desischado
@Horizont: Drágám, okos vagy te, tudhatod, hogy miért. A SZAVAZATOKÉRT, kérem alássan. Jön majd a választás, nyilván te is észrevetted, hogy mostanában igyekszik a jófiút játszani, már akinek ez bejön. Nekünk biztosan nem!
Jól mondtad, a családi ház akkor jó, ha tele van a bukszád, de akkor nagyon jó!

Hé lézerjanó, alias fácángyilkos, a szükséglakásban élőkkel mi lesz, he?!

@Yoda69: Ne aggódj Yoda, majd bedob. Már előre röhögök, miket fognak ígérni, a sok hülye birka meg félek, hogy el is hiszi! De azért bízom benne, hogy sokaknak kinyílt a szeme!
Yoda69
@Desischado: Sajnos a magyar embernek 3 hetig tart az emlekezete. Ha iszik akkor meg kevesebb ideig.
Ezert mondta a taho geci mindenki igyon egy uveg bort :)
nezelodo
Lehet, hogy ráharap az ötletre Orbán, egyből megszabadul az egykor szitokként emlegetett panelproliktól! Vagy most már kedvesek neki, hogy közeledik a következő választás?
emerencia
@Mirabilis: Gondolom Lézerjános mert nagyot álmodni és passzív házba költöztetné a kiváltságos panellakókat. Rájuk, mint mintaállampolgárokra lehet majd mutogatni, hogy milyen ügyesen spórolnak a rezsivel. Aki pedig nem esik bele ebbe a jótéteménybe, nyomoroghat a híd alatt. A felújított, jó környéken lévő társasházi, lakásukhoz ragaszkodó panellakókat pedig újra lehet panelprolizni/patkányozni ezerrel. Szép, új illib világ...
micfild
@wpym: Hogy milyen ok... - mondhasson valami hülyeséget a birkáknak...népszerűségnövelés.
akinek egy csepp esze van az tudja, hogy nincs annyi kertesház..
-bár vannak elöregedett falvak, ahol régesrégi és eladhatatlan családi házak éppen omladoznak... a" fiatalok" elköltöztek a városokba---- mert ott talán van munka...azoknak a "fiataloknak" a gyerekei meg a fővárosba vagy nyugatra mentek...és a leromlott faluban senki sem akar lakni.
lézerjankó egy idióta...
Mobil123
@Turok: 22:20 hsz. Hát a medence fütése nem olcsó .:-)
kukac50
Azokra figyeljen ez a család barát kormány akiket ki akarnak költöztetni a devizahiteles lakásokból,legtöbbje már 2 millióval többet fizetett mint amit felvett, de még annyi tartozása van mint amannyit felvett. Uzsora kamatból Matolcsi és Orbán könnyen gazdagodik.
Főlökött
@Horizont: Én most élvezkedek, mivel a rezsiköltségek harmadolódtak. Fűtés - hamár a neten kobászolunk, nem találtál olyan honlapot, melyen napkollektort lehet építeni ? Majd megkeresem Neked, sörösdobozok kilukasztása - összeragasztása + lefestése = 40-50-60 fokos levegő biztosított - 50W-al :) Így a fűtés tizedére esik vissza. Megemlíthetem a termó fűtést is, de annak kivitelezése drága.
Áramfogyasztás - kidobsz a tetőre, avagy a déli falra 10 db napkollektort, azzal töltöd az akkumulátorokat és van egy jó ( számítógépeknél használt ) szünetmentes tápod, hát így csodákra vagy képes, áramfogyasztás terén. Az E-on-t körbecsókolgatva, a fogyasztásod tizedelődik. Kommandójuk néz, mint maci a málnásban, hogy ténylegesen ennyi. Legnagyobb gondjuk, hogy miért nem jelentettem be - nekik a napkollektorokat :)
Légkondicionálás - azért, hogy ne durranjunk meg a melegben, gondolkodtam azon, hogy is lehetne olcsón megúszni. Mivel van ásott kutam, nyári 13 fokos vízzel, így adja magát, hogy hogyan. Légkondi beltérikben, 13 fokos vizet keringetve, adja magát a dolog. Hozzáteszem, 250 négyzetmétert, 400W-al hűtöm az egészet, melyet meg is termelek. A kompresszorok pedig porosodnak a garázsban :).
A medencét is a kútból töltöm fel, a locsolást is onnan oldom meg vezérelten, így a vízszámla sem horrorisztikus. Vízkorlátozáskor is zöld a gyepem.
Mindezeket egy panelban, érdekes módon lehetne megvalósítani :))). Ott a nagy rezsiköltségek vannak csupán, a ventillátoros légkondival és a kiszámíthatatlan szomszédokkal alul-felül-jobbra-balra. Így én maradok a családinál, kifizetődőbb, több lehetőséggel, műhellyel, szabadabban.
verum
Biztos retyerutyája menne panelből kertes házba és kellene neki egy kis lóvé.
Természetesen a közösből.
Lázárnak szíve joga azt dotálni akit akar - a saját megkeresett pénzéből, amiért megdolgozott és amit nem a közösből markol.
Főlökött
@Horizont: Köszi, de "Minden a fejedben van! Lehetsz olyan, mint bárki, de lehetsz külömb mindenkinél." Előttünk a lehetőség az ötletekre - megoldásokra, ezért jó a net.
A lehetőségeinket pedig mi alakíthatjuk, ahogy akarjuk, illetve ahogy tudjuk..

Xép 7végét Neked és családodnak :)
Főlökött
@Horizont: Köszi ! A természetesség terén, még próbálkozom :)
Az általam említett napkollektorral, gyümölcs szárítást akarok véghezvinni, mivel az axxony igen rácuppant, az aszalt gyümölcsre. Mivel az udvarban a gyümölcs adott, így a szárítást kell kiviteleznem, olcsón. Ebbe ténykedem...
Mivel én vagyok itthon a főnök ( állítólag )...míg az asszony haza nem ér :)
Amúgy is miénk az utolsó szó : - igen drágám...
mariaberta
Tisztában van ez az ember, hány panellakó van ma Magyarországon?
Toby
Nyugi, csak azok kapnának egy kis lét, akik egyszintes, összkomfortos, 3 garázsos, pincétől a padlásig liftes, napelemes, napkollektoros, ,libériás inasos bioházat találnak maguknak !
A többi ne is pályázzon !
Január
Ma megtudhattuk, hogy mire is volt Lázárnak ez a bejelentése.
Ezeket a paneleket fel kellene újítani, amire - mint egyébre ami kellene - nincs pénz.
A 10 emeletes épületeket vissza is bontanának 3-4 emeletesre, mint ahogy Európa más részén is már felújították a paneleket, csak az a gond, hogy hová is tegyék a lakókat.
Tehát ez a Lázár bejelentés egy ad hoc-nak tekinthető vélemény volt. Talán fele sem igaz.
profon
Jómagam télen 56 méter hosszban lapátolom a havat a házam előtt. Nyáron 11,600 m2-en próbálom féken tartani a fű növekedését. Gondoljátok meg proletárok !!!
Lackó50
Nálam ez az ötlet több kérdést is felvetett. Most adtak el egy csomó állami földet olyan csókosoknak, akik meg se tudják művelni. Ami olyan, azt most akkor dupla áron el lehet adni családi házat keresőknek. Állam bácsi meg majd támogatja a mi pénzünkből. Tehát így lehet állami pénzeket átmosni azoknak, akik most állami földekhez jutottak. Vagy hülye vagyok? A másik. Onnan valahogy be kell jutni a munkahelyre. Ha van kocsim, akkor megnő az üzemanyag költség. Ha nincs, akkor várhatom, hogy mikor épül ki valamilyen tömegközlekedési útvonal a közelben, amivel be lehet mászkálni dolgozni. Valóban jó lehet egy magánház, ha van elég pénze az embernek, hogy fenntartsa. Főlökött is mesél arról, hogy napkollektor, meg hogy lehet a kútvizet felhasználni, de erre nincs mindenütt lehtőség és a kollektorokat se adják ingyen. Ott komoly beruházásokat kell végrehajtani ahhoz, hogy spórolni lehessen. Szép szép egy magánház és annak is megvannak az előnyei, de kérdés milyen árat fizetünk érte és mi lesz ha valóban idősek leszünk és leesünk a lábunkról? A havat majd elhányja a ház elől a szomszéd, vagy fizetem a büntit? A panel se az igazi, de sok szempontból jóval kényelmesebb.
Bercifiu
Janikám! Az e célra adott EU-s pénzt már lenyúltátok, holott megvolt a feladat. Rohadjál meg az idióta kölyköd villájában, te szarházi barom.
sentinel216
Benne vagyok Lázár fiam. Utalj át úgy ötven millát a számlánkra! Aztán ha sikerül családi házra cserélni a negyedik emeleti - lift nincs - másfélszobásomat, kertes családi házra, akkor eljöhetnél egy - két haveroddal áthordani a bútort, meg a kis motyónkat. Mert mi a Mamával ledolgoztunk összesen 84 évet, már nem nagyon bírunk cipekedni. Várom a visszajelzést, mert jónak tartom az ötletedet!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.