Lázár János a múlt heti kormányinfón – Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterre hivatkozva – azzal dicsekedett, hogy 

hat év alatt tíz százalékkal csökkent az államadósság.

Jól hangzik, de ez így egyszerűen nem igaz. A HVG utánaszámolt, és egy kicsit más lett a végeredmény. 

A magyar állam bruttó tartozása ugyanis 2009. decembere és 2015 .decembere között 20 422 milliárd forintról 25 394 milliárdra nőtt, ami 10 százalékot meghaladó többlet – írj a hvg.hu. 

Ha ezt az adósságot a hazai össztermékhez viszonyítjuk, akkor ez a mutató 2009. december végén 80 százalékon állt, a tavalyi év végén pedig az előzetes adatok alapján 75,5, a későbbi korrekció után 75,3 százalékon. Az adatokat bárki ellenőrizheti az Eurostat oldalán. Ez pedig így – százalékpontban kifejezve – mindössze 

2,7 százalékos csökkenést jelent.

Miért mond hülyeséget Lázár?

A mindig felkészült és naprakész Lázár Jánosról nehezen képzelhető el, hogy ekkorát tévedne a számok terén. Ezért is hivatkozik óvatosságból Varga Mihályra.

A helyzet ennél sokkal prózaibb. A fő szólamot ugyanis Orbán Viktor viszi, aki következetesen 84 és 75 százalékot emleget, és a jelek szerint

senkinek nincs bátorsága vele szemben mást – igazat – mondani.

Még akkor sem, ha a csütörtökihez hasonló kínos jelenet játszódik le, amikor is

Varga háta mögött, a kivetítőn ott szerepeltek az igazi, hiteles adatok: 2009-ben a GDP 78 százaléka, 2010-ben a 80,6 százaléka, 2011-ben a 80,8 százaléka volt az államadósság,

Így trükköznek a méréssel

Mivel az államadósság mérési pontja mindig az év utolsó napja, a kormány előszeretettel trükközik, így kozmetikázva a siralmas adatokat. Erre a baráti cégekből egy-két napra visszakunyerált államkötvényektől a kincstári egységes számla átmeneti lemerítéséig számos módszer létezik.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Persze félelemből, s van aki ezt a dumát beveszi? Pl. a derék Varga az alatt a bizonyos "emút-nyócév" alatt többször mondott olyanokat, hogy van az infláció, de ahhoz még hozzá kell adni az árszínvonal növekedését! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Persze félelemből, s van aki ezt a dumát beveszi? Pl. a derék Varga az alatt a bizonyos "emút-nyócév" alatt többször mondott olyanokat, hogy van az infláció, de ahhoz még hozzá kell adni az árszínvonal növekedését! =))
vadnarancs
Fideszes matek, már ismerjük... A százalékokkal mindig is nagy volt a baj, hát még a 2/3 kiszámításával! :)
verőce21
Inkább nem akarják az ifjúság fölségsértő hetykeségével meglegyinteni oly vakmerően, mint a csecsemő egy királytigrist. :)
telegdilaci
@RonaGyuri: Szerintem nem félnek,nem akarják ott hagyni a Húsos fazekat! bár egy beteg elmétől,lehet,tartani is! hozzá szoktak a sok pénzhez! tudják hogy 47.000-ezer forintból vagy közmunkás bérből nem lehet,megélni.máshoz meg nem értenek.soha életükben nem dolgoztak egy,becsületeset! azt sem tudják mi a munka.
Aki Én
Majd jön a hír, hogy a libsi Lázár csak hatalomvágyból nem vállalja magára a pozitív tényeket.
Szarni a számokra, azokkal csak a baj van. Majd a szeretett vezető megmondja merre hányóra.
RonaGyuri
@telegdilaci: Egyébként az ékes bizonyítékot le is írták az utolsó bekezdésben! Gondolja valaki, hogy nem Orbán tudtával, sőt kifejezett utasítására trükköznek? =))
Pöpec
@verőce21: Illiberalista kísérleti patkány lesz az, nem királytigris...
Pöpec
A verőpöcegyerek kerüli a számokat mint ördög a tömjénfüstöt. Szép példája, hogyan lehet egy mondatban segget nyalni, a miniszteri hazugságot pedig felmenteni.
vonotok
Szar, gyáva népség. Vajon hogy számolnak el saját lelkiismeretükkel??
Erre tettek eskütételt??
Eriksson
A magam részéről sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom ezt a hírt. Még sosem volta Orbán minisztere. :)))
radikalisdemokratak
mindenért meg kell fizessenek!

.

a következőképp:

miután kiakolbólintottuk őket a hatalomból,

.

HANGSÚLYOZOM, HIOGY MINDENKIT, KÖLYKET-FATTYAT, SAJÁT LÁBBAL, MŰLÁBBAL, SÓGORT-KOMÁT STRÓMANNT, ROKONT, BARÁTOT, MIND EGY SZÁLIG!

.

élethosszig táborba Ócsára. tíz méter magas fallal körülvenni - kívülre gyilokjárdát, ahonnan lehet nézelődni, mit is csinálnak odabent. kiírni az állatok etetése tilos! - s éljenek meg abból, amit termelnek!

temetés szociális temetésként, szerszámok nélkül, kaparják el a dögeiket puszta kézzel, avagy egyék meg a fehérjét pótlandó!

ki kell számolni, mekkora kárt okoztak, s mivel az adósság örökölhető a hatályos törvények szerint, az összes leszármazottjuk addig odabent dolgozik, míg az utolsó fillérig meg nem fizetik!

természetesen az általuk előállított "érték" a közmunkások havi 48.000.- Ft-val csökkentendő, s ha marad még fölötte, az megy törlesztésre. ha kevesebb, akkor viszont nő a tartozás, s lássátok milyen nagylelkű vagyok, kamatot nem számítok fel!

.

NOS, ÚGY VÉLEM, EZ A MEGOLDÁS, HOGY MINDEN MOCSKOS ROTHADT TAHÓ FIDESZÁLLAT, SZIMPATIZÁNS MEGÉRTSE, ILYET NEM LEHET TENNI EGY ORSZÁGGAL, S ANNAK NÉPÉVEL!
.
radikalisdemokratakkukacszebedpostaponthu
human
Az átlag állampolgár megnéz, hogy hónap végén mennyi maradt a tarsolyban és az alapján eldönti, hogy jobban működnek-e a reformok.
Január
Egy biztos, hogy a főnökök csak a számukra kedvező adatokat szeretik hallani. A beosztottak pedig ezt az igényt szolgálják ki jól felfogott érdekeik miatt.
advocat
Ekkora bérért bármikor bármit! Csak jó gyomor kell hozzá.
jav
Apám se félt ilyenektől.

Oszt mi lett belőle?

Nemzeti Ünnep !

Ünnepelni meg jó dolog.

Azt mondták Fity-makk-Köpnömkő ekéék is.

Egyetértünk !

Ha egyet értünk !

Én egyet,biztos !
jolibaba
Hát azt azt a sok gubát lehet is félteni,,,,
Nil
Aki fél ne politizáljon. Ha meg politizál akkor vállalja fel a tetteiért a felelősséget - joga van kilépni a pártból - ahogy a munkadóm mondta: senki nem tart fegyvert a fejéhez
nevemnick
Lófüttyöt félnek tőle, csak hallgatnak míg van lóvé, amivel a zsebeiket tömhetik.
Majd ha nem lesz mivel, akkor tör ki a parasztgyalázat...
verőce21
@Pöpec: (11:16) Ne magadhoz hasonlítgasd! Mert ott az eltérés lehet kevesebb, mint 2,7%.
bence
Ennyire igaz a mondás ! : Úrra , bolondra mindent rá kell hagyni ! Nos mi az utóbbira hagyjuk !!!
szaboria1
Tényleg van az a pénz amiért valaki eladja magát. Vargára értettem. Pedig tényleg még a kezdetekkor volt bátorsága nemet mondani és ezért Matolcsy lett a gazdasági miniszter.
Mézike
meg van az a félelem fizetve rendesen.
justhpeter
Ki gondolta, hogy a kormányban normális, olyan hétköznapian becsületes emberek vannak ?
Toby
@verőce21: Számodra nem riasztó, hogy mostanában túl sokat kaptok az gaz orcátokra, mégpedig -amint a czickbül is ki-bederül - kemény tényeket?
Semmi sem úgy van, ahogy bedobják a digitális hülyítőbe, a köznyelvben ezt hazugságnak hívják, dinamkusan csökken az, ami a karám vezérkosai szerint emelkedik, szuper megtakarításokkal kábítják a "panelprolikat" (by orbánc, a genyó!) de valahogy ezeket a megtakarításokat sikeresen kompenzála az áremelkedés, kemény döcögőkkel, szenvedve műkodnek a kormányablakok ( nyilván a nevük miatt) megjátszott tehenes tiltakozás, amelyre válaszul máris odaadnak 11 milliárdot, hogy ne bőgjenek a tehenek, nincs valós produktumú külpiacunk, pedig Hosszú Lóf@sz már csak a tengerfenéken nem járt befektetőkért, egyedül az autóipari bedolgozás döcög, ezt hívják "bérmunkának" hol vannak a vastag arab befektetők, vagy ebben az esetben az sem érdekes, ha iszlám vallásúak ?
Hol vannak a maláj, a kínai ( nem a pici ócó, vidá' kici koci típusú, jószefvárosi Kis-Pekingről van szó) a japán, a dél-koreai befektetők, vagy az órák alatt, haweri igények szerint változó, kiszámíthatatlan gazdasági szabályozókat egyeszerűen nem respektálja a tőke?
Talán erről mesélj egy keveset!
Borsodi
Mindenkinek meglett igérve aki támogatja,egyetért a diktátorunkkal annak nem esik bántódása,viszont aki ellent mer mondani annak vége nincs helye a fideszbe, aki becsületes az kilép és meri vállalni az igazságot de fél is a bosszútól.Én személy szerint azért utálom fideszt mert felháborítónak tartom ,hogy a fidesz színeiben induló polg.mesternek úgy gyüjtötték a kopogtatót ,hogy felírták ki nem adta oda.Külön jegyezték ki jobbikos,azok már nem is kaptak munkát bosszúból.Az emberek megvannak zsarolva félemlítve,ha kell egy talp nyalónak jól fizető munka ,kreálnak,vagy ki rúgják aki nem fideszes.Nagy hiba olyan embereknek hatalmat adni a kezükbe akik valójában egy senkik voltak.
verőce21
Ugyan mit lehetne egy ilyen hazug, manipulatív PR kattintásnövelő cikkhez hozzáfűzni?

Több kocsin baktat tovább a társaság, hogy valakinek a tanyáján folytassák ezt a nem rosszul induló, de még egyáltalán be nem fejezett mulatságot. :)
Desischado
@telegdilaci: Nálad a pont. Ettől félnek igazán, hogy kiesnek a húsosfazék mellől. Gerinctelen férgek, ezért adták el magukat!
emerencia
@Desischado: Nagyon sok cég is erre a mintára működik. (Tisztelet a kivételeknek.) Ez a mentalitás szépen lassan marja szét az adott közösséget emberileg, gazdaságilag egyaránt, s teszi tönkre az országot. Amilyen fent, olyan lent. Ez a mi tragédiánk.
Jozefina
Csak azért mert diktatúra van Magyarországon!!!
Feraj49
A magyar kormányban is van az a pénz amiért"korpás a haj" ! Esetleg a félelem bére ?
tutajos
@Feraj49: Merthogy náluk a lééé hatázozza meg a tudatot!
"Na, ugye!"
Mangu
@Feraj49: Ez az egész országra jellemző (félnek egy újabb "rendszerváltástól" ?), mert nem tesznek ellene semmit!
kukac50
Ha félnek Orbántól,hogy az Istenben képviselik az érdekeinket?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.