Visszautasította a vagyon elherdálásáról szóló vádakat a jegybank Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa (PADA), amely szombati közleményében azt írta, nem tűnt el alapítványi pénz, sőt a Pallas Athéné alapítványok növelték vagyonukat.

A PADA az MTI-nek szombaton elküldött közleményében felidézte, hogy az MNB alapítványai – tiszteletben tartva az Alkotmánybíróság és a Kúria döntését – teljesítették az Infotörvény által előírt közzétételi kötelezettségeiket. Ennek nyomán nyilvános és az alapítványok honlapjain elérhető többek között vagyonelemeik összetétele, aktuális vagyoni helyzetük és valamennyi megkötött szerződésük.

Az alapítványok vagyona alapításuk óta 830 millió forinttal nőtt, "nem valósak tehát azok a sajtóinformációk, amelyek az alapítványi vagyon szétszórásáról, elherdálásáról szólnak" – jegyezték meg.

Matolcsyék magyarázkodnak: szerintük nem tűnt el az alapítványi pénz

Az alapítványok – a formából adódó szabályozás miatt is – kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont: azt nem költhetik el, csak befektethetik, és annak hozamát használhatják fel tevékenységük során. Valamennyi alapítványi szerződés megkötése jogszerűen történt meg – szögezték le a közleményben.

A Pallas Athéné alapítványoknak juttatott 266,4 milliárd forintnyi vagyonból a 2016. március 31-i állapot szerinti vagyon értéke 267,23 milliárd forintot tesz ki, a hat alapítvány együttesen 197,3 milliárd forintot magyar állampapírban, 7,76 milliárd forintot bankbetétben, 24,47 milliárd forintot ingatlanban tart, míg 37,7 milliárd forintot cégrészesedésbe fektetett be – ismertették.

Alapításuk óta a Pallas Athéné alapítványok jelentős ingatlanvagyonra tettek szert, az ingatlanokban folyó felújítási munkák célja a nemzeti célokat szolgáló értékteremtés és a közösségi vagyon gyarapítása – fogalmaztak.

Az alapítványok pályázati felhívásai mindig nyilvánosak voltak, jelenleg is olvashatóak az alapítványok honlapjain, a pályázatokra vonatkozó jelentkezések folyamatosak – áll a közleményben.

Szombaton több ellenzéki párt is bírálta a jegybank alapítványait. Az Együtt – a Korszakváltók Pártja bejelentette, hogy hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz a VS.hu kiadójának félmilliárdos jegybanki alapítványi támogatása miatt, és ezzel címmel szervezett sajtótájékoztatót a DK is. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője pedig sajtótájékoztatóján az alapítványok megszüntetését indítványozta, amelyek véleménye szerint csak arra szolgáltak, hogy rajtuk keresztül eltüntessék azt a 263 milliárd forintot, amelyet a devizahitelesek és a forintosítás mentén "bezsebelt" az MNB.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Főlökött
Agyonfizetett unortodoxkám, nem magyarázkodni kell ! A 266,4 milliárd forint kp.-ből, mennyi van meg ténylegesen ? ?
Nem vagyon értékre vagyunk kíváncsiak, mert az tudható, egy jól - agyon megfizetett szakértő, azt ír le, amit a megrendelő szeretne. Így van ez az ingatlanokkal, festményekkel, zongorával, hegedűvel, stb.
Amúgy is, ha jól rémlik, úgy utalta át a milliárdokat, hogy annak kamataiból gazdálkodhatnak az alapítványok és nem arra, hogy eltapsolják az egészet !
Tényleg könyvet lehetne írni ténykedéséről, de egy része már le van írva máshol. Hogy hol, elárulom, a Büntető Törvénykönyv, különös részében, ahol részletezésre kerül azon ténykedés, mely büntetendő.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Főlökött
Agyonfizetett unortodoxkám, nem magyarázkodni kell ! A 266,4 milliárd forint kp.-ből, mennyi van meg ténylegesen ? ?
Nem vagyon értékre vagyunk kíváncsiak, mert az tudható, egy jól - agyon megfizetett szakértő, azt ír le, amit a megrendelő szeretne. Így van ez az ingatlanokkal, festményekkel, zongorával, hegedűvel, stb.
Amúgy is, ha jól rémlik, úgy utalta át a milliárdokat, hogy annak kamataiból gazdálkodhatnak az alapítványok és nem arra, hogy eltapsolják az egészet !
Tényleg könyvet lehetne írni ténykedéséről, de egy része már le van írva máshol. Hogy hol, elárulom, a Büntető Törvénykönyv, különös részében, ahol részletezésre kerül azon ténykedés, mely büntetendő.
Mézike
Persze hogy nem tűnt el csak átalakult a magán vagyonotokká.
silber13
Elmegyógyászati Közlönybe való két kép!
papa.49
Szarban van a xartolcsy, kiborult a bili, a fejére előbb, utóbb terhes lesz a hatalom számára a személye, nincs ő az ,,aranykönyvbe,, beírva, tehát ejthető, és kurva nagyot fog a faszi zakózni!!!
Peller Anikó
Minden költés jogszerűen van költve. Ezért vannak a jogalkotók.
Toby
Keringtik a közlét, mint vízpumpa a hűtőfolyadékot, melyből egy idő után veszteség mutatható ki ! Pótolni kell ! Ide is csöppen belőle, meg oda is...
egyvandor
a kuszaszemű az ötmilkát szőrmentén megérdemli csak úgy. Na persze a motiváció szinten tartásához meg elengedhetetlen a közvagyon (Gorbán felfogása szerint ez nem közpénz, hiszen ő válogatta ki saját nyaralójának küszöbét rágcsáló nyomuló egyedek közül a kétharmadot alkotó parlamenti gombnyomogatókat) feletti korlátlan rendelkezés.
Másrészt nem értem miért kell magyarázkodni a fideszes fanokat még legalább hat választáson át lehet vágni különféle trükkökkel vagy azok variációival.
justhpeter
Nem az a kérdés, hogy mire költötték. A jogtalanság a vagyon odaadása volt.
Borsodi
Megvan csak kinél? Megérdemli az 5 milió havi fizetést rászolgált.Akik sanyargatnak hülyítenek minket azokat igenis meg kell fizetni,védeni támogatni stb.
nezelodo
Hát persze, hogy nem tűnt el az a pénz, csak átalakult, elpárolgott, és a hidegfront miatt máshol lett belőle (pénz) eső. Aztán még egy halandó jojózószemű kutakodó sem találja meg, mert a mi kétkabátos kuszaszemü barátunk megtanulta az átkosban a machinációt!
evacica
@Peller Anikó: Vili, utolag gyorsan hozunk a törvényt, persze visszamenő hatálya, hogy jogszerűén lopom a nép pénzét!
evacica
Világos a pénz nem tűnt el csak gazdát cserélt a rokonok és a haverok között, gondolom hogy ez a visszafogott szerény ember se jár rosszul!Hánynom kell ettől a pasastól, persze nem ő az egyetlen ebben a kormányba!
CHEWBACCA
Nem gond, Gábor! Ha van cigány is meg zsidó is... akkor még eléggé empatikus vagy!
zöldszem
@Borsodi: Ha mindenki azt kapná amit megérdemel, Matolcsy bandájával együtt rég lámpavason csüngne!
relleporp
Amíg a budakesnél és a kvesztornál törvénytelenül lopták el a befektetők pénzét, addig az állami érdekeltségű szerveknél törvényesen csinálják ugyanezt az állami pénzekkel vezetőink sok milliós fizetésekért és költségtérítésekért. Jó lenne ha végre már történne valami. Valmi nagyon durva dolog.
Apatszerek
@zöldszem: Dühöng a liberális kultúra, hiányzik a józan ész szerinti értelem! Ötmilliót megérdemli, de nem kell, hogy meg is kapja!
Peller Anikó
@Apatszerek: kapja csak meg, ötMilószor adja ezt Ludas Matyi vissza.
Apatszerek
@Peller Anikó: Matyi ha mindenkinek, mindent kívánalmak szerint képes lenne visszaadni, kiürülne az ország, nem lenne kit magasztalni, élhetetlen ország lenne, élhetetlen néppel, jó lenne ez a népnek? országnak? amely csak múlt lenne!
világlátó
Matolcsy bármit is mond, ezt a Papcsák bárhogy is igazolja vissza, Kovács Árpád akármilyen megfoghatatlan körmönfontan is rajzolja körül, épeszű ember el nem hiheti. Hiába állítják a mérlegek meghamisíthatatlanságát, hiába állítanak fel újabb parlamenti bizottságokat ezek kivizsgálására élükön Bánki Erik " professzorral "akkor sem hiszi el senki hogy ami itt folyik a milliárdokkal az szabályos.Talán Varga Mihály arcáról olvasható valami iszonyú kín, mert ő talán tudja mi történik itt. Úgy pakolják itt jobbra, balra a milliárdokat, ahogy a pillanatnyi helyzet kívánja. Be kell bizonyítani hogy a pénz nem veszett el? kivesszük a pénzes szobából a keresett milliárdokat, hozzáteszünk valamit és máris mutatjuk, nem hogy eltűnt, de még gyarapodott is. Aztán pár nap alatt visszapótoljuk a NAV . majd megoldja.Van ez a pénzes szoba, ahol ott az irdatlan összeharácsolt pénz és onnan merítenek Orbán emberei, annyit, és amikor csak kell. Mese szerű ??? Az !!!
Hiába egy torz fantázia eredménye mindez, a lényege a teljes bizalomvesztés az emberek döntő többsége részéről.Ezért meri megtenni az uralkodó politikai elit azt a sok etikátlanságot, amiről minden nap olvashatunk., mert látják, tudják, fentről lefelé mindenki ott és annyit vesz el a kasszából, amennyit csak tud. Csak nekik kiírt milliárdos pályázatok segítik őket még több pénzhez, célzott beszerzésekhez, ma napkollektor a milliós fizetéssel bíró képviselők " megsegítéséhez ", holnap kedvezményes földvásárláshoz, holnapután nemesi kastélyokhoz jutáshoz, aztán annak felújításához és így tovább.Mindezt közpénzből.
Ahogy Csepregi államtitkárt már nem tudom meghallgatni, azonnal átkapcsolok, úgy Lázárt sem, nem is szólva Rogánról. Megalázó és megszégyenítő minden hozzászólásuk. Ma azt hallom az EÜ.-nek 120 milliárdot terveznek jövőre a kórházi adósságállomány további konszolidálása mellett. Miért nem a PADA pénzt fordítják erre? Naív kérdés. Nem hiszek el már semmit, mert folyamatosan buknak meg, lopás, csalás miatt.
Borsodi
@zöldszem: Így van de ez már csak jutalom lenne a fizetése mellé.
bakegya
@Borsodi: és még mindíg megengedheti magának,hogy révedten,kancsalul,festett egekbe néz...mert ELNÉZŐK VAGYUNK MIND-a korrupt szemétségeikkel szemben.
coni
Addig amíg az ellenzék és a szakemberek támogatják az MNB-t abban, hogy keresztfinanszírozza az államot 220 Milliárddal (mintha a lakosság venné ilyen méretekben az államkötvényt) teljesen igazuk van. Szégyen, hogy megint az Uniónak kell rendet tennie.
Grafix69
Na a devizahiteleseket megmentő kurva nagy adományból jött össze a 260 milliárd , ennyit kaszáltak az árfolyam rés ide oda számolgatásával . Nos úgy gondolta ez a kancsal ,hogy ez a pénz remekül meglesz a saját rokonai ,haverjai,érdekeltségek számláján . Nem kell ahhoz nagy észkombinátornak lenni ha nekem ad valaki 100 milliót és a hozamát zsebre vágom akkor még az a pénz megvan ugye-ugye na de az már lopás ha a rokonom cégébe meg gondolom számszakilag úgy pörgetik ahogyan akarják és simán le lehet nyúlni. Ne etessen már mindenkit ez a fasz azzal ,hogy megvan a pénz . Mit gondol ez mi a francér keres 5 millát havonta hát csakis azért ,hogy elrendezze a törvényesített lopást. Komolyan az ember esze megáll. Ej ha ezt a Gyurcsány csinálta volna már lángolna minden .
Borsodi
@bakegya: De mit tehetnénk ha az ellenzék meg mindenbe beletörődik,csak a duma megy oda vissza aztán felejtős minden.Egymásra mutogatás.Ez egy valóságsó rendezte Orbán Írta Habony producer Andy Szereplőket ismerjük sajnos.
Jozefina
Mikor fog már végre a vádlottak padján ülni???!!!
papa.49
@Jozefina: Addig biztos nem amíg a polpolt van a főügyészi székben!!!
eugen4402
Apropó, van még az MNB-nél a magyar forintnak devizafedezete? Mert amióta elkezdték csökkenteni, azóta nem nagyon beszélnek róla. (Vagy csak én nem vettem észre?)
papa.49
@eugen4402: Hová gondolsz úgy mint régen a fedezet elpárolgott, ha tényleg bedől a kínai gazdaság, na akkor lesznek komoly gondok nálunk is!!!
A fedezet hiánya, a kínai kölcsönök, eceterá!!!
eugen4402
@papa.49: Ezt a kínai krachot ne is emlegesd, mert attól az egész Föld lakosságát mentse meg a Teremtő. Ha mégis bekövetkezne, azt még az antarktiszi pingvinek is megsínylenék... Bíznunk kell az okos közgazdász-zsenikben, hogy találnak majd egy ösvényt, és elodázhatják egy kicsikét a végítélet napját néhány évvel. Elkerülni nem lehet, mert a túlszaporodás bele van programozva az emberbe, és az utolsó jelenet elkerülhetetlen, nevezzük Apokalipszisnek, vagy Sárga veszedelemnek, tökmindegy: porból lettünk, porrá válunk.
Peller Anikó
Öööö, ha jól emlékszem nem herdáltuk el a vagyonkát hanem biztonságba helyeztük, álompappírba fektettük és a cégeinkbe pumpáltuk. Na jó, vettünk néhány kastalyat is magunknak 24 470 millió forint ért, de ez csak morzsa, ezen igazán nem érdemes rugózni.
kukac50
Jogtalanul beszedett pénzt utalják vissza a devizahiteleseknek , Kamatostól.!
akiknek ez miatt árverezték el a házát azokat kártalanítsák!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.