A nyugdíjrendszernek nem kedvez a sikerként bemutatott béremelés, de nem ez a legnagyobb baj. Hanem hogy felülről merev, ám költekező is. Nehéz jól kritizálni a kormány nyugdíjprogramját - vallotta be Simonovits András nyugdíjszakértő egy minapi idősügyi konferencián, s valóban meglehetősen ellentmondásos a béremelés és adócsökkentés bejelentését hibaként, tévedésként aposztrofálni. S bár tény, hogy alacsony infláció mellett csak megalázónak érezhető nyugdíjemelést lehet végrehajtani, az ellenzék, s főként a szocialisták által emlegetett svájci indexálás visszahozatala teljesen értelmetlen. A jelenlegi nyugdíjszámítás tisztán az inflációkövetésen alapul 2012 óra. Azt megelőzően 3 százalék feletti gazdasági növekedésnél az infláció mellett a keresetnövekedést is figyelembe lehetett volna venni, ha megütötte volna a növekedés ezt a szintet. A szocialisták által emlegetett svájci indexálást, ami a keresek növekedésén alapul Bajnai Gordon vezette ki rövid miniszterelnöksége idején. A...

Forrás: vs.hu
Feltöltő: emerencia
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

74 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A nyuggereknek hamarosan kötelező lesz a piros jelzésen átkelni az úton, a vasúton!!!
Ettől a szemét, lopós, tetű bandától ez is kitelik!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
A nyuggereknek hamarosan kötelező lesz a piros jelzésen átkelni az úton, a vasúton!!!
Ettől a szemét, lopós, tetű bandától ez is kitelik!!!
anka
@papa.49: - vagy fizetnek a halálos gázolásért fejpénzt! :(
1magyar
"Az igazságos rendszer az lenne, ha a járulékplafon mellett a maximálisan adható nyugdíj az átlagbér kétszerese, háromszorosa lenne.
Ehhez képest a jelenlegi rendszer komoly károkat okoz, hiszen az 55 év felettiek gyakorlatilag nem találnak munkát, miközben még 10 évig dolgozniuk kell. Emiatt igen nagy a kapun belüli munkanélküliség..."
Ezekben viszont igaza van.
dr. prédikátor
Na ! a szagértő már megint megmondta a tutit!!!Vajon ő mennyi jövedelemből gazdálkodik havonta??Hogy ezek milyen okosak tudnak le4nni!!!
Eladott Ország
Egyszerre van jelen a rendszerben a nyugdíjminimum, ami kevesebb, mint 30 ezer forint, s a milliós nyugdíj. A torz nyugdíjrendszert a nyugdíjplafon eltörlését a fidesz kleptokrata, parazita kormány hozta létre. Mire a fidesz horda, az állami csókosok, hűbéresek , haverok nyugdíjba mennek utánuk jön a vízözön.
Yoda69
Hol van az ellopott 3 ezer milliard nyugdijvagyon?
1magyar
Nem normális, hogy vannak milliós, sokszázezres nyugdíjak és 30 ezer.Könnyen kijátszható a milliós nyugdíj elérése, éppenúgy mint a milliárdosok milliárdossá válása.
Nessy
Ebben is utolérhető a FIDESZ hitvallása. A gazdagok gazdagodjanak, a szegények...oldják meg!
Nem a minimálbér emelés a probléma, hanem a hogyan!
Törvénybe bármit be lehet iktatni, csak a végrehajtás nem biztos, hogy sikeres lesz. De hát erről majd jövő ilyenkor lehet véleményt mondani. Addig meg bizzunk Isten segedelmében, mint Lőrinc barát!
nyanya001
Az is igazságtalan, sőt, vérlázító, hogy az ukránok innen kapnak nyugdíjat
és egyre többen.
Mert ez a tetves kormány képtelen arra, hogy ezt megszüntesse.
anka
@nyanya001: nem akarja..., kell a szavazat!
1magyar
@nyanya001: Miféle jogszabály engedi meg a külföldi nyugdíjak fizetését? Nem tudod?
anka
@1magyar: - még valamikor a 60-as években volt valami kormányok közti megegyezés.
- a Bajnai kormány tárgyalt a beszüntetéséről, de az a dakota nem folytatta. - jobb neki így mivel jön a szavazat helyette!
magyarbakancs
Nem szeretném senkinek elvenni a jókedvét de a magány nyugdíj pénztári pénzek lényulasával beöntötték a nyugdíj kaszát.
Közös lónak túrós a háta.
Ez ki osztó ki rovó egy szar rendszer.
1magyar
@nyanya001: De hisz ennek automatikusan meg kellett volna szűnni a rendszerváltáskor!
Egész más lett a rendszer. Semmiféle felülvizsgálat nem kellene, egyszerűen megszüntetni és kész.
A nyugdíj a járulékbefizetés alapon,ledolgozott évek alapon jár, akkor ezeknél miféle feltétel áll fenn?
Szemétsége ez minden eddigi kormánynak a magyar dolgozó állampolgároktól ellopott pénz.
1magyar
A nyugdíjasok miért nem tüntetnek ez ellen?
Béla333
Lehet most szívni a fogunkat, de akkor kellett volna, amikor ellopták a magánnyugdíj pénztári megtakarításokat.
A semmire!
Akkor kellett volna az alkotmánybíróságra is ráborítani az épületet, amikor nem merték kimondani, hogy ez szemét tolvaj bűncselekmény volt!
Eladott Ország
@Yoda69: a fideszes oligarcháknál,hűbéreseknél.
emerencia
Simonovits András nyugdíjszakértőtől két gyöngyszem:

1.„A minimálbér folytonos emelgetése ráadásul azért is rossz irány, mert a minimálbér nem arra való, hogy abból meg lehessen élni - mondta Simonovits. A minimálbér a bérfeszültség csökkentését szolgálja, valamint azt, hogy a kisvállalkozásokat ne engedje a totális feketegazdaságba süllyedni. Mindezek miatt értelmetlen azt számon kérni a minimálbéren, hogy elég-e a megélhetésre.”

Komolyan mondom, eldobom az agyam: ez a "jóember" úgy érzi jól magát, ha az emberek nyomorognak a bérükből. Dolgozott már a szakértő úr valaha? Vajon számolt-e a dolgozói szegénység társadalmi, gazdasági következményeivel?

2. „A rendszer legrosszabb része, hogy nagyon merev korlát vonatkozik a nyugdíjba vonulásra: muszáj 65 éves korig dolgozni. Ezt egyszerűen meg kellene szüntetni azzal, hogy egy meglehetősen szigorú büntetési tábla mellett lehessen korengedménnyel nyugdíjba menni. A korábbi rendszer hibája az volt, hogy nem igazán büntette a korai nyugdíjat, így fenntarthatatlannak bizonyult.”

Ez pl. már csak azért sem igaz mert a rendszer most is fennáll és a költségvetés állja a 40 évet ledolgozott hölgyek nyugdíját. Jóval több pénzt költenek erre mint pl. az azelőtti versenyszférások korengedményes nyugdíjára. Megszüntették ugyanis azt a lehetőséget, hogy a versenyszférában a munkáltató kifizesse idősb dolgozójának öt évre előre a nyugdíját a postaköltséggel együtt. (Korengedményes nyugdíj.) Ez egyetlen fillérjébe nem került a költségvetésnek!!! Csak és kizárólag gonoszságból szüntették meg, az sem számít, hogy nem került semmibe. Emellett Európában példátlanul rövid idő alatt megemelték a többieknek a nyugdíjkorhatárt, Magyarországon még az ötvenen felülieknek is.

Jól látja Simonovits, hogy merev a nyugdíjkorhatár korlátja, nem hiszem, hogy az EU-ban van még erre példa.

Megoldásként viszont a gyakorta kevés pénzért, rossz körülmények között sok sok évtizedet ledolgozott embereknek is BÜNTETÉST javasol, hiszen nem...
Mézike
Nem meglepi! Az lenne a meglepő ha ebben az országban valami igazságosan működne.
emerencia
Ma 11:55 folytatása.
az a jellemző, hogy zsíros állásokból, normál munkakörülmények közül, jó fizetéssel óhajtanak az emberek nyugdíjba vonulni hatvan körül, hanem azok szeretnének már végre pihenni, akik már nem bírják tovább... A bírók pl.nem véletlenül harcoltak azért, hogy dolgozhassanak akár 70 éves korukig. Gondolom ők sem tiltakoztak volna a korai nyugdíj miatt, ha mondjuk bérminimum környékén keresnének és szétvert ízületekkel kellene még tovább dolgozniuk.

Már megint a régi nóta: úgy akarnak „jót” nekünk, hogy abba minél hamarabb belepusztuljunk. :((((((((((((((
verőce21
A munkaképes dolgozók nyugatra menekülnek a magyar béreket terhelő adók miatt. Ha a kormány nem változtat a dolgozók kizsákmányolási politikáján akkor hamarosan nyugdíjat is fognak csökkenteni. A jelenlegi nagy hangon bejelentett béremelések csupán látszat intézkedések és még a helyzet stabilizálására sem elegendő!
Arról nem beszélve, micsoda igazságtalanság százalékban emelni, nő az alacsony és a magas nyugdíjak között az olló.
Eriksson
Ha jól értelmezem, az a probléma a nyugdíjrendszerrel, hogy akik keveset fizettek be járulékot, azok nem kapnak magasabb összeget, mint azok, akik sok éven keresztül igen magas összegekkel járultak hozzá a közöshöz.
Szerintem aki többet fizetett az kapjon többet, aki kevesebbet, az elégedjen meg a kevesebbel. Ez így igazságos.
verőce21
Én nyugdíjemelést csak akkor eszközölnék ha jut rá a jelenlegi járulékokból, de úgy, hogy 5 éven belül legalább 3-5 százalékpont csökkentést kéne közben véghezvinni.
Jelenleg a bruttó bér 34%-nak megfelelő összeg kerül a nyugdíjkasszába. Ezzel szemben a munkavállalónál 66,5% marad csak. Szóval 2 millió nyugdíjasra költünk kb. fele annyit, amennyit 4,2 millió dolgozó hazavihet és tartja el belőle a maradék 4 millió eltartottat (munkanélküli családtag, gyerekek, inaktívak).
Azért ez így irreális.
nyanya001
@1magyar: Mert nem tudnak róla mert mindent elkövettek, azért, hogy
minden media az ő kezükben legyen a tetves rákosi media analógja szerint !
verőce21
@Eriksson: (12:15) "Ez így igazságos". Egyetértek.
Meg kell még jegyezni, A nyugdíj nem szociális juttatás ami arra szolgálna hogy a jobb anyagi helyzetűek rovására támogassuk a gyengébb anyagi helyzetűeket.
A nyugdíjért, az állami rendszerben: meg kellett dolgozni. Ezért ha valaki 20 év munkaviszony után ment nyugdíjba minimálbér után, miért közelítsen az ő nyugdíja azéhoz, aki 40 évet dolgozott és 2-szer annyit fizetett be?

Nyugdíj kisegítésnek, bőven ott van az SZJA és egyéb vagyon és vállalati adók, hogy abból segítse a kormány a tényleg rászorulókat a tehetősebbek rovására.
Eladott Ország
@emerencia: ezt a Simonovits "jóembert" megvette a fidesz, mint egy hízott libát.
Eriksson
@verőce21: Lehet, hogy irreális, de oldja meg a nyufo. Aki befizette a maga részét, attól tollvonással ne lehessen elvenni a járadékát csak azért, hogy a nem, vagy kevesebbet fizetőknek több jusson.
verőce21
@Eriksson: (12:43) Sajnos Magyarországon mindig meg szokta hozni a henyélés és tudatlanság a gyümölcsét. Ezért jöhetett elő témaként a kisebb megdolgozott nyugdíj felzárkóztatása.
De említhetjük még a rászorultsági elv alapú juttatások, a necces befektetésekbe, devizahitelekbe bukóknak, a tudatosak pénzéből konszolidálása, stb., stb. útján.
verőce21
@Eriksson: (12:43)
ha már itt tartunk. A minimálbér nettója 73.000 Ft ha jól emlékszem. Az átlagnyugdíj, olyan 126 ezer Ft körül van. 2015-ben 73.000, vagy magasabb nyugdíjat 1.650.000-en kaptak a 2 millió nyugdíjasból. Szóval a nyugdíjasok 83%-a magasabb nyugdíjat kap mint a minimálbéres (a 300.000 közmunkaprogramost ide se hozom)
Eriksson
Igen. Mindig vannak olyanok, akik maximumot szeretnének csekély hozzájárulás fejében.
Az ügyeskedők és haszonlesők haszna mindig az övéké, ha belebuknak, a vesztességüket kártalanítani kellene. Szerintük.
Eriksson
@verőce21: Ezt így kár latolgatni, mert nem reális. Akik most átlagnyugdíjat kapnak, azoknak 40-45 éven keresztül keményen vonták a fizujukból az ennek megfelelő összeget. S az az összeg az akkori nyugdíjasok díjazására ment. Ez így működött azelőtt is, nemzedékről nemzedékre.
verőce21
@Eriksson: (13:10) Így működik ez ma is! Ezért kellett elvenni a Manyup-ot is, mert már nem volt miből fizetni a nyugdíjakat. Ráadásul, amellett még a nyugdíjkassza állta volna a nyugdíjak 3/4-ét.

De mi a nem reális? Hogy alapvetően a nyugdíjasnak senkit sem kell eltartania a magasabb nyugdíjából, dolgozónak meg normál esetben a gyerekeit.
Eriksson
@verőce21: Ha úgy vesszük, ez is egy spórkassza. Volt egy szerződés az állam és a dolgozó között. A dolgozó minden hónapban odaadja fizetése bizonyos hányadát a nyugdíj alapba, cserébe az állam garantálja az ennek megfelelő ellenszolgáltatást, ha a dolgozó elérte a megfelelő életkort. Nem mérlegelhető, hogy hány ember él meg belőle. Lehet, hogy több munkanélküli vagy léhűtő gyerek és unoka.
Csak gondolj bele. A mostani 'művész' hölgyek, urak, mit össze nem sopánkodnak a méltatlanul alacsony nyugdíjuk miatt. Holott elég lett volna jövedelmüknek meghatározott részét befizetni a közösbe. Erre mondják, hogy előbb hopp és aztán kopp.
Yoda69
@verőce21: Irod: Ezért kellett elvenni a Manyup-ot is, mert már nem volt miből fizetni a nyugdíjakat.

Akkor hol a penz? Mert hogy abbol nem a nyugdijakat fizetik az holt ziher.
verőce21
@Yoda69: (14:01) Akkor bajban volt a nyugdíjkassza, úgyhogy egy része oda ment. Aztán meg volt az a kis gazdasági válság tudod? Meg IMF hitel.
Borsodi
Ez nem hír,az lenne a megdöbbentő ha valami már igazságos lenne,nem csak ígéret és hazugság.
verőce21
@Sziszifusz: (14:39) De!
Egyébként is csak jól jártak azzal a manyuposok, hogy megszüntették a számlájukat.
verőce21
@Eriksson: "Volt egy szerződés..." - aki nem kötött még rossz üzletet, az jót sem kötött! :)
Sziszifusz
@verőce21: 14:55
Ezt komolyan mondod ?
Én másképp tudom. (Magas évi hozam + állami nyugdíj) Bátrak voltak, hogy maradtak a magányugdij pénztárnál, jól jártak.
A kormány megígérte az állami nyugdíjba visszalépőknek, hogy egyéni számlavezetés lesz.
Nem lett !!!
Eriksson
@verőce21: Figyu. Én ledolgoztam a magam idejét, bizonyos befizetések mellett annak megfelelő ellátást kapok. Eddig még nem vertek át, legfeljebb azért nem adnak több emelést, mert sokan kapnak méltányossági nyugdíjat, mert ugye élnie mindenkinek kell.
verőce21
@Eriksson: Írtam neked egy hosszabb választ, elkezdett vibrálni a gépem, és eltűnt minden!
Szóval nem cenzúrázzák a propit! :)
Majd leírom, ha elalszik a cenzúra.

Csak a végéhez fűzöm akkor hozzá, hogy ugyanarról beszélünk: "élnie mindenkinek kell"
verőce21
@Sziszifusz: (15:00) Meg is lesz majd az egyéni számlavezetés. Mert az nem megy, hogy az állami részben is majd csak valamikor 30-40 év múlva tudja meg a páciens, hogy hányadán is áll.
Eriksson
@verőce21: Bizony, azoknak is élni kell, akik sohasem dolgoztak, csak gazdag férjük özvegyi nyugdíjából élnek. Méltányosságból.
verőce21
@Eriksson: (15:59) "Méltányosságból" - Más világ, de szerintem nincsenek túl sokan.

Itt sokkal több a síró-rívó, hőbörgő 28-62 ezerből élő nyugdíjas, akik szeretnének "kiegyenlíteni", csak azt felejtik el, hogy annak idején nem tettek meg mindent a magasabb nyugdíjukért! Netán a világon semmihez sem értenek. :)
Eriksson
@verőce21: Pontosan én is ezt gondolom. Mint mondják, nekik is élni kell. Mondjuk hamarabb is eszükbe juthatott volna a befektetés.
Sziszifusz
@verőce21: 15:50
Mi az oka annak, hogy eddig nem valósult meg az egyéni számlavezetés, az ígért határidő már régen lejárt.
Az apparátus alkalmatlansága ? Nem.
Szerintem inkább az, hogy nem tudnak a pénzekkel elszámolni !
verőce21
@Sziszifusz: (16:27) Rosszul gondolod, "hogy nem tudnak a pénzekkel elszámolni".
Semmibe nem kerül egy számítógép memóriájában jóváírni a járandóságokat. És bízom benne, ha meglesz hozzá az algoritmus, közzé is teszik.
papa.49
Nem szabad megfeledkezni arról a nyilatkozatról sem amit a hazugovics tett 2010 májusában, mikor kijelentette ,,jó kondícióban vettük át az országot,, a nyugellátás jövőjével kapcsolatban szintén kijelentette ,,a jelenlegi rendszer 30-40 évig fent tartható,,!!! Ehhez képest 1 éven belül elvették a ,,magánnyugdíjat,, és elkezdték kirugdalni a rokis nyugdíjasokat is, a forintot a 3 szerencsétlen 1 hónap alatt bedöntötte!!!
Ügyesek a fiúk csak miért nem a konnektorba hugyoznak!!!
Sziszifusz
@verőce21: 16:32
Nem azért nem tudnak elszámolni mert a számítógépes rendszer nem teszi lehetővé, hanem mert az einstandolt 3000 milliárd forint "elpárolgott".
emerencia
@papa.49: Egy jó alapról indult Magyarország 2010-ben. A kutya is jó dolgában veszik meg. Orbánék a választások után ahelyett, hogy legalább igyekeztek volna fenntartani az akkori általuk is elismert jónak mondható gazdasági helyzetet, gondoltak egyet és egy ORDAS HAZUGSÁGGAL mélypontra lökték a forintot nem törődve sem a piaci reakciókkal sem a lakossággal, sem az ország versenyképességével.

Azóta is az alapelvük, hogy a kormánynak és haszonélvezőinek annál jobb, minél rosszabb a forintnak és a bennszülött tömegeknek. Ez a mentalitás teszi tönkre milliók életét hazánkban.

index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/04/ma_szijjarto_allamcsodos_beszede_lokte_melybe_a_forintot/
namihami
@Sziszifusz: Nem párolgott az el, csak a mi zsebünktől került biztonságba. Selmeczi&Társa cég gondosan a saját védelme alá helyezte. Kinevezte ""védelmi"" pénznek és megvédi helyettünk-tőlünk.
Mézike
Ize tok jo ez az okos telo csak azt nem tufja hol vag ok...
verőce21
@Sziszifusz: (16:44) Dehogy párolgott el a pénz, mindenki kapott elszámolást is róla! Ez ott van a "betét" oldalon.
verőce21
@Mézike: (19:50) Állítsd be rajta a helymeghatározást és engedélyezd a beállításokban.
kkalman
Egyáltalán, igazságos volt valamikor?
quadrocopter
Kérjék meg andyhörcsögvajnát, szíveskedjék már ő is hozzájárulni a közterhek viseléséhez, ha már egyszer itt tartatja el magát!
JAJMÁR
A nyugdíjrendszer alapjaiban rossz. Nincs "jövője", hisz nem lehet - az állam nem tudja - garantálni, hogy a mai minimálbéres, pláne közmunkás befizetései fedezzék a jelenlegi, és majd az ő saját nyugdíját. A ma dolgozók nagy többsége ide tartozik. A munkáltatói terhek miatt is.
Amúgy hol van ma arányban a teljesítmény és a bér? A "tisztesség" és a bér?
Mézike
@verőce21: :-) Kösz. Az úgy volt hogy bőszen cseteltem amikor véletlenül idekeveredtem.
Most jöttem rá hogy lehet telefonról is propellert olvasni... Te tudtad?
verőce21
@Mézike: (17:10) Igen, tudtam. Én nemcsak olvasni szoktam, hanem beírni is róla. :)
Mézike
@verőce21: hehe...még nem vettem észre hogy ékezet nélkül írmányolnál ide. :-)
verőce21
A MANYUP megszüntetése helyes volt! Csak egynegyedét tartalmazta az akkori nyugdíjbefizetéseknek, - a saját részt a Manyup-ba -, a 3/4-ét pedig a munkáltató, az állami nyugdíjkasszába. Így öszvér megoldás volt. Ráadásul, hogy ne legyen átlátható a rendszer, 19 Magánnyugdíjpénztár kezelte a munkavállalók pénzét, mint a sajátját. („magasak voltak a működési költségek!” – hát persze. Ki ne csábult volna el akkora összegektől?)

Sokkal jobb megoldások voltak mindig az önkéntes magánnyugdíjpénztárak, (pl. NYESZ-R) ott saját maga rendelkezett az egyén a teljes megtakarításával és maga is fektethette be, a pénzügyi ismereteinek megfelelően. És ehhez az állam kezdetben 30%, később 20%-os extrát adott a tag személyi jövedelemadójából az éves befizetései után. (Így évente akár tisztán 260 ezer Ft-tal növelhette a tag a megtakarításait - a kamatok mellett - pluszban, az SZJA-ból.)

Könnyen be lehet látni, hogy nem az a ráció, hogy odaadom a pénzem másnak, hogy tőzsdézzen vele, hanem még plusz jutalmat kapok az államtól a kamatokon felül, hogy magam kezelem a nyugdíjmegtakarításom.
Meg kellett szüntetni a Manyupot, mert egy tisztességtelen rendszer volt!
verőce21
@Mézike: (19:48) "Hehe..." - Van ott ékezetes betű is, csak csúsztasd az ujjacskádat a magánhangzóra téve fölfelé, és még legalább hatféle magánhangzó közül választhatsz. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.